Mus czekoladowy przepis | Dorota Kamińska

Mus czekoladowy

Przechadzając się ulicami Paryża, zwłaszcza w okolicach Saint Germain, gdzie mnóstwo restauracji, często w cenie kilkunastu-kilkudziesięciu euro, oferuje tradycyjny, trzydaniowy, francuski obiad, trudno odmówić sobie pysznego deseru, jakim jest mus czekoladowy. A co, gdy do wyboru jest jeszcze creme brulee czy krem z karmelem? Mamy słabość do takich deserów razem z moją przyjaciółką. Łączy nas ona tak samo jak miłość do Paryża! To jedno z piękniejszych miast, do którego każda z nas zawsze chętnie wraca. Pokażę Wam dziś, jak zrobić mus z czekoladą.

Zobacz też: Najlepsze przepisy z czekoladą

W Paryżu na każdym kroku można napotkać cukiernię, w której oczy same śmieją się do wszystkich pyszności. Cudownie wyglądają i widać, że przygotowano je z największym kunsztem i starannością. Podróżując po świecie, nigdzie indziej nie znajdziecie wypieków czy innych słodkości tak pięknych, a przy okazji wyjątkowo smacznych.

Proste desery w niedrogich restauracjach

Z kolei w restauracjach, tych nienajdroższych, ale wyjątkowo sympatycznych, królują desery najpopularniejsze i proste. Takie, które po powrocie do domu, kiedy zdążymy się już nacieszyć wygodą własnego łóżka i ulubioną kawą oraz przygotowanym samodzielnie śniadaniem, łatwo bez problemu odtworzyć we własnej kuchni. Można potem, po pierwszym kęsie, z zamkniętymi oczami, móc znowu powrócić w myślach do odwiedzonych niedawno miejsc.

Mus czekoladowy

Mus czekoladowy

Pyszny mus czekoladowy na bazie gorzkiej czekolady, z bitą śmietaną, cukrem, odrobiną żółtek i wanilii, do zaserwowania na ciepło lub na zimno, z dodatkiem owoców lub innych dekoracji.
5 from 2 votes
Przygotowanie: 10 minutes
Gotowanie: 30 minutes
Razem: 40 minutes
Kategoria: Deser
Kuchnia: Francuska
Przepis na: czekoladowy mus, mus czekoladowy, mus z czekoladą
Liczba porcji: 4
Kalorie: 452kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 150 g gorzkiej czekolady deserowej 60% (ok. 1,5 tabliczki; rozpuszczona w kąpieli wodnej i trzymana w cieple)
  • 1 szklanka śmietanki kremówki (schłodzona przez 2-3 godziny na najwyższej półce w lodówce lub zmrożona przez 30 minut w zamrażalniku)
  • 2 żółtka
  • 1-2 łyżki cukru (polecam wykorzystać cukier brzozowy czyli ksylitol)
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego (lub miąższ z połowy laski wanilii)

Do dekoracji (opcjonalnie)

  • świeże owoce (np. truskawki, maliny, borówki amerykańskie, ananas, brzoskwinie)
  • dodatkowa bita śmietana
  • listki świeżej mięty

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • ⅓ szklanki śmietanki kremówki podgrzewamy mocno na średnim ogniu, ale nie doprowadzamy do wrzenia.
  • Żółtka mieszamy w osobnej miseczce z cukrem, następnie dolewamy połowę zagrzanej śmietanki i dokładnie łączymy.
  • Miksturę żółtkowo-śmietankową wlewamy do pozostałej, podgrzanej śmietanki, mieszamy i gotujemy całość na średnim ogniu aż do zgęstnienia (masa będzie przywierać do łyżki, ale nie może się zagotować).
  • Zdejmujemy garnek z ognia, dodajemy wanilię i rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do przestudzenia.
  • Pozostałą, schłodzoną śmietankę kremówkę (⅔ szklanki) ubijamy na sztywno.
  • Połowę bitej śmietany ostrożnie mieszamy z masą czekoladową, żeby nie uszkodzić bąbelków powietrza. Kiedy składniki się połączą, dodajemy drugą połowę bitej śmietanki i łączymy wszystkie składniki w mus czekoladowy.
  • Mus czekoladowy przekładamy do pucharków lub miseczek i serwujemy na ciepło lub odstawiamy do przestudzenia. Można też schłodzić go w lodówce. Klasycznie mus czekoladowy serwuje się bez dodatkowych dekoracji. Można jednak ozdobić go owocami, miętą oraz bitą śmietaną lub podać w towarzystwie gałki lodów waniliowych.

Przydatne przepisy i poradniki

Wartości odżywcze

Serving: 150g | Calories: 452kcal (23%) | Carbohydrates: 22g (7%) | Protein: 4g (8%) | Fat: 38g (58%) | Saturated Fat: 22g (138%) | Cholesterol: 88mg (29%) | Sodium: 30mg (1%) | Potassium: 312mg (9%) | Fiber: 4g (17%) | Sugar: 12g (13%) | Vitamin A: 890IU (18%) | Vitamin C: 0.3mg | Calcium: 66mg (7%) | Iron: 4.5mg (25%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Zapraszam Was dziś na prosty i wyjątkowo smaczny mus czekoladowy. W podstawowej wersji serwuje się go bez dodatków. Wystarczy przygotować go z kremowej śmietanki, dobrej czekolady oraz żółtek i cukru. Elegancji dodadzą mu świeże owoce i listki mięty. W tak prosty sposób, zwłaszcza zimą, można wyczarować we własnym domu odrobinę słonecznego Paryża.

Mus czekoladowy
Mus czekoladowy

Ciekawa jestem, czy mój czekoladowy mus przypadnie Wam do gustu. W prostocie siła, czy wolicie bardziej skomplikowane przysmaki? Dajcie koniecznie znać w komentarzach!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

5 komentarzy
  1. Mam do Pani pytanie – czy jest możliwość uniknięcia użycia zoltek w tego typu deserach? Lodach? Te desery tak pięknie wyglądają, ale wizja zjedzenia surowego żółtka stanowczo mnie odstrasza:( (w moim liceum surowym zoltkiem w masie zatruła się cała klasa – od tamtego czasu omijam go jak tylko mogę:))

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)