Masło z pestek dyni przepis | Dorota Kamińska

Masło z pestek dyni

Masło z pestek dyni

Miało pokazać się w mojej książce, ale… zabrakło na nie miejsca ;). Masło z pestek dyni, które początkowo chciałam tu przedstawić jako masło dyniowe, ale chyba wtedy nazwa sugerowałaby, że zostało zrobione z miąższu… Jest to kolejne masło fit do kanapek, bogate w witaminy i minerały oraz roślinne tłuszcze. Można wykorzystać je także jako bazę do przygotowania sosu do sałatek czy dołożyć do kremowej zupy, koktajlu… Zobaczcie jak zrobić masło z pestek z dyni w blenderze.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na dodatki do kanapek

Można przyrządzić je z surowych pestek. Wtedy zachowa najwięcej wartości odżywczych. Z kolei pełniejszy smak uzyska po delikatnym uprażeniu dyniowych pestek na suchej patelni o nieprzywierającej powłoce. Do tego odrobina roślinnego oleju dla poprawy konsystencji i ułatwienia miksowania w blenderze. Można dodać sól do smaku, chociaż przyznam, że wolę zrobić je na słodko, z miodem. Posolić wolę pomidory ;).

Masło z pestek dyni

Masło z pestek dyni

Masło dyniowe czyli masło z pestek dyni, do zrobienia w blenderze w kilka minut. Wytrawne lub słodzone miodem albo syropem z agawy, opcjonalnie z dodatkiem soli.
5 from 1 vote
Przygotowanie: 10 minutes
Razem: 10 minutes
Kategoria: Półprodukt
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: masło dyniowe, masło z pestek dyni
Liczba porcji: 360 g
Kalorie: 148kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 2 szklanki pestek dyni (obrane z łupinek, delikatnie uprażone na suchej patelni o nieprzywierającej powłoce)
  • 1-2 łyżeczki oleju roślinnego (np. z pestek dyni lub inny o łagodnym smaku)
  • 1-2 łyżeczki miodu lub syropu z agawy
  • 1-2 łyżeczki soli (opcjonalnie)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Pestki dyni miksuję pulsacyjnie w blenderze wysokoobrotowym. W razie potrzeby zeskrobuję ze ścianki blendera osiadającą na niej masę.
  • Po około 5 minutach masło powinno uzyskać konsystencję pasty. Nadal miksuję, do uzyskania gładszej konsystencji.
  • Cienką strużką wlewam połowę oleju. Znów miksuję. Powtarzam czynności do uzyskania pożądanej konsystencji.
  • Dodaję sól i miód/syrop, miksuję do wymieszania składników.

Wartości odżywcze

Serving: 1łyżka (25 g) | Calories: 148kcal (7%) | Carbohydrates: 3g (1%) | Protein: 7g (14%) | Fat: 12g (18%) | Saturated Fat: 2g (13%) | Sodium: 334mg (15%) | Potassium: 202mg (6%) | Fiber: 1g (4%) | Sugar: 1g (1%) | Vitamin A: 5IU | Vitamin C: 0.5mg (1%) | Calcium: 12mg (1%) | Iron: 2.2mg (12%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Im mocniejszy blender i większa liczba obrotów silnika na minutę, tym ładniejsza konsystencja, bardziej kremowa. Dużo zależy też od samych pestek z dyni. To tak, jak z orzeszkami ziemnymi. Z niektórych wytrąca się bardzo dużo tłuszczu, z innych trochę mniej. Ciekawa jestem, jak wyjdzie to u Was.

Masło dyniowe
Masło dyniowe

Dajcie koniecznie znać w komentarzach, czy masło z pestek dyni przypadło Wam do gustu oraz jak się je Wam miksowało. Bardzo jestem ciekawa!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)