Mango float

Deser kuchni filipińskiej, który w filipińskich restauracjach dla turystów można zamówić przez cały rok, ale szczególny czas jego serwowania w domach to Boże Narodzenie i Sylwester. Mango float to prosta do przygotowania mieszanka ciastek, kremu z mascarpone i słodkiego, dojrzałego mango.

Zobacz też: Więcej pomysłów na proste desery

Miałam okazję spróbować mango float podczas mojej podróży po Azji. Na Filipinach, na wyspie Boracay, w jednej z restauracji, serwowano ten deser lekko zmrożony. Podobnie jak włoskie tiramisu, również ten filipiński przysmak podaje się na wiele sposobów. Dostałam ogromny kawałek, który tego dnia zjadłam zamiast obiadu, bo kalorii i tłuszczu w kremie z bitej śmietany połączonej ze słodkim, skondensowanym mlekiem jest więcej niż w sporym kawałku mięsa.

Jeśli macie ochotę obniżyć odrobinę kaloryczność i sprawić, żeby deser był lżejszy, warto zamienić krem z bitej śmietany na krem jogurtowy, a zamiast klasycznego, białego cukru, wykorzystać ksylitol czyli cukier brzozowy. Słodzić nie trzeba wcale zbyt wiele, bo to dojrzałe mango powinno w tym zestawie grać pierwsze skrzypce.

Smak mango float można wzbogacić bakaliami i polewą czekoladową, a całość przygotować w osobnych pucharkach lub jednej, wspólnej foremce. Polecam restauracyjny patent ze zmrożeniem, dzięki któremu o wiele łatwiej o pokrojenie deseru przed podaniem.

5 od 1 osoby
Mango float
Mango float
Przygotowanie
8 godz. 25 min
Całkowity czas
8 godz. 25 min
 
Mango float to prosty, narodowy deser filipiński. Jest to warstwowy deser bez pieczenia przygotowany z razowych herbatników, kremu z bitej śmietany i mleka skondensowanego oraz słodkiego, dojrzałego mango.
Danie: Deser
Kuchnia: Azjatycka, Filipińska
Przepis na: mango float
Liczba porcji: 6 osób
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Baza
  • 1-2 mango (duże, dojrzałe; obrane, pokrojone na plasterki)
  • 250 g ciasteczek graham (lub inne, zbożowe, pełnoziarniste ciasteczka; jeśli deser będzie przygotowywany w pucharkach, ciasteczka trzeba zmielić w blenderze; jeśli deser będzie układany w prostokątnej foremce, ciasteczka powinny być prostokątne)
Krem
  • 150 g mleka słodzonego skondensowanego (z puszki lub tubki; schłodzone na najwyższej półce lodówki przez min. 3 godziny)
  • 500 ml śmietanki kremówki (30-36%; z puszki lub tubki; schłodzona na najwyższej półce lodówki przez min. 3 godziny)
  • ½ łyżki ekstraktu z wanilii (lub miąższ z ½ laski wanilii)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Mango float - przepis i film wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Moje porady

Zamiast kremu z bitej śmietany można wykorzystać krem z mascarpone (500-700 g), krem z bitej śmietany i mascarpone lub krem budyniowy z budyniu ugotowanego na 500 ml mleka

Mango float bezglutenowy - zamiast klasycznych ciasteczek należy wybrać ciasteczka bezglutenowe

Mango float wegański - można przygotować, wykorzystując do przełożenia bitą śmietanę kokosową, a jako bazę wybrać ciasteczka wegańskie, upieczone bez jajek, masła i mleka

Przydatne poradniki:

  1. Mango - właściwości, walory, witaminy
  2. Jak obrać mango
  3. Bita śmietana - przepis
  4. Jak napełnić rękaw cukierniczy kremem
Mango float - Jak zrobić
Krem
  1. Śmietankę kremówkę ubijam na sztywno, dodając na sam koniec ubijania skondensowane mleko.
  2. Dzielę krem na 2 lub 3 części (w zależności od tego, ile warstw ma mieć deser, jeśli jest przygotowywany w prostokątnej foremce).
Łączenie składników
  1. Na dnie foremki układam pierwszą warstwę ciastek. Jeśli deser jest przygotowywany w pucharkach, rozkładam na dnie wszystkich pucharków ok. 1-centymetrową warstwę zmiksowanych ciasteczek.
  2. Na ciasteczka nakładam krem i przykrywam plasterkami mango.
  3. Powtarzam czynności z drugą warstwą kremu.

    Jeśli deser jest przygotowywany w prostokątnej foremce, można ułożyć 2 lub 3 warstwy kremu.

    Krem z foremki prezentuje się najładniej, jeśli górna warstwa kremu i mango nie jest przykryta ciasteczkami lub jest delikatnie posypana ciastkami zmiksowanymi w blenderze.

    Krem w pucharkach można przykryć zmiksowanymi ciasteczkami lub zostawić nieprzykryty.

  4. Deser odstawiam do schłodzenia w lodówce na min. 8 godzin lub na całą noc. Można też zmrozić go delikatnie w zamrażalniku.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Mango float
Mango float

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)