Muffiny marchewkowe przepis | Dorota Kamińska

Muffiny marchewkowe

Sprawdzony przepis na muffiny marchewkowe, wielokrotnie wykorzystywany z różnych okazji, bo kilka lat temu, po powrocie z USA, przygotowywałam je nawet w studio Dzień Dobry TVN. Tak łatwy i szybki, a i tak ciągle nie było okazji do sfilmowania tej znakomitej receptury. Pięknie pachną cynamonem, którego zapach roznosi się po całym domu w trakcie pieczenia, zapowiadając nadejście jesieni, chociaż muffinki marchewkowe to przepis całoroczny.

Zobacz też: Więcej pomysłów na najlepsze wypieki

Znajomi wielokrotnie zajadali się nimi z okazji wspólnych wypadów w plener czy niespodziewanych imprez, kiedy nie zdążyłam upiec tortu lub ciasta. To moja awaryjna receptura, bo muffiny marchewkowe przygotowuje się dość szybko, a jednocześnie marchewka w połączeniu z orzechami, żurawiną i pomarańczą zawsze się sprawdza jako charakterystyczny smak. Dodajcie odrobinę czekolady i oto pomysł na marchewkowe „niebo w gębie”.

Udoskonaliłam przepis w ciągu kilku ostatnich lat, idąc z duchem czasu i starając się go odchudzić, chociaż trudno zmniejszyć liczbę kalorii, skoro jest tu tak dużo ciężkich, ale też zdrowych i bogatych w składniki odżywcze produktów: żurawina, orzechy, czekolada… Zamieniłam cukier na lżejszy i zdrowszy ksylitol, zastąpiłam zwykłą mąkę lepszą, orkiszową, o niższym indeksie glikemicznym. Zamiast środka słodzącego możecie też wykorzystać masło daktylowe lub rozgniecionego widelcem banana, dodając je do masy podczas mieszania wszystkich składników.

5 od 1 osoby
Muffiny marchewkowe
Muffiny marchewkowe
Przygotowanie
5 min
Czas gotowania
25 min
Całkowity czas
30 min
 
Muffiny marchewkowe na mące orkiszowej, słodzone ksylitolem, z sokiem pomarańczowym bez mleka i laktozy, dodatkiem orzechów, żurawiny i cynamonu. Szybkie, łatwe muffiny marchewkowe - najlepsze!
Danie: Deser
Kuchnia: Amerykańska, Brytyjska
Przepis na: muffiny marchewkowe
Liczba kalorii: 254 kcal
Liczba porcji: 12 sztuk
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Składniki suche
  • 1 szklanka mąki (pszenna tortowa typ 400-450 lub orkiszowa typ 630, albo bezglutenowa; przesiana; można zastąpić mieszanką „pół na pół” mąki razowej i gryczanej)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼-½ szklanki cukru (polecam zastąpić ksylitolem lub syropem z agawy; ilość cukru zależy od stopnia słodkości marchewki)
  • ½-1 łyżeczka cynamonu
  • ½ szklanki orzechów (włoskie lub nerkowce)
  • ½ szklanki suszonej żurawiny
  • ½ szklanki gorzkiej czekolady (w kawałkach; można zastąpić białą czekoladą)
Składniki mokre
  • 2 jajka
  • ½ szklanki soku pomarańczowego
  • ½ szklanki oleju (o łagodnym smaku)
  • 1 szklanka tartej marchewki (ok. 2 duże marchewki)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 15% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Muffiny marchewkowe - przepis i film wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Moje porady

Muffiny marchewkowe bez cukru - zamiast cukru można dodać do masy 1 dojrzałego, rozduszonego widelcem banana lub posłodzić ciasto masłem daktylowym, ksylitolem albo syropem z agawy
Muffiny marchewkowe bez jajek - każde 1 jajko można zastąpić zmielonym lnem złocistym lub siemieniem lnianym (1 łyżka zalana 2-3 łyżkami gorącej wody i odstawiona do napęcznienia)
Muffiny marchewkowe wegańskie - bez jajek, z wegańską czekoladą, na oleju roślinnym
Muffiny marchewkowe bezglutenowe - mąkę pszenną wystarczy zastąpić uniwersalną mąką bezglutenową i wykorzystać produkty bezglutenowe: proszek do pieczenia i czekoladę
Przydatne poradniki:

  1. Jak zrobić krem z mascarpone
Muffiny marchewkowe - Jak zrobić
  1. Nastawiam piekarnik na temperaturę 180 st. C.
  2. Jajka rozkłócam widelcem w miseczce razem z olejem i sokiem z pomarańczy.
  3. Przelewam mieszankę do miski z przesianą mąką, proszkiem do pieczenia, cynamonem i cukrem. Dokładnie mieszam widelcem, do połączenia składników.
  4. Dodaję do ciasta marchewkę, żurawinę i orzechy, mieszam chwilę.
  5. Za pomocą dwóch łyżek przekładam masę do foremek na muffiny wyłożonych papilotkami.
  6. Wstawiam do piekarnika na ok. 23-25 minut. Nie wolno otwierać piekarnika w trakcie pieczenia.
  7. Po upieczeniu muffiny od razu wyjmuję z piekarnika i studzę w foremkach, na kratce.
Wartości odżywcze
Muffiny marchewkowe
Wielkość porcji (1 sztuka (słodzona cukrem))
Liczba kalorii 254 kcal Kalorie z tłuszczów 144 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 16g 25%
Tłuszcze nasycone 3g 15%
Cholesterol 27mg 9%
Sód 25mg 1%
Potas 267mg 8%
Węglowodany ogółem 24g 8%
Błonnik 2g 8%
Cukry 10g
Białko 3g 6%
Witamina A 56.9%
Witamina C 7.5%
Wapń 5.9%
Żelazo 10.4%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Dekorując muffiny marchewkowe kremem z mascarpone uzyskacie babeczki marchewkowe cupcakes. A jeśli pokochacie bez reszty ich smak, na specjalne okazje skuście się o upieczenie wersji maxi czyli ciasta marchewkowego.

 

Muffiny marchewkowe
Muffiny marchewkowe

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

11 komentarzy
  1. Muffinki słodzone bananem robią u mnie furorę, ale myślałam o tym, żeby zrobić ciasto (mniej „paprania”). Stąd moje pytanie: w jakiej formie najlepiej je upiec i ile czasu trzymać w piecu?

    1. Cześć Paulino, możesz upiec ciasto z podwójnej porcji w formie o średnicy 21-24 cm, czas pieczenia 50-60 minut. Jeśli będziesz piec z pojedynczej porcji (niższe ciasto), wystarczy forma o średnicy 18-21 cm i ok. 40 minut pieczenia.

  2. Dziś zrobiłam marchewkowe muffiny. Są obłędne i bardzo smakowały rodzince, a w domu utrzymywał się piękny zapach 🙂 Naprawdę wspaniały przepis. Dziękuję!

  3. Racja, racja, wycofuję ten pomysł a póki co upiekłam drugą wersję z rozdrobnionymi daktylami 🙂 Pozdrawiam!

  4. Właśnie pierwszy raz w życiu wykonałam muffiny i jestem zachwycona tym przepisem. Już zaczynam kombinować nad różnymi wariacjami 🙂 Mam pytanie czy można zamienić sok pomarańczowy na marchewkowy żeby smak był jeszcze bardziej intensywny?

    1. Bardzo mi miło to czytać i ogromnie się cieszę, że smakowały :). Odpowiadając na pytanie: można, aczkolwiek pomarańcza dodaje kwaskowatości i dobrze komponuje się z marchewką. Z sokiem marchewkowym się udadzą, ale mogą się wydawać mdłe i oczywiście warto sprawdzić co taki sok ma w składzie :).

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)