Trzy najpopularniejsze mazurki goszczące na polskich stołach w trakcie Wielkanocy: mazurek orzechowy, mazurek czekoladowy, mazurek kajmakowy . Jeśli jeszcze nie piekliście któregoś z nich, gorąco polecam spróbować. Dwa ostatnie są wyjątkowo łatwe do zrobienia, jak przystało na prawdziwą, mazurkową klasykę wielkanocną. Decydując się na wersję z kremem budyniowym, można przygotować go, dysponując nieco większą ilością czasu. Za to efekt po upieczeniu i zaskoczenie domowników na pewno wynagrodzą oczekiwanie poświęcone na chłodzenie kremu i konieczność wygospodarowania dodatkowego miejsca w lodówce. Zobaczcie jak zrobić mazurek z orzechami.
Zobacz też: Najlepsze przepisy na Wielkanoc
Mazurek orzechowy z kremem może okazać się nieco bardziej „wymagającym” przepisem. Dlatego pełnym obaw, początkującym miłośnikom domowych wypieków polecam rozważyć przygotowanie go z przełożeniem z konfitury, dżemu lub marmolady, najlepiej o kwaskowatym smaku. Wybierzecie taki z truskawek albo pomarańcz, chociaż wersja jabłkowa, zwłaszcza w połączeniu z orzechami, również będzie fantastyczna. Ostatecznie, w opcji wyjątkowo bogatej, dżem można położyć pod warstwę kremu i w ten sposób, obok mazurka królewskiego, powstanie kolejne, warstwowe, wyjątkowe ciasto wielkanocne.
![Mazurek orzechowy](https://www.dorotakaminska.pl/wp-content/uploads/2013/03/mazurek_orzechowy.jpg?x56925)
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Kruche ciasto
- 3 szklanki mąki (krupczatka, tortowa lub razowa)
- 300 g masła (1½ kostki)
- ⅓ szklanki cukru pudru
- 4 żółtka
- miąższ z ½ laski wanilii
Krem budyniowy
- 500 ml mleka
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii (lub miąższ z ½ laski wanilii)
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 200 g masła (1 kostka)
Polewa czekoladowa
- 50 g masła (¼ kostki)
- 100 g czekolady (1 tabliczka)
Skórka orzechowa
- 100 g masła (½ kostki)
- ¾ szklanki cukru
- 250 g orzechów włoskich
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak zrobić kruche ciasto
- Jak zrobić budyń na krem
- Jak zrobić krem budyniowy
- Polewa czekoladowa – przepis
- Pomysły jak wykorzystać białka jajek
Jak zrobić
- Rozpoczynamy od zagniecenia kruchego ciasta. Wyjęte z lodówki masło siekamy z mąką i cukrem za pomocą drewnianej łopatki.
- Dodajemy pozostałe składniki na kruche ciasto i szybko zagniatamy (można pomagać sobie mikserem z końcówkami świderkami.
- ⅔ ciasta wylepiamy na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem. Pozostałe ciasto formujemy w wałeczek i tworzymy dekoracyjne boki (można ugnieść delikatnie widelcem). Całość (oprócz boków) nakłuwamy gęsto widelcem.
- Wstawiamy kruche ciasto do piekarnika nagrzanego do 220 °C na ok. 20 minut.
- W czasie gdy ciasto piecze się w piekarniku, można ugotować budyń na krem. w 1 szklance mleka rozpuszczamy, bardzo dokładnie mieszając, mąki i wanilię.
- Pozostałe mleko zagotowujemy.
- Stopniowo dolewamy do rondla mieszankę mączno-mleczną, cały czas intensywnie mieszając i na niedużym ogniu, powoli, gotujemy budyń tak, żeby mocno zgęstniał.
- Ugotowany budyń studzimy w temperaturze pokojowej.
- Masło o temperaturze pokojowej ucieramy mikserem na puszysty krem, na najwyższych obrotach.
- Dodajemy po 1 łyżce wystudzonego budyniu do masła, za każdym razem rozmiksowując całość na średnich obrotach miksera.
- Krem rozsmarowujemy na upieczonym i wystudzonym cieście i wstawiamy do stężenia do lodówki, na ok. 1 godzinę.
- Kiedy krem tężeje, można przygotować skórkę orzechową. Masło rozpuszczamy na niewielkim ogniu na patelni z nieprzywierającą powłoką.
- Dodajemy orzechy i cukier i całość podgrzewamy, aż cukier się rozpuści, a orzechy lekko uprażą/skarmelizują.
- Wystudzoną skórkę orzechową wysypujemy na stężały krem budyniowy.
- Dekorujemy wierzch orzechowy polewą powstałą z rozpuszczenia czekolady i masła w kąpieli wodnej.
Wartości odżywcze
Moja propozycja to mazurek z orzechami na kruchym cieście, z kremem budyniowym, orzechową skórką i polewą z czekolady. Palce lizać!
![Mazurek z orzechami](https://www.dorotakaminska.pl/wp-content/uploads/2013/03/mazurek-z-orzechami.jpg?x56925)
Mój mazurek orzechowy przygotowałam kilka dni przed Wielkanocą i… następnie zamroziłam. Rozmrożony, bez podgrzewania, które przecież rozpuściłoby krem, wciąż smakował wyśmienicie.
![Mazurek orzechowy](https://www.dorotakaminska.pl/wp-content/uploads/2013/03/mazurek_orzechowy.jpg?x56925)
Ciekawa jestem na którą wersję przełożenia zdecydujecie się, piekąc to ciasto. Podzielcie się swoimi pomysłami w komentarzach i dajcie znać, jak smakowało. Jestem bardzo ciekawa! 🙂
Mazurek mistrzostwo. Będę go w tym roku piekła po raz trzeci. Moja rodzina czeka tylko na to ciasto. Dziękuję za przepis. Pozdrawiam.
O jak miło, bardzo się cieszę i dziękuję Olu za wykorzystywanie regularnie tego przepisu :). Życzę Tobie i Twojej rodzince spokojnych Świąt :).
Szkoda, że nie ma sensownej opcji drukowania przepisu.
Jak wydrukować sprawnie Pani przepis?? To jest droga przez mękę. Bardzo słaby punkt Pani strony.
Jest ikonka drukowania w tabelce z przepisem i opcja wyboru, czy wydruk ma być ze zdjęciami czy bez. Czy coś nie działa?
Wygląda pysznie i na pewno też tak smakuje 🙂 Zrobię przy najbliższej okazji 🙂
Kto zjada wszystkie dobre rzeczy, których przygotowanie mamy okazję widzieć? 🙂
Ja bym powiedziała, że raczej z dużym wyprzedzeniem :).
Serio 🙂
Otóż to. Na pewno się ucieszy :D.
Idealny na prezent dla mamy! 🙂
Serio?
Chyba troszkę spóźnione 😛