fbpx
Czytasz właśnie
Muesli z truskawkami

Muesli z truskawkami

Muesli z truskawkami

Kiedy rozpoczyna się maj, z niecierpliwością odliczam dni do pojawienia się truskawek, które uwielbiam. Kiedy pojawiają się truskawki, z reguły przestają istnieć dla mnie śniadania, obiady i kolacje w innej niż truskawkowa formie. Moje ulubione owoce, które pojawiają się raz w roku, w dodatku na tak krótki czas, mogłabym jeść bez przerwy. Dzisiaj polecam Wam pyszne, zdrowe śniadanie: muesli z truskawkami i jogurtem.

Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze śniadania

Moje ulubione muesli jest zapiekane, słodkie, z dodatkiem suszonych owoców leśnych. Do tego jogurt naturalny i TRUSKAWKI. W dowolnej ilości, według własnych upodobań. Mniam :).

Zobacz też
Tofucznica - jajecznica bez jajek

Muesli z truskawkami

Muesli z truskawkami

Prosty i podstawowy przepis na muesli z truskawkami czyli musli z płatków owsianych uprażonych z dodatkiem miodu, podane z jogurtem i truskawkami.
5 from 1 vote
Przygotowanie: 5 minutes
Gotowanie: 5 minutes
Razem: 10 minutes
Kategoria: Deser
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: muesli z truskawkami
Liczba porcji: 1 osoba
Kalorie: 222kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • ½ szklanki jogurtu naturalnego
  • 4-5 truskawek (umyte, osuszone, bez szypułek)
  • 1 łyżka miodu
  • 3 łyżki płatków owsianych górskich

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Jak zrobić jogurt naturalny w domu

Jak zrobić

  • Płatki owsiane mieszam z miodem i prażę na patelni do zrumienienia.
  • Studzę i kruszę do miseczki, zalewam jogurtem, mieszam.
  • Dekoruję truskawkami.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 1porcja | Kalorie: 222kcal (11%) | Węglowodany: 38g (13%) | Białko: 7g (14%) | Tłuszcze: 5g (8%) | Tłuszcze nasycone: 2g (13%) | Cholesterol: 15mg (5%) | Sód: 58mg (3%) | Potas: 328mg (9%) | Błonnik: 2g (8%) | Cukier: 25g (28%) | Witamina A: 120IU (2%) | Witamina C: 28.2mg (34%) | Wapń: 148mg (15%) | Żelazo: 1mg (6%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

 

Zobacz komentarze (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom