fbpx
Czytasz właśnie
Melon z szynką parmeńską

Melon z szynką parmeńską

Melon z szynką parmeńską

Prosta przystawka – starter przed głównym daniem albo pyszne śniadanie lub imprezowa przekąska. Melon z szynką parmeńską. Kiedy patrzę na talerz, myśli od razu kieruję do słonecznej Italii. Włoska szynka, dzięki swojemu charakterystycznemu smakowi, komponuje się świetnie ze składnikami sałatek oraz owocami. Jeśli nie macie możliwości kupić melona, polecam spróbować z niezbyt mocno dojrzałą gruszką. Będzie smakować równie wyśmienicie! Zobaczcie jak zrobić melon z prosciutto!

Zobacz też: Najlepsze przepisy na przekąski

W najprostszy sposób wystarczy świeży, pokrojony melon owinąć w cieniutkie plasterki szynki. Tylko tyle! Melon z szynką parmeńską jest natychmiast gotowy do zaserwowania. Warto jednak przygotować go w nieco bardziej elegancki sposób, podając na dużym talerzu, z prażonymi orzechami piniowymi lub płatkami migdałów, borówką amerykańską albo pokrojonymi w plastry truskawkami oraz dekoracją z liści świeżej mięty. Całość, opcjonalnie, można też doprawić odrobiną balsamico. Co Wy na to?

Melon z szynką parmeńską

Melon z szynką parmeńską

Melon z szynką parmeńską - najlepszy i elegancki. Przepis na melon z prosciutto krok, z balsamico i dekoracyjnymi dodatkami.
5 from 1 vote
Przygotowanie: 5 minutes
Razem: 5 minutes
Kategoria: Przekąska, Śniadanie, Starter
Kuchnia: Włoska
Przepis na: melon z prosciutto, melon z szynką parmeńską
Liczba porcji: 4
Kalorie: 362kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Baza

  • 1 melon
  • 100 g szynki parmeńskiej (pokrojona w cienkie plastry o szerokości kilku cm)

Opcjonalnie

  • 100 g orzechów piniowych (uprażone na suchej patelni)
  • 100 g borówek amerykańskich
  • balsamico
  • świeża mięta

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Jak zrobić

  • Kawałki melona owijam plasterkami szynki parmeńskiej.
  • Melon z szynką układam dekoracyjnie na talerzu, dokładając miętę, borówkę amerykańską i orzechy piniowe i polewając balsamico.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 250g | Kalorie: 362kcal (18%) | Węglowodany: 26g (9%) | Białko: 7g (14%) | Tłuszcze: 27g (42%) | Tłuszcze nasycone: 4g (25%) | Cholesterol: 16mg (5%) | Sód: 197mg (9%) | Potas: 617mg (18%) | Błonnik: 2g (8%) | Cukier: 19g (21%) | Witamina A: 100IU (2%) | Witamina C: 33.9mg (41%) | Wapń: 15mg (2%) | Żelazo: 1.9mg (11%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Ciekawa jestem czy próbowaliście już kiedyś jednego z tych połączeń smakowych. A może macie pomysły na inne dodatki? Z pewnością zgodzicie się ze mną, że możliwości jest naprawdę dużo?

Zobacz też
Tort bezowy

Melon z szynką parmeńską
Melon z szynką parmeńską

Dajcie znać w komentarzach, jak smakował Wam taki przygotowany melon. Bardzo jestem ciekawa! A może wykorzystaliście do tej przekąski inne owoce lub wędlinę? Napiszcie, jaki był efekt, zarówno jeśli zrobiliście zgodnie z przepisem, jak i w przypadku własnych modyfikacji!

5 komentarzy
  • Witam serdecznie. Robie przystawkę wg.Twojego przepisu czyli melon z szynką Melona już mam, potrzebuję go jeszcze przechować do niedzieli. Jak sprawdzić jego dojrzałość i czy trzymać w lodówce. DZIĘKUJĘ i pozdrawiam serdecznie Ela Szawłowska

    • Dzięki za kontakt Elu! Bardzo dobry wybór :). W przepisie jest link do artykułu o wybieraniu melona, tam opowiadam o tym, jak sprawdzić jego dojrzałość. Jeśli jest mocno dojrzały (bardzo miękki czubek po szypułce), trzymaj w lodówce. Jeśli nie, może leżeć w temperaturze pokojowej.

  • Banalnie proste, ale nie pomyślałabym że można te dwa składniki połączyć. Nieskomplikowane przepisy też mogą być dobre, bo poziom trudności nie jest przecież wyznacznikiem jakości 🙂

  • juz to ktos kiedys napisal, filmiki masz fajne ale to wszystko tak banalnie proste tylko czekam az pojawi sie przepis na herbate z cukrem albo wrzatek

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom