Polskie superfoods czyli polska superżywność dostępna w każdym sklepie

Najlepsze polskie superfoods, które znajdziesz w każdym sklepie

Polski superfood
5/5 (2)

Najlepsze polskie superfoods znajdziesz praktycznie w każdym sklepie. Serio! Moda na kolejne diety się zmienia, w kraju pojawiają się co jakiś czas nowe produkty o nieznanych nazwach i pewnie niejeden raz zastanawiasz się, do czego służą. Tymczasem to, co najlepszego ma do zaoferowania kuchnia polska, od lat jest łatwo dostępne, na wyciągnięcie ręki. Oto polska superżywność czyli polski superfood. Możesz od razu włączyć te produkty do swojego codziennego menu, bo warto! Wszystkie mają mnóstwo dobra do zaoferowania Twojemu organizmowi.

Zobacz też: Superfood po polsku

moja książka z przepisami i pięknymi zdjęciami

Choć polska superżywność nie jest tak modna jak kolorowe owoce egzotyczne, łagodna w smaku komosa ryżowa czy uniwersalne w zastosowaniu nasiona chia i suszone jagody goji oraz spirulina dodawana do koktajli, ale to właśnie ona, nasza rodzima, gdy znajduje się w codziennych posiłkach, potrafi zdziałać cuda. Najzdrowsze superjedzenie to lokalne składniki, które nie zostały przetransportowane przez połowę globu. Takie, które jadało się dawniej i łatwo o dostęp do nich dziś. Nie magiczny proszek dosypywany do smoothie czy owsianki, a dobrze skomponowane, pełne lokalnych warzyw i innych składników posiłki na cały dzień.

Kefir i inne przetwory mleczne

Przetwory mleczne fermentowane mają najlepszą przyswajalność składników odżywczych spośród całego nabiału. Kefir jest naturalnym probiotykiem. Poprawia odporność organizmu i korzystnie wpływa na poziom mikroflory bakteryjnej jelit. Zawiera wapń, potas i magnez, podobnie jak jogurt naturalny czy zsiadłe mleko. Polecam 3 razy w tygodniu wypić 1 szklankę kefiru lub jogurtu, oczywiście bez obróbki termicznej. Świeży, schłodzony = najlepszy.

Kefir domowy
Kefir domowy

Miód

Wraz z cukrami zapewniającymi mu słodki smak miód zawiera związki o działaniu drożdżo- i bakteriobójczym. Powinno spożywać się go na zimno, gdyż w wyższych temperaturach traci korzystne dla zdrowia właściwości. Pomaga poprawić wydolność serca, działa uspokajająco. Łagodzi dolegliwości związane z wrzodami żołądka czy biegunkami.

Miód tymiankowy
Miód tymiankowy

Warzywa strączkowe

Bogate w roślinne białko, którego w codziennym jadłospisie dorosłego człowieka powinno być dwa razy więcej niż białka zwierzęcego. Zawierają błonnik ułatwiający perystaltykę jelit oraz witaminy z grupy B i minerały: wapń, żelazo, magnez, potas, fosfor, cynk. Warto sięgać po fasolę, groch i groszek, bób czy fasolkę szparagową przynajmniej raz w tygodniu, a najlepiej co drugi dzień.

Warzywa strączkowe
Warzywa strączkowe

Buraki

Mało kalorii i mnóstwo sposobów na przyrządzenie. Kiszone, pieczone, smażone, gotowane, zjadane na surowo. W nowoczesnych kuchniach piecze się nawet słodkie ciasta i ciasteczka z dodatkiem buraków, a różowy sok wykorzystuje do barwienia mas, kremów i lukrów. Bogate w antocyjany (te same barwniki co w czerwonym winie) i inne przeciwutleniacze oraz witaminy z grupy B, C i A. Doskonałe na odporność oraz znane z ważnej roli, jaką pełnią w procesach tworzenia i transportu krwi.

Buraki
Buraki

Kasze

Są sycące i lekkostrawne i stanowczo za mało ich obecnie na polskich stołach. Dawniej jadane codziennie. Warto po nie sięgać choćby kilka razy w tygodniu. Można przygotować kaszę na obiad, śniadanie, kolację, a nawet deser. Bogate w roślinne białko, błonnik i złożone węglowodany oraz witaminy z grupy B i minerały: potas, żelazo, wapń, miedź, cynk, mangan i krzem. Świetne jako dodatek do drugich dań lub zup, składnik zdrowych i pożywnych sałatek oraz baza do przyrządzenia kotletów warzywnych.

Kasze: jaglana, gryczana i pęczak
Kasze: jaglana, gryczana i pęczak

Mak, siemię lniane, słonecznik, pestki z dyni

Nasiona, które są doskonałym dodatkiem do pieczywa oraz słodkich i wytrawnych potraw czy koktajli. Prawdziwa kopalnia zdrowych, roślinnych tłuszczów oraz minerałów i witamin. Siemię lniane zawiera więcej omega-3 niż modne nasiona chia. Mak to najbogatsze źródło wapnia, szczególnie ważne w dietach bezmlecznych. Dynia zawiera cynk, mangan i fosfor oraz magnez i miedź. Słonecznik to witamina E oraz roślinne fitosterole obniżające zły cholesterol oraz minerały tj. mangan, selen, fosfor i magnez.

Nasiona
Nasiona

Kiszonki tj. ogórki, kapusta, papryka, pomidory

Dzięki naturalnym procesom fermentacji zawierają kwas mlekowy i szczepy bakterii korzystne dla właściwego rozwoju mikroflory bakteryjnej jelit. Są też bogate w witaminę C poprawiającą odporność, która korzystne wpływa na skórę oraz jest znanym i cenionym przeciwutleniaczem.

Kiszonki
Kiszonki

Brukselka i jarmuż

Pełne witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Sulforafan zawarty w ich listkach to przeciwutleniacz o działaniu antynowotworowym. Pomaga też zwalczać niekorzystne dla zdrowia bakterie. Zawierają dużo witamin A, K, C i B oraz minerałów, głównie potasu. Warto je jeśli dla dobrego wzroku, pięknej skóry i włosów, odpowiedniego poziomu krzepliwości krwi i ogólnej poprawy funkcjonowania organizmu.

Jarmuż i brukselka
Jarmuż i brukselka

Jabłka

Brytyjczycy powtarzają „one apple a day keeps the doctor away” czyli jedno zjedzone jabłko dziennie pozwala trzymać się z dala od lekarza. Jabłka powinno się jeść ze skórką, którą wcześniej, jeśli zostały kupione w sklepie, warto sparzyć, żeby usunąć nakładany sztucznie wosk. Bogate w witaminę C, żelazo, potas oraz flawonoidy i błonnik, jabłka poprawiają odporność i korzystnie wpływają na perystaltykę jelit.

Jabłka
Jabłka

Orzechy

Powinno zjadać się je codziennie, w niedużych ilościach. Choć kaloryczne i tłuste, to bogate w witaminy B, E oraz białko, roślinne tłuszcze i minerały: fosfor, magnez, żelazo, wapń, potas, cynk. Poprawiają pracę mózgu i korzystnie wpływają na pamięć.

Orzechy
Orzechy

Grzyby

Często powtarza się mit, że grzyby mają mało wartości odżywczych. Tymczasem są bogatym źródłem witaminy D i świetnie podbijają smak potraw. To świetny „wypełniacz” żołądka. Warto zastępować grzybami mięso w posiłkach.

Jak zbierać grzyby
Grzyby

Ryby

Dwa razy w tygodniu powinno się zjeść rybę na obiad lub kolację. Polskie chude ryby, np. morski dorsz, sola i flądra oraz słodkowodny pstrąg mają mało kalorii , za to zawierają witaminy A, D oraz wapń, fosfor i inne minerały. Z kolei ryby tłuste, np. łosoś, śledź, szprotka i makrela są bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, zapobiegając miażdżycy i chorobom serca oraz warunkując poprawną pracę mózgu i układu nerwowego.

Ryby
Ryby

Olej lniany i rzepakowy

Nierafinowane i z pierwszego tłoczenia. To oleje, które nie nadają się do smażenia, a przechowywać należy je w lodówce. Mają krótki termin przydatności do spożycia, za to są bogate w kwasy tłuszczowe 0mega-3. Można przygotowywać na ich bazie sosy sałatkowe na zimno lub dodawać odrobinę do jogurtów i koktajli.

Olej
Olej

Natka pietruszki

Niezwykle bogata w witaminy K, C i A oraz kwas foliowy, żelazo i inne minerały: miedź, potas, magnez, wapń. Polecam do posypywania gotowych potraw oraz dorzucania do owocowych oraz owocowo-warzywnych koktajli. Zawiera też beta-karoten i flawonoidy czyli silne przeciwutleniacze. Dlatego jest doskonała dla urody oraz poprawy odporności. Najlepiej kroić ją ceramicznym nożem.

Natka pietruszki
Natka pietruszki

Jak wprowadzić polskie superfoods do swojego jadłospisu?

Superfood po polsku - okładka

Polecam Ci moją książkę Superfood po polsku, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :). Dobrze mieć książkę, która ułatwi przyrządzanie zdrowszych, za to nadal smacznych posiłków na co dzień. Jeśli planujesz post warzywno-owocowy, ta książka przyda Ci się po wyjściu z postu, kiedy konieczna jest stała zmiana nawyków żywieniowych.

Dajcie koniecznie znać w komentarzach, które polskie superfoods już znacie i chętnie jadacie, a o których korzystnych właściwościach nie wiedzieliście. W jaki sposób najczęściej jadacie je na co dzień?

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)