Naleśniki bezglutenowe przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Naleśniki bezglutenowe
Naleśniki bezglutenowe

Doskonałe, cienkie naleśniki bezglutenowe czyli francuskie crepes bez glutenu. Coś dla miłośników naleśników, którzy glutenu jeść nie mogą lub chcą go ograniczyć. Są bardzo smaczne i elastyczne, dzięki zawartości dużej liczby jajek. To najlepsze naleśniki bez glutenu spośród wszystkich, które przygotowałam w ciągu ostatnich kilku lat.

Zobacz też: Więcej przepisów na pyszne śniadania

Testowałam różne receptury i ostatecznie uznałam, że najlepszy przepis na naleśniki bezglutenowe to właśnie ten. Są delikatne, można usmażyć naprawdę cieniutkie, nie wysychają i nie sztywnieją. Nie wymagają dodatku gumy guar czy gumy ksantanowej, bo w masie znajduje się dużo jajek.

Takie bezglutenowe naleśniki można przygotować na bazie mleka zwierzęcego, maślanki lub jogurtu, albo wykorzystać mleko roślinne, np. kokosowe. Zaskoczy Was ich smak i łatwość przerzucania na patelni.

Zobacz też
Kokosanki

Naleśniki bez glutenu

Naleśniki bezglutenowe

Pyszne naleśniki bezglutenowe cienkie i elastyczne, takie jak francuskie crepes, ale bez glutenu. Przepis na bezglutenowe naleśniki na mące ryżowej i tapioce lub uniwersalnej mieszance.
4.89 od 9 votes
Przygotowanie: 5 min
Gotowanie: 20 min
Razem: 25 min
Kategoria: Deser, Śniadanie
Kuchnia: Francuska, Polska
Przepis na: naleśniki bez glutenu, naleśniki bezglutenowe
Liczba porcji: 10 sztuk
Kalorie: 97kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Ciasto

  • 1 szklanka mąki bezglutenowej (polecam moją uniwersalną mieszankę najlepszą z dodatkiem tapioki lub mieszankę „pół na pół” kleistej mąki ryżowej i tapioki)
  • 2 szklanki mleka (zwierzęce lub roślinne)
  • 3 jajka (duże)
  • 2 łyżeczki masła (stopione)
  • 1 łyżeczka cukru (polecam ksylitol lub erytrytol)
  • 1 szczypta soli

Dodatki (do wyboru)

  • świeże owoce
  • konfitury, marmolady lub dżemy
  • bita śmietana
  • bakalie
  • cukier puder
  • polewa czekoladowa

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Jajka rozkłócam w miseczce z mlekiem za pomocą widelca lub ręcznej trzepaczki.
  • Stopniowo dodaję pozostałe, wymieszane, sypkie składniki, a na koniec stopione masło i mieszam całość do połączenia i uzyskania konsystencji rzadkiego, lejącego ciasta.
  • Na rozgrzaną patelnię posmarowaną masłem klarowanym wylewam ciasto za pomocą dużej łyżki (patelnia o średnicy 20 cm to 5 łyżek stołowych ciasta) i smażę z obu stron naleśniki.
  • Usmażone naleśniki odkładam na talerz, układając jeden na drugim i przez cały czas smażenia pozostałych trzymam pod przykryciem - zapewni im to ciepło i zwiększy elastyczność.
  • Zawijam naleśniki w ruloniki lub rożki, albo składam w ćwiartki, nadziewając ulubionym nadzieniem, polewając sosem czy polewą, dekorując posypką i bitą śmietaną.

Przydatne przepisy i poradniki

Wylewając ciasto na patelnię, warto wcześniej zmniejszyć ogień do minimum lub zdjąć patelnię z palnika - to ułatwi równomierne nałożenie cienkiej warstwy na całą powierzchnię.
Przydatne poradniki:
  1. Mąka bezglutenowa - przepis
  2. Jak zrobić domowy cukier waniliowy
  3. Tłuszcz do smażenia - jaki wybrać
  4. Bita śmietana - przepis
  5. Polewa czekoladowa - przepis
  6. Domowa nutella - przepis

Wartości odżywcze

Serving: 1sztuka (bez dodatków) | Kalorie: 97kcal (5%) | Carbohydrates: 11g (4%) | Białko: 4g (8%) | Fat: 4g (6%) | Tłuszcze nasycone: 1g (6%) | Cholesterol: 56mg (19%) | Sód: 50mg (2%) | Potas: 82mg (2%) | Fiber: 1g (4%) | Cukier: 3g (3%) | Witamina A: 175IU (4%) | Wapń: 71mg (7%) | Żelazo: 0.7mg (4%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Z jakimi dodatkami najbardziej Wam smakują? Dajcie znać, z czym najlepsze :).

Naleśniki bez glutenu
Naleśniki bez glutenu
7 komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2019 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Polecam: FOTOGRAFIA ŚLUBNA i FOTOGRAF PODRÓŻNIK | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom