Makowiec przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Makowiec

Makowiec

  • zawijany z ciasta krucho-drożdżowego
  • z masą makową domowej roboty
  • polany lukrem i udekorowany makiem oraz skórką z pomarańczy
Makowiec

Makowiec to takie ciasto, którego w Święta w wielu polskich domach nie może zabraknąć na stole. U mnie przywołuje na myśl wspomnienia sprzed lat. Wspólne przygotowywania i krzątanina oraz rozchodzący się po domu zapach… Piernik czy korzenne, świąteczne pierniczki albo dojrzewający w spiżarni, nabierający smaku i aromatu keks. A może typowo świąteczna rolada, strucla z makiem? Moja babcia od lat robi makowce. Zapraszam Wam po przepis na makowiec zawijany.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na potrawy wigilijne 

i inne receptury na Boże Narodzenie oraz Wielkanoc

Święta w moim domu rodzinnym to keks z kolorowym nadzieniem i bakaliami, polany polewą z rozpuszczonej, mlecznej czekolady. Oprócz tego sernik puszysty mojej mamy. Natomiast potem, kiedy  jedziemy do mojej babci, od kiedy pamiętam, zarówno na Boże Narodzenie jak i na Wielkanoc, możemy liczyć na porcję świątecznego makowca.

Przepis na makowiec

Babcia wypieka go z krucho-drożdzowego ciasta. Dzięki tej mieszance surowe ciasto posmarowane masą makową, po zawinięciu w roladę, nie rozwarstwi się i zbyt mocno nie wyrośnie w trakcie pieczenia. Potem już tylko dekoracja i można pałaszować ze smakiem :). Teraz również i Wy możecie poznać tę recepturę. Zobaczcie jak zrobić makowiec jak u mojej babci.

Makowiec świąteczny

Makowiec

Najlepszy makowiec świąteczny – strucla z makiem według przepisu mojej babci. Makowiec na krucho-drożdżowym cieście z masą makową z bakaliami.
5 z 1 głos
Przygotowanie: 1 godzina
Gotowanie: 45 min
Wyrastanie: 1 godzina
Razem: 2 godz. 45 min
Kategoria: Deser
Kuchnia: Polska
Przepis na: makowiec
Liczba porcji: 2 makowce o długości ok. 40 cm i szerokości ok. 12 cm
Kalorie: 290kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Masa z maku

  • ½ kg maku Fine Food* (wypłukany, zalany zimną wodą, odstawiony na kilka godzin, osączony na sicie wyłożonym lnianą ściereczką)
  • 1 szklanka cukru (można zastąpić cukrem brzozowym (ksylitolem))
  • 200 g masła (1 kostka)
  • ¾ szklanki miodu
  • l mleka (można zastąpić mlekiem roślinnym lub wodą)
  • 100 g migdałów w płatkach Fine Food*
  • 50 g orzechów nerkowców lub włoskich Fine Food* (w całości lub grubo siekane)
  • 100 g rodzynek Bio Fine Food*
  • ½ laski wanilii
  • 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej

Ciasto krucho-drożdżowe

  • szklanki mąki
  • 50 g drożdży
  • 3 łyżki śmietany (o temperaturze pokojowej)
  • skórka starta z ½ cytryny
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 150 g masła (¾ kostki; stopione)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS

Superfood – 15 składników dla urody. Zdrowsza i młodsza skóra, mocniejsze włosy i paznokcie, lepsze samopoczucie. Porady i przydatna wiedza na 50 stronach, sprawdź już teraz! E-book otrzymasz GRATIS na powitanie po zapisie do newslettera.

Jak zrobić

  • Osączony mak wsypujemy do garnka i zalewamy ciepłym mlekiem. Po 15 minutach stawiamy na ogniu i podgrzewamy na niewielkim płomieniu przez ok. 30 minut.
  • Osączamy mak na sicie wyłożonym lnianą ściereczką, dokładnie odciskamy (masa makowa nie może być rzadka) i mielimy 2-3 razy w maszynce o najmniejszych oczkach.
  • W garnku rozpuszczamy masło, cukier i miód, dodajemy bakalie i miąższ wydrążony z 1/2 laski wanilii i podgrzewamy przez ok. 2-3 minuty na niedużym ogniu, cały czas mieszając.
  • Do garnka z bakaliami dodajemy mak i podgrzewamy przez ok. 5 minut, cały czas mieszając. Masa powinna delikatnie zgęstnieć. Odstawiamy ją do wystudzenia.
    UWAGA: przy zbyt rzadkiej masie makowej ciasto niestety się nie uda.
  • Mąkę przesiewamy do miski i cienkim strumieniem wlewamy schłodzone, stopione masło, cały czas mieszając nożem lub łopatką.
  • Drożdże rozcieramy w miseczce ze śmietaną.
  • Dodajemy do mąki 2 jajka i 1 żółtko (1 białko zostawiamy do dodania później do masy makowej), cukier puder i rozczyn drożdżowy. Siekamy całość nożem, łopatką albo siekaczem do kruchego ciasta, następnie szybko zagniatamy ciasto i przykrywamy lnianą ściereczką.
  • Białko ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z ostudzoną masą makową.
  • Ciasto dzielimy na 2 części, każdą wałkujemy w kształt prostokąta o wymiarach ok. 30×40 cm.
  • Na obydwu płatach ciasta rozsmarowujemy masę makową.
  • Szybko rolujemy ciasta, dokładnie dociskając (niedociskane ciasto nie zawinie się w roladę tylko otoczy masę makową).
  • Rolady zawijamy luźno w papier do pieczenia lub folię aluminiową (zostawiamy tyle miejsca, żeby do środka łatwo mieściła się dłoń). Roladę najlepiej ułożyć tak, żeby brzeg ciasta leżał na spodzie. Boki należy dokładnie skleić.
    UWAGA: Rolady, zamiast zawijania w papier/folię, można też ułożyć, brzegiem do dołu, w wyłożonych papierem do pieczenia lub wysmarowanych tłuszczem keksówkach.
  • Przekładamy obie rolady na blaszkę do pieczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce bez przeciągów do wyrośnięcia na 1 godzinę.
  • Wyrośnięte, nadal zawinięte rolady wstawiamy do lekko podgrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 40 minut w temperaturze 180 °C. Pod koniec pieczenia rozwijamy i rumienimy wierzch.
  • Wystudzonego makowca lukrujemy, usypujemy na wierzchu kilka pasków z maku i delikatnie prószymy grubo pokrojonymi, blanszowanymi orzechami.

Przydatne przepisy i poradniki

* Przepis powstał we współpracy z siecią Makro. Różnorodne bakalie Fine Food i Fine Food Bio dostępne są w halach MAKRO Cash and Carry oraz sklepach ODiDO w całej Polsce.
Przydatne poradniki:
  1. Jak zrobić biały lukier
  2. Masa makowa – przepis

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 90g | Kalorie: 290kcal (15%) | Węglowodany: 24.5g (8%) | Białko: 6g (12%) | Tłuszcze: 19.5g (30%) | Tłuszcze nasycone: 7g (44%) | Cholesterol: 42.5mg (14%) | Sód: 98.5mg (4%) | Potas: 220mg (6%) | Błonnik: 4g (17%) | Cukier: 8.5g (9%) | Witamina A: 330IU (7%) | Witamina C: 0.6mg (1%) | Wapń: 264mg (26%) | Żelazo: 2.6mg (14%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Polukrowany, posypany ukośnie makiem i ozdobiony odrobiną blanszowanych, siekanych orzechów lub migdałów. 

Makowiec przepis

Makowiec mojej babci, znany też powszechnie pod nazwą strucla z makiem, to niewątpliwie jeden z najładniejszych i najchętniej próbowanych wypieków na świątecznym stole. Jeśli brak Wam doświadczenia, w rezultacie nie od razu może Wam wyjść taka ładna rolada makowa. Pamiętajcie, że ćwiczenie czyni mistrza! Z pewnością z czasem opanujecie tę umiejętność. Jak Wam się podoba?

Makowiec świąteczny
Makowiec świąteczny

A jakie ciasto pojawia się obowiązkowo na Waszych świątecznych stołach? Dajcie koniecznie znać w komentarzach, ponieważ jestem bardzo ciekawa :).

36 komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2021 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom