Naleśniki bezglutenowe przepis | Dorota Kamińska

Naleśniki bezglutenowe

Naleśniki bezglutenowe

Doskonałe, cienkie naleśniki bezglutenowe czyli francuskie crepes bez glutenu. Coś dla miłośników naleśników, którzy glutenu jeść nie mogą lub chcą go ograniczyć. Są bardzo smaczne i elastyczne, dzięki zawartości dużej liczby jajek. To najlepsze naleśniki bez glutenu spośród wszystkich, które przygotowałam w ciągu ostatnich kilku lat.

Zobacz też: Więcej przepisów na pyszne śniadania

Testowałam różne receptury i ostatecznie uznałam, że najlepszy przepis na naleśniki bezglutenowe to właśnie ten. Są delikatne, można usmażyć naprawdę cieniutkie, nie wysychają i nie sztywnieją. Nie wymagają dodatku gumy guar czy gumy ksantanowej, bo w masie znajduje się dużo jajek.

Takie bezglutenowe naleśniki można przygotować na bazie mleka zwierzęcego, maślanki lub jogurtu, albo wykorzystać mleko roślinne, np. kokosowe. Zaskoczy Was ich smak i łatwość przerzucania na patelni.

Naleśniki bezglutenowe
Przygotowanie
5 min
Czas gotowania
20 min
Całkowity czas
25 min
 

Pyszne naleśniki bezglutenowe cienkie i elastyczne, takie jak francuskie crepes, ale bez glutenu. Przepis na bezglutenowe naleśniki na mące ryżowej i tapioce lub uniwersalnej mieszance.

Danie: Deser, Śniadanie
Kuchnia: Francuska, Polska
Przepis na: naleśniki bez glutenu, naleśniki bezglutenowe
Liczba kalorii: 97 kcal
Liczba porcji: 10 sztuk
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Ciasto
  • 1 szklanka mąki bezglutenowej (polecam moją uniwersalną mieszankę najlepszą z dodatkiem tapioki lub mieszankę „pół na pół” kleistej mąki ryżowej i tapioki)
  • 2 szklanki mleka (zwierzęce lub roślinne)
  • 3 jajka (duże)
  • 2 łyżeczki masła (stopione)
  • 1 łyżeczka cukru (polecam ksylitol lub erytrytol)
  • 1 szczypta soli
Dodatki (do wyboru)
  • świeże owoce
  • konfitury, marmolady lub dżemy
  • bita śmietana
  • bakalie
  • cukier puder
  • polewa czekoladowa

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Moje porady

Wylewając ciasto na patelnię, warto wcześniej zmniejszyć ogień do minimum lub zdjąć patelnię z palnika - to ułatwi równomierne nałożenie cienkiej warstwy na całą powierzchnię.

Przydatne poradniki:

  1. Mąka bezglutenowa - przepis
  2. Jak zrobić domowy cukier waniliowy
  3. Tłuszcz do smażenia - jaki wybrać
  4. Bita śmietana - przepis
  5. Polewa czekoladowa - przepis
  6. Domowa nutella - przepis
Naleśniki bezglutenowe - Jak zrobić
  1. Jajka rozkłócam w miseczce z mlekiem za pomocą widelca lub ręcznej trzepaczki.
  2. Stopniowo dodaję pozostałe, wymieszane, sypkie składniki, a na koniec stopione masło i mieszam całość do połączenia i uzyskania konsystencji rzadkiego, lejącego ciasta.
  3. Na rozgrzaną patelnię posmarowaną masłem klarowanym wylewam ciasto za pomocą dużej łyżki (patelnia o średnicy 20 cm to 5 łyżek stołowych ciasta) i smażę z obu stron naleśniki.
  4. Usmażone naleśniki odkładam na talerz, układając jeden na drugim i przez cały czas smażenia pozostałych trzymam pod przykryciem - zapewni im to ciepło i zwiększy elastyczność.
  5. Zawijam naleśniki w ruloniki lub rożki, albo składam w ćwiartki, nadziewając ulubionym nadzieniem, polewając sosem czy polewą, dekorując posypką i bitą śmietaną.
Wartości odżywcze
Naleśniki bezglutenowe
Wielkość porcji (1 sztuka (bez dodatków))
Liczba kalorii 97 kcal Kalorie z tłuszczów 36 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 4g 6%
Tłuszcze nasycone 1g 5%
Cholesterol 56mg 19%
Sód 50mg 2%
Potas 82mg 2%
Węglowodany ogółem 11g 4%
Błonnik 1g 4%
Cukry 3g
Białko 4g 8%
Witamina A 3.5%
Wapń 7.1%
Żelazo 3.7%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Z jakimi dodatkami najbardziej Wam smakują? Dajcie znać, z czym najlepsze :).

Naleśniki bez glutenu
Naleśniki bez glutenu
Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

5 komentarzy
  1. Swietny przepis! Wyprobowalem i polecam. Nalesniki sa elastyczne tak samo jak z maki glutenowej. Dzieci nie zauwazyly roznicy. W smaku tez rewelacja. Ja dalem pop na pol make ryzowa i ziemniaczana
    Pozdrawiam

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)