Naleśniki bezglutenowe

Naleśniki bezglutenowe

Doskonałe, cienkie naleśniki bezglutenowe czyli francuskie crepes bez glutenu. Coś dla miłośników naleśników, którzy glutenu jeść nie mogą lub chcą go ograniczyć. Są bardzo smaczne i elastyczne, dzięki zawartości dużej liczby jajek. To najlepsze naleśniki bez glutenu spośród wszystkich, które przygotowałam w ciągu ostatnich kilku lat.

Zobacz też: Więcej przepisów na pyszne śniadania

Testowałam różne receptury i ostatecznie uznałam, że najlepszy przepis na naleśniki bezglutenowe to właśnie ten. Są delikatne, można usmażyć naprawdę cieniutkie, nie wysychają i nie sztywnieją. Nie wymagają dodatku gumy guar czy gumy ksantanowej, bo w masie znajduje się dużo jajek.

Takie bezglutenowe naleśniki można przygotować na bazie mleka zwierzęcego, maślanki lub jogurtu, albo wykorzystać mleko roślinne, np. kokosowe. Zaskoczy Was ich smak i łatwość przerzucania na patelni.

Naleśniki bezglutenowe
Przygotowanie
5 min
Czas gotowania
20 min
Całkowity czas
25 min
 

Pyszne naleśniki bezglutenowe cienkie i elastyczne, takie jak francuskie crepes, ale bez glutenu. Przepis na bezglutenowe naleśniki na mące ryżowej i tapioce lub uniwersalnej mieszance.

Danie: Deser, Śniadanie
Kuchnia: Francuska, Polska
Przepis na: naleśniki bez glutenu, naleśniki bezglutenowe
Liczba kalorii: 97 kcal
Liczba porcji: 10 sztuk
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Ciasto
  • 1 szklanka mąki bezglutenowej (polecam moją uniwersalną mieszankę najlepszą z dodatkiem tapioki lub mieszankę „pół na pół” kleistej mąki ryżowej i tapioki)
  • 2 szklanki mleka (zwierzęce lub roślinne)
  • 3 jajka (duże)
  • 2 łyżeczki masła (stopione)
  • 1 łyżeczka cukru (polecam ksylitol lub erytrytol)
  • 1 szczypta soli
Dodatki (do wyboru)
  • świeże owoce
  • konfitury, marmolady lub dżemy
  • bita śmietana
  • bakalie
  • cukier puder
  • polewa czekoladowa

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Moje porady

Wylewając ciasto na patelnię, warto wcześniej zmniejszyć ogień do minimum lub zdjąć patelnię z palnika - to ułatwi równomierne nałożenie cienkiej warstwy na całą powierzchnię.

Przydatne poradniki:

  1. Mąka bezglutenowa - przepis
  2. Jak zrobić domowy cukier waniliowy
  3. Tłuszcz do smażenia - jaki wybrać
  4. Bita śmietana - przepis
  5. Polewa czekoladowa - przepis
  6. Domowa nutella - przepis
Naleśniki bezglutenowe - Jak zrobić
  1. Jajka rozkłócam w miseczce z mlekiem za pomocą widelca lub ręcznej trzepaczki.
  2. Stopniowo dodaję pozostałe, wymieszane, sypkie składniki, a na koniec stopione masło i mieszam całość do połączenia i uzyskania konsystencji rzadkiego, lejącego ciasta.
  3. Na rozgrzaną patelnię posmarowaną masłem klarowanym wylewam ciasto za pomocą dużej łyżki (patelnia o średnicy 20 cm to 5 łyżek stołowych ciasta) i smażę z obu stron naleśniki.
  4. Usmażone naleśniki odkładam na talerz, układając jeden na drugim i przez cały czas smażenia pozostałych trzymam pod przykryciem - zapewni im to ciepło i zwiększy elastyczność.
  5. Zawijam naleśniki w ruloniki lub rożki, albo składam w ćwiartki, nadziewając ulubionym nadzieniem, polewając sosem czy polewą, dekorując posypką i bitą śmietaną.
Wartości odżywcze
Naleśniki bezglutenowe
Wielkość porcji (1 sztuka (bez dodatków))
Liczba kalorii 97 kcal Kalorie z tłuszczów 36 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 4g 6%
Tłuszcze nasycone 1g 5%
Cholesterol 56mg 19%
Sód 50mg 2%
Potas 82mg 2%
Węglowodany ogółem 11g 4%
Błonnik 1g 4%
Cukry 3g
Białko 4g 8%
Witamina A 3.5%
Wapń 7.1%
Żelazo 3.7%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Z jakimi dodatkami najbardziej Wam smakują? Dajcie znać, z czym najlepsze :).

Naleśniki bez glutenu
Naleśniki bez glutenu
Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

3 komentarze
  1. Swietny przepis! Wyprobowalem i polecam. Nalesniki sa elastyczne tak samo jak z maki glutenowej. Dzieci nie zauwazyly roznicy. W smaku tez rewelacja. Ja dalem pop na pol make ryzowa i ziemniaczana
    Pozdrawiam

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)