Muffiny z truskawkami przepis | Dorota Kamińska

Muffiny z truskawkami

Przechadzając się po galerii handlowej w oczekiwaniu na przyjaciółkę, wstąpiłam do jednego ze sklepu z wyposażeniem kuchennym, gdzie w promocji sprzedawano akurat foremki do pieczenia babeczek. Ostatecznie w mojej torbie wylądowały trzy rodzaje różnych foremek: muffinowe, kokilki do sufletów i foremki do tartaletek. Tak rozpoczęła się moja przygoda z pieczeniem muffinów i babeczek, a przede mną wciąć szaleństwa sufletowe i tartaletkowe. Mój debiut odbył się pod znakiem sezonowych deserów, bo upiekłam muffiny z truskawkami i tarteletki z truskawkami. Wdzięczne, proste do zrobienia i szybkie do zjedzenia – od razu aż chce się sięgnąć po kolejną porcję.

Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze wypieki

Nigdy nie przypuszczałam, że muffiny robi się tak szybko. Chociaż Wam polecam rozpoczęcie przygody z ich wypiekiem od podstawowego przepisu na muffinki, spod mojej ręki po raz pierwszy wyszły muffiny truskawkowe. Są delikatne, miękkie, lekko wilgotne za sprawą dodatku owoców. Wyśmienicie smakują polane polewą z białej czekolady, ale w najprostszej wersji można udekorować je po prostu cukrem pudrem lub pozostawić niczym nieozdobiony wierzch. I tak będą Was wystarczająco kusić obłędnym zapachem i czerwonawym, apetycznym wnętrzem.

Muffiny z truskawkami
Przygotowanie
5 min
Czas gotowania
25 min
Całkowity czas
30 min
 
Najlepsze muffiny z truskawkami, z dodatkiem białej czekolady lub dekoracją z cukru pudru. Proste i szybkie muffiny z truskawkami w 30 minut.
Danie: Deser
Kuchnia: Brytyjska
Przepis na: muffiny z truskawkami
Liczba kalorii: 168 kcal
Liczba porcji: 12 sztuk
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Składniki mokre
  • 1 szklanka truskawek (pokrojone w ćwiartki lub w kostkę)
  • 1 jajko
  • ½ szklanki mleka (można wykorzystać mleko krowie lub roślinne, albo zastąpić je sokiem pomarańczowym, wodą lub jogurtem/kefirem/maślanką)
  • ¼ szklanki oleju
Składniki suche
  • szklanki mąki
  • ½-¾ szklanki cukru lub cukru pudru, albo ksylitolu (jeśli muffiny będą dekorowane słodką polewą, wystarczy pół szklanki)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli (duża)
Do dekoracji
  • 50 g białej czekolady (opcjonalnie; rozpuszczona w kąpieli wodnej, z odrobiną masła lub mleka)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 15% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Muffiny z truskawkami - przepis i film wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Moje porady
  1. Jeśli używamy metalowych lub ceramicznych foremek, warto posmarować je niewielką ilością oleju. Moje foremki są silikonowe, odporne na wysokie i niskie temperatury i takich oliwić nie trzeba, chociaż od czasu do czasu można - przedłuża to ich „żywotność”.
  2. Niewielka ilość cukru i kwaskowatość truskawek sprawiają, że muffinki posmakują łasuchom, którzy nie przepadają za ciężkimi, mocno słodkimi ciastami. Dodatek niezbyt dużej ilości białej czekolady może doskonale uzupełnić lekko kwaskowaty smak.

Przydatne poradniki:

  1. Polewa z białej czekolady - jak zrobić
  2. Zakalec w cieście - jak uniknąć
Muffiny z truskawkami - Jak zrobić
  1. Mleko, jajko i olej roztrzepujemy widelcem (lub krótko miksujemy mikserem) w niewielkiej misce.
  2. Do większego naczynia przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia (przesianie mąki jest bardzo ważne - napowietrza ją, dzięki czemu ciasto lepiej wyrasta). Dodajemy cukier i sól, wsypujemy truskawki. Potrząsamy lekko naczyniem tak, aby owoce obtoczyły się w mącznej mieszance.
  3. Całość zalewamy mieszanką mleczną i delikatnie łączymy za pomocą drewnianej łyżki, aż powstanie średniej gęstości ciasto. Konsystencję można regulować dodatkową mąką lub mlekiem.
  4. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 °C.
  5. Foremki lub ustawione na blaszce papilotki wypełniamy ciastem do ¾ ich wysokości.
  6. Wstawiamy foremki do piekarnika na środkową półkę i pieczemy ok. 20 minut, aż muffinki wyrosną i lekko zapieką się u góry. Na ostatnie 5-10 minut pieczenia można zwiększyć temperaturę do 190 °C, a drewnianym patyczkiem, pod koniec pieczenia, sprawdzić czy ciasto nie jest w środku surowe.
  7. UWAGA: w trakcie pieczenia nie otwieramy piekarnika.
  8. Po pieczeniu, gdy wystygną, możemy polać muffiny z truskawkami stopioną białą czekoladą.
Wartości odżywcze
Muffiny z truskawkami
Wielkość porcji (1 sztuka (z polewą czekoladową))
Liczba kalorii 168 kcal Kalorie z tłuszczów 54 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 6g 9%
Tłuszcze nasycone 1g 5%
Cholesterol 15mg 5%
Sód 17mg 1%
Potas 149mg 4%
Węglowodany ogółem 24g 8%
Cukry 11g
Białko 2g 4%
Witamina A 0.7%
Witamina C 8.6%
Wapń 6.2%
Żelazo 5%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

 

Muffiny z truskawkami
Muffiny z truskawkami

Jakie muffinki robimy następnym razem? :).

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

42 komentarze
      1. w środku były surowe, wiec przetrzymałam je dlużej. Skutkiem było przypalenie muffinków. Miałam termoobieg też włączony. i w sumie nie wiem bo sprawdzałam patyczkiem i patyk był mokry, ale teraz sobie pomyślałam ze moze był mokry od truskawek i nie trzeba bylo piec 10 minut dłużej….:P moze spróbuje jeszcze raz bez termoobiegu i 20 min tylko

        1. ……no więc zrobiłam dziś jeszcze raz ściśle wg Pani przepisu i są! pyszne, ładne i szybko znikające z talerza:)))))

          1. Tak to już czasem bywa z wyrastającymi ciastami. Dorzucam pod listą składników link do poradniku o zakalcach, warto poczytać :). Cieszę się, że przy kolejnym podejściu się udały :).

  1. Pychota. Ja zrobilam ze skorka z cytryny, pokrojonymi suszonymi moralami, sliwkami i orzechami wloskimi z polewa czekoladowa. Pozdrawiam

  2. Jako, że sezon truskawkowy postanowiłam wykonać te muffiny. Były pyyyyyyyszne, i szybko zniknęły! Jutro zabiorę się za czekoladowe muffinki 😉

  3. Można, ale wtedy lepiej obniż temperaturę o 20 st. C, bo ja zawsze w moich przepisach podaję temperatury dla trybu pieczenia tradycyjnego (góra+dół).

  4. Hey, If you have a minute visit us on Travel4Taste! We are also on facebook- LIKE us to stay in touch!
    Check our French Mi-cuit au chocolat!

  5. Szybki i latwy przepis, dziekuje! Dodam, ze zamiast truskawek użylam jagód a zwykle mleko zamienilam na sojowe, jedym słowem pysznosci! 🙂

  6. Takie rozmrożone mogą puścić sok. Zmniejszyłabym wtedy ilość mleka. Chyba że masz zamrożone w kawałkach i od razu mrożone dodasz do muffinów. Rozmrożą się w trakcie pieczenia :).

  7. Ach, bo coś namieszałam w ustawieniach i filmik, który miał się opublikować w maju, opublikował się teraz. Ale dla mnie sezon i tak już się zaczął, bo w lutym, za 12 zł/kg, kupiłam truskawki, luzem, w osiedlowym sklepie i, o dziwo, były smaczne :). Udekorowałam nimi wtedy gofry czekoladowe: pozytywnakuchnia.pl/gofry-czekoladowe/

  8. Podążając za natchnieniem zrobiłam muffinki zgodnie z przepisem, zamieniając jedynie truskawki na maliny, bo akurat miałam porcję w zamrażarce, i z radością donoszę, że wyszły pyszne. Pierwszym (i zwykle wymagającym ;-)) degustatorem był mój mąż, który stwierdził, że (tu cytat): „naprawdę dobre” 🙂 Przyznam się, że odkąd trafiłam na te stronkę z powodzeniem upiekłam również sernik nowojorski. I to był hit, bo jest po prostu niesamowity w smaku:-) Dlatego, gdy tylko chcę zrobić coś nowego, zawsze tu zaglądam:-) Polecam wszystkim początkującym Kucharzom!:-)

  9. @Olga ja mam często ten sam problem: najchętniej jem surowe owoce, a przecież muszę przygotowywać przepisy na wypieki na stronę :).

  10. Ja się już w tych wszystkich świętach gubię ;). A muffiny warto upiec, bo i szybko, i prosto, i zawsze ładnie wyglądają i można zrobić na milion sposobów :).

  11. O rany ,ale narobiłaś mi smaka !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! , aż ślinotoku dostałam 🙂
    i co najgorsze ………..BRAK FOREMEK ….gdyby były w domku ,już jutro bym je piekła

  12. Nobleva: ja go cały czas czuję. A zapomniałam dodać, że miałam na muffinki tak dużą ochotę, że piekłam je pomimo 30-stopniowego upału, podnosząc temperaturę w moim mieszkaniu o kilka dodatkowych stopni ;).

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)