Mojito przepis | Dorota Kamińska

Mojito

Orzeźwiający drink o kubańskich korzeniach, ulubiony koktajl Ernesta Hemingway’a. Kiedy w USA wprowadzono prohibicję, Amerykanie często wybierali się na Kubę, gdzie, w rytmie kubańskiej muzyki, popijali mojito – prosty, smaczny drink z białego rumu, z dodatkiem soku z limonki, świeżej mięty i gazowanej wody. U nas znany też jako nieprawidłowo pisane „mohito” lub wymawiane, również niepoprawnie, „modżajto„.

Zobacz też: Więcej przepisów na drinki

Tradycyjne mojito nie jest zbyt mocnym drinkiem, a oprócz rumu, mięty i soku z limonki, początkowo, zamiast cukru, dodawano do niego sok wyciskany z trzciny cukrowej.

Przygotowując klasyczne mojito, cukier uciera się bardzo delikatnie z sokiem z limonki i liśćmi mięty tak, żeby zbyt mocno się nie uszkodziły, ale uwolnił się z nich mocny, miętowy aromat. Drinka serwuje się na kostkach lodu, choć w klubach nocnych szczególnie popularne jest mojito na dużej ilości kruszonego lodu. Istnieje wiele smakowych kombinacji mojito, a najczęściej spotykaną alternatywą dla klasyki jest virgin mojito, w wersji bezalkoholowej, gdzie rum zastępuje się np. gazowaną lemoniadą.

Mojito

Mojito

Kubańskie mojito czyli modny i popularny drink z białego rumu, mięty i soku z limonki z dodatkiem cukru.
5 od 1 osoby
Przygotowanie: 3 min
Razem: 3 min
Kategoria: Drink
Kuchnia: Kubańska
Przepis na: mojito
Liczba porcji: 1 porcja
Kalorie: 145kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 40 ml białego rumu
  • 30 ml soku z limonki (ok. ½ limonki)
  • ½ limonki (pokrojona na plasterki)
  • 3 liście mięty (duże)
  • 2 łyżeczki białego cukru (lub 2 łyżki brązowego cukru)
  • woda sodowa

Do dekoracji

  • gałązka mięty
  • plasterek limonki

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Liście mięty ugniatamy z cukrem i sokiem z limonki. Zgodnie z oryginalną recepturą mięta powinna być ugnieciona delikatnie, ale można też ugnieść ją dokładniej. Cukier powinien rozpuścić się w soku.
  • Na dno szklanki typu collins wrzucamy kilka kostek lodu i zalewamy białym rumem.
  • Dolewamy sok z cukrem i miętą.
  • Dopełniamy szklankę wodą sodową i dodajemy plasterki limonki.
  • Dekorujemy szklankę plasterkiem limonki, a do środka do drinka wkładamy gałązkę mięty.

Wartości odżywcze

Serving: 1szklanka | Calories: 145kcal | Carbohydrates: 15g (5%) | Sodium: 23mg (1%) | Fiber: 1g (4%) | Sugar: 9g | Vitamin A: 3.4% | Vitamin C: 24.3% | Calcium: 1.1% | Iron: 2.3%
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Od pewnego czasu jest to jeden z popularniejszych drinków oferowanych w klubach. Prosty do przygotowania, orzeźwiający, a jednocześnie słodkawy, jest chętnie wybierany zarówno przez panie jak i panów, detronizując słynne kilkanaście lat temu malibu z mlekiem.

Mojito
Mojito

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

72 komentarze
  1. troszke wiecej dokladnosci :), sok wycisciety z pol lemonki mieszamy z 2 lyzksmi cukru.. dodajemy 10 listkow miety i ucieramy lekko…, potem dodajemy zkruszony lod do polowy szklanki, dodajemy 2 uncje… 50 mil bialego lub jasnego kubanskiego rumu, delikatnie mieszamy mieszadelkiem…, dopelniamy lodem i toppujemy soda water…

  2. Oj, moja chyba z tzw. dziadowni czyli sklepu ze starociami. Ale nie mam pewności, bo strasznie dużo już tego wszystkiego mam na stanie :).

  3. Można, ale to już wtedy mojito nie będzie. Aczkolwiek na pewno będzie smakować, chociaż z wódki sugerowałabym spróbować przygotować tzw. barmana: pozytywnakuchnia.pl/barman/ 🙂

  4. [..YouTube..] Można, ale to już wtedy mojito nie będzie. Aczkolwiek na pewno będzie smakować, chociaż z wódki sugerowałabym spróbować przygotować tzw. barmana: pozytywnakuchnia.pl/barman/ 🙂

  5. Ostatnio jak byłem w Sopocie to piłem w mexykanskiej restauracji pyszna Margarite z truskawkami i lodem. Jak dla mnie nr 1 noi dla Irlandzkich kibiców chyba tez bo miała „wzięcie” 🙂

  6. Uwielbiam mojito. W wakacje nie ma niczego bardziej orzezwiajacego. Nawet bez alkoholu jest swietne 😉 Niestety nie we wszytskich lokalach jest dobre. Czasami wsypuja brazowy cukier zamiast syropu cukrowego a to nie to samo. !

  7. wersja z białym cukrem i sokiem z cytryny jak najbardziej, gdzieś nawet czytałam, że coraz częściej takie podaje się na Kubie, ale nie byłam, nie widziałam, więc nie wiem na 100%. Z likierem miętowym też kiedyś próbowałam, ale dla mnie to zupełnie nie to.

  8. wtedy zwolennicy jedynej i słusznej teorii powiedzą Ci, że to nieprawdziwe mojito ;). Nic się nie stanie, tak samo jeśli nie masz shakera możesz mieszać drinki w słoiku, po prostu nie będzie to efektownie wyglądać przy gościach :).

  9. [..YouTube..] wersja z białym cukrem i sokiem z cytryny jak najbardziej, gdzieś nawet czytałam, że coraz częściej takie podaje się na Kubie, ale nie byłam, nie widziałam, więc nie wiem na 100%. Z likierem miętowym też kiedyś próbowałam, ale dla mnie to zupełnie nie to.

  10. [..YouTube..] @rinoawoman wersja z białym cukrem i sokiem z cytryny jak najbardziej, gdzieś nawet czytałam, że coraz częściej takie podaje się na Kubie, ale nie byłam, nie widziałam, więc nie wiem na 100%. Z likierem miętowym też kiedyś próbowałam, ale dla mnie to zupełnie nie to.

  11. [..YouTube..] wtedy zwolennicy jedynej i słusznej teorii powiedzą Ci, że to nieprawdziwe mojito ;). Nic się nie stanie, tak samo jeśli nie masz shakera możesz mieszać drinki w słoiku, po prostu nie będzie to efektownie wyglądać przy gościach :).

  12. [..YouTube..] @TheHarunoK wtedy zwolennicy jedynej i słusznej teorii powiedzą Ci, że to nieprawdziwe mojito ;). Nic się nie stanie, tak samo jeśli nie masz shakera możesz mieszać drinki w słoiku, po prostu nie będzie to efektownie wyglądać przy gościach :).

  13. ooo super, jest mój ulubiony drink:) słyszałam, że najfajniej smakuje tak jak wspomniałaś z syropem cukrowym i zamiast rozgniecionej mięty likier miętowy, ale ja wolę w tradycyjnej wersji, chociaż ostatnio spotkałam się z mojito z cytryny i białego cukru, podobno taka wersja też jest „dopuszczalna” ale zdecydowanie limonkowa lepsza;) to teraz czekam na przepis na tequila sunrise 😉

  14. Ja bardzo lubię „ZIELONY GAJ”
    50 ml czystej wódki
    100 ml. soku pomarańczowego
    30 ml. syropu bananowego (syrop barmański)
    lód, plasterki pomarańczy do dekoracji mniammm POLECAM:)

  15. [..YouTube..] ooo super, jest mój ulubiony drink:) słyszałam, że najfajniej smakuje tak jak wspomniałaś z syropem cukrowym i zamiast rozgniecionej mięty likier miętowy, ale ja wolę w tradycyjnej wersji, chociaż ostatnio spotkałam się z mojito z cytryny i białego cukru, podobno taka wersja też jest „dopuszczalna” ale zdecydowanie limonkowa lepsza;) to teraz czekam na przepis na tequila sunrise 😉

  16. [..YouTube..] Ja bardzo lubię „ZIELONY GAJ”
    50 ml czystej wódki
    100 ml. soku pomarańczowego
    30 ml. syropu bananowego (syrop barmański)
    lód, plasterki pomarańczy do dekoracji mniammm POLECAM:)

  17. Mmm ciekawa sprawa:) Pytałaś jakie drinki lubimy, więc u mnie jest to na pewno Pina Colada :)) Najlepszy drink pod słońcem;)

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)