Migdałowiec przepis | Dorota Kamińska

Migdałowiec

Podczas gdy inne dzieci uwielbiały galaretki i ptasie mleczko, razem z bratem krzywo patrzyliśmy na większość maminych wypieków. Najchętniej wyjadaliśmy w ukryciu kruchą bezę z pleśniaka. To właśnie ta jedna, wspólna cecha sprawiła, że naszym zdecydowanym faworytem wśród ciast stał się z czasem migdałowiec. Od kiedy pojawił się w repertuarze maminych wypieków, namiętnie zjadaliśmy słodką, chrupiącą warstwę migdałów. Rodzicom i ich gościom zostawał „łysiejący” placek ;).

Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze ciasta

Odkąd sięgam pamięcią, moja mama miała same kłopoty z karmieniem mnie i mojego brata. Ciężko wychowywać dwa niejadki, które, jak już coś wreszcie polubią, to z reguły i tak będą to zupełnie różne rzeczy. Podczas gdy jedno jadło kotlety i kiszone ogórki, drugie najlepiej zadowalał chleb z pomidorem, pierogi z truskawkami lub agrest prosto z ogródka. Również w kwestii wypieków nie było łatwo, ale to, co mocno słodkie, „wchodziło” bez problemu. Dziś wiadomo, że nie warto uczyć dzieci jedzenia słodyczy. Wtedy nikt nie zwracał na to jeszcze uwagi. Pokażę Wam, jak zrobić ciasto z migdałowym wierzchem, które tak bardzo nas kusiło w dzieciństwie.

Proste ciasto z migdałową skórką

Migdałowiec to nietrudne do przygotowania ciasto, które wyrasta dzięki dodatkowi do masy proszku do pieczenia. Ponieważ jego wierzch jest dość mocno słodki i tłusty, można spróbować dodać nieco mniej cukru do kremu i samego ciasta. Złocisty wierzch kusi, żeby wziąć jeszcze jeden kawałek! Pierwszy kęs to przełamanie chrupkości i natychmiastowa słodycz, której towarzyszy delikatne i miękkie ciasto oraz łagodny krem. Kolejne to już uzależnienie ;). Zobaczcie jak zrobić migdałowiec krok po kroku.

Migdałowiec

Migdałowiec

Migdałowiec czyli ciasto śmietankowe z kremem budyniowym i słodką, chrupką, migdałowo-karmelową skórką. Nieskomplikowane ciasto migdałowiec, odrobinę pracochłonne, za to eleganckie i bardzo smaczne.
5 od 1 osoby
Przygotowanie: 20 min
Gotowanie: 1 godzina
Razem: 1 godzina 20 min
Kategoria: Deser
Kuchnia: Polska
Przepis na: ciasto migdałowiec, migdałowiec, migdałowiec ciasto
Liczba porcji: 24 blaszka o wymiarach ok. 25 × 35 cm
Kalorie: 284kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Ciasto

  • 4 jajka
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany 18%
  • ½ szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki (przesiana; najlepszy rezultat da mąka tortowa typu 400-450; niski indeks glikemiczny zapewni mąka orkiszowa typ 630)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wierzch

  • 200 g płatków migdałowych
  • ¾ szklanki cukru
  • ¼ szklanki mleka
  • 150 g masła (¾ kostki)

Krem z budyniu

  • 500 ml mleka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2-4 łyżki cukru waniliowego
  • 200 g masła (1 kostka)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Poznaj smaczne potrawy w zdrowszych wydaniach. Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Superfood po polsku - okładka

Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!

Jak zrobić

Budyń na krem

  • Z całości mleka odlewam 1 szklankę i dodaję do niej cukier, wanilię oraz mąki i bardzo dokładnie mieszam, rozcierając ewentualne grudki.
  • Pozostałe mleko zagotowuję.
  • Kiedy tylko mleko w rondelku zacznie bulgotać, dolewam mieszankę mleka, mąki, cukru i wanilii, cały czas dokładnie i bardzo intensywnie mieszając i znów zagotowuję.
  • Zmniejszam ogień i nadal, powoli, cały czas mieszając intensywnie i rozcierając ewentualne grudki, gotuję budyń aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
  • Końcówkę gotowania, kiedy masa zaczyna gęstnieć, można przeprowadzić przy wyłączonym palniku, unosząc nad nim rondel i bardzo mocno mieszając gęsty budyń.
  • Odstawiam budyń do wystudzenia w temperaturze pokojowej (nie wolno go chłodzić w lodówce!). Konsystencja budyniu na krem budyniowy powinna być gęsta – najlepiej, jeśli po wystudzeniu staje w nim łyżka, a całość nie wylewa się z rondelka po obróceniu go do góry dnem.

Ciasto

  • Jajka ucieram z cukrem na puszysty kogel-mogel.
  • Dodaję pozostałe składniki na ciasto i miksuję na dużych obrotach miksera do uzyskania gładkiej, lejącej konsystencji.
  • Przelewam ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną tłuszczem i wysypaną mąką, bułką tartą lub kaszą manną i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 °C na ok. 25-30 minut, aż do delikatnego zrumienienia wierzchu.
  • W trakcie pieczenia nie otwieram piekarnika, a po upieczeniu od razu wyjmuję blaszkę, studzę na kratce i przekrawam ciasto na dwa równe placki o wymiarach 17,5 × 25 cm.UWAGA: Jeśli ciasto nie będzie przekładane kremem, można nie przekrawać placków, a wierzchnią warstwę migdałową wylać na całą powierzchnię i zapiec.

Skórka migdałowa

  • Wszystkie składniki na wierzchnią warstwę migdałową podgrzewam mocno na patelni, aż do roztopienia masła i cukru i lekkiego zgęstnienia.
  • Wylewam masę na wierzch jednego placka, zabezpieczając jego boki przed rozlaniem. Wstawiam ciasto do piekarnika nagrzanego do 220 °C na około 20 minut do delikatnego przypieczenia wierzchniej warstwy migdałowej.UWAGA: Jeśli migdały przypiekają się zbyt szybko, ciasto wyjmuję z piekarnika wcześniej. Jeśli warstwa migdałowa przypieka się nierównomiernie, należy przestawić blaszkę w piekarniku w trakcie pieczenia.

Krem z budyniem

  • Kiedy ciasto jest całkowicie wystudzone, można przygotować krem budyniowy. Masło o temperaturze pokojowej ucieram na puszysty krem, na wysokich obrotach miksera.
  • Po jednej łyżce dodaję do masła wystudzony budyń, za każdym razem rozmiksowując całość na średnich obrotach miksera.

Składanie ciasta

  • Placek upieczony bez migdałów smaruję kremem, przykrywam drugim plackiem z wierzchnią warstwą migdałową, delikatnie dociskam.
  • Wstawiam migdałowiec do lodówki lub w inne, chłodne miejsce, do stężenia kremu, na ok. 2 godziny.

Przydatne przepisy i poradniki

Migdałowiec bezglutenowy - zamiast mąki pszennej do ciasta wykorzystujemy uniwersalną mąkę bezglutenową, a na krem gotujemy budyń bezglutenowy.
Migdałowiec bez jajek - każde 1 jajko trzeba zastąpić 1 łyżką zmielonego siemienia lnianego, zalanego 2-3 łyżkami gorącej wody i odstawionego do nasiąknięcia i wystudzenia lub 1 połówką banana rozgniecionego dokładnie widelcem (dodając banana, można zmniejszyć o kilka łyżek ilość cukru w masie).
Przydatne poradniki:
  1. Jak zrobić budyń z innego rodzaju mleka lub bez mąki
  2. Jak zrobić budyń na krem
  3. Jak zrobić krem budyniowy
  4. Jak zrobić cukier waniliowy

Wartości odżywcze

Serving: 90g | Calories: 284kcal | Carbohydrates: 23g (8%) | Protein: 4g (8%) | Fat: 19g (29%) | Saturated Fat: 9g (45%) | Cholesterol: 65mg (22%) | Sodium: 134mg (6%) | Potassium: 172mg (5%) | Fiber: 1g (4%) | Sugar: 13g | Vitamin A: 10% | Vitamin C: 0.2% | Calcium: 8.2% | Iron: 5.5%
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Ciasto migdałowiec
Ciasto migdałowiec

To jedno z lepszych ciast z czasów moich nastoletnich lat. A jak Wam smakuje migdałowiec? Dajcie koniecznie znać w komentarzach, jak wyszedł! Bardzo jestem ciekawa :).

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

10 komentarzy
  1. Ciasto na bananach się nie udało – straszny zakalec 🙁 a poza tym w składnikach na krem brakuje masła… Dałam więc ok. pół kostki. Ciasto musiałam upiec z innego przepisu (kruche). Ale rezultat ostatecznie był dobry.

    1. Oj, szkoda, że wersja z bananami się nie udała, przykro mi. Masło dopisałam, gdzieś umknęło przy „przeprowadzce” ze starego formatu przepisów na nowy. Jeśli zdarzy się, że czegoś brakuje na liście w tabeli, w razie czego można porównać składniki z listą podaną na filmie. Dzięki za informację i cieszę się, że pomimo trudności efekt końcowy był zadowalający :).

  2. Nie wiem co robię nie tak ale zawsze mam zaklęć. 🙂
    Rodzina już się przyzwyczaiła 🙂
    Ale i tak jest przepychotka!
    Pozdrawiam

  3. Znam Panią Walewską, na nią też już publikowałam przepis. Ale podobieństw za dużo, poza kremem budyniowym, w obu tych ciastach nie dostrzegam ;).

  4. Tak, ale zerknij do przepisu na budyń na krem, do którego prowadzi link w opisie, bo najlepiej w takim wypadku będzie ugotować go na nieco mniejszej ilości mleka.

  5. wygląda super ale aktualnie zagraża mojej figurze 😛
    przypomina troszkę Panią Walewską, tylko Walewska jest na kruchym spodzie i ma jeszcze bezę

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)