Masło z pestek dyni przepis | Dorota Kamińska

Masło z pestek dyni

Masło z pestek dyni

Miało pokazać się w mojej książce, ale… zabrakło na nie miejsca ;). Masło z pestek dyni, które początkowo chciałam tu przedstawić jako masło dyniowe, ale chyba wtedy nazwa sugerowałaby, że zostało zrobione z miąższu… Jest to kolejne masło fit do kanapek, bogate w witaminy i minerały oraz roślinne tłuszcze. Można wykorzystać je także jako bazę do przygotowania sosu do sałatek czy dołożyć do kremowej zupy, koktajlu… Zobaczcie jak zrobić masło z pestek z dyni w blenderze.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na dodatki do kanapek

Można przyrządzić je z surowych pestek. Wtedy zachowa najwięcej wartości odżywczych. Z kolei pełniejszy smak uzyska po delikatnym uprażeniu dyniowych pestek na suchej patelni o nieprzywierającej powłoce. Do tego odrobina roślinnego oleju dla poprawy konsystencji i ułatwienia miksowania w blenderze. Można dodać sól do smaku, chociaż przyznam, że wolę zrobić je na słodko, z miodem. Posolić wolę pomidory ;).

5 od 1 osoby
Masło z pestek dyni
Masło z pestek dyni
Przygotowanie
10 min
Całkowity czas
10 min
 

Masło dyniowe czyli masło z pestek dyni, do zrobienia w blenderze w kilka minut. Wytrawne lub słodzone miodem albo syropem z agawy, opcjonalnie z dodatkiem soli.

Danie: Półprodukt
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: masło dyniowe, masło z pestek dyni
Liczba kalorii: 148 kcal
Liczba porcji: 360 g
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 2 szklanki pestek dyni (obrane z łupinek, delikatnie uprażone na suchej patelni o nieprzywierającej powłoce)
  • 1-2 łyżeczki oleju roślinnego (np. z pestek dyni lub inny o łagodnym smaku)
  • 1-2 łyżeczki miodu lub syropu z agawy
  • 1-2 łyżeczki soli (opcjonalnie)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Masło z pestek dyni - Jak zrobić
  1. Pestki dyni miksuję pulsacyjnie w blenderze wysokoobrotowym. W razie potrzeby zeskrobuję ze ścianki blendera osiadającą na niej masę.

  2. Po około 5 minutach masło powinno uzyskać konsystencję pasty. Nadal miksuję, do uzyskania gładszej konsystencji.

  3. Cienką strużką wlewam połowę oleju. Znów miksuję. Powtarzam czynności do uzyskania pożądanej konsystencji.

  4. Dodaję sól i miód/syrop, miksuję do wymieszania składników.

Wartości odżywcze
Masło z pestek dyni
Wielkość porcji (1 łyżka (25 g))
Liczba kalorii 148 kcal Kalorie z tłuszczów 108 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 12g 18%
Tłuszcze nasycone 2g 10%
Sód 334mg 14%
Potas 202mg 6%
Węglowodany ogółem 3g 1%
Błonnik 1g 4%
Cukry 1g
Białko 7g 14%
Witamina A 0.1%
Witamina C 0.6%
Wapń 1.2%
Żelazo 12.3%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Im mocniejszy blender i większa liczba obrotów silnika na minutę, tym ładniejsza konsystencja, bardziej kremowa. Dużo zależy też od samych pestek z dyni. To tak, jak z orzeszkami ziemnymi. Z niektórych wytrąca się bardzo dużo tłuszczu, z innych trochę mniej. Ciekawa jestem, jak wyjdzie to u Was.

Masło dyniowe
Masło dyniowe

Dajcie koniecznie znać w komentarzach, czy masło z pestek dyni przypadło Wam do gustu oraz jak się je Wam miksowało. Bardzo jestem ciekawa!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)