Mleko jaglane przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Mleko jaglane

Mleko jaglane

Mleko jaglane

Kolejne mleko roślinne, które od czasu do czasu pojawia się w moim jadłospisie, to mleko jaglane. Przygotowuje się je bardzo podobnie do ryżowego, ale tutaj trzeba przy okazji pamiętać o właściwym ugotowaniu kaszy, żeby nie został w niej gorzkawy posmak. Przepis na mleko z kaszy jaglanej to doskonały sposób na wykorzystanie jej pozostałości, np. gdy ugotowało się zbyt dużo do obiadu.

Zobacz też: Więcej przepisów wegańskich

Podstawowy skład lubię wzbogacać o opcjonalne składniki. Mleko jaglane nabiera charakteru, gdy „doprawi się” je sokiem z cytryny lub pomarańczy. Można delikatnie dosłodzić lub dodać ekstrakt z wanilii czy cynamon. Nie jest to może wymarzona konsystencja do spieniania, ale np. jako baza do ciast czy koktajli nadaje się świetnie.

Mleko jaglane wegańskie i dla alergików

Mleko jaglane według mojego przepisu jest wegańskie i doskonałe dla alergików uczulonych na kazeinę oraz wszystkich osób z nietolerancją laktozy. Można je pić bezpośrednio ze szklanki, po wstrząśnięciu lub wymieszaniu łyżką, albo wykorzystywać jako składnik koktajli, naleśników, gofrów i wypieków, np. muffinów i wieloskładnikowych ciast z mąką i jajkami.

Mleko z kaszy jaglanej sprawdzi się też jako dodatek do kawy, chociaż jedynie tej klasycznej z mlekiem. Nie spienia się zbyt dobrze, więc cafe latte lepiej zrobić np. z mlekiem kokosowym lub migdałowym.

Zobacz też
Papryka z grilla

Można przygotować zapas na kilka dni, bo w lodówce postoi 3 doby. Polecam przełamać jego łagodny smak dodatkiem cytrusów lub doprawić wanilią, albo cynamonem. Odrobina niskokalorycznego ksylitolu lub syropu z agawy dla lekkiej słodyczy… To będzie jaglane mleko z charakterem!

Mleko jaglane

Mleko jaglane

Mleko ryżowe z gotowanego ryżu i wody, z dodatkami opcjonalnymi dla wzbogacenia smaku: wanilią lub cynamonem, sokiem z cytryny lub pomarańczy, opcjonalnie dosłodzone. Przepis na mleko ryżowe krok po kroku.
5 od 1 osoby
Przygotowanie: 5 min
Gotowanie: 15 min
Razem: 20 min
Kategoria: Półprodukt
Kuchnia: Wegańska
Przepis na: mleko jaglane, mleko z kaszy jaglanej
Liczba porcji: 5 szklanek
Kalorie: 96kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Mleko z kaszy jaglanej

  • 1 szklanka kaszy jaglanej (ugotowana; może być ciepła lub wystudzona - można wykorzystać ugotowaną nadprogramowo i pozostałą z obiadu)
  • 4 szklanki wody (przegotowana, filtrowana lub mineralna z butelki)

Dodatki smakowe (do wyboru)

  • 1 szczypta cynamonu (opcjonalnie; ok. pół łyżeczki)
  • 1-2 łyżki soku z cytryny lub pomarańczy (opcjonalnie)
  • 1-2 łyżki cukru brzozowego lub syropu z agawy (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Wszystkie składniki umieszczam w kielichu blendera i miksuję na najwyższych obrotach, robiąc co kilkadziesiąt sekund przerwy w celu zapobiegania przepaleniu silnika, do uzyskania gładkiej konsystencji.
  • Mleko jaglane można przechowywać przez 3 dni w lodówce.

Przydatne przepisy i poradniki

Wartości odżywcze

Serving: 1szklanka 250 ml | Kalorie: 96kcal (5%) | Carbohydrates: 18g (6%) | Białko: 2g (4%) | Sód: 11mg | Potas: 39mg (1%) | Fiber: 1g (4%) | Cukier: 3g (3%) | Witamina C: 1.2mg (1%) | Wapń: 6mg (1%) | Żelazo: 0.6mg (3%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Dajcie znać w komentarzach, jak wychodzi Wam mleko jaglane i które dodatki smakowe lubicie najbardziej!

Mleko z kaszy jaglanej
Mleko z kaszy jaglanej
Zobacz komentarze (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2019 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Polecam: FOTOGRAFIA ŚLUBNA i FOTOGRAF PODRÓŻNIK | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom