Muffiny z jagodami przepis | Dorota Kamińska

Muffiny z jagodami

Jedne z częściej spotykanych w cukierniach czy kawiarniach, muffiny z jagodami, popularne szczególnie w Wielkiej Brytanii i Stanach Zjednoczonych, gdzie, obok czekoladowych, blueberry muffins, duże i pięknie wyrośnięte, jada się często na śniadanie, jako dodatek do porannej kawy. W sezonie na jagody można przygotować je z dodatkiem świeżych owoców, a później, korzystając z mrożonych jagód, dodawać je, po wyjęciu z zamrażalnika i oddzieleniu zbitych grudek owocowych poprzez ich rozkruszenie, bezpośrednio do surowego ciasta, zanim jeszcze zdążą się rozmrozić.

Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze wypieki

Swoje muffiny z jagodami przygotowałam, podobnie jak większość moich wypieków, wykorzystując razową mąkę pszenną oraz cukier brzozowy, którymi od dłuższego czasu staram się zastępować klasyczną mąkę tortową i zwykły, biały cukier. Dzięki temu nie są tak kaloryczne jak ich tradycyjni kuzyni. Część zabrałam ze sobą na imprezę karaoke do znajomych, gdzie, ku uciesze uwielbiających babeczki dzieciaków, szybko zniknęły ze stołu. Część zamknęłam w pudełku: z dodatkiem naturalnego jogurtu i kawałkiem świeżego owocu jeden muffin razowy dziennie można zjeść jako smaczne, pożywne i zdrowe śniadanie, a wieczorem, w miłym towarzystwie, spałaszować jako niespodziewaną, urodzinową babeczkę udekorowaną w pośpiechu malinami, borówkami amerykańskimi, bitą śmietaną i odrobiną polewy czekoladowej.

Muffiny z jagodami
Przygotowanie
5 min
Czas gotowania
25 min
Całkowity czas
30 min
 

Muffiny z jagodami proste do zrobienia i pyszne, klasyczne i cudownie pachnące.

Danie: Deser
Kuchnia: Brytyjska
Przepis na: muffiny z jagodami
Liczba porcji: 12 sztuk
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Składniki suche
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej (typ 400-450, przesiana; można zastąpić uniwersalną mąką bezglutenową)
  • ½ - ¾ szklanki cukru waniliowego lub zwykłego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
Składniki mokre
  • 2 jajka
  • ½ Szklanki oleju lub stopionego masła
  • ½ Szklanki mleka, jogurtu naturalnego, maślanki, soku z owoców lub wody
Dodatki
  • ½ - ¾ szklanki jagód (mogą być mrożone)
  • 50 g gorzkiej czekolady (½ tabliczki; pokrojona w kostkę o boku ok. 1 cm; w wersji bez mleka/laktozy trzeba ją zastąpić czekoladą wegańską)
  • 50 g białej czekolady (½ tabliczki; pokrojona w kostkę o boku ok. 1 cm; w wersji bez mleka/laktozy trzeba ją zastąpić białą czekoladą wegańską)
  • miąższ z laski wanilii (opcjonalnie)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Muffiny z jagodami - przepis i film wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Moje porady

Muffiny z jagodami bezglutenowe - zwykłą mąkę pszenną wystarczy zastąpić uniwersalną mąką bezglutenową, dodając do masy odrobinę więcej mleka lub wody
Muffiny z jagodami bez mleka - mleko krowie można zastąpić wodą, mlekiem bez laktozy lub jogurtem naturalnym, maślanką, mlekiem roślinnym lub kefirem.
Muffiny z jagodami bez jajek - jajka zastępujemy 1 bananem rozgniecionym dokładnie za pomocą widelca i dodanym do mokrych składników jeszcze przed mieszaniem lub 4 łyżkami mielonego siemienia lnianego, zalanymi wcześniej 8 łyżkami gorącej wody i odstawionymi do wystudzenia i napęcznienia.
Muffiny z jagodami wegańskie - można przygotować w wersji bez jajek, na mleku roślinnym i oleju roślinnym


Przydatne poradniki:

  1. Podstawowy przepis na muffiny
  2. Jak zrobić cukier waniliowy
Muffiny z jagodami - Jak zrobić
  1. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 °C.
  2. Składniki suche mieszamy w misce razem z jagodami i czekoladą oraz, opcjonalnie, z wanilią.
  3. W drugiej misce rozkłócamy widelcem jajka, mieszając z mlekiem i olejem.
  4. Przelewamy składniki mokre do suchych i dokładnie, szybko mieszamy.
  5. Nakładamy masę do foremek na muffiny (wyłożonych papilotkami lub wysmarowanych olejem i wysypanych mąką lub bułką tartą albo silikonowych) do ⅔-¾ ich wysokości.
  6. Wstawiamy muffiny z jagodami do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 20-25 minut, aż do wyrośnięcia i delikatnego zrumienienia.
  7. Od razu po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
  8. Wystudzone muffiny dekorujemy: można posypać je przesianym przez sitko cukrem pudrem, polać lukrem lub polewą albo przygotować krem do dekoracji i ozdobić za pomocą szprycy.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Muffiny z jagodami
Muffiny z jagodami

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

28 komentarzy
  1. chciałam zapytać czy do tego przepisu zamiast jagód nadają się inne owoce??
    Wczoraj zrobiłam z jagodami – wyszły bardzo smaczne (może od strony wizualnej były trochę inne niż na obrazku, co było zapewne spowodowane sokiem z jagód…), ale wszystkim smakowały.
    Natomiast dzisiaj chciałam zrobić z gruszką…, ale coś wyszło nie tak… babeczki w środku wyglądają jakby wyszedł zakalec, mimo ze piekłam je bardzo długo… czy może to gruszki są niewdzięcznym materiałem do pieczenia??

    1. Cześć Amatorko! U mnie wszystkie babeczki są zawsze według tych samych proporcji, tylko zamieniam owoce, czasem dodaję orzechy… Wyrastają różnie, bo niektóre owoce puszczają więcej soku, inne mniej. Zakalca nigdy nie było. Zerknij na mój wpis o zakalcu, może on zasugeruje, gdzie leży przyczyna. Może gramaturowo tych kawałków gruszki było za dużo? Jeśli są mało atrakcyjne z wyglądu, ale nie surowe, to ja bym je wykorzystała jako dodatek do koktajlu – pokruszyła i zmiksowała razem z jogurtem i odrobiną orzechów lub migdałów w blenderze :).

  2. Witam.
    Piekę je drugi raz i jestem bardzo zadowolona: smacznie i szybko, znikają jeszcze gorące 😉
    Poleciłam je także przyjaciółkom – również zadowolone.
    Dziękujemy!!

  3. Pani Doroto, dziękuję z przepis – jestem osobą cierpiącą na brak możliwości spożywania laktozy, przez co przepisy takie jak te traktuję niczym skarb. Całość wykorzystałam do wywołania uśmiechu na twarzy swojej i moich dzieci, a podobne rzeczy są nie do przecenienia!

    Jeżeli ma Pani ochotę przetestować do na słono, polecam spróbować przepisu na muffinki z kukurydzą, papryką i serem. Są obłędne! – http://jemyzdrowo.pl/przepis/muffiny-z-kukurydza-papryka-i-serem/8426#

  4. Najlepszy przepis na muffiny !!!!!! <3 Wyszly idealne,przepyszne,wyrosniete mm! ;)) Wszyscy sie zajadali,zniknely bardzo szybko;) To byl moj pierwszy raz pieczenia babeczek,wiec to potwierdza jaki swietny jest przepis !:)) Pozdrawiam cieplutko 😉 P.S: U mnie piekly sie o wiele,wiele dluzej,ale akurat sadze ze tu jest calkowita wina mojego piekarnika…;]

    1. Czas pieczenia to faktycznie kwestia piekarnika, ale dobrze, że wyrosły i nie opadły i że cierpliwie wytrzymałaś i przeczekałaś :). Standardowo całe ciasto ucierane, które wyrasta na proszku do pieczenia, piecze się ok. 1 godziny, więc muffiny, o wiele mniejsze, w osobnych foremkach, powinny się upiec w ok. 25 minut. Tak samo jak sernik, który piecze się w małych kokilkach, od razu podzielony na porcje, zamiast w jednej, dużej tortownicy – też zetnie się i upiecze o wiele szybciej.

  5. Rewelacja! Wyszły przepyszne (15 sztuk) i godzinę po zrobieniu zostało 5 🙂 dodałam jogurt naturalny i trochę mleka, a pół szklanki cukru zdecydowanie wystarczy (u mnie w tym ok 3 łyżeczki wanilinowego). Miałam też jagody zebrane latem i zapakowane w słoiczek w syropie (odcedziłam) i mimo obaw, wyszło naprawdę smacznie. A czekolad nie miałam preferowanych w przepisie, więc do pokrojenia nadała się mleczna z orzechami i sprawdziła się. Zdecydowanie polecam, super przepis!

  6. Zależy też jaka czekolada – bo inaczej „dosładza” czekolada gorzka deserowa 60%, a inaczej 90% :). Zresztą i tak to co dla jednych za słodkie, dla innych jest mało słodkie, więc najlepiej poeksperymentować i pamiętać z jakich proporcji mąki i cukru w ciastach, ciastkach i innych wypiekach słodki smak odpowiada nam najbardziej :).

  7. Wyszly super, ale jak dodajecie Spiro czekolady to „mniejsza” polowka szklanki cukru wystarczy, ja dodalam troche za duzo wyszly slodkie ale I take znilnely w pol godziny 🙂

  8. Jakieś tam ryzyko jest, jeśli piekarnik nieszczelny lub otworzysz w trakcie pieczenia. Ale ogólnie rzecz biorąc – muffiny pieką się w na tyle małych foremkach i z na tyle dużą ilością proszku do pieczenia, że trudno o zakalec.

  9. Czyli dobrze trafiłam :D. Dzięki, mam nadzieję, że to będzie podróż życia. Dzisiaj ostatni dzień w Miami, a potem wyruszam w podróż samochodem do Los Angeles, a może nawet do San Francisco.

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)