Naleśniki bezglutenowe przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Naleśniki bezglutenowe

Naleśniki bezglutenowe

Naleśniki bezglutenowe

Doskonałe, cienkie naleśniki bezglutenowe czyli francuskie crepes bez glutenu. Coś dla miłośników naleśników, którzy glutenu jeść nie mogą lub chcą go ograniczyć. Są bardzo smaczne i elastyczne, dzięki zawartości dużej liczby jajek. To najlepsze naleśniki bez glutenu spośród wszystkich, które przygotowałam w ciągu ostatnich kilku lat.

Zobacz też: Więcej przepisów na pyszne śniadania

Testowałam różne receptury i ostatecznie uznałam, że najlepszy przepis na naleśniki bezglutenowe to właśnie ten. Są delikatne, można usmażyć naprawdę cieniutkie, nie wysychają i nie sztywnieją. Nie wymagają dodatku gumy guar czy gumy ksantanowej, bo w masie znajduje się dużo jajek.

Takie bezglutenowe naleśniki można przygotować na bazie mleka zwierzęcego, maślanki lub jogurtu, albo wykorzystać mleko roślinne, np. kokosowe. Zaskoczy Was ich smak i łatwość przerzucania na patelni.

Zobacz też
Sernik stracciatella

Naleśniki bez glutenu

Naleśniki bezglutenowe

Pyszne naleśniki bezglutenowe cienkie i elastyczne, takie jak francuskie crepes, ale bez glutenu. Przepis na bezglutenowe naleśniki na mące ryżowej i tapioce lub uniwersalnej mieszance.
4.55 z 20 votes
Przygotowanie: 5 min
Gotowanie: 20 min
Razem: 25 min
Kategoria: Deser, Śniadanie
Kuchnia: Francuska, Polska
Przepis na: naleśniki bez glutenu, naleśniki bezglutenowe
Liczba porcji: 10 sztuk
Kalorie: 97kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Ciasto

  • 1 szklanka mąki bezglutenowej (polecam moją uniwersalną mieszankę najlepszą z dodatkiem tapioki lub mieszankę „pół na pół” kleistej mąki ryżowej i tapioki)
  • 2 szklanki mleka (zwierzęce lub roślinne)
  • 3 jajka (duże)
  • 2 łyżeczki masła (stopione)
  • 1 łyżeczka cukru (polecam ksylitol lub erytrytol)
  • 1 szczypta soli

Dodatki (do wyboru)

  • świeże owoce
  • konfitury, marmolady lub dżemy
  • bita śmietana
  • bakalie
  • cukier puder
  • polewa czekoladowa

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Superfood - 15 składników dla urody. Zdrowsza i młodsza skóra, mocniejsze włosy i paznokcie, lepsze samopoczucie. Porady i przydatna wiedza na 50 stronach, sprawdź już teraz! E-book otrzymasz GRATIS na powitanie po zapisie do newslettera.

Jak zrobić

  • Jajka rozkłócam w miseczce z mlekiem za pomocą widelca lub ręcznej trzepaczki.
  • Stopniowo dodaję pozostałe, wymieszane, sypkie składniki, a na koniec stopione masło i mieszam całość do połączenia i uzyskania konsystencji rzadkiego, lejącego ciasta.
  • Na rozgrzaną patelnię posmarowaną masłem klarowanym wylewam ciasto za pomocą dużej łyżki (patelnia o średnicy 20 cm to 5 łyżek stołowych ciasta) i smażę z obu stron naleśniki.
  • Usmażone naleśniki odkładam na talerz, układając jeden na drugim i przez cały czas smażenia pozostałych trzymam pod przykryciem - zapewni im to ciepło i zwiększy elastyczność.
  • Zawijam naleśniki w ruloniki lub rożki, albo składam w ćwiartki, nadziewając ulubionym nadzieniem, polewając sosem czy polewą, dekorując posypką i bitą śmietaną.

Przydatne przepisy i poradniki

Wylewając ciasto na patelnię, warto wcześniej zmniejszyć ogień do minimum lub zdjąć patelnię z palnika - to ułatwi równomierne nałożenie cienkiej warstwy na całą powierzchnię.
Przydatne poradniki:
  1. Mąka bezglutenowa - przepis
  2. Jak zrobić domowy cukier waniliowy
  3. Tłuszcz do smażenia - jaki wybrać
  4. Bita śmietana - przepis
  5. Polewa czekoladowa - przepis
  6. Domowa nutella - przepis

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 1sztuka (bez dodatków) | Kalorie: 97kcal (5%) | Węglowodany: 11g (4%) | Białko: 4g (8%) | Tłuszcze: 4g (6%) | Tłuszcze nasycone: 1g (6%) | Cholesterol: 56mg (19%) | Sód: 50mg (2%) | Potas: 82mg (2%) | Błonnik: 1g (4%) | Cukier: 3g (3%) | Witamina A: 175IU (4%) | Wapń: 71mg (7%) | Żelazo: 0.7mg (4%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Z jakimi dodatkami najbardziej Wam smakują? Dajcie znać, z czym najlepsze :).

Naleśniki bez glutenu
Naleśniki bez glutenu
7 komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2021 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom