Melon z szynką parmeńską przepis | Dorota Kamińska

Melon z szynką parmeńską

Prosta przystawka – starter przed głównym daniem albo pyszne śniadanie lub imprezowa przekąska. Melon z szynką parmeńską. Kiedy patrzę na talerz, myśli od razu kieruję do słonecznej Italii. Włoska szynka, dzięki swojemu charakterystycznemu smakowi, komponuje się świetnie ze składnikami sałatek oraz owocami. Jeśli nie macie możliwości kupić melona, polecam spróbować z niezbyt mocno dojrzałą gruszką. Będzie smakować równie wyśmienicie! Zobaczcie jak zrobić melon z prosciutto!

Zobacz też: Najlepsze przepisy na przekąski

W najprostszy sposób wystarczy świeży, pokrojony melon owinąć w cieniutkie plasterki szynki. Tylko tyle! Melon z szynką parmeńską jest natychmiast gotowy do zaserwowania. Warto jednak przygotować go w nieco bardziej elegancki sposób, podając na dużym talerzu, z prażonymi orzechami piniowymi lub płatkami migdałów, borówką amerykańską albo pokrojonymi w plastry truskawkami oraz dekoracją z liści świeżej mięty. Całość, opcjonalnie, można też doprawić odrobiną balsamico. Co Wy na to?

Melon z szynką parmeńską

Melon z szynką parmeńską

Melon z szynką parmeńską - najlepszy i elegancki. Przepis na melon z prosciutto krok, z balsamico i dekoracyjnymi dodatkami.
5 od 1 osoby
Przygotowanie: 5 min
Razem: 5 min
Kategoria: Przekąska, Śniadanie, Starter
Kuchnia: Włoska
Przepis na: melon z prosciutto, melon z szynką parmeńską
Liczba porcji: 4
Kalorie: 362kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Baza

  • 1 melon
  • 100 g szynki parmeńskiej (pokrojona w cienkie plastry o szerokości kilku cm)

Opcjonalnie

  • 100 g orzechów piniowych (uprażone na suchej patelni)
  • 100 g borówek amerykańskich
  • balsamico
  • świeża mięta

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Kawałki melona owijam plasterkami szynki parmeńskiej.
  • Melon z szynką układam dekoracyjnie na talerzu, dokładając miętę, borówkę amerykańską i orzechy piniowe i polewając balsamico.

Przydatne przepisy i poradniki

Wartości odżywcze

Serving: 250g | Calories: 362kcal | Carbohydrates: 26g (9%) | Protein: 7g (14%) | Fat: 27g (42%) | Saturated Fat: 4g (20%) | Cholesterol: 16mg (5%) | Sodium: 197mg (8%) | Potassium: 617mg (18%) | Fiber: 2g (8%) | Sugar: 19g | Vitamin A: 2% | Vitamin C: 41.1% | Calcium: 1.5% | Iron: 10.3%
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Ciekawa jestem czy próbowaliście już kiedyś jednego z tych połączeń smakowych. A może macie pomysły na inne dodatki? Z pewnością zgodzicie się ze mną, że możliwości jest naprawdę dużo?

Melon z szynką parmeńską
Melon z szynką parmeńską

Dajcie znać w komentarzach, jak smakował Wam taki przygotowany melon. Bardzo jestem ciekawa! A może wykorzystaliście do tej przekąski inne owoce lub wędlinę? Napiszcie, jaki był efekt, zarówno jeśli zrobiliście zgodnie z przepisem, jak i w przypadku własnych modyfikacji!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

5 komentarzy
  1. Witam serdecznie. Robie przystawkę wg.Twojego przepisu czyli melon z szynką Melona już mam, potrzebuję go jeszcze przechować do niedzieli. Jak sprawdzić jego dojrzałość i czy trzymać w lodówce. DZIĘKUJĘ i pozdrawiam serdecznie Ela Szawłowska

    1. Dzięki za kontakt Elu! Bardzo dobry wybór :). W przepisie jest link do artykułu o wybieraniu melona, tam opowiadam o tym, jak sprawdzić jego dojrzałość. Jeśli jest mocno dojrzały (bardzo miękki czubek po szypułce), trzymaj w lodówce. Jeśli nie, może leżeć w temperaturze pokojowej.

  2. Banalnie proste, ale nie pomyślałabym że można te dwa składniki połączyć. Nieskomplikowane przepisy też mogą być dobre, bo poziom trudności nie jest przecież wyznacznikiem jakości 🙂

  3. juz to ktos kiedys napisal, filmiki masz fajne ale to wszystko tak banalnie proste tylko czekam az pojawi sie przepis na herbate z cukrem albo wrzatek

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)