Murzynek to polski odpowiednik amerykańskiego brownie. Są podobieństwa, jednak murzynek to odrobinę inny kształt i masa, która wyrasta na proszku do pieczenia lub sodzie. Podobnie jak brownies można przygotować go na wiele sposobów. Każda pani domu ma swój przepis na murzynka i piecze go inaczej. Jedni domownicy wolą bardziej suchą, inni znów wilgotniejszą konsystencję tego smacznego ciasta. To ciasto jest wypiekiem bardzo łatwym, choć odrobinę kapryśnym. Nietrudno w nim o zakalec, za to po upieczeniu jego bogaty, czekoladowy smak, zwłaszcza jesienno-zimową porą, w towarzystwie ulubionej herbaty i dobrego filmu lub książki, sprawi naszemu apetytowi wiele przyjemności. Zobaczcie jak zrobić murzynka krok po kroku.
Zobacz też: Przepisy na najlepsze ciasta
Zakalec w murzynku to właściwie nic złego. Wiele osób go uwielbia i ze smakiem zjada takie wilgotne, czekoladowe nadzienie ciasta. Pamiętam, że razem z przyjaciółką zajadałyśmy się nim niejeden raz po powrocie ze szkoły. „Ten zakalec jest doskonały! Jak nadzienie z czekolady!”
Przepis na murzynka
Jednak jeśli za zakalcem nie przepadacie, a z jakiegoś powodu pojawi się w Waszych wypiekach, zawsze można przeznaczyć takie ciasto na bajaderkę.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 1¼ szklanki mąki
- 8 łyżek gorzkiego kakao
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru
- 200 g masła (1 kostka)
- 1 szklanka jogurtu naturalnego, mleka, maślanki lub wody (ciasto wyrastające na wodzie będzie lżejsze i bardziej suche. Jogurt zapewnia największą wilgotność i ciężkość murzynka)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
- 100 g blanszowanych migdałów, orzechów lub kokosu (opcjonalnie; 1 szklanka; drobno posiekane lub zmielone na proszek)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Zakalec – jak go uniknąć
- Jak zrobić cukier waniliowy
- Polewa czekoladowa – jak zrobić
Jak zrobić
- Miękkie masło ucieramy na pulchny krem na najniższych obrotach miksera. W trakcie ucierania dosypujemy cukier, kończymy ucierać kiedy składniki się połączą.
- W osobnej misce rozkłócamy jajka widelcem. W trakcie rozkłócania dodajemy jogurt i ekstrakt waniliowy.
- Masę jajeczną wlewamy do masy maślanej. Dodajemy kakao, oraz przesianą przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia.
- Mieszamy wszystkie składniki za pomocą miksera na najniższych obrotach lub widelcem, aż się połączą.
- Przekładamy ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 °C.
- Ciasto pieczemy przez ok. 1 godzinę i 10 minut. W trakcie pieczenia nie otwieramy piekarnika.
- Na 5 minut przed końcem pieczenia otwieramy piekarnik i szybko wbijamy w środek ciasta drewniany patyczek. Jeśli po wyjęciu będzie suchy, można wyjąć ciasto. Jeśli patyczek okaże się wilgotny, wydłużamy czas pieczenia o kolejne 5-10 minut i ponownie sprawdzamy wilgotność.
Wartości odżywcze
W najprostszej wersji bez dekoracji, jednak możecie pokusić się o dodatek polewy. Zdecydujecie się na nią? U mnie tym razem bez jej dodatku.
Murzynek przepis
Murzynek można upiec w nieco wzbogaconej wersji, dodając do niego zmielone na proszek, blanszowane migdały albo orzechy czy wiórki kokosowe. W nieco bardziej „ekskluzywnej” – ciasto można też polać polewą czekoladową, a w prostszej – posypać przesianym przez sito cukrem pudrem.
Jak smakuje Wam ciasto murzynek czekoladowy? Dajcie znać w komentarzach jak się udało :).
Beznadzieja. To ciasto to nie murzynek. Fakt ciasto wychodzi bez zakalca I jest bardzo wilgotne. Ale to nie jest murzynek. Moze polskie brownie w tanszej wersji bo bez czekolady to tak. Ciasto w smaku moze byc ale nie tego oczekiwalam. Szukalam przepisu na murky ke bez zakalca a dostalam przepis na brownie bez czekolady. 🙁
Hahaha, skoro wiesz lepiej jak zrobic murzynka to po co szukasz przepisu?
mi niestety zawsze zakalec wychodzi :/
[..YouTube..] mi niestety zawsze zakalec wychodzi :/
Wszystkie twoje przepisy są świetne i co najważniejsze bardzo smaczne, ale brakuje mi jednej informacji w przepisach, a mianowicie na jaką wielkość blachy są podane. Pozdrawiam
Podaję, podaję :). Chyba że czasem to przeoczę :). Ale przy keksówce to chyba akurat nie ma większego znaczenia? Czy są jakieś szczególnie duże keksówki? Ale zaraz zmierzę swoją i dopiszę wymiary :).
Jest miejscami nieco wilgotniejszy, widać to zresztą w niektórych miejscach przy spodzie, ale wyrasta i nie opada. Jest mniej wilgotny od brownie, ale dużo bardziej od np. babki piaskowej. Myślę, że wyrósłby jeszcze bardziej, gdyby 1/2 łyżeczki proszku zastąpić sodą oczyszczoną, ale nie wiem czy nie zakłóciłaby jego smaku… Rzadko używam sody i nie mam porównania.
[..YouTube..] Jest miejscami nieco wilgotniejszy, widać to zresztą w niektórych miejscach przy spodzie, ale wyrasta i nie opada. Jest mniej wilgotny od brownie, ale dużo bardziej od np. babki piaskowej. Myślę, że wyrósłby jeszcze bardziej, gdyby 1/2 łyżeczki proszku zastąpić sodą oczyszczoną, ale nie wiem czy nie zakłóciłaby jego smaku… Rzadko używam sody i nie mam porównania.
[..YouTube..] @hebronima Jest miejscami nieco wilgotniejszy, widać to zresztą w niektórych miejscach przy spodzie, ale wyrasta i nie opada. Jest mniej wilgotny od brownie, ale dużo bardziej od np. babki piaskowej. Myślę, że wyrósłby jeszcze bardziej, gdyby 1/2 łyżeczki proszku zastąpić sodą oczyszczoną, ale nie wiem czy nie zakłóciłaby jego smaku… Rzadko używam sody i nie mam porównania.
Ok dzięki za odpowiedź. Proponuję zakup nowej kamery 😉 Pozdrawiam i życzę miłego dnia.
[..YouTube..] Ok dzięki za odpowiedź. Proponuję zakup nowej kamery 😉 Pozdrawiam i życzę miłego dnia.
[..YouTube..] @pozytywnakuchnia Ok dzięki za odpowiedź. Proponuję zakup nowej kamery 😉 Pozdrawiam i życzę miłego dnia.
on trochę wygląda jak zakalec :/ ciasto ma być takie wilgotne?
[..YouTube..] on trochę wygląda jak zakalec :/ ciasto ma być takie wilgotne?
jest świetny, dzięki za przepis 🙂
I jak tam, udało się? 🙂
[..YouTube..] jest świetny, dzięki za przepis 🙂
[..YouTube..] @pozytywnakuchnia jest świetny, dzięki za przepis 🙂
[..YouTube..] I jak tam, udało się? 🙂
[..YouTube..] @wermik89 I jak tam, udało się? 🙂
właśnie wstawiłam go do pieczenia 🙂
[..YouTube..] właśnie wstawiłam go do pieczenia 🙂
mój mikrofon tak nagrywa, że niektórzy nie słyszą, to już znany problem, ale nie sposób go rozwiązać. Spróbuj na słuchawkach i pewnie będziesz mnie słyszeć w jednej :).
Nie słychać tylko na początku.
Obejrzałam ten film na trzech komputerach i ja siebie słyszę :).
Na brownie jest osobny przepis z filmem, nawet go komentowałaś :). A jak robisz swojego murzynka?
[..YouTube..] mój mikrofon tak nagrywa, że niektórzy nie słyszą, to już znany problem, ale nie sposób go rozwiązać. Spróbuj na słuchawkach i pewnie będziesz mnie słyszeć w jednej :).
[..YouTube..] @woltarius mój mikrofon tak nagrywa, że niektórzy nie słyszą, to już znany problem, ale nie sposób go rozwiązać. Spróbuj na słuchawkach i pewnie będziesz mnie słyszeć w jednej :).
[..YouTube..] Nie słychać tylko na początku.
[..YouTube..] Obejrzałam ten film na trzech komputerach i ja siebie słyszę :).
[..YouTube..] @woltarius Obejrzałam ten film na trzech komputerach i ja siebie słyszę :).
[..YouTube..] Na brownie jest osobny przepis z filmem, nawet go komentowałaś :). A jak robisz swojego murzynka?
[..YouTube..] @kucibaba2 Na brownie jest osobny przepis z filmem, nawet go komentowałaś :). A jak robisz swojego murzynka?
Nie słychać jak mówisz tylko muzykę słychać. Doroto!
Widziałam, że ten przepis miał chyba wcześniej nazwę brownie czy się mylę? Z tego co ja widzę to brownie od murzynka różni się głównie wysokością, tzn brownie jest niewyrośnięte, bardziej gumowate, czy jak to nazwać, generalnie niskie, ciężkie, i bardziej mokre.
Robisz trochę inaczej murzynka niż ja. Ciekawy sposób:)
[..YouTube..] Nie słychać jak mówisz tylko muzykę słychać. Doroto!
[..YouTube..] Widziałam, że ten przepis miał chyba wcześniej nazwę brownie czy się mylę? Z tego co ja widzę to brownie od murzynka różni się głównie wysokością, tzn brownie jest niewyrośnięte, bardziej gumowate, czy jak to nazwać, generalnie niskie, ciężkie, i bardziej mokre.
Robisz trochę inaczej murzynka niż ja. Ciekawy sposób:)
ja upiekłam z rodzynkami i orzechami włoskimi :)i oczywiście prawdziwe kakao 🙂 wyszła wspaniałe 🙂
musiałam obejść bez rogali – piekłyśmy kruche ciasteczka ;p
Aaaa, Monika, zapomniałam o przepisie na rogale dla Ciebie! Tzn. inaczej: moja babcia wie jak robić rogaliki drożdżowe z dżemem, ale marcińskich, pomimo że pochodzi spod Poznania, nie zna.
to ja poproszę byczy kawał do Leszna ;p bo będę musiała sama upiec 🙁
Poza tym ja się zawsze dzielę ciastem z innymi dobrymi ludźmi 🙂
Nie, tylko jedno, bo brownies to był zaległy przepis :).