Marakuja, passiflora, granadilla - właściwości | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Marakuja, passiflora, granadilla

Marakuja, passiflora, granadilla

Marakuja
3/5 (2)

Przyjemnie słodki miąższ i spore pestki czyli marakuja, znana też jako passiflora czy granadilla. Oryginalnie występuje w klimacie subtropikalnym Ameryki Południowej, ale w uprawie i sprzedaży można ją spotkać również w Azji i Australii, a dzięki łatwości transportu jest dostępna na całym świecie.

Zobacz też: Jak wyglądają i smakują inne owoce egzotyczne

Istnieje ponad 500 odmian tego smacznego owocu, ale najbardziej znane i najczęściej uprawiane są dwie: fioletowa (słodsza) i żółta passiflora. Pod skórką owocu kryje się ziarnisty miąższ o pomarańczowym lub żółto-beżowym kolorze.

Marakuja – jak smakuje i czemu warto ją jeść – film wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube

Marakuja – jak wybrać

Dobrze dojrzała marakuja ma grubą i jędrną skórkę, chociaż nawet ta pomarszczona świetnie kryje smaczny, bardzo dojrzały i słodki miąższ. Najlepiej wybierać owoce bez uszkodzeń na skórce, chociaż te nieliczne i niewielkie wcale nie muszą mieć wpływu na jakość tego, co znajduje się pod spodem.

Marakuja
Marakuja

Marakuja – przechowywanie, przygotowanie i zastosowanie w kuchni

W chłodnym i suchym miejscu, np. w spiżarni, marakuja przetrwa przez ok. 1-2 dni. Przez ok. 7 dni można przechowywać ją w lodówce, a sam miąższ, wybrany po przekrojeniu skórki na dwie połówki, można z łatwością zamrozić w specjalnym pudełeczku lub miseczce.

Zobacz też
Mameyo - zapote - nietypowy owoc na Kubie

Marakuję najprościej zjadać na surowo, po umyciu w zimnej wodzie, osuszeniu, przekrojeniu na dwie połówki i wybraniu miąższu za pomocą łyżeczki. Można też dodać go do owocowego koktajlu czy deseru, albo wykorzystać do przygotowania owocowego sosu, musu czy sałatki owocowej. Passiflora doskonale smakuje jako dodatek do jogurtu, przetworów z owoców i syropów, lodów, ciast.

Marakuja – skład i dobroczynne działanie

Miąższ marakui jest bogaty w przeciwutleniacze, minerały i witaminy oraz błonnik. Aż 30 mg witaminy C, potężnego przeciwutleniacza niezbędnego w walce z wolnymi rodnikami, pomaga organizmowi zbudować wyjątkową odporność oraz korzystnie wpływa na stan skóry i dziąseł.  Na cerę korzystnie wpływają też beta-karoten oraz witamina A, która jest też ważnym składnikiem diety poprawiającym jakość wzroku. Duża zawartość potasu pomaga organizmowi zarządzać ciśnieniem krwi oraz układem krążenia, zapewniając właściwą pracę serca, a żelazo, miedź i magnez biorą udział w procesie produkcji hemoglobiny oraz kontroli funkcjonowania układu mięśniowego i nerwowego.

Marakuja – dieta

Owoc charakteryzuje niski indeks glikemiczny IG=16, a 100 g miąższu dostarcza do organizmu 97 kcal. To bardzo dużo kalorii jak na owoc, dlatego warto poprzestać na zjedzeniu 1-2 sztuk, najlepiej po wysiłku fizycznym.

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

Zobacz komentarze (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2021 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom