Mleko orzechowe przepis | Dorota Kamińska

Mleko orzechowe

Mleko orzechowe

Jedno ze smaczniejszych mlek roślinnych, którego smak może się zmieniać w zależności od rodzaju wybranych orzechów. Mleko orzechowe, łagodne lub wyraziste, nadaje się do spieniania pod ciśnieniem lub przygotowania kakao czy budyniu. Można przygotować je z blanszowanych orzechów włoskich, laskowych lub macadamia, pistacji, a nawet z orzeszków ziemnych, choć te ostatnie charakteryzuje intensywny smak i do mleka nadają się te nieprażone. Najlepsze, moje ulubione mleko z orzechów przygotowuję jednak z nerkowców.

Zobacz też: Więcej przepisów bez nabiału

Choć jego przygotowanie wymaga odczekania kilku godzin, podczas których orzechy moczą się w wodzie, samo miksowanie trwa parę minut i od razu po odcedzeniu można pić mleko orzechowe na zimno lub podgrzać i przygotować smaczne, roślinne kakao.

Lubię wykorzystywać mleko z orzechów do pieczenia babeczek, przygotowywania ciast oraz naleśników, zwłaszcza tych grubszych. Mleko z nerkowców, najbardziej kremowe i najsmaczniejsze spośród wszystkich mlek orzechowych, świetnie sprawdza się też jako składnik koktajli i owsianek czy dodatek do śniadaniowych płatków.

5 od 1 osoby
Mleko orzechowe
Mleko orzechowe
Przygotowanie
4 godz. 5 min
Całkowity czas
4 godz. 5 min
 
Mleko orzechowe wegańskie bezglutenowe. Przepis na mleko z orzechów namaczanych w wodzie, z dodatkiem odrobiny słodkości i cynamonu lub bez dodatkowych składników smakowych.
Danie: Półprodukt
Kuchnia: Wegańska
Przepis na: mleko orzechowe
Liczba porcji: 5 szklanek
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 1 szklanka orzechów (bez skorupek i skórek (blanszowane))
  • 4 szklanki wody (+ dodatkowa do namoczenia)
  • 1-2 łyżki miodu, syropu klonowego, ksylitolu lub syropu z agawy (opcjonalnie)
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
  • 1 szczypta soli (opcjonalnie)
  • 1 szczypta cynamonu (opcjonalnie)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Moje porady
  1. Mleko orzechowe można przechowywać w lodówce przez 3-4 dni.
Mleko orzechowe - Jak zrobić
  1. Orzechy moczę w wodzie przez 4 godziny (w lodówce), następnie dokładnie płuczę i odcedzam.
  2. Przekładam orzechy do kielicha blendera i zalewam 2 szklankami wody. Miksuję, najpierw na mniejszych, potem większych obrotach, pulsacyjnie, żeby nie spalić silnika w blenderze.
  3. Dodaję opcjonalne składniki i dolewam dodatkową wodę, miksując dokładnie, najlepiej do całkowitego rozdrobnienia orzechów (jeśli blender ma mniejszą moc, w mleku pozostaną nieduże grudki orzechów; warto pamiętać, że różne orzechy mają różną podatność na mielenie i najlepiej do mleka mieli się nerkowce).
  4. Jeśli w mleku pozostały grudki orzechów, odcedzam je na gęstym sicie lub ściereczce.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Mleko orzechowe
Mleko orzechowe

Ciekawa jestem, które mleko orzechowe najbardziej Wam posmakuje. Zgodzicie się, że mleko z nerkowców zajmuje pierwsze miejsce na podium? A może inny smak podbił Wasze podniebienia?

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)