Marcepan – przepis jak zrobić marcepan domowy

Marcepan - przepis

Marcepan to plastyczna masa wykorzystywana do rzeźbienia dekoracji cukierniczych lub jako składnik deserów i ciast. Można kupić gotowy marcepan w sklepie, ale posiadając blender, warto pokusić się o jego przygotowanie w domu. Będzie tańszy, bez niepotrzebnych dodatków, a do tego, zamiast kupować spore porcje, można przygotować sobie taką ilość, jaka jest akurat potrzebna. Wystarczą trzy składniki: blanszowane i delikatnie uprażone, zmielone migdały, do tego cukier puder i ekstrakt migdałowy. Do tego jeszcze odrobina wody lub likieru pomarańczowego. Oto domowy przepis jak zrobić marcepan.

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

1 komentarz

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)