fbpx
Czytasz właśnie
Mazurek orzechowy

Mazurek orzechowy

Mazurek orzechowy

Trzy najpopularniejsze mazurki goszczące na polskich stołach w trakcie Wielkanocy: mazurek orzechowy, mazurek czekoladowy, mazurek kajmakowy . Jeśli jeszcze nie piekliście któregoś z nich, gorąco polecam spróbować. Dwa ostatnie są wyjątkowo łatwe do zrobienia, jak przystało na prawdziwą, mazurkową klasykę wielkanocną. Decydując się na wersję z kremem budyniowym, można przygotować go, dysponując nieco większą ilością czasu. Za to efekt po upieczeniu i zaskoczenie domowników na pewno wynagrodzą oczekiwanie poświęcone na chłodzenie kremu i konieczność wygospodarowania dodatkowego miejsca w lodówce. Zobaczcie jak zrobić mazurek z orzechami.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na Wielkanoc

Mazurek orzechowy z kremem może okazać się nieco bardziej „wymagającym” przepisem. Dlatego pełnym obaw, początkującym miłośnikom domowych wypieków polecam rozważyć przygotowanie go z przełożeniem z konfitury, dżemu lub marmolady, najlepiej o kwaskowatym smaku. Wybierzecie taki z truskawek albo pomarańcz, chociaż wersja jabłkowa, zwłaszcza w połączeniu z orzechami, również będzie fantastyczna. Ostatecznie, w opcji wyjątkowo bogatej, dżem można położyć pod warstwę kremu i w ten sposób, obok mazurka królewskiego, powstanie kolejne, warstwowe, wyjątkowe ciasto wielkanocne.

Mazurek orzechowy

Mazurek orzechowy

Mazurek orzechowy czyli najlepszy mazurek z orzechami na Wielkanoc. Mazurek z kremem budyniowym i orzechową skórką, chrupiącą i słodką, polaną polewą czekoladową.
4.50 from 4 votes
Przygotowanie: 30 minutes
Gotowanie: 20 minutes
Chłodzenie: 1 hour
Razem: 1 hour 50 minutes
Kategoria: Deser
Kuchnia: Polska
Przepis na: mazurek orzechowy, mazurek z orzechami
Liczba porcji: 1 blaszka 25 x 35 cm
Kalorie: 384kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Kruche ciasto

  • 3 szklanki mąki (krupczatka, tortowa lub razowa)
  • 300 g masła (1½ kostki)
  • szklanki cukru pudru
  • 4 żółtka
  • miąższ z ½ laski wanilii

Krem budyniowy

  • 500 ml mleka
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii (lub miąższ z ½ laski wanilii)
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200 g masła (1 kostka)

Polewa czekoladowa

  • 50 g masła (¼ kostki)
  • 100 g czekolady (1 tabliczka)

Skórka orzechowa

  • 100 g masła (½ kostki)
  • ¾ szklanki cukru
  • 250 g orzechów włoskich

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Przydatne poradniki:
  1. Jak zrobić kruche ciasto
  2. Jak zrobić budyń na krem
  3. Jak zrobić krem budyniowy
  4. Polewa czekoladowa – przepis
  5. Pomysły jak wykorzystać białka jajek

Jak zrobić

  • Rozpoczynamy od zagniecenia kruchego ciasta. Wyjęte z lodówki masło siekamy z mąką i cukrem za pomocą drewnianej łopatki.
  • Dodajemy pozostałe składniki na kruche ciasto i szybko zagniatamy (można pomagać sobie mikserem z końcówkami świderkami.
  • ⅔ ciasta wylepiamy na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem. Pozostałe ciasto formujemy w wałeczek i tworzymy dekoracyjne boki (można ugnieść delikatnie widelcem). Całość (oprócz boków) nakłuwamy gęsto widelcem.
  • Wstawiamy kruche ciasto do piekarnika nagrzanego do 220 °C na ok. 20 minut.
  • W czasie gdy ciasto piecze się w piekarniku, można ugotować budyń na krem. w 1 szklance mleka rozpuszczamy, bardzo dokładnie mieszając, mąki i wanilię.
  • Pozostałe mleko zagotowujemy.
  • Stopniowo dolewamy do rondla mieszankę mączno-mleczną, cały czas intensywnie mieszając i na niedużym ogniu, powoli, gotujemy budyń tak, żeby mocno zgęstniał.
  • Ugotowany budyń studzimy w temperaturze pokojowej.
  • Masło o temperaturze pokojowej ucieramy mikserem na puszysty krem, na najwyższych obrotach.
  • Dodajemy po 1 łyżce wystudzonego budyniu do masła, za każdym razem rozmiksowując całość na średnich obrotach miksera.
  • Krem rozsmarowujemy na upieczonym i wystudzonym cieście i wstawiamy do stężenia do lodówki, na ok. 1 godzinę.
  • Kiedy krem tężeje, można przygotować skórkę orzechową. Masło rozpuszczamy na niewielkim ogniu na patelni z nieprzywierającą powłoką.
  • Dodajemy orzechy i cukier i całość podgrzewamy, aż cukier się rozpuści, a orzechy lekko uprażą/skarmelizują.
  • Wystudzoną skórkę orzechową wysypujemy na stężały krem budyniowy.
  • Dekorujemy wierzch orzechowy polewą powstałą z rozpuszczenia czekolady i masła w kąpieli wodnej.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 100g | Kalorie: 384kcal (19%) | Węglowodany: 24g (8%) | Białko: 4g (8%) | Tłuszcze: 30g (46%) | Tłuszcze nasycone: 15g (94%) | Cholesterol: 92mg (31%) | Sód: 205mg (9%) | Potas: 116mg (3%) | Błonnik: 1g (4%) | Cukier: 9g (10%) | Witamina A: 755IU (15%) | Witamina C: 0.2mg | Wapń: 48mg (5%) | Żelazo: 1.2mg (7%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Moja propozycja to mazurek z orzechami na kruchym cieście, z kremem budyniowym, orzechową skórką i polewą z czekolady. Palce lizać!

Zobacz też
Gruszki w occie

Mazurek z orzechami
Mazurek z orzechami

Mój mazurek orzechowy przygotowałam kilka dni przed Wielkanocą i… następnie zamroziłam. Rozmrożony, bez podgrzewania, które przecież rozpuściłoby krem, wciąż smakował wyśmienicie.

Mazurek orzechowy
Mazurek orzechowy

Ciekawa jestem na którą wersję przełożenia zdecydujecie się, piekąc to ciasto. Podzielcie się swoimi pomysłami w komentarzach i dajcie znać, jak smakowało. Jestem bardzo ciekawa! 🙂

12 komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom