Malinowa chmurka przepis | Dorota Kamińska

Malinowa chmurka

Malinowa chmurka

Malinowa chmurka to bardzo modne w ostatnim czasie ciasto i nic dziwnego, bo jest pyszne! Delikatny, kruchy spód i słodka beza z migdałami, a w środku galaretka malinowa, która doskonale przełamuje słodycz. Malinowa chmurka pięknie prezentuje się po pokrojeniu i doskonale sprawdzi się zarówno do popołudniowej kawy, jak i na większych czy mniejszych uroczystościach. Koniecznie spróbujcie ją przygotować. Zobaczcie jak zrobić malinową chmurkę krok po kroku.

5 od 1 osoby
Malinowa chmurka
Malinowa chmurka

Ciasto malinowa chmurka na kruchym spodzie, z galaretką malinową z dodatkiem malin oraz kremem z bitej śmietany i bezą z migdałami.

Danie: Deser
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: ciasto malinowa chmurka
Liczba porcji: 1 forma prostokątna ok. 23 x 33 cm
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Kruche ciasto
  • 1 szklanka mąki krupczatki (można wymieszać „pół na pół” z mąką typu 450-500)
  • 100 g masła (schłodzone)
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka cukru (kopiasta; można zastąpić ksylitolem lub erytrytolem)
  • ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
Warstwa malinowa
  • 600 g malin (świeże lub mrożone)
  • 3 opakowania galaretki malinowej (na każdym opakowaniu powinna być informacja, że jest to porcja na 500 ml wody)
  • szklanki wrzątku
Warstwa śmietankowa
  • 750 ml śmietany kremówki 36% (schłodzona)
  • 3 łyżki cukru pudru
  • łyżki żelatyny
  • 1 laska wanilii (tylko wydrążony miąższ)
Beza
  • 3 białka (o temperaturze pokojowej)
  • ¾ szklanki drobnego cukru
  • 2 łyżeczki skrobi (ziemniaczana lub kukurydziana)
  • 50 g migdałów w płatkach (można zastąpić wiórkami kokosowymi)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Moje porady

Zamiast kremu z bitej śmietany można też wykorzystać krem z bitej śmietany i mascarpone.

Przydatne poradniki:

  1. Kruche ciasto - inne receptury, np. bezglutenowe
  2. Piana z białek - jak ubić
  3. Krem z bitej śmietany - przepis
Malinowa chmurka - Jak zrobić
Kruche ciasto
  1. Mąkę siekam z masłem za pomocą drewnianej łopatki lub specjalnego siekacza.

  2. Dodaję pozostałe składniki i szybko zagniatam kulę ciasta. Owijam w folię lub zamykam w pudełku i wstawiam na 1 godzinę do lodówki.

  3. Ciastem wylepiam dno formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównuję powierzchnię i nakłuwam dość gęsto widelcem.

  4. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 220ºC (góra+dół) na ok. 15 minut. Piekę na jasnozłoty kolor, następnie odstawiam do wystudzenia.

Beza
  1. Białka ubijam na sztywną pianę w dużej misce.

  2. Dodaję stopniowo cukier, w niedużych ilościach, za każdym razem rozmiksowując dokładnie przed dodaniem kolejnej partii.

  3. Dosypuję skrobię i delikatnie miksuję całość na niedużych obrotach.

  4. Rozsmarowuję dekoracyjnie pianę na papierze do pieczenia, tworząc prostokąt o wymiarze dna foremki, w której piekło się kruche ciasto. Po wierzchu posypuję migdałami.

  5. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 100 ºC (termoobieg) na około 1 godzinę. Beza powinna być chrupka i minimalnie wypieczona, lekko popękana. Zostawiam ją w zamkniętym, wyłączonym piekarniku jeszcze na 1 godzinę.

Galaretka malinowa
  1. Wszystkie opakowania galaretek rozpuszczam w 3½ szklanki gorącej wody. Studzę, a gdy mieszanka jest jeszcze ciepła, dodaję maliny (surowe lub mrożone). Mieszam delikatnie. Odstawiam do lodówki, żeby galaretka lekko zgęstniała.

  2. Wykładam galaretkę na kruchy spód, wyrównuję powierzchnię. Wstawiam do lodówki do stężenia na ok. 2 godziny.

Krem z bitej śmietany
  1. Ubijam schłodzoną śmietankę.

  2. Pod koniec, kiedy nabierze niemal idealnej konsystencji, dodaję cukier puder i żelatynę rozpuszczoną w 2-3 łyżkach gorącej (ale nie wrzącej) wody, następnie wymieszaną z odrobiną ubitej śmietanki. Dodaję dodatki smakowe w razie potrzeby.

Składanie ciasta
  1. Smaruję kremem stężałą galaretkę malinową. Przykrywam upieczoną, wystudzoną bezą.

  2. Odstawiam ciasto do lodówki do stężenia na ok. 1 godzinę.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)