Muffiny bananowe

5/5 (1)

Zawsze proste do przygotowania i niewymagające dekoracji, pachnące muffiny. Nie dodałam do ich pieczenia cynamonu, choć pokusa była ogromna. Postanowiłam, że głęboki aromat bananów przełamię kokosem. Muffiny bananowe piekłam na bazie maślanki, ale przyznam, że te na soku pomarańczowym, wyciśniętym ze świeżej pomarańczy, z dodatkiem pomarańczowej skórki, smakują jeszcze lepiej!

Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze wypieki

Muffiny bananowe w wersji fit upieczecie, zastępując cukier ksylitolem, o niższym indeksie glikemicznym i mniejszej liczbie kalorii. Polecam wykorzystać do ich przygotowania mąkę orkiszową lub razową, na której co prawda wyjdą mniej puszyste, za to po ich zjedzeniu uczucie sytości utrzyma się dłużej. Podane z dodatkiem jogurtu lub kefiru do picia oraz świeżym owocem, mogą w takiej wersji sprawdzić się doskonale jako pełne energii śniadanie.

Spróbujcie zastąpić czekoladę rodzynkami lub orzechami lub pokuście się o dodatkową polewę. Niech po domu rozejdzie się piękny zapach, a ciasto ładnie wyrasta :).

Muffiny bananowe

Liczba porcji12 sztuk
Czas przygotowania i oczekiwania5 min
Czas gotowania25 min
Całkowity czas30 min
Przepis autorski Dorota Kamińska | DorotaKaminska.pl
Muffiny bananowe pachnące kokosem - przepis na muffiny z bananami, które można przygotować na bazie produktów mlecznych lub soku pomarańczowego. Pyszne muffiny bananowe z czekoladą.

W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

    Składniki suche

    • 2 Szklanki mąki (przesiana; najlepszy efekt da mąka tortowa, typ 400-450; najniższy indeks glikemiczny zapewni mąka orkiszowa lub razowa)
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • ⅓ Szklanki wiórków kokosowych
    • 25 g gorzkiej czekolady (¼ tabliczki)
    • 1 Szczypta soli

    Składniki mokre

    • 2 jajka
    • ½ Szklanki oleju lub stopionego masła
    • ½ Szklanki mleka, jogurtu naturalnego, maślanki lub wody, albo soku z pomarańczy
    • skórka starta z ½ pomarańczy (opcjonalnie)

    Dodatkowo

    • 1 banan (dojrzały; pokrojony na plasterki oraz mniejsze kawałki)

    Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

    Lubisz przepisy Doroty? Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

    Superfood po polsku - okładka

    Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

    Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


    Moje porady

    Muffiny bananowe - przepis i film wideo

    Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube

    Muffiny bananowe bez jajek - jajka można zastąpić 1 bananem rozduszonym za pomocą widelca lub 4 łyżkami mielonego siemienia lnianego lub złocistego lnu wymieszanymi wcześniej z 8-10 łyżkami gorącej wody (przed dodaniem do masy trzeba odstawić len z wodą do skleikowania).
    Muffiny bananowe bez mleka - przygotowane na soku pomarańczowym lub mleku roślinnym i oleju roślinnym.
    Muffiny bananowe bez laktozy - mleko zastąpione kefirem, jogurtem, maślanką lub mlekiem roślinnym.
    Muffiny bananowe bezglutenowe - mąkę pszenną można zastąpić mąką bezglutenową najlepszą
    Muffiny bananowe wegańskie - przygotowane jak w wersji bez jajek (z siemieniem lub lnem złocistym) oraz bez mleka.
    Przydatny sprzęt:

    Muffiny bananowe - Jak zrobić

    Krok 1
    Składniki suche przesiewam do jednej miski, a w drugiej rozkłócam widelcem składniki mokre.
    Krok 2
    Łączę składniki suche z mokrymi i mieszam widelcem, do połączenia, dodając pod koniec pokrojony banan.
    Krok 3
    Przekładam masę do foremek wyłożonych papilotkami i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 °C (góra+dół).
    Krok 4
    Piekę muffiny przez ok. 23-25 minut, aż do wyrośnięcia i delikatnego zrumienienia.
    Krok 5
    Od razu po upieczeniu wyjmuję z piekarnika i studzę.

    Obserwuj mnie @dorotakaminska na Instagramie, Twitterze i Pinterest.

    Muffiny bananowe
    Muffiny bananowe

    Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

    Dorota Kamińska

    Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

    Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

    Brak komentarzy

    Twoja odpowiedź

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

    Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

    Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

    Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

    Polub, zanim zapomnisz :)