Małże po marynarsku | Mule po marynarsku | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Mule – małże po marynarsku
Mule po marynarsku

Smaczne i proste danie śródziemnomorskie, którego spróbować, z różnymi dodatkami, ale zawsze w prostej formie, można w dobrych restauracjach w Polsce oraz nawet niewielkich restauracyjkach nadmorskich we Włoszech, Francji, Grecji, Bułgarii… Mule po marynarsku, w Polsce częściej znane jako małże po marynarsku, towarzyszyły mi kilka lat temu podczas zwiedzania bułgarskiego Nessebaru.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na ryby i owoce morza

Dziś postanowiłam przywołać wakacyjne wspomnienia ciepłych, nadmorskich dni i przygotowałam małże po marynarsku w mojej kuchni.

Zobacz też
Sos cytrynowo-czosnkowy

Mule po marynarsku

Mule po marynarsku

Najlepsze mule po marynarsku, znane też jako małże po marynarsku czyli mule gotowane w białym winie, podane z dodatkiem cebuli i świeżych ziół.
5 od 1 osoby
Przygotowanie: 30 min
Gotowanie: 5 min
Razem: 35 min
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Śródziemnomorska
Przepis na: małże po marynarsku
Liczba porcji: 4 osoby
Kalorie: 240kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 kg żywych muli (dokładnie oczyszczone)
  • 1 szklanka białego wina wytrawnego
  • 1 cebula (mała; drobno pokrojona)
  • ½ pęczka natki pietruszki (drobno posiekana)
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Cebulę szklę na dużej, głębokiej patelni na maśle na małym ogniu na klarowanym maśle.
  • Dosypuję połowę natki pietruszki, zalewam winem i duszę pod przykryciem do miękkości.
  • Doprowadzam do wrzenia i dodaję mule. Gotuję pod przykryciem przez ok. 6 minut. W połowie gotowania potrząsam patelnią tak, żeby wszystkie małże ugotowały się równomiernie.
  • Wyrzucam muszle, które nie otworzyły się w trakcie gotowania.
  • Podaję odcedzone mule udekorowane pozostałą, świeżą pietruszką. Można polać je powstałym podczas gotowania sosem uważając, żeby nie nabrać z dna patelni mogącego się tam znajdować piasku albo skropić sokiem z cytryny, a sos zostawić jako bazę do przygotowania zupy rybnej.

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Jako dodatek do muli po marynarsku idealnie pasuje grillowane pieczywo czosnkowe.
  2. Jak oczyścić mule
  3. Jak pokroić cebulę
  4. Jak zrobić masło klarowane

Wartości odżywcze

Serving: 160g | Kalorie: 240kcal (12%) | Carbohydrates: 9g (3%) | Białko: 15g (30%) | Fat: 10g (15%) | Tłuszcze nasycone: 5g (31%) | Cholesterol: 54mg (18%) | Sód: 375mg (16%) | Potas: 560mg (16%) | Cukier: 1g (1%) | Witamina A: 1255IU (25%) | Witamina C: 28.9mg (35%) | Wapń: 62mg (6%) | Żelazo: 6mg (33%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Mule po marynarsku
Mule po marynarsku

Teraz, gdy już wiecie, jak zrobić mule po marynarsku, jestem bardzo ciekawa, jak Wam smakują. Dajcie koniecznie znać w komentarzach!

36 komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2019 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Polecam: FOTOGRAFIA ŚLUBNA i FOTOGRAF PODRÓŻNIK | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom