Mazurek orzechowy przepis | Dorota Kamińska

Mazurek orzechowy

Trzy najpopularniejsze mazurki goszczące na polskich stołach w trakcie Wielkanocy: mazurek orzechowy, mazurek czekoladowy, mazurek kajmakowy . Jeśli jeszcze nie piekliście któregoś z nich, gorąco polecam spróbować. Dwa ostatnie są wyjątkowo łatwe do zrobienia, jak przystało na prawdziwą, mazurkową klasykę wielkanocną. Decydując się na wersję z kremem budyniowym, można przygotować go, dysponując nieco większą ilością czasu. Za to efekt po upieczeniu i zaskoczenie domowników na pewno wynagrodzą oczekiwanie poświęcone na chłodzenie kremu i konieczność wygospodarowania dodatkowego miejsca w lodówce. Zobaczcie jak zrobić mazurek z orzechami.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na Wielkanoc

Mazurek orzechowy z kremem może okazać się nieco bardziej „wymagającym” przepisem. Dlatego pełnym obaw, początkującym miłośnikom domowych wypieków polecam rozważyć przygotowanie go z przełożeniem z konfitury, dżemu lub marmolady, najlepiej o kwaskowatym smaku. Wybierzecie taki z truskawek albo pomarańcz, chociaż wersja jabłkowa, zwłaszcza w połączeniu z orzechami, również będzie fantastyczna. Ostatecznie, w opcji wyjątkowo bogatej, dżem można położyć pod warstwę kremu i w ten sposób, obok mazurka królewskiego, powstanie kolejne, warstwowe, wyjątkowe ciasto wielkanocne.

Mazurek orzechowy

Mazurek orzechowy

Mazurek orzechowy czyli najlepszy mazurek z orzechami na Wielkanoc. Mazurek z kremem budyniowym i orzechową skórką, chrupiącą i słodką, polaną polewą czekoladową.
5 od 2 osób
Przygotowanie: 30 min
Gotowanie: 20 min
Chłodzenie: 1 godzina
Razem: 1 godzina 50 min
Kategoria: Deser
Kuchnia: Polska
Przepis na: mazurek orzechowy, mazurek z orzechami
Liczba porcji: 1 blaszka 25 x 35 cm
Kalorie: 384kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Kruche ciasto

  • 3 szklanki mąki (krupczatka, tortowa lub razowa)
  • 300 g masła (1½ kostki)
  • szklanki cukru pudru
  • 4 żółtka
  • miąższ z ½ laski wanilii

Krem budyniowy

  • 500 ml mleka
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii (lub miąższ z ½ laski wanilii)
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200 g masła (1 kostka)

Polewa czekoladowa

  • 50 g masła (¼ kostki)
  • 100 g czekolady (1 tabliczka)

Skórka orzechowa

  • 100 g masła (½ kostki)
  • ¾ szklanki cukru
  • 250 g orzechów włoskich

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Poznaj smaczne potrawy w zdrowszych wydaniach. Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Superfood po polsku - okładka

Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!

Jak zrobić

  • Rozpoczynamy od zagniecenia kruchego ciasta. Wyjęte z lodówki masło siekamy z mąką i cukrem za pomocą drewnianej łopatki.
  • Dodajemy pozostałe składniki na kruche ciasto i szybko zagniatamy (można pomagać sobie mikserem z końcówkami świderkami.
  • ⅔ ciasta wylepiamy na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem. Pozostałe ciasto formujemy w wałeczek i tworzymy dekoracyjne boki (można ugnieść delikatnie widelcem). Całość (oprócz boków) nakłuwamy gęsto widelcem.
  • Wstawiamy kruche ciasto do piekarnika nagrzanego do 220 °C na ok. 20 minut.
  • W czasie gdy ciasto piecze się w piekarniku, można ugotować budyń na krem. w 1 szklance mleka rozpuszczamy, bardzo dokładnie mieszając, mąki i wanilię.
  • Pozostałe mleko zagotowujemy.
  • Stopniowo dolewamy do rondla mieszankę mączno-mleczną, cały czas intensywnie mieszając i na niedużym ogniu, powoli, gotujemy budyń tak, żeby mocno zgęstniał.
  • Ugotowany budyń studzimy w temperaturze pokojowej.
  • Masło o temperaturze pokojowej ucieramy mikserem na puszysty krem, na najwyższych obrotach.
  • Dodajemy po 1 łyżce wystudzonego budyniu do masła, za każdym razem rozmiksowując całość na średnich obrotach miksera.
  • Krem rozsmarowujemy na upieczonym i wystudzonym cieście i wstawiamy do stężenia do lodówki, na ok. 1 godzinę.
  • Kiedy krem tężeje, można przygotować skórkę orzechową. Masło rozpuszczamy na niewielkim ogniu na patelni z nieprzywierającą powłoką.
  • Dodajemy orzechy i cukier i całość podgrzewamy, aż cukier się rozpuści, a orzechy lekko uprażą/skarmelizują.
  • Wystudzoną skórkę orzechową wysypujemy na stężały krem budyniowy.
  • Dekorujemy wierzch orzechowy polewą powstałą z rozpuszczenia czekolady i masła w kąpieli wodnej.

Przydatne przepisy i poradniki

Przydatne poradniki:
  1. Jak zrobić kruche ciasto
  2. Jak zrobić budyń na krem
  3. Jak zrobić krem budyniowy
  4. Polewa czekoladowa – przepis
  5. Pomysły jak wykorzystać białka jajek

Wartości odżywcze

Serving: 100g | Calories: 384kcal | Carbohydrates: 24g (8%) | Protein: 4g (8%) | Fat: 30g (46%) | Saturated Fat: 15g (75%) | Cholesterol: 92mg (31%) | Sodium: 205mg (9%) | Potassium: 116mg (3%) | Fiber: 1g (4%) | Sugar: 9g | Vitamin A: 15.1% | Vitamin C: 0.2% | Calcium: 4.8% | Iron: 6.6%
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Moja propozycja to mazurek z orzechami na kruchym cieście, z kremem budyniowym, orzechową skórką i polewą z czekolady. Palce lizać!

Mazurek z orzechami
Mazurek z orzechami

Mój mazurek orzechowy przygotowałam kilka dni przed Wielkanocą i… następnie zamroziłam. Rozmrożony, bez podgrzewania, które przecież rozpuściłoby krem, wciąż smakował wyśmienicie.

Mazurek orzechowy
Mazurek orzechowy

Ciekawa jestem na którą wersję przełożenia zdecydujecie się, piekąc to ciasto. Podzielcie się swoimi pomysłami w komentarzach i dajcie znać, jak smakowało. Jestem bardzo ciekawa! 🙂

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

12 komentarzy
  1. Mazurek mistrzostwo. Będę go w tym roku piekła po raz trzeci. Moja rodzina czeka tylko na to ciasto. Dziękuję za przepis. Pozdrawiam.

  2. Szkoda, że nie ma sensownej opcji drukowania przepisu.
    Jak wydrukować sprawnie Pani przepis?? To jest droga przez mękę. Bardzo słaby punkt Pani strony.

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)