fbpx
Czytasz właśnie
Muffiny z truskawkami

Muffiny z truskawkami

Muffiny z truskawkami

Przechadzając się po galerii handlowej w oczekiwaniu na przyjaciółkę, wstąpiłam do jednego ze sklepu z wyposażeniem kuchennym, gdzie w promocji sprzedawano akurat foremki do pieczenia babeczek. Ostatecznie w mojej torbie wylądowały trzy rodzaje różnych foremek: muffinowe, kokilki do sufletów i foremki do tartaletek. Tak rozpoczęła się moja przygoda z pieczeniem muffinów i babeczek, a przede mną wciąć szaleństwa sufletowe i tartaletkowe. Mój debiut odbył się pod znakiem sezonowych deserów, bo upiekłam muffiny z truskawkami i tarteletki z truskawkami. Wdzięczne, proste do zrobienia i szybkie do zjedzenia – od razu aż chce się sięgnąć po kolejną porcję.

Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze wypieki

Nigdy nie przypuszczałam, że muffiny robi się tak szybko. Chociaż Wam polecam rozpoczęcie przygody z ich wypiekiem od podstawowego przepisu na muffinki, spod mojej ręki po raz pierwszy wyszły muffiny truskawkowe. Są delikatne, miękkie, lekko wilgotne za sprawą dodatku owoców. Wyśmienicie smakują polane polewą z białej czekolady, ale w najprostszej wersji można udekorować je po prostu cukrem pudrem lub pozostawić niczym nieozdobiony wierzch. I tak będą Was wystarczająco kusić obłędnym zapachem i czerwonawym, apetycznym wnętrzem.

Muffiny z truskawkami

Muffiny z truskawkami

Najlepsze muffiny z truskawkami, z dodatkiem białej czekolady lub dekoracją z cukru pudru. Proste i szybkie muffiny z truskawkami w 30 minut.
4.58 from 7 votes
Przygotowanie: 5 minutes
Gotowanie: 25 minutes
Razem: 30 minutes
Kategoria: Deser
Kuchnia: Brytyjska
Przepis na: muffiny z truskawkami
Liczba porcji: 12 sztuk
Kalorie: 168kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Składniki mokre

  • 1 szklanka truskawek (pokrojone w ćwiartki lub w kostkę)
  • 1 jajko
  • ½ szklanki mleka (można wykorzystać mleko krowie lub roślinne, albo zastąpić je sokiem pomarańczowym, wodą lub jogurtem/kefirem/maślanką)
  • ¼ szklanki oleju

Składniki suche

  • szklanki mąki
  • ½-¾ szklanki cukru lub cukru pudru, albo ksylitolu (jeśli muffiny będą dekorowane słodką polewą, wystarczy pół szklanki)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli (duża)

Do dekoracji

  • 50 g białej czekolady (opcjonalnie; rozpuszczona w kąpieli wodnej, z odrobiną masła lub mleka)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Jeśli używamy metalowych lub ceramicznych foremek, warto posmarować je niewielką ilością oleju. Moje foremki są silikonowe, odporne na wysokie i niskie temperatury i takich oliwić nie trzeba, chociaż od czasu do czasu można - przedłuża to ich „żywotność”.
  2. Niewielka ilość cukru i kwaskowatość truskawek sprawiają, że muffinki posmakują łasuchom, którzy nie przepadają za ciężkimi, mocno słodkimi ciastami. Dodatek niezbyt dużej ilości białej czekolady może doskonale uzupełnić lekko kwaskowaty smak.
Przydatne poradniki:
  1. Polewa z białej czekolady - jak zrobić
  2. Zakalec w cieście - jak uniknąć

Jak zrobić

  • Mleko, jajko i olej roztrzepujemy widelcem (lub krótko miksujemy mikserem) w niewielkiej misce.
  • Do większego naczynia przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia (przesianie mąki jest bardzo ważne - napowietrza ją, dzięki czemu ciasto lepiej wyrasta). Dodajemy cukier i sól, wsypujemy truskawki. Potrząsamy lekko naczyniem tak, aby owoce obtoczyły się w mącznej mieszance.
  • Całość zalewamy mieszanką mleczną i delikatnie łączymy za pomocą drewnianej łyżki, aż powstanie średniej gęstości ciasto. Konsystencję można regulować dodatkową mąką lub mlekiem.
  • Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 °C.
  • Foremki lub ustawione na blaszce papilotki wypełniamy ciastem do ¾ ich wysokości.
  • Wstawiamy foremki do piekarnika na środkową półkę i pieczemy ok. 20 minut, aż muffinki wyrosną i lekko zapieką się u góry. Na ostatnie 5-10 minut pieczenia można zwiększyć temperaturę do 190 °C, a drewnianym patyczkiem, pod koniec pieczenia, sprawdzić czy ciasto nie jest w środku surowe.
  • UWAGA: w trakcie pieczenia nie otwieramy piekarnika.
  • Po pieczeniu, gdy wystygną, możemy polać muffiny z truskawkami stopioną białą czekoladą.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 1sztuka (z polewą czekoladową) | Kalorie: 168kcal (8%) | Węglowodany: 24g (8%) | Białko: 2g (4%) | Tłuszcze: 6g (9%) | Tłuszcze nasycone: 1g (6%) | Cholesterol: 15mg (5%) | Sód: 17mg (1%) | Potas: 149mg (4%) | Cukier: 11g (12%) | Witamina A: 35IU (1%) | Witamina C: 7.1mg (9%) | Wapń: 62mg (6%) | Żelazo: 0.9mg (5%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

 

Zobacz też
Śledzie w zalewie

Muffiny z truskawkami
Muffiny z truskawkami

Jakie muffinki robimy następnym razem? :).

42 komentarze

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom