Masło z nerkowców

Masło z nerkowców

Był już majonez, teraz przyszła pora na masło z nerkowców: droższą wersję masła orzechowego z orzeszków ziemnych, choć o odrobinę innym sposobie przygotowania. Jest łagodne w smaku i można wykorzystywać je jako dodatek do kanapek, bazę do wegańskich sosów do sałatek czy np. grillowanych mięs i ryb. Wzbogacone odrobiną soku z cytrusów, nabiera charakteru i ciekawego posmaku.

Zobacz też: Więcej przepisów na dodatki do kanapek

Bardzo lubię masło z orzechów nerkowców, choć nie ukrywam, że najchętniej zjadam je po prostu bezpośrednio z łyżki, nawet nie rozsmarowuję na kanapce ;). Czasem dodaję do sosów do sałatek. Można też stosować je jako dodatek do ciast i ciasteczek i może moje masło z nerkowców również i w ten sposób będę niebawem wykorzystywać?

Masło z nerkowców droższe od masła orzechowego z orzeszków ziemnych

Tańsza wersja o bardziej intensywnym smaku to klasyczne masło orzechowe, jeszcze łatwiejsze do zrobienia. Nie oszukujmy się – masło z nerkowcami jest drogie i najlepiej przygotować je, kupując dużą paczkę orzechów nerkowców w niższej cenie. Trzeba powstrzymać się od niepohamowanego wyjadania go łyżką ze słoika, bo nie dość, że ma dużo kalorii, to jeszcze ogołoci portfel ;). Ale przygotować warto!

5 od 1 osoby
Masło z nerkowców
Masło z nerkowców
Przygotowanie
15 min
Całkowity czas
15 min
 

Łatwe do zrobienia masło z nerkowców - wystarczą 2 składniki: orzechy i odrobina oleju, który jest opcjonalny. Pyszne masło z orzechów nerkowców do kanapek lub jako baza do sosów sałatkowych czy ciast.

Danie: Półprodukt
Kuchnia: Wegańska
Keyword: masło z nerkowców, masło z orzechów nerkowców
Liczba kalorii: 149 kcal
Liczba porcji: 20 łyżek
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 500 g orzechów nerkowców (delikatnie uprażone na suchej patelni lub blaszce piekarnika - nie wolno ich przypalić!)
  • 2-3 łyżki oleju kokosowego (albo innego płynnego tłuszczu o łagodnym smaku; jeśli masło ma być wykorzystane do pieczenia ciasteczek, warto wykorzystać tłuszcz odporny na wysokie temperatury)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Masło z nerkowców - Jak zrobić
  1. Orzechy wkładam do blendera i blenduję na średnich obrotach, robiąc co kilkadziesiąt sekund przerwy, żeby nie przepalić silnika.

  2. Orzechy najpierw drobno się zmielą, a dopiero po kilku minutach zacznie wytrącać się z nich tłuszcz. Co jakiś czas zeskrobuję osad z orzechów ze ścianki kielicha.

  3. Gdy orzechy się skleją, można dodać płynny olej i rozmiksować całość na dużych obrotach blendera.

Wartości odżywcze
Masło z nerkowców
Wielkość porcji (1 łyżka (25 g))
Liczba kalorii 149 kcal Kalorie z tłuszczów 108 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 12g 18%
Tłuszcze nasycone 3g 15%
Sód 3mg 0%
Potas 165mg 5%
Węglowodany ogółem 7g 2%
Cukry 1g
Białko 4g 8%
Witamina C 0.2%
Wapń 0.9%
Żelazo 9.3%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Ciekawa jestem, które smakuje Wam bardziej – masło z orzechów nerkowców czy z orzeszków ziemnych? Dajcie znać w komentarzach, jak Wam wyszło i do czego dodajecie!

Masło z orzechów nerkowców
Masło z orzechów nerkowców
Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)