Nadziewane kalmary w białym winie przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Nadziewane kalmary w białym winie
Kalmary z nadzieniem z kaszy manny i rodzynek

Doskonałe jako przystawka lub główne danie, nadziewane kalmary w białym winie, mieszanką kaszy manny, słonecznika, drobno posiekanej cebulki i pomidorów będą elegancko prezentować się na talerzu w towarzystwie odrobiny zielonej bazylii. Przygotowanie w taki sposób kalmarów nie jest czasochłonne, a stosując różne sposoby krojenia, możemy osiągnąć na talerzu naprawdę ciekawe efekty.

Zobacz też: Więcej pomysłów na ryby i owoce morza i inne przepisy na potrawy kuchni włoskiej

Kalmary z nadzieniem z kaszy manny i rodzynek

Nadziewane kalmary w białym winie

Nadziewane kalmary podsmażane, następnie duszone w białym winie, faszerowane pomidorem, cebulą i bułką tartą lub kaszą manną, podane z rodzynkami, bazylią i prażonym słonecznikiem.
5 od 1 osoby
Przygotowanie: 5 min
Gotowanie: 15 min
Razem: 20 min
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Włoska
Przepis na: nadziewane kalmary w białym winie
Liczba porcji: 4 osoby
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 kg kalmarów (najlepiej gotowe tuby)
  • 1 pomidor (sparzony, obrany ze skórki, pokrojony w kostkę)
  • 1 szklanka łuskanego słonecznika lub orzechów piniowych
  • 1 cebula (drobno pokrojona)
  • 1 szklanka rodzynek sułtańskich (sparzone, odcedzone)
  • 1,5 szklanki bułki tartej lub kaszy manny
  • 2 jajka (roztrzepane)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 szklanka białego wina
  • sól i pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Tułowia (w sklepach dostępne są gotowe, oczyszczone kalmary, bez macek; jeśli oczyszczasz kalmary własnoręcznie, macki możesz wykorzystać jako składnik farszu) blanszuję przez ok. 2-3 minuty.
  • Cebulę, rodzynki, słonecznik, kaszę, pomidor i jajko mieszam dokładnie w misce, doprawiam solą i pieprzem.
  • Nadziewam kalmary farszem i z obu stron zamykam za pomocą wykałaczek.
  • Smażę na średnim ogniu ze wszystkich stron na oliwie, przez kilka-kilkanaście minut, aż do zarumienienia. Zalewam winem, przykrywam i duszę aż do odparowania płynu.
  • Serwuję gorące, w całości lub fantazyjnie poprzekrawane, ozdobione rodzynkami, orzeszkami, słonecznikiem i zielonymi listkami bazylii.

Przydatne przepisy i poradniki

MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Nadziewane kalmary w białym winie
Nadziewane kalmary w białym winie
27 komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2020 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom