Mleko jaglane

Mleko jaglane

Kolejne mleko roślinne, które od czasu do czasu pojawia się w moim jadłospisie, to mleko jaglane. Przygotowuje się je bardzo podobnie do ryżowego, ale tutaj trzeba przy okazji pamiętać o właściwym ugotowaniu kaszy, żeby nie został w niej gorzkawy posmak. Przepis na mleko z kaszy jaglanej to doskonały sposób na wykorzystanie jej pozostałości, np. gdy ugotowało się zbyt dużo do obiadu.

Zobacz też: Więcej przepisów wegańskich

Podstawowy skład lubię wzbogacać o opcjonalne składniki. Mleko jaglane nabiera charakteru, gdy „doprawi się” je sokiem z cytryny lub pomarańczy. Można delikatnie dosłodzić lub dodać ekstrakt z wanilii czy cynamon. Nie jest to może wymarzona konsystencja do spieniania, ale np. jako baza do ciast czy koktajli nadaje się świetnie.

Mleko jaglane wegańskie i dla alergików

Mleko jaglane według mojego przepisu jest wegańskie i doskonałe dla alergików uczulonych na kazeinę oraz wszystkich osób z nietolerancją laktozy. Można je pić bezpośrednio ze szklanki, po wstrząśnięciu lub wymieszaniu łyżką, albo wykorzystywać jako składnik koktajli, naleśników, gofrów i wypieków, np. muffinów i wieloskładnikowych ciast z mąką i jajkami.

Mleko z kaszy jaglanej sprawdzi się też jako dodatek do kawy, chociaż jedynie tej klasycznej z mlekiem. Nie spienia się zbyt dobrze, więc cafe latte lepiej zrobić np. z mlekiem kokosowym lub migdałowym.

Można przygotować zapas na kilka dni, bo w lodówce postoi 3 doby. Polecam przełamać jego łagodny smak dodatkiem cytrusów lub doprawić wanilią, albo cynamonem. Odrobina niskokalorycznego ksylitolu lub syropu z agawy dla lekkiej słodyczy… To będzie jaglane mleko z charakterem!

5 od 1 osoby
Mleko jaglane
Mleko jaglane
Przygotowanie
5 min
Czas gotowania
15 min
Całkowity czas
20 min
 
Mleko ryżowe z gotowanego ryżu i wody, z dodatkami opcjonalnymi dla wzbogacenia smaku: wanilią lub cynamonem, sokiem z cytryny lub pomarańczy, opcjonalnie dosłodzone. Przepis na mleko ryżowe krok po kroku.
Danie: Półprodukt
Kuchnia: Wegańska
Przepis na: mleko jaglane, mleko z kaszy jaglanej
Liczba kalorii: 96 kcal
Liczba porcji: 5 szklanek
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Mleko z kaszy jaglanej
  • 1 szklanka kaszy jaglanej (ugotowana; może być ciepła lub wystudzona - można wykorzystać ugotowaną nadprogramowo i pozostałą z obiadu)
  • 4 szklanki wody (przegotowana, filtrowana lub mineralna z butelki)
Dodatki smakowe (do wyboru)
  • 1 szczypta cynamonu (opcjonalnie; ok. pół łyżeczki)
  • 1-2 łyżki soku z cytryny lub pomarańczy (opcjonalnie)
  • 1-2 łyżki cukru brzozowego lub syropu z agawy (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Mleko jaglane - Jak zrobić
  1. Wszystkie składniki umieszczam w kielichu blendera i miksuję na najwyższych obrotach, robiąc co kilkadziesiąt sekund przerwy w celu zapobiegania przepaleniu silnika, do uzyskania gładkiej konsystencji.
  2. Mleko jaglane można przechowywać przez 3 dni w lodówce.

Wartości odżywcze
Mleko jaglane
Wielkość porcji (1 szklanka 250 ml)
Liczba kalorii 96 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Sód 11mg 0%
Potas 39mg 1%
Węglowodany ogółem 18g 6%
Błonnik 1g 4%
Cukry 3g
Białko 2g 4%
Witamina C 1.4%
Wapń 0.6%
Żelazo 3.3%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Dajcie znać w komentarzach, jak wychodzi Wam mleko jaglane i które dodatki smakowe lubicie najbardziej!

Mleko z kaszy jaglanej
Mleko z kaszy jaglanej
Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)