Mus czekoladowy

Przechadzając się ulicami Paryża, zwłaszcza w okolicach Saint Germain, gdzie mnóstwo restauracji, często w cenie kilkunastu-kilkudziesięciu euro, oferuje tradycyjny, trzydaniowy, francuski obiad, trudno odmówić sobie pysznego deseru, jakim jest mus czekoladowy. A co, gdy do wyboru jest jeszcze creme brulee czy krem z karmelem? Mamy słabość do takich deserów razem z moją przyjaciółką. Łączy nas ona tak samo jak miłość do Paryża! To jedno z piękniejszych miast, do którego każda z nas zawsze chętnie wraca. Pokażę Wam dziś, jak zrobić mus z czekoladą.

Zobacz też: Najlepsze przepisy z czekoladą

W Paryżu na każdym kroku można napotkać cukiernię, w której oczy same śmieją się do wszystkich pyszności. Cudownie wyglądają i widać, że przygotowano je z największym kunsztem i starannością. Podróżując po świecie, nigdzie indziej nie znajdziecie wypieków czy innych słodkości tak pięknych, a przy okazji wyjątkowo smacznych.

Proste desery w niedrogich restauracjach

Z kolei w restauracjach, tych nienajdroższych, ale wyjątkowo sympatycznych, królują desery najpopularniejsze i proste. Takie, które po powrocie do domu, kiedy zdążymy się już nacieszyć wygodą własnego łóżka i ulubioną kawą oraz przygotowanym samodzielnie śniadaniem, łatwo bez problemu odtworzyć we własnej kuchni. Można potem, po pierwszym kęsie, z zamkniętymi oczami, móc znowu powrócić w myślach do odwiedzonych niedawno miejsc.

5 od 2 osób
Mus czekoladowy
Mus czekoladowy
Przygotowanie
10 min
Czas gotowania
30 min
Całkowity czas
40 min
 

Pyszny mus czekoladowy na bazie gorzkiej czekolady, z bitą śmietaną, cukrem, odrobiną żółtek i wanilii, do zaserwowania na ciepło lub na zimno, z dodatkiem owoców lub innych dekoracji.

Danie: Deser
Kuchnia: Francuska
Przepis na: czekoladowy mus, mus czekoladowy, mus z czekoladą
Liczba kalorii: 452 kcal
Liczba porcji: 4
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 150 g gorzkiej czekolady deserowej 60% (ok. 1,5 tabliczki; rozpuszczona w kąpieli wodnej i trzymana w cieple)
  • 1 szklanka śmietanki kremówki (schłodzona przez 2-3 godziny na najwyższej półce w lodówce lub zmrożona przez 30 minut w zamrażalniku)
  • 2 żółtka
  • 1-2 łyżki cukru (polecam wykorzystać cukier brzozowy czyli ksylitol)
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego (lub miąższ z połowy laski wanilii)
Do dekoracji (opcjonalnie)
  • świeże owoce (np. truskawki, maliny, borówki amerykańskie, ananas, brzoskwinie)
  • dodatkowa bita śmietana
  • listki świeżej mięty

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Mus czekoladowy - przepis i film wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Mus czekoladowy - Jak zrobić
  1. ⅓ szklanki śmietanki kremówki podgrzewamy mocno na średnim ogniu, ale nie doprowadzamy do wrzenia.
  2. Żółtka mieszamy w osobnej miseczce z cukrem, następnie dolewamy połowę zagrzanej śmietanki i dokładnie łączymy.
  3. Miksturę żółtkowo-śmietankową wlewamy do pozostałej, podgrzanej śmietanki, mieszamy i gotujemy całość na średnim ogniu aż do zgęstnienia (masa będzie przywierać do łyżki, ale nie może się zagotować).
  4. Zdejmujemy garnek z ognia, dodajemy wanilię i rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do przestudzenia.
  5. Pozostałą, schłodzoną śmietankę kremówkę (⅔ szklanki) ubijamy na sztywno.
  6. Połowę bitej śmietany ostrożnie mieszamy z masą czekoladową, żeby nie uszkodzić bąbelków powietrza. Kiedy składniki się połączą, dodajemy drugą połowę bitej śmietanki i łączymy wszystkie składniki w mus czekoladowy.
  7. Mus czekoladowy przekładamy do pucharków lub miseczek i serwujemy na ciepło lub odstawiamy do przestudzenia. Można też schłodzić go w lodówce. Klasycznie mus czekoladowy serwuje się bez dodatkowych dekoracji. Można jednak ozdobić go owocami, miętą oraz bitą śmietaną lub podać w towarzystwie gałki lodów waniliowych.
Wartości odżywcze
Mus czekoladowy
Wielkość porcji (150 g)
Liczba kalorii 452 kcal Kalorie z tłuszczów 342 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 38g 58%
Tłuszcze nasycone 22g 110%
Cholesterol 88mg 29%
Sód 30mg 1%
Potas 312mg 9%
Węglowodany ogółem 22g 7%
Błonnik 4g 16%
Cukry 12g
Białko 4g 8%
Witamina A 17.8%
Witamina C 0.4%
Wapń 6.6%
Żelazo 24.8%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Zapraszam Was dziś na prosty i wyjątkowo smaczny mus czekoladowy. W podstawowej wersji serwuje się go bez dodatków. Wystarczy przygotować go z kremowej śmietanki, dobrej czekolady oraz żółtek i cukru. Elegancji dodadzą mu świeże owoce i listki mięty. W tak prosty sposób, zwłaszcza zimą, można wyczarować we własnym domu odrobinę słonecznego Paryża.

Mus czekoladowy
Mus czekoladowy

Ciekawa jestem, czy mój czekoladowy mus przypadnie Wam do gustu. W prostocie siła, czy wolicie bardziej skomplikowane przysmaki? Dajcie koniecznie znać w komentarzach!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

5 komentarzy
  1. Mam do Pani pytanie – czy jest możliwość uniknięcia użycia zoltek w tego typu deserach? Lodach? Te desery tak pięknie wyglądają, ale wizja zjedzenia surowego żółtka stanowczo mnie odstrasza:( (w moim liceum surowym zoltkiem w masie zatruła się cała klasa – od tamtego czasu omijam go jak tylko mogę:))

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)