Muffiny z makiem

5/5 (3)

Wielbiciele czekolady pieką muffiny czekoladowe, miłośnicy owoców – owocowe, a tym z Was, którzy za owocowymi dodatkami nie przepadają, proponuję zwykłe, klasyczne muffiny lub wersję z bakaliami, np. proste i szybkie do upieczenia muffiny z makiem. Nie trzeba go sparzać, wystarczy suche składniki połączyć w jednej, a mokre – w drugiej miseczce, potem wymieszać całość i upiec w foremkach.

Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze wypieki

Eksperymentując z przepisem na muffiny z makiem, możecie dobrać jego ilość według własnych upodobań. Wsypując mniej (pół szklanki) uzyskacie muffiny jaśniejsze, delikatnie piegowate, a dodając więcej – ciemniejsze, o nieco cięższej konsystencji. Oprócz skórki z pomarańczy można wzbogacić ich smak o bakalie: odrobinę orzechów lub migdałów czy rodzynek albo suszonych moreli. Gotowe, wystudzone, można dodatkowo polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą: gorzką lub zwykłą, mleczną, albo białą – podobnie jak przy dekorowaniu babek, keksów czy np. pieguska.

Muffiny z makiem, jeśli zdecydujecie się na wypiek z mąki razowej i dodatek małej ilości cukru (albo całkowite zastąpienie go dietetycznym środkiem słodzącym: cukrem brzozowym lub syropem z agawy), mogą z powodzeniem zastąpić śniadaniowe kanapki czy owsiankę. Podane z jabłkiem lub połówką pomarańczy i ulubioną kawą/herbatą, przyjemnie chrupiące, dodadzą Wam porannej energii niezbędnej na dobry start.

Ciekawa jestem, która wersja smakowa bardziej przypadnie Wam do gustu. Podzielcie się w komentarzach swoimi propozycjami dodatków :).

Muffiny z makiem

Liczba porcji12 sztuk
Czas przygotowania i oczekiwania5 min
Czas gotowania25 min
Całkowity czas30 min
Przepis autorski Dorota Kamińska | DorotaKaminska.pl
Muffiny z makiem czyli muffinki pieguski z ziarenkami maku i dodatkiem soku z pomarańczy. Delikatnie chrupiące i eleganckie.

W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

    Składniki suche

    • 2 Szklanki mąki pszennej tortowej lub razowej (można zastąpić uniwersalną mąką bezglutenową)
    • ½-1 Szklanka maku
    • ½-¾ Szklanki cukru
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • szczypta soli

    Składniki mokre

    • 2 jajka
    • ½ Szklanki oleju lub stopionego masła
    • 1 Szklanka wody, mleka, jogurtu, maślanki lub soku z pomarańczy

    Dodatki (do wyboru)

    • miąższ z 1 laski wanilii
    • skórka starta z ½ pomarańczy

    Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

    Lubisz przepisy Doroty? Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

    Superfood po polsku - okładka

    Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

    Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


    Moje porady

    Muffiny z makiem - przepis i film wideo

    Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube

    Przydatne poradniki:

    1. Mąka bezglutenowa – przepis

    Przydatny sprzęt:

    Muffiny z makiem - Jak zrobić

    Krok 1
    Przed mieszaniem składników nastawiam piekarnik na temperaturę 180 °C.
    Krok 2
    Do jednej miseczki przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia i dodaję pozostałe, suche składniki. Większa ilość maku po upieczeniu muffinów da efekt ciemniejszego ciasta. Mniej maku to ciasto jaśniejsze, piegowate.
    Krok 3
    W drugiej miseczce rozkłócam wszystkie składniki mokre.
    Krok 4
    Mieszam składniki suche z mokrymi za pomocą łyżki, do połączenia w gładką, lejącą masę.
    Krok 5
    Masą wypełniam formy do muffinów (można wyłożyć je papilotkami lub wysmarować tłuszczem i posypać mąką, bułką tartą lub kaszą manną) do ¾ ich wysokości.
    Krok 6
    Wstawiam formy do piekarnika i piekę przez ok. 25-30 minut.

    UWAGA: W trakcie pieczenia nie wolno otwierać piekarnika. Dopiero na 5 minut przed końcem pieczenia można sprawdzić drewnianym patyczkiem czy muffiny w środku nie zą jeszcze wilgotne i w razie potrzeby wydłużyć czas pieczenia o 5 minut.
    Krok 7
    Po upieczeniu od razu wyjmuję muffiny z makiem z piekarnika i studzę na kratce, żeby chłodne powietrze miało dostęp do ich spodów.

    Obserwuj mnie @dorotakaminska na Instagramie, Twitterze i Pinterest.

    Muffiny z makiem
    Muffiny z makiem

     

    Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

    Dorota Kamińska

    Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

    Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

    5 komentarzy
    1. Na razie udało mi się dzisiaj wrzucić poradnik o ty jak ugotować sam budyń :). Ale babeczki z budyniem dopisuję do listy, zarówno w wersji „cupcake” jak i na kruchym cieście :).

    2. aż ślinotoku dostałam :), na prawdę wspaniałe te muffinki i za pewne niedługo przetestuję przepis

    Twoja odpowiedź

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

    Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

    Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

    Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

    Polub, zanim zapomnisz :)