Dojrzały melon - jak kupić | Jak wybrać melona | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Melon – jak kupić

Melon – jak kupić

Melon miodowy
4.79/5 (24)

Melon miodowy, o żółtej, twardej skórce i beżowym miąższu, pyszny i słodki owoc, który świetnie nadaje się do podania jako przekąska czy deser albo dodania do smacznych, letnich, owocowych chłodników czy sałatek. Jest owocem idealnym do łączenia zarówno ze słodkimi, jak i wytrawnymi składnikami, a najbardziej znaną przystawką jest chyba melon z szynką parmeńską. Bardzo ważny jest zakup dojrzałego melona, a skoro w sklepach rzadko przeprowadza się degustacje, warto znać kilka prostych zasad, które pozwolą wybrać nam najlepszy owoc.

Zobacz też: Więcej poradników zakupowych

Melon miodowy – jak wybrać dojrzały owoc – film wideo

Krok 1. Obejrzyj skórkę melona – nie powinno być na niej śladów pleśni, ciemniejszych i większych plam czy pęknięć. Drobne, białe skazy na żółtej skórce nie stoją na przeszkodzie kupna melona.

Krok 2. Weź melona do ręki – powinien być cięższy niż mogłoby się to wydawać na podstawie oceny jego wyglądu. Dojrzałe owoce są ciężkie i soczyste.

Krok 3. Powąchaj melona przy szypułce – powinien wydzielać charakterystyczny, owocowy, intensywny zapach. Melon niedojrzały nie będzie pachnieć, chociaż ostatecznie intensywność zapachu będzie zależeć od odmiany owocu.

Zobacz też
Koktajl z melona

Krok 4. Wciśnij palcem końcówkę melona (nie szypułkę!). Niedojrzały melon jest w tym miejscu twardy, a dojrzały z łatwością da się wcisnąć i następnie powróci do pierwotnego kształtu.

Pamiętaj

  1. Nie kupuj przejrzałych melonów miodowych. Mają niedobry smak oraz ciemniejszą, bardzo miękką obwódkę o średnicy ok. 2-4 cm wokół końcówki.
  2. Możesz kupić niedojrzałego melona i położyć go w kuchni, np. na blacie lub parapecie. Dojrzeje w przeciągu 1-5 dni.
  3. Melon miodowy najlepiej nadaje się do przechowywania w temperaturze 10 °C, chociaż można też trzymać go w lodówce, gdzie wolniej dojrzewa.
  4. Najlepiej serwować melona miodowego w temperaturze pokojowej, chociaż również ten z lodówki jest pyszny i doskonale chłodzi w upalne dni.
Melon miodowy
Melon miodowy

 

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

28 komentarzy
  • Właśnie przekroiłem melona Honeydew.
    „Dupkę” miał twardą nic się nie dało wcisnąć, a leżał ponad miesiąc na
    lodówce.
    W środku miąższ miękki, idealny do jedzenia soczysty nie za słodki.
    Może w filmie była inna odmiana Honey-a. A są?
    „Suma sumaru” był dobry. Pozdrowienia dla PK

  • Ja uwielbiam melony!
    Bardzo ten film mi się przydał ponieważ nigdy nie wiedziałam jak rozpoznać
    czy melon jest dojrzały:)

  • 🙂
    nie chcialem sie wymadrzac… co do zoltego miodowego melona to nigdy nie widzialem upraw. ale uprawiam melony zielone oraz „charenais” (taki brazowy w paski – najlepszy) no i te rosna u mnie jak dynie i kabaczki.
    W celu poznania iz melon charenais lest pelni dojrzaly, nalezy go powachac (Musi mocno pachnac) i sprawdzic czy przy ogonku sa pekniecia. Wystepuja one kiedy taki melon dojrzewa na sloncu

  • [..YouTube..] 🙂
    nie chcialem sie wymadrzac… co do zoltego miodowego melona to nigdy nie widzialem upraw. ale uprawiam melony zielone oraz „charenais” (taki brazowy w paski – najlepszy) no i te rosna u mnie jak dynie i kabaczki.
    W celu poznania iz melon charenais lest pelni dojrzaly, nalezy go powachac (Musi mocno pachnac) i sprawdzic czy przy ogonku sa pekniecia. Wystepuja one kiedy taki melon dojrzewa na sloncu

  • [..YouTube..] 🙂
    nie chcialem sie wymadrzac… co do zoltego miodowego melona to nigdy nie widzialem upraw. ale uprawiam melony zielone oraz „charenais” (taki brazowy w paski – najlepszy) no i te rosna u mnie jak dynie i kabaczki.
    W celu poznania iz melon charenais lest pelni dojrzaly, nalezy go powachac (Musi mocno pachnac) i sprawdzic czy przy ogonku sa pekniecia. Wystepuja one kiedy taki melon dojrzewa na sloncu

  • Zastanawiałam się nad tym jak już miałam zmontowany film, bo skoro melonowi blisko do arbuzów i ogórków to wydawało mi się to prawdopodobne. Aczkolwiek po wpisaniu w Google „melon tree” i wyświetleniu grafik pokazały mi się jakieś melony na drzewach i ostatecznie zostawiłam ten tekst w filmie :). Podejrzewam, że faktycznie ten konkretny, żółty melon miodowy raczej rośnie podobnie jak kabaczek, a nie na drzewie :).

  • [..YouTube..] Zastanawiałam się nad tym jak już miałam zmontowany film, bo skoro melonowi blisko do arbuzów i ogórków to wydawało mi się to prawdopodobne. Aczkolwiek po wpisaniu w Google „melon tree” i wyświetleniu grafik pokazały mi się jakieś melony na drzewach i ostatecznie zostawiłam ten tekst w filmie :). Podejrzewam, że faktycznie ten konkretny, żółty melon miodowy raczej rośnie podobnie jak kabaczek, a nie na drzewie :).

  • czy aby na pewno melony rosna na drzewach ? jesli pamiec mnie nie zawodzi to Melon jest roslina roczna wiec raczej nie mozna nazwac go drzewem

  • [..YouTube..] czy aby na pewno melony rosna na drzewach ? jesli pamiec mnie nie zawodzi to Melon jest roslina roczna wiec raczej nie mozna nazwac go drzewem

  • uwielbiam jako podstawę sałatki owocowej:) ja mam jednak problem z kupowaniem melonów za mocno dojrzałych.

  • jako owoc sam w sobie wolę arbuzy, ale jako dodatek do czegoś np. właśnie do specka to jak najbardziej melon 🙂

  • Lubie melony, zjadlam na lunch. 🙂 Dwa gatunki, pokrojone w kostke i schlodzone. Tak samo bardzo lubie arbuzy. 🙂

  • Bardzo lubię podawać melona w kompozycji z szynka parmeńską. To moja już stała przystawka podczas kolacji ze znajomymi. Poza tym bardzo smakuje rónież moim gościom. W tym daniu odpowiedni zakup melona jest bardzo ważny, gdy będzie nie lub prze dojrzały potrafi zepsuć nam całą potrawę. Warto więc zapoznać się z wyżej wymienionymi zasadami i kupić odpowiedni owoc.

  • bardzo lubię melona, tylko, że ja lubię go takiego na pół dojrzałego, lubię kiedy jest jeszcze lekko twardawy i lekko kwaskowy;)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2020 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom