Sprawdzony przepis na muffiny marchewkowe, wielokrotnie wykorzystywany z różnych okazji, bo kilka lat temu, po powrocie z USA, przygotowywałam je nawet w studio Dzień Dobry TVN. Tak łatwy i szybki, a i tak ciągle nie było okazji do sfilmowania tej znakomitej receptury. Pięknie pachną cynamonem, którego zapach roznosi się po całym domu w trakcie pieczenia, zapowiadając nadejście jesieni, chociaż muffinki marchewkowe to przepis całoroczny.
Zobacz też: Więcej pomysłów na najlepsze wypieki
Znajomi wielokrotnie zajadali się nimi z okazji wspólnych wypadów w plener czy niespodziewanych imprez, kiedy nie zdążyłam upiec tortu lub ciasta. To moja awaryjna receptura, bo muffiny marchewkowe przygotowuje się dość szybko, a jednocześnie marchewka w połączeniu z orzechami, żurawiną i pomarańczą zawsze się sprawdza jako charakterystyczny smak. Dodajcie odrobinę czekolady i oto pomysł na marchewkowe „niebo w gębie”.
Udoskonaliłam przepis w ciągu kilku ostatnich lat, idąc z duchem czasu i starając się go odchudzić, chociaż trudno zmniejszyć liczbę kalorii, skoro jest tu tak dużo ciężkich, ale też zdrowych i bogatych w składniki odżywcze produktów: żurawina, orzechy, czekolada… Zamieniłam cukier na lżejszy i zdrowszy ksylitol, zastąpiłam zwykłą mąkę lepszą, orkiszową, o niższym indeksie glikemicznym. Zamiast środka słodzącego możecie też wykorzystać masło daktylowe lub rozgniecionego widelcem banana, dodając je do masy podczas mieszania wszystkich składników. Dekorując muffiny marchewkowe kremem z mascarpone uzyskacie babeczki marchewkowe cupcakes. A jeśli pokochacie bez reszty ich smak, na specjalne okazje skuście się o upieczenie wersji maxi czyli ciasta marchewkowego.
Muffiny marchewkowe
Liczba porcji | 12 sztuk |
Czas przygotowania i oczekiwania | 5 min |
Czas gotowania | 25 min |
Całkowity czas | 30 min |
Przepis autorski | Dorota Kamińska | DorotaKaminska.pl |
W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Składniki suche
- 1 Szklanka mąki (pszenna tortowa typ 400-450 lub orkiszowa typ 630, albo bezglutenowa; przesiana)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ¼-½ Szklanki cukru (polecam zastąpić ksylitolem lub syropem z agawy; ilość cukru zależy od stopnia słodkości marchewki)
- ½-1 łyżeczka cynamonu
- ½ Szklanki orzechów (włoskie lub nerkowce)
- ½ Szklanki suszonej żurawiny
- ½ Szklanki gorzkiej czekolady (w kawałkach; można zastąpić białą czekoladą)
Składniki mokre
- 2 jajka
- ½ Szklanki soku pomarańczowego
- ½ Szklanki oleju (o łagodnym smaku)
- 1 Szklanka tartej marchewki (ok. 2 duże marchewki)
Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator. |
Lubisz przepisy Doroty? Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ. |
![]() Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :). Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych! |
Moje porady
Muffiny marchewkowe - przepis wideo
Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Muffiny marchewkowe bez cukru - zamiast cukru można dodać do masy 1 dojrzałego, rozduszonego widelcem banana lub posłodzić ciasto masłem daktylowym, ksylitolem albo syropem z agawy
Muffiny marchewkowe bez jajek - każde 1 jajko można zastąpić zmielonym lnem złocistym lub siemieniem lnianym (1 łyżka zalana 2-3 łyżkami gorącej wody i odstawiona do napęcznienia)
Muffiny marchewkowe wegańskie - bez jajek, z wegańską czekoladą, na oleju roślinnym
Muffiny marchewkowe bezglutenowe - mąkę pszenną wystarczy zastąpić uniwersalną mąką bezglutenową i wykorzystać produkty bezglutenowe: proszek do pieczenia i czekoladę
Przydatne poradniki:
- Jak zrobić krem z mascarpone
Przydatny sprzęt:
Muffiny marchewkowe - Jak zrobić
Krok 1 | |
Nastawiam piekarnik na temperaturę 180 st. C. | |
Krok 2 | |
Jajka rozkłócam widelcem w miseczce razem z olejem i sokiem z pomarańczy. | |
Krok 3 | |
Przelewam mieszankę do miski z przesianą mąką, proszkiem do pieczenia, cynamonem i cukrem. Dokładnie mieszam widelcem, do połączenia składników. | |
Krok 4 | |
Dodaję do ciasta marchewkę, żurawinę i orzechy, mieszam chwilę. | |
Krok 5 | |
Za pomocą dwóch łyżek przekładam masę do foremek na muffiny wyłożonych papilotkami. | |
Krok 6 | |
Wstawiam do piekarnika na ok. 23-25 minut. Nie wolno otwierać piekarnika w trakcie pieczenia. | |
Krok 7 | |
Po upieczeniu muffiny od razu wyjmuję z piekarnika i studzę w foremkach, na kratce. |
Obserwuj mnie @dorotakaminska na Instagramie, Twitterze i Pinterest. |

Muffinki słodzone bananem robią u mnie furorę, ale myślałam o tym, żeby zrobić ciasto (mniej „paprania”). Stąd moje pytanie: w jakiej formie najlepiej je upiec i ile czasu trzymać w piecu?
Cześć Paulino, możesz upiec ciasto z podwójnej porcji w formie o średnicy 21-24 cm, czas pieczenia 50-60 minut. Jeśli będziesz piec z pojedynczej porcji (niższe ciasto), wystarczy forma o średnicy 18-21 cm i ok. 40 minut pieczenia.
Czym zastąpić marchewkę?
Marchewkę możesz zastąpić np. dynią lub po prostu przygotować klasyczne muffiny bez marchewki :).
Dziś zrobiłam marchewkowe muffiny. Są obłędne i bardzo smakowały rodzince, a w domu utrzymywał się piękny zapach 🙂 Naprawdę wspaniały przepis. Dziękuję!
Czy moge poprosic o przepis w gramach i ml
Wyszły przepysznie. Dziękuję za ten przepis :-* Znajomi byli zachwyceni.
Dzięki za wypróbowanie! Cieszę się, że znalazły uznanie :).
Racja, racja, wycofuję ten pomysł a póki co upiekłam drugą wersję z rozdrobnionymi daktylami 🙂 Pozdrawiam!
Właśnie pierwszy raz w życiu wykonałam muffiny i jestem zachwycona tym przepisem. Już zaczynam kombinować nad różnymi wariacjami 🙂 Mam pytanie czy można zamienić sok pomarańczowy na marchewkowy żeby smak był jeszcze bardziej intensywny?
Bardzo mi miło to czytać i ogromnie się cieszę, że smakowały :). Odpowiadając na pytanie: można, aczkolwiek pomarańcza dodaje kwaskowatości i dobrze komponuje się z marchewką. Z sokiem marchewkowym się udadzą, ale mogą się wydawać mdłe i oczywiście warto sprawdzić co taki sok ma w składzie :).