Muffiny marchewkowe przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Muffiny marchewkowe

Muffiny marchewkowe

Muffiny marchewkowe

Sprawdzony przepis na muffiny marchewkowe, wielokrotnie wykorzystywany z różnych okazji, bo kilka lat temu, po powrocie z USA, przygotowywałam je nawet w studio Dzień Dobry TVN. Tak łatwy i szybki, a i tak ciągle nie było okazji do sfilmowania tej znakomitej receptury. Pięknie pachną cynamonem, którego zapach roznosi się po całym domu w trakcie pieczenia, zapowiadając nadejście jesieni, chociaż muffinki marchewkowe to przepis całoroczny.

Zobacz też: Więcej pomysłów na najlepsze wypieki

Znajomi wielokrotnie zajadali się nimi z okazji wspólnych wypadów w plener czy niespodziewanych imprez, kiedy nie zdążyłam upiec tortu lub ciasta. To moja awaryjna receptura, bo muffiny marchewkowe przygotowuje się dość szybko, a jednocześnie marchewka w połączeniu z orzechami, żurawiną i pomarańczą zawsze się sprawdza jako charakterystyczny smak. Dodajcie odrobinę czekolady i oto pomysł na marchewkowe „niebo w gębie”.

Udoskonaliłam przepis w ciągu kilku ostatnich lat, idąc z duchem czasu i starając się go odchudzić, chociaż trudno zmniejszyć liczbę kalorii, skoro jest tu tak dużo ciężkich, ale też zdrowych i bogatych w składniki odżywcze produktów: żurawina, orzechy, czekolada… Zamieniłam cukier na lżejszy i zdrowszy ksylitol, zastąpiłam zwykłą mąkę lepszą, orkiszową, o niższym indeksie glikemicznym. Zamiast środka słodzącego możecie też wykorzystać masło daktylowe lub rozgniecionego widelcem banana, dodając je do masy podczas mieszania wszystkich składników.

Zobacz też
Surówka z czerwonej kapusty

Muffiny marchewkowe

Muffiny marchewkowe

Muffiny marchewkowe na mące orkiszowej, słodzone ksylitolem, z sokiem pomarańczowym bez mleka i laktozy, dodatkiem orzechów, żurawiny i cynamonu. Szybkie, łatwe muffiny marchewkowe - najlepsze!
4.75 od 4 osób
Przygotowanie: 5 min
Gotowanie: 25 min
Razem: 30 min
Kategoria: Deser
Kuchnia: Amerykańska, Brytyjska
Przepis na: muffiny marchewkowe
Liczba porcji: 12 sztuk
Kalorie: 254kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Składniki suche

  • 1 szklanka mąki (pszenna tortowa typ 400-450 lub orkiszowa typ 630, albo bezglutenowa; przesiana; można zastąpić mieszanką „pół na pół” mąki razowej i gryczanej)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼-½ szklanki cukru (polecam zastąpić ksylitolem lub syropem z agawy; ilość cukru zależy od stopnia słodkości marchewki)
  • ½-1 łyżeczka cynamonu
  • ½ szklanki orzechów (włoskie lub nerkowce)
  • ½ szklanki suszonej żurawiny
  • ½ szklanki gorzkiej czekolady (w kawałkach; można zastąpić białą czekoladą)

Składniki mokre

  • 2 jajka
  • ½ szklanki soku pomarańczowego
  • ½ szklanki oleju (o łagodnym smaku)
  • 1 szklanka tartej marchewki (ok. 2 duże marchewki)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Nastawiam piekarnik na temperaturę 180 st. C.
  • Jajka rozkłócam widelcem w miseczce razem z olejem i sokiem z pomarańczy.
  • Przelewam mieszankę do miski z przesianą mąką, proszkiem do pieczenia, cynamonem i cukrem. Dokładnie mieszam widelcem, do połączenia składników.
  • Dodaję do ciasta marchewkę, żurawinę i orzechy, mieszam chwilę.
  • Za pomocą dwóch łyżek przekładam masę do foremek na muffiny wyłożonych papilotkami.
  • Wstawiam do piekarnika na ok. 23-25 minut. Nie wolno otwierać piekarnika w trakcie pieczenia.
  • Po upieczeniu muffiny od razu wyjmuję z piekarnika i studzę w foremkach, na kratce.

Przydatne przepisy i poradniki

Muffiny marchewkowe bez cukru - zamiast cukru można dodać do masy 1 dojrzałego, rozduszonego widelcem banana lub posłodzić ciasto masłem daktylowym, ksylitolem albo syropem z agawy
Muffiny marchewkowe bez jajek - każde 1 jajko można zastąpić zmielonym lnem złocistym lub siemieniem lnianym (1 łyżka zalana 2-3 łyżkami gorącej wody i odstawiona do napęcznienia)
Muffiny marchewkowe wegańskie - bez jajek, z wegańską czekoladą, na oleju roślinnym
Muffiny marchewkowe bezglutenowe - mąkę pszenną wystarczy zastąpić uniwersalną mąką bezglutenową i wykorzystać produkty bezglutenowe: proszek do pieczenia i czekoladę
Przydatne poradniki:
  1. Jak zrobić krem z mascarpone

Wartości odżywcze

Serving: 1sztuka (słodzona cukrem) | Kalorie: 254kcal (13%) | Carbohydrates: 24g (8%) | Białko: 3g (6%) | Fat: 16g (25%) | Tłuszcze nasycone: 3g (19%) | Cholesterol: 27mg (9%) | Sód: 25mg (1%) | Potas: 267mg (8%) | Fiber: 2g (8%) | Cukier: 10g (11%) | Witamina A: 2845IU (57%) | Witamina C: 6.2mg (8%) | Wapń: 59mg (6%) | Żelazo: 1.9mg (11%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Dekorując muffiny marchewkowe kremem z mascarpone uzyskacie babeczki marchewkowe cupcakes. A jeśli pokochacie bez reszty ich smak, na specjalne okazje skuście się o upieczenie wersji maxi czyli ciasta marchewkowego.

 

Muffiny marchewkowe
Muffiny marchewkowe
11 komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2019 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Polecam: FOTOGRAFIA ŚLUBNA i FOTOGRAF PODRÓŻNIK | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom