Mojito przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Mojito

Mojito

Mojito

Orzeźwiający drink o kubańskich korzeniach, ulubiony koktajl Ernesta Hemingway’a. Kiedy w USA wprowadzono prohibicję, Amerykanie często wybierali się na Kubę, gdzie, w rytmie kubańskiej muzyki, popijali mojito – prosty, smaczny drink z białego rumu, z dodatkiem soku z limonki, świeżej mięty i gazowanej wody. U nas znany też jako nieprawidłowo pisane „mohito” lub wymawiane, również niepoprawnie, „modżajto„.

Zobacz też: Więcej przepisów na drinki

Tradycyjne mojito nie jest zbyt mocnym drinkiem, a oprócz rumu, mięty i soku z limonki, początkowo, zamiast cukru, dodawano do niego sok wyciskany z trzciny cukrowej.

Przygotowując klasyczne mojito, cukier uciera się bardzo delikatnie z sokiem z limonki i liśćmi mięty tak, żeby zbyt mocno się nie uszkodziły, ale uwolnił się z nich mocny, miętowy aromat. Drinka serwuje się na kostkach lodu, choć w klubach nocnych szczególnie popularne jest mojito na dużej ilości kruszonego lodu. Istnieje wiele smakowych kombinacji mojito, a najczęściej spotykaną alternatywą dla klasyki jest virgin mojito, w wersji bezalkoholowej, gdzie rum zastępuje się np. gazowaną lemoniadą.

Zobacz też
Hummus

Mojito

Mojito

Kubańskie mojito czyli modny i popularny drink z białego rumu, mięty i soku z limonki z dodatkiem cukru.
5 od 1 osoby
Przygotowanie: 3 min
Razem: 3 min
Kategoria: Drink
Kuchnia: Kubańska
Przepis na: mojito
Liczba porcji: 1 porcja
Kalorie: 145kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 40 ml białego rumu
  • 30 ml soku z limonki (ok. ½ limonki)
  • ½ limonki (pokrojona na plasterki)
  • 3 liście mięty (duże)
  • 2 łyżeczki białego cukru (lub 2 łyżki brązowego cukru)
  • woda sodowa

Do dekoracji

  • gałązka mięty
  • plasterek limonki

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Liście mięty ugniatamy z cukrem i sokiem z limonki. Zgodnie z oryginalną recepturą mięta powinna być ugnieciona delikatnie, ale można też ugnieść ją dokładniej. Cukier powinien rozpuścić się w soku.
  • Na dno szklanki typu collins wrzucamy kilka kostek lodu i zalewamy białym rumem.
  • Dolewamy sok z cukrem i miętą.
  • Dopełniamy szklankę wodą sodową i dodajemy plasterki limonki.
  • Dekorujemy szklankę plasterkiem limonki, a do środka do drinka wkładamy gałązkę mięty.

Wartości odżywcze

Serving: 1szklanka | Kalorie: 145kcal (7%) | Carbohydrates: 15g (5%) | Sód: 23mg (1%) | Fiber: 1g (4%) | Cukier: 9g (10%) | Witamina A: 170IU (3%) | Witamina C: 20mg (24%) | Wapń: 11mg (1%) | Żelazo: 0.4mg (2%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Od pewnego czasu jest to jeden z popularniejszych drinków oferowanych w klubach. Prosty do przygotowania, orzeźwiający, a jednocześnie słodkawy, jest chętnie wybierany zarówno przez panie jak i panów, detronizując słynne kilkanaście lat temu malibu z mlekiem.

Mojito
Mojito
72 komentarze

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2020 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom