Muffiny kawowe

5/5 (1)

Mój ulubiony wypiek „last minute”, kiedy okazuje się, że jedziemy do kogoś w odwiedziny i warto mieć ze sobą coś innego niż butelka wina lub owoce, lub… kiedy spotykamy się ze znajomymi gdzieś w plenerze i każdy ma przynieść coś do jedzenia. Tym razem muffiny kawowe – zrobione na szybko, z podstawowych składników, za to na orkiszowej mące i domowym jogurcie :). Uczestniczyły w sesji zdjęciowej na zamku w Żyrowej, dokąd przyjechały razem ze mną pociągiem z Wrocławia, bo zaletą muffinów jest też łatwość ich przetransportowania, pod warunkiem że polewa czekoladowa się nie roztopi!

Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze wypieki

Zamek w Żyrowej
Zamek w Żyrowej

@oderwany robi dzisiaj zdjęcia ślubne w starym zamku. Niesamowity klimat :). #interior #castle #podroze

Zdjęcie zamieszczone przez użytkownika Dorota Kamińska (@dorotakaminska)

Muffiny kawowe można przygotować je na kilka sposobów i, jak to w przypadku muffinów bywa, eksperymenty są dozwolone i jak najbardziej wskazane. Bo jeśli macie jogurt kawowy, wystarczy dolać go do masy. Jeśli robicie jogurt samodzielnie – zaparza się osobno espresso i już, aromat kawowy pięknie rozejdzie się po cieście. Odrobina wanilii lub cynamonu, a na wierzch polewa czekoladowa, bo kawa i czekolada to przecież doskonała para.

W możliwie najzdrowszej wersji zrezygnujcie z cukru na rzecz ksylitolu, a czekoladę wybierzcie gorzką. Jeszcze lepiej wykonać samodzielnie polewę czekoladową na bazie gorzkiego kakao, ale zabieganych i zapracowanych nie namawiam – na takie okazje sama mam w szafce zapas tabliczek czekolady, które wystarczy rozpuścić w kąpieli wodnej. Posypka dla dekoracji – oczywiście! Pamiętajcie tylko, żeby odczekać chwilę, żeby chociaż wierzch polewy zdążył przestygnąć. Wskazana w ładnym kolorze lub nietypowym kształcie. Moja, w formie czekoladowych płatków, wyglądała świetnie, dopóki płatki nie postanowiły ściemnieć. Zdarza się :). Nie wyszły do końca fotogeniczne, za to jakie smaczne. Sami się przekonajcie, miłośnicy kawy i nie tylko. Możecie dorzucić jakieś bakalie do środka – czekam na wieści, czy coś udało Wam się wykombinować!

Muffiny kawowe

Łatwe i szybkie muffiny kawowe czyli muffinki z kawą i jogurtem naturalnym oraz polewą czekoladową, ale można też przygotować je jako muffiny kawowe wegańskie, bez jajek i na produktach roślinnych.

W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

    Składniki suche

    • 1 Szklanka mąki (pszenna tortowa, typ. 400-450 (najpulchniejsze), orkiszowa typ 630 (najniższy indeks glikemiczny) lub bezglutenowa)
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1 szczypta soli (mała)
    • ¼-½ Szklanki cukru (najlepiej wykorzystać cukier brzozowy czyli ksylitol lub syrop z agawy)

    Składniki mokre

    • 1 jajko (w wersji wegańskiej - 1 łyżka zmielonego lnu złocistego lub siemienia lnianego zalana 2-3 łyżkami gorącej wody)
    • ¼ Szklanki oleju lub stopionego masła (w wersji wegańskiej - olej roślinny)
    • ¼ Szklanki jogurtu naturalnego (w wersji wegańskiej - mleko kokosowe z puszki)
    • 1 espresso (małe)
    • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

    Dekoracja

    • 50 g gorzkiej czekolady (½ tabliczki; w wersji wegańskiej - czekolada na mleku i tłuszczu roślinnym)
    • 1 łyżka masła lub śmietanki kremówki (w wersji wegańskiej - mleko kokosowe z puszki)
    • posypka

    Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

    Lubisz przepisy Doroty? Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

    Superfood po polsku - okładka

    Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

    Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


    Moje porady

    Muffiny kawowe - przepis i film wideo

    Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube

    Muffiny kawowe bezglutenowe - zamiast mąki pszennej polecam wykorzystać uniwersalną mąkę bezglutenową najlepszą
    Muffiny kawowe bez jajek - 1 jajko można zastąpić połową banana rozduszonego widelcem lub 1 łyżką zmielonego drobno lnu złocistego lub siemienia lnianego, zalanego 2-3 łyżkami gorącej wody i odstawionego do wystudzenia i spęcznienia
    Muffiny kawowe bez nabiału - wyłącznie na tłuszczu roślinnym i mleku roślinnym zamiast jogurtu
    Muffiny kawowe wegańskie - zamiast jajka wystarczy siemię lniane lub złocisty len, mleko kokosowe z puszki lub inne mleko roślinne zamiast jogurtu i olej roślinny
    Przydatne poradniki:

    1. Jak zrobić jogurt naturalny domowy - w prosty sposób, bez niepotrzebnych dodatków

    Przydatny sprzęt:

    Muffiny kawowe - Jak zrobić

    Krok 1
    Nastawiam piekarnik na 180 st. C, góra+dół (czas nagrzewania jest czasem mieszania składników).
    Krok 2
    Mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia łączę w misce z pozostałymi suchymi składnikami.
    Krok 3
    W drugiej misce rozkłócam widelcem mokre składniki. Przelewam do miski z suchymi.
    Krok 4
    Mieszam krótko całość, do połączenia wszystkich składników w jednolitą masę.
    Krok 5
    Przekładam masę do formy na muffiny wyłożonej papilotkami.
    Krok 6
    Wstawiam do piekarnika na 23-25 minut. Nie wolno otwierać w trakcie pieczenia. Muffiny powinny wyrosnąć i nabrać jasnobrązowego koloru.
    Krok 7
    Upieczone muffiny od razu wyjmuję z piekarnika i odstawiam do wystudzenia na kratce, żeby do foremki miało od spodu dostęp chłodne powietrze.
    Krok 8
    Czekoladę rozpuszczam z masłem lub śmietanką w kąpieli wodnej.
    Krok 9
    Nakładam polewę na babeczki i odstawiam do delikatnego przestudzenia, żeby wierzch nie był już gorący, ale masa pozostała jeszcze miękka.
    Krok 10
    Dekoruję polewę posypką i odstawiam do całkowitego schłodzenia w lodówce.

    Obserwuj mnie @dorotakaminska na Instagramie, Twitterze i Pinterest.

    Muffiny kawowe
    Muffiny kawowe

    Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

    Dorota Kamińska

    Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

    Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

    2 komentarze
    1. Pani Doroto wypróbowałam około sześciu z Pani przepisów (głównie na słodko?) i jestem zachwycona. Babeczki, ciasta, desery… I najlepsze na świecie muffiny kawowe. Jestem pod dużym wrażeniem samej strony. Wszystko jest czytelne doskonale posegregowane tak ze kazdy znajdzie coś dla siebie. Przepisy bardzo dokładne idealne nawet dla początkujących takich jak ja 😉 Pani Doroto jest Pani świetna w tym co Pani robi życzę dalszych sukcesów i polecam wszystkim 🙂

    Twoja odpowiedź

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

    Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

    Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

    Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

    Polub, zanim zapomnisz :)