Mleko migdałowe przepis | Dorota Kamińska
Now Reading
Mleko migdałowe
Mleko migdałowe
5/5 (2)

Polecane przy dolegliwościach związanych ze zgagą, doskonałe mleko migdałowe. To jedno z moich ulubionych mlek roślinnych, o przyjemnym smaku i konsystencji umożliwiającej spienianie. Dobrze komponuje się z kawą, można wykorzystać je jako składnik ciasta na naleśniki czy gofry, a nawet przygotować z jego dodatkiem pyszne kakao.

Zobacz też: Więcej przepisów wegańskich

Mleko migdałowe to także, spośród wszystkich roślinnych odpowiedników mleka zwierzęcego, najbogatsze źródło wapnia niezbędnego do prawidłowej budowy mocnych kości. To szczególnie ważne w diecie dzieci z alergią na białko mleczne lub nietolerancją laktozy, kiedy układ kostny jest w trakcie wzrostu, co szczególnie naraża go na niedobory minerałów.

To tyle, jeśli chodzi o podstawowe właściwości. W wersji ekspresowej, zamiast moczenia migdałów, możecie zalać je wrzątkiem, obrać ze skórek, ponownie zalać wrzątkiem i zmiksować w blenderze. Ciekawa jestem, czy Wam, podobnie jak mi, będzie smakować :).

See Also
Ryba w migdałach

Mleko migdałowe

Mleko migdałowe

Mleko migdałowe domowe z migdałów w skórkach lub blanszowanych, miksowane w blenderze. Nadaje się do spieniania do kawy, deserów oraz ciast i naleśników.
5 from 1 vote
Przygotowanie: 4 hours 15 minutes
Razem: 4 hours 15 minutes
Kategoria: Drink
Kuchnia: Europejska
Przepis na: mleko migdałowe
Liczba porcji: 4 szklanki (ok.)
Kalorie: 14kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 szklanka migdałów (blanszowane; migdały w skórkach można namoczyć na kilka godzin w zimnej wodzie, wypłukać, wylać wodę, w której się moczyły i łatwo obrać)
  • 2-4 szklanki wody
  • 1 łyżka syropu z agawy (opcjonalnie)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Migdały blanszowane zalewam 2 szklankami wody i odstawiam do lodówki, na kilka godzin, do namoczenia. Jeśli wykorzystuję migdały ze skórką, które samodzielnie obrałam po wcześniejszym namoczeniu, nie ma potrzeby moczyć ich ponownie.
  • Miksuję migdały z wodą, w której się moczyły, w wysokoobrotowym blenderze, wyłączając co kilkanaście sekund silnik (zapobiegnie to jego przegrzaniu). Konsystencję reguluję dodatkową wodą, do pożądanej gęstości.
  • Odcedzam zmielone migdały na sicie (można wykorzystać je jako dodatek do ciast lub deserów, albo dołożyć do pasty z fasoli czy hummusu.

Przydatne przepisy i poradniki

 
  1. Mleko migdałowe najlepiej przechowywać w zamkniętej butelce lub przykrytym naczyniu. Należy trzymać je w lodówce i wykorzystać w przeciągu 2-3 dni od przygotowania.
  2. Po schłodzeniu na powierzchni mleka może wytrącić się gęstsza „skorupka”, która zniknie po jego podgrzaniu i wymieszaniu.
  3. Zastępując migdały wiórkami kokosowymi, można, według tych samych proporcji, przygotować mleko kokosowe.

Wartości odżywcze

Serving: 100ml | Calories: 14kcal (1%) | Fat: 1g (2%) | Sodium: 130mg (6%) | Calcium: 120mg (12%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Mleko migdałowe
Mleko migdałowe
Mleko migdałowe
Mleko migdałowe

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

© 2009-2019 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Polecam: FOTOGRAFIA ŚLUBNA i FOTOGRAF PODRÓŻNIK | Moja książka: Superfood