Melon z szynką parmeńską

Prosta przystawka – starter przed głównym daniem albo pyszne śniadanie lub imprezowa przekąska. Melon z szynką parmeńską. Kiedy patrzę na talerz, myśli od razu kieruję do słonecznej Italii. Włoska szynka, dzięki swojemu charakterystycznemu smakowi, komponuje się świetnie ze składnikami sałatek oraz owocami. Jeśli nie macie możliwości kupić melona, polecam spróbować z niezbyt mocno dojrzałą gruszką. Będzie smakować równie wyśmienicie! Zobaczcie jak zrobić melon z prosciutto!

Zobacz też: Najlepsze przepisy na przekąski

W najprostszy sposób wystarczy świeży, pokrojony melon owinąć w cieniutkie plasterki szynki. Tylko tyle! Melon z szynką parmeńską jest natychmiast gotowy do zaserwowania. Warto jednak przygotować go w nieco bardziej elegancki sposób, podając na dużym talerzu, z prażonymi orzechami piniowymi lub płatkami migdałów, borówką amerykańską albo pokrojonymi w plastry truskawkami oraz dekoracją z liści świeżej mięty. Całość, opcjonalnie, można też doprawić odrobiną balsamico. Co Wy na to?

5 od 1 osoby
Melon z szynką parmeńską
Melon z szynką parmeńską
Przygotowanie
5 min
Całkowity czas
5 min
 

Melon z szynką parmeńską - najlepszy i elegancki. Przepis na melon z prosciutto krok, z balsamico i dekoracyjnymi dodatkami.

Danie: Przekąska, Śniadanie, Starter
Kuchnia: Włoska
Przepis na: melon z prosciutto, melon z szynką parmeńską
Liczba kalorii: 362 kcal
Liczba porcji: 4
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Baza
  • 1 melon
  • 100 g szynki parmeńskiej (pokrojona w cienkie plastry o szerokości kilku cm)
Opcjonalnie
  • 100 g orzechów piniowych (uprażone na suchej patelni)
  • 100 g borówek amerykańskich
  • balsamico
  • świeża mięta

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Melon z szynką parmeńską - przepis i film wideo

Melon z szynką parmeńską - Jak zrobić
  1. Kawałki melona owijam plasterkami szynki parmeńskiej.

  2. Melon z szynką układam dekoracyjnie na talerzu, dokładając miętę, borówkę amerykańską i orzechy piniowe i polewając balsamico.

Wartości odżywcze
Melon z szynką parmeńską
Wielkość porcji (250 g)
Liczba kalorii 362 kcal Kalorie z tłuszczów 243 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 27g 42%
Tłuszcze nasycone 4g 20%
Cholesterol 16mg 5%
Sód 197mg 8%
Potas 617mg 18%
Węglowodany ogółem 26g 9%
Błonnik 2g 8%
Cukry 19g
Białko 7g 14%
Witamina A 2%
Witamina C 41.1%
Wapń 1.5%
Żelazo 10.3%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Ciekawa jestem czy próbowaliście już kiedyś jednego z tych połączeń smakowych. A może macie pomysły na inne dodatki? Z pewnością zgodzicie się ze mną, że możliwości jest naprawdę dużo?

Melon z szynką parmeńską
Melon z szynką parmeńską

Dajcie znać w komentarzach, jak smakował Wam taki przygotowany melon. Bardzo jestem ciekawa! A może wykorzystaliście do tej przekąski inne owoce lub wędlinę? Napiszcie, jaki był efekt, zarówno jeśli zrobiliście zgodnie z przepisem, jak i w przypadku własnych modyfikacji!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

5 komentarzy
  1. Witam serdecznie. Robie przystawkę wg.Twojego przepisu czyli melon z szynką Melona już mam, potrzebuję go jeszcze przechować do niedzieli. Jak sprawdzić jego dojrzałość i czy trzymać w lodówce. DZIĘKUJĘ i pozdrawiam serdecznie Ela Szawłowska

    1. Dzięki za kontakt Elu! Bardzo dobry wybór :). W przepisie jest link do artykułu o wybieraniu melona, tam opowiadam o tym, jak sprawdzić jego dojrzałość. Jeśli jest mocno dojrzały (bardzo miękki czubek po szypułce), trzymaj w lodówce. Jeśli nie, może leżeć w temperaturze pokojowej.

  2. Banalnie proste, ale nie pomyślałabym że można te dwa składniki połączyć. Nieskomplikowane przepisy też mogą być dobre, bo poziom trudności nie jest przecież wyznacznikiem jakości 🙂

  3. juz to ktos kiedys napisal, filmiki masz fajne ale to wszystko tak banalnie proste tylko czekam az pojawi sie przepis na herbate z cukrem albo wrzatek

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)