fbpx
Czytasz właśnie
Masło z pestek dyni

Masło z pestek dyni

Masło z pestek dyni

Miało pokazać się w mojej książce, ale… zabrakło na nie miejsca ;). Masło z pestek dyni, które początkowo chciałam tu przedstawić jako masło dyniowe, ale chyba wtedy nazwa sugerowałaby, że zostało zrobione z miąższu… Jest to kolejne masło fit do kanapek, bogate w witaminy i minerały oraz roślinne tłuszcze. Można wykorzystać je także jako bazę do przygotowania sosu do sałatek czy dołożyć do kremowej zupy, koktajlu… Zobaczcie jak zrobić masło z pestek z dyni w blenderze.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na dodatki do kanapek

Można przyrządzić je z surowych pestek. Wtedy zachowa najwięcej wartości odżywczych. Z kolei pełniejszy smak uzyska po delikatnym uprażeniu dyniowych pestek na suchej patelni o nieprzywierającej powłoce. Do tego odrobina roślinnego oleju dla poprawy konsystencji i ułatwienia miksowania w blenderze. Można dodać sól do smaku, chociaż przyznam, że wolę zrobić je na słodko, z miodem. Posolić wolę pomidory ;).

Masło dyniowe

Masło z pestek dyni

Masło dyniowe czyli masło z pestek dyni, do zrobienia w blenderze w kilka minut. Wytrawne lub słodzone miodem albo syropem z agawy, opcjonalnie z dodatkiem soli.
5 from 2 votes
Przygotowanie: 10 minutes
Razem: 10 minutes
Kategoria: Półprodukt
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: masło dyniowe, masło z pestek dyni
Liczba porcji: 360 g
Kalorie: 148kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 2 szklanki pestek dyni (obrane z łupinek, delikatnie uprażone na suchej patelni o nieprzywierającej powłoce)
  • 1-2 łyżeczki oleju roślinnego (np. z pestek dyni lub inny o łagodnym smaku)
  • 1-2 łyżeczki miodu lub syropu z agawy
  • 1-2 łyżeczki soli (opcjonalnie)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Jak zrobić

  • Pestki dyni miksuję pulsacyjnie w blenderze wysokoobrotowym. W razie potrzeby zeskrobuję ze ścianki blendera osiadającą na niej masę.
  • Po około 5 minutach masło powinno uzyskać konsystencję pasty. Nadal miksuję, do uzyskania gładszej konsystencji.
  • Cienką strużką wlewam połowę oleju. Znów miksuję. Powtarzam czynności do uzyskania pożądanej konsystencji.
  • Dodaję sól i miód/syrop, miksuję do wymieszania składników.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 1łyżka (25 g) | Kalorie: 148kcal (7%) | Węglowodany: 3g (1%) | Białko: 7g (14%) | Tłuszcze: 12g (18%) | Tłuszcze nasycone: 2g (13%) | Sód: 334mg (15%) | Potas: 202mg (6%) | Błonnik: 1g (4%) | Cukier: 1g (1%) | Witamina A: 5IU | Witamina C: 0.5mg (1%) | Wapń: 12mg (1%) | Żelazo: 2.2mg (12%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Im mocniejszy blender i większa liczba obrotów silnika na minutę, tym ładniejsza konsystencja, bardziej kremowa. Dużo zależy też od samych pestek z dyni. To tak, jak z orzeszkami ziemnymi. Z niektórych wytrąca się bardzo dużo tłuszczu, z innych trochę mniej. Ciekawa jestem, jak wyjdzie to u Was.

Zobacz też
Purée z batatów

Masło dyniowe
Masło dyniowe

Dajcie koniecznie znać w komentarzach, czy masło z pestek dyni przypadło Wam do gustu oraz jak się je Wam miksowało. Bardzo jestem ciekawa!

Zobacz komentarze (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom