Muffiny z makiem przepis | Dorota Kamińska

Muffiny z makiem

Wielbiciele czekolady pieką muffiny czekoladowe, miłośnicy owoców – owocowe, a tym z Was, którzy za owocowymi dodatkami nie przepadają, proponuję zwykłe, klasyczne muffiny lub wersję z bakaliami, np. proste i szybkie do upieczenia muffiny z makiem. Nie trzeba go sparzać, wystarczy suche składniki połączyć w jednej, a mokre – w drugiej miseczce, potem wymieszać całość i upiec w foremkach.

Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze wypieki

Eksperymentując z przepisem na muffiny z makiem, możecie dobrać jego ilość według własnych upodobań. Wsypując mniej (pół szklanki) uzyskacie muffiny jaśniejsze, delikatnie piegowate, a dodając więcej – ciemniejsze, o nieco cięższej konsystencji. Oprócz skórki z pomarańczy można wzbogacić ich smak o bakalie: odrobinę orzechów lub migdałów czy rodzynek albo suszonych moreli. Gotowe, wystudzone, można dodatkowo polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą: gorzką lub zwykłą, mleczną, albo białą – podobnie jak przy dekorowaniu babek, keksów czy np. pieguska.

Muffiny z makiem, jeśli zdecydujecie się na wypiek z mąki razowej i dodatek małej ilości cukru (albo całkowite zastąpienie go dietetycznym środkiem słodzącym: cukrem brzozowym lub syropem z agawy), mogą z powodzeniem zastąpić śniadaniowe kanapki czy owsiankę. Podane z jabłkiem lub połówką pomarańczy i ulubioną kawą/herbatą, przyjemnie chrupiące, dodadzą Wam porannej energii niezbędnej na dobry start.

Muffiny z makiem

Muffiny z makiem

Muffiny z makiem czyli muffinki pieguski z ziarenkami maku i dodatkiem soku z pomarańczy. Delikatnie chrupiące i eleganckie.
5 from 1 vote
Przygotowanie: 5 minutes
Gotowanie: 25 minutes
Razem: 30 minutes
Kategoria: Deser
Kuchnia: Brytyjska
Przepis na: muffiny z makiem
Liczba porcji: 12 sztuk

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Składniki suche

  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej lub razowej (można zastąpić uniwersalną mąką bezglutenową)
  • ½-1 szklanka maku
  • ½-¾ szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Składniki mokre

  • 2 jajka
  • ½ szklanki oleju lub stopionego masła
  • 1 szklanka wody, mleka, jogurtu, maślanki lub soku z pomarańczy

Dodatki (do wyboru)

  • miąższ z 1 laski wanilii
  • skórka starta z ½ pomarańczy

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Przed mieszaniem składników nastawiam piekarnik na temperaturę 180 °C.
  • Do jednej miseczki przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia i dodaję pozostałe, suche składniki. Większa ilość maku po upieczeniu muffinów da efekt ciemniejszego ciasta. Mniej maku to ciasto jaśniejsze, piegowate.
  • W drugiej miseczce rozkłócam wszystkie składniki mokre.
  • Mieszam składniki suche z mokrymi za pomocą łyżki, do połączenia w gładką, lejącą masę.
  • Masą wypełniam formy do muffinów (można wyłożyć je papilotkami lub wysmarować tłuszczem i posypać mąką, bułką tartą lub kaszą manną) do ¾ ich wysokości.
  • Wstawiam formy do piekarnika i piekę przez ok. 25-30 minut.UWAGA: W trakcie pieczenia nie wolno otwierać piekarnika. Dopiero na 5 minut przed końcem pieczenia można sprawdzić drewnianym patyczkiem czy muffiny w środku nie zą jeszcze wilgotne i w razie potrzeby wydłużyć czas pieczenia o 5 minut.
  • Po upieczeniu od razu wyjmuję muffiny z makiem z piekarnika i studzę na kratce, żeby chłodne powietrze miało dostęp do ich spodów.

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Mąka bezglutenowa – przepis
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Ciekawa jestem, która wersja smakowa bardziej przypadnie Wam do gustu. Podzielcie się w komentarzach swoimi propozycjami dodatków :).

Muffiny z makiem
Muffiny z makiem

 

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

5 komentarzy
  1. Na razie udało mi się dzisiaj wrzucić poradnik o ty jak ugotować sam budyń :). Ale babeczki z budyniem dopisuję do listy, zarówno w wersji „cupcake” jak i na kruchym cieście :).

  2. aż ślinotoku dostałam :), na prawdę wspaniałe te muffinki i za pewne niedługo przetestuję przepis

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)