Meksykańskie skrzydełka z kurczaka na ostro

Meksykańskie skrzydełka na ostro
Jeszcze nikt nie ocenił. Może Ty zaczniesz? Na końcu wpisu możesz przyznać gwiazdki.

Jest chyba tyle samo zwolenników co przeciwników podawania mięsa w słodkich zalewach. Muszę przyznać, że ktokolwiek nie spróbowałby tych skrzydełek, zawsze słyszę pochwały na ich temat. Meksykańskie skrzydełka z kurczaka na ostro powstają po marynowaniu mięsa w zalewie miodowej, a można je przygotować w piekarniku lub na grillu.

Zobacz też: Inna pomysły na obiad

To bardzo prosta potrawa, w której smak słodki równoważy się z kwaśnym za sprawą dodatku soku z limonki lub pomarańczy, który z kolei, razem z wódką lub tequilą, nadaje mięsu charakterystycznego aromatu. Meksykańskie skrzydełka z kurczaka na ostro będą świetnie komponować się z łagodnymi dodatkami, np. lekką sałatką, grillowanym pieczywem czosnkowym lub podgrzanymi pszennymi plackami tortillas, służącymi jako dodatkowa zakąska.

Meksykańskie skrzydełka z kurczaka na ostro

Liczba porcji4
Czas przygotowania i oczekiwania30 min
Czas gotowania1 godzina
Całkowity czas1 godzina, 30 min
Przepis autorski Dorota Kamińska | DorotaKaminska.pl
Meksykańskie skrzydełka z kurczaka na ostro, przyprawiane chili i czosnkiem oraz miodem i wódką lub tequilą, z dodatkiem soku z limonki lub pomarańczy. Bardzo smaczne, ostre skrzydełka meksykańskie na obiad lub kolację.

W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 kg skrzydełek z kurczaka
  • ½ łyżeczki soli
  • 100 ml wódki lub tequili
  • 4 Ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • 1 Szklanka wywaru warzywnego lub drobiowego
  • 5 łyżek miodu (o łagodnym smaku, np. rzepakowy)
  • 1 łyżeczka imbiru (świeżo utarty)
  • 1 łyżeczka chili
  • 2 łyżki oleju
  • 5 łyżek soku z limonki lub pomarańczy

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

Lubisz przepisy Doroty? Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.


Meksykańskie skrzydełka z kurczaka na ostro - Jak zrobić

Krok 1
Olej i miód podgrzewam w małym rondelku, dodaję wywar, dosypuję przyprawy.
Krok 2
Zalewam ułożone w naczyniu żaroodpornym skrzydełka, odstawiam na 20 minut w chłodne miejsce.
Krok 3
Przykrywam i wstawiam do piekarnika na ok. 1 godz., temperatura 180 °C.
Krok 4
Aby nie wyschły na powierzchni, można parę razy obrócić każde skrzydełko w trakcie pieczenia.

Obserwuj mnie @dorotakaminska na Instagramie, Twitterze i Pinterest.

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotograf, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.Więcej o mnie | Dorota Kamińska na G+

3 komentarze

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.