Muffiny z truskawkami

5/5 (1)

Przechadzając się po galerii handlowej w oczekiwaniu na przyjaciółkę, wstąpiłam do jednego ze sklepu z wyposażeniem kuchennym, gdzie w promocji sprzedawano akurat foremki do pieczenia babeczek. Ostatecznie w mojej torbie wylądowały trzy rodzaje różnych foremek: muffinowe, kokilki do sufletów i foremki do tartaletek. Tak rozpoczęła się moja przygoda z pieczeniem muffinów i babeczek, a przede mną wciąć szaleństwa sufletowe i tartaletkowe. Mój debiut odbył się pod znakiem sezonowych deserów, bo upiekłam muffiny z truskawkami i tarteletki z truskawkami. Wdzięczne, proste do zrobienia i szybkie do zjedzenia – od razu aż chce się sięgnąć po kolejną porcję.

Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze wypieki

Nigdy nie przypuszczałam, że muffiny robi się tak szybko. Chociaż Wam polecam rozpoczęcie przygody z ich wypiekiem od podstawowego przepisu na muffinki, spod mojej ręki po raz pierwszy wyszły muffiny truskawkowe. Są delikatne, miękkie, lekko wilgotne za sprawą dodatku owoców. Wyśmienicie smakują polane polewą z białej czekolady, ale w najprostszej wersji można udekorować je po prostu cukrem pudrem lub pozostawić niczym nieozdobiony wierzch. I tak będą Was wystarczająco kusić obłędnym zapachem i czerwonawym, apetycznym wnętrzem.

Muffiny z truskawkami

Liczba porcjiok. 12 sztuk
Czas przygotowania i oczekiwania5 min
Czas gotowania25 min
Całkowity czas30 min
Przepis autorski Dorota Kamińska | DorotaKaminska.pl
Najlepsze muffiny z truskawkami, z dodatkiem białej czekolady lub dekoracją z cukru pudru. Proste i szybkie muffiny z truskawkami w 30 minut.

W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

    Składniki mokre

    • 1 Szklanka truskawek (pokrojone w ćwiartki lub w kostkę)
    • 1 jajko
    • ½ Szklanki mleka (można wykorzystać mleko krowie lub roślinne, albo zastąpić je sokiem pomarańczowym, wodą lub jogurtem/kefirem/maślanką)
    • ¼ Szklanki oleju

    Składniki suche

    • 1½ Szklanki mąki
    • ½-¾ Szklanki cukru lub cukru pudru, albo ksylitolu (jeśli muffiny będą dekorowane słodką polewą, wystarczy pół szklanki)
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1 Szczypta soli (duża)

    Do dekoracji (opcjonalnie)

    • rozpuszczona w kąpieli wodnej, z odrobiną masła lub mleka, biała czekolada

    Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

    Lubisz przepisy Doroty? Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

    Superfood po polsku - okładka

    Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

    Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


    Moje porady

    Muffiny z truskawkami - przepis i film wideo

    Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube
    1. Jeśli używamy metalowych lub ceramicznych foremek, warto posmarować je niewielką ilością oleju. Moje foremki są silikonowe, odporne na wysokie i niskie temperatury i takich oliwić nie trzeba, chociaż od czasu do czasu można - przedłuża to ich „żywotność”.
    2. Niewielka ilość cukru i kwaskowatość truskawek sprawiają, że muffinki posmakują łasuchom, którzy nie przepadają za ciężkimi, mocno słodkimi ciastami. Dodatek niezbyt dużej ilości białej czekolady może doskonale uzupełnić lekko kwaskowaty smak.

    Przydatne poradniki:

    1. Polewa z białej czekolady - jak zrobić
    2. Zakalec w cieście - jak uniknąć

    Przydatny sprzęt:

    Muffiny z truskawkami - Jak zrobić

    Krok 1
    Mleko, jajko i olej roztrzepujemy widelcem (lub krótko miksujemy mikserem) w niewielkiej misce.
    Krok 2
    Do większego naczynia przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia (przesianie mąki jest bardzo ważne - napowietrza ją, dzięki czemu ciasto lepiej wyrasta). Dodajemy cukier i sól, wsypujemy truskawki. Potrząsamy lekko naczyniem tak, aby owoce obtoczyły się w mącznej mieszance.
    Krok 3
    Całość zalewamy mieszanką mleczną i delikatnie łączymy za pomocą drewnianej łyżki, aż powstanie średniej gęstości ciasto. Konsystencję można regulować dodatkową mąką lub mlekiem.
    Krok 4
    Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 °C.
    Krok 5
    Foremki lub ustawione na blaszce papilotki wypełniamy ciastem do ¾ ich wysokości.
    Krok 6
    Wstawiamy foremki do piekarnika na środkową półkę i pieczemy ok. 20 minut, aż muffinki wyrosną i lekko zapieką się u góry. Na ostatnie 5-10 minut pieczenia można zwiększyć temperaturę do 190 °C, a drewnianym patyczkiem, pod koniec pieczenia, sprawdzić czy ciasto nie jest w środku surowe.

    UWAGA: w trakcie pieczenia nie otwieramy piekarnika.
    Krok 7
    Po pieczeniu, gdy wystygną, możemy polać muffiny z truskawkami stopioną białą czekoladą.

    Obserwuj mnie @dorotakaminska na Instagramie, Twitterze i Pinterest.

     

    Muffiny z truskawkami
    Muffiny z truskawkami

    Jakie muffinki robimy następnym razem? :).

    Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

    Dorota Kamińska

    Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

    Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

    42 komentarze
        1. w środku były surowe, wiec przetrzymałam je dlużej. Skutkiem było przypalenie muffinków. Miałam termoobieg też włączony. i w sumie nie wiem bo sprawdzałam patyczkiem i patyk był mokry, ale teraz sobie pomyślałam ze moze był mokry od truskawek i nie trzeba bylo piec 10 minut dłużej….:P moze spróbuje jeszcze raz bez termoobiegu i 20 min tylko

          1. ……no więc zrobiłam dziś jeszcze raz ściśle wg Pani przepisu i są! pyszne, ładne i szybko znikające z talerza:)))))

            1. Tak to już czasem bywa z wyrastającymi ciastami. Dorzucam pod listą składników link do poradniku o zakalcach, warto poczytać :). Cieszę się, że przy kolejnym podejściu się udały :).

    1. Pychota. Ja zrobilam ze skorka z cytryny, pokrojonymi suszonymi moralami, sliwkami i orzechami wloskimi z polewa czekoladowa. Pozdrawiam

    2. Jako, że sezon truskawkowy postanowiłam wykonać te muffiny. Były pyyyyyyyszne, i szybko zniknęły! Jutro zabiorę się za czekoladowe muffinki 😉

    3. Można, ale wtedy lepiej obniż temperaturę o 20 st. C, bo ja zawsze w moich przepisach podaję temperatury dla trybu pieczenia tradycyjnego (góra+dół).

    4. Hey, If you have a minute visit us on Travel4Taste! We are also on facebook- LIKE us to stay in touch!
      Check our French Mi-cuit au chocolat!

    5. Szybki i latwy przepis, dziekuje! Dodam, ze zamiast truskawek użylam jagód a zwykle mleko zamienilam na sojowe, jedym słowem pysznosci! 🙂

    6. Takie rozmrożone mogą puścić sok. Zmniejszyłabym wtedy ilość mleka. Chyba że masz zamrożone w kawałkach i od razu mrożone dodasz do muffinów. Rozmrożą się w trakcie pieczenia :).

    7. Ach, bo coś namieszałam w ustawieniach i filmik, który miał się opublikować w maju, opublikował się teraz. Ale dla mnie sezon i tak już się zaczął, bo w lutym, za 12 zł/kg, kupiłam truskawki, luzem, w osiedlowym sklepie i, o dziwo, były smaczne :). Udekorowałam nimi wtedy gofry czekoladowe: pozytywnakuchnia.pl/gofry-czekoladowe/

    8. Podążając za natchnieniem zrobiłam muffinki zgodnie z przepisem, zamieniając jedynie truskawki na maliny, bo akurat miałam porcję w zamrażarce, i z radością donoszę, że wyszły pyszne. Pierwszym (i zwykle wymagającym ;-)) degustatorem był mój mąż, który stwierdził, że (tu cytat): „naprawdę dobre” 🙂 Przyznam się, że odkąd trafiłam na te stronkę z powodzeniem upiekłam również sernik nowojorski. I to był hit, bo jest po prostu niesamowity w smaku:-) Dlatego, gdy tylko chcę zrobić coś nowego, zawsze tu zaglądam:-) Polecam wszystkim początkującym Kucharzom!:-)

    9. @Olga ja mam często ten sam problem: najchętniej jem surowe owoce, a przecież muszę przygotowywać przepisy na wypieki na stronę :).

    10. Ja się już w tych wszystkich świętach gubię ;). A muffiny warto upiec, bo i szybko, i prosto, i zawsze ładnie wyglądają i można zrobić na milion sposobów :).

    11. O rany ,ale narobiłaś mi smaka !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! , aż ślinotoku dostałam 🙂
      i co najgorsze ………..BRAK FOREMEK ….gdyby były w domku ,już jutro bym je piekła

    12. Nobleva: ja go cały czas czuję. A zapomniałam dodać, że miałam na muffinki tak dużą ochotę, że piekłam je pomimo 30-stopniowego upału, podnosząc temperaturę w moim mieszkaniu o kilka dodatkowych stopni ;).

    Twoja odpowiedź

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

    Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

    Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

    Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

    Polub, zanim zapomnisz :)