Makowiec

W wielu domach jest takie ciasto, którego w Święta nie może zabraknąć na stole. Ciasto, które przywołuje na myśl wspomnienia sprzed lat. Wspólne przygotowywania i krzątanina oraz rozchodzący się po domu zapach… Piernik czy korzenne, świąteczne pierniczki albo dojrzewający w spiżarni, nabierający smaku i aromatu keks. A może typowo świąteczna rolada, strucla z makiem: makowiec zawijany?

Zobacz też: Najlepsze przepisy na potrawy wigilijne 

i inne receptury na Boże Narodzenie oraz Wielkanoc

Święta w moim domu rodzinnym to właśnie keks z kolorowym nadzieniem i bakaliami, polany polewą z rozpuszczonej, mlecznej czekolady. Oprócz tego sernik puszysty mojej mamy. Natomiast potem, kiedy  jedziemy do mojej babci, od kiedy pamiętam, zarówno na Boże Narodzenie jak i na Wielkanoc, możemy liczyć na porcję świątecznego makowca. Babcia wypieka go z krucho-drożdzowego ciasta. Dzięki tej mieszance surowe ciasto posmarowane masą makową, po zawinięciu w roladę, nie rozwarstwi się i zbyt mocno nie wyrośnie w trakcie pieczenia. Potem już tylko dekoracja i można pałaszować ze smakiem :). Zobaczcie jak zrobić makowiec jak u mojej babci.

5 od 1 osoby
Makowiec
Makowiec
Przygotowanie
1 godz.
Czas gotowania
45 min
Całkowity czas
2 godz. 45 min
 
Najlepszy makowiec świąteczny - strucla z makiem według przepisu mojej babci. Makowiec na krucho-drożdżowym cieście z masą makową z bakaliami.
Danie: Deser
Kuchnia: Polska
Przepis na: makowiec
Liczba kalorii: 290 kcal
Liczba porcji: 2 makowce o długości ok. 40 cm i szerokości ok. 12 cm
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Masa z maku
  • ½ kg maku Fine Food* (wypłukany, zalany zimną wodą, odstawiony na kilka godzin, osączony na sicie wyłożonym lnianą ściereczką)
  • 1 szklanka cukru (można zastąpić cukrem brzozowym (ksylitolem))
  • 200 g masła (1 kostka)
  • ¾ szklanki miodu
  • l mleka (można zastąpić mlekiem roślinnym lub wodą)
  • 100 g migdałów w płatkach Fine Food*
  • 50 g orzechów nerkowców lub włoskich Fine Food* (w całości lub grubo siekane)
  • 100 g rodzynek Bio Fine Food*
  • ½ laski wanilii
  • 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
Ciasto krucho-drożdżowe
  • szklanki mąki
  • 50 g drożdży
  • 3 łyżki śmietany (o temperaturze pokojowej)
  • skórka starta z ½ cytryny
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 150 g masła (¾ kostki; stopione)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Makowiec - przepis i film wideo

Moje porady

* Przepis powstał we współpracy z siecią Makro. Różnorodne bakalie Fine Food i Fine Food Bio dostępne są w halach MAKRO Cash and Carry oraz sklepach ODiDO w całej Polsce.

Przydatne poradniki:

  1. Jak zrobić biały lukier
  2. Masa makowa - przepis
Makowiec - Jak zrobić
  1. Osączony mak wsypujemy do garnka i zalewamy ciepłym mlekiem. Po 15 minutach stawiamy na ogniu i podgrzewamy na niewielkim płomieniu przez ok. 30 minut.
  2. Osączamy mak na sicie wyłożonym lnianą ściereczką, dokładnie odciskamy (masa makowa nie może być rzadka) i mielimy 2-3 razy w maszynce o najmniejszych oczkach.

  3. W garnku rozpuszczamy masło, cukier i miód, dodajemy bakalie i miąższ wydrążony z 1/2 laski wanilii i podgrzewamy przez ok. 2-3 minuty na niedużym ogniu, cały czas mieszając.

  4. Do garnka z bakaliami dodajemy mak i podgrzewamy przez ok. 5 minut, cały czas mieszając. Masa powinna delikatnie zgęstnieć. Odstawiamy ją do wystudzenia.

    UWAGA: przy zbyt rzadkiej masie makowej ciasto niestety się nie uda.

  5. Mąkę przesiewamy do miski i cienkim strumieniem wlewamy schłodzone, stopione masło, cały czas mieszając nożem lub łopatką.

  6. Drożdże rozcieramy w miseczce ze śmietaną.

  7. Dodajemy do mąki 2 jajka i 1 żółtko (1 białko zostawiamy do dodania później do masy makowej), cukier puder i rozczyn drożdżowy. Siekamy całość nożem, łopatką albo siekaczem do kruchego ciasta, następnie szybko zagniatamy ciasto i przykrywamy lnianą ściereczką.

  8. Białko ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z ostudzoną masą makową.

  9. Ciasto dzielimy na 2 części, każdą wałkujemy w kształt prostokąta o wymiarach ok. 30x40 cm.

  10. Na obydwu płatach ciasta rozsmarowujemy masę makową.

  11. Szybko rolujemy ciasta, dokładnie dociskając (niedociskane ciasto nie zawinie się w roladę tylko otoczy masę makową).

  12. Rolady zawijamy luźno w papier do pieczenia lub folię aluminiową (zostawiamy tyle miejsca, żeby do środka łatwo mieściła się dłoń). Roladę najlepiej ułożyć tak, żeby brzeg ciasta leżał na spodzie. Boki należy dokładnie skleić.

    UWAGA: Rolady, zamiast zawijania w papier/folię, można też ułożyć, brzegiem do dołu, w wyłożonych papierem do pieczenia lub wysmarowanych tłuszczem keksówkach.

  13. Przekładamy obie rolady na blaszkę do pieczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce bez przeciągów do wyrośnięcia na 1 godzinę.

  14. Wyrośnięte, nadal zawinięte rolady wstawiamy do lekko podgrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 40 minut w temperaturze 180 °C. Pod koniec pieczenia rozwijamy i rumienimy wierzch.

  15. Wystudzonego makowca lukrujemy, usypujemy na wierzchu kilka pasków z maku i delikatnie prószymy grubo pokrojonymi, blanszowanymi orzechami.

Wartości odżywcze
Makowiec
Wielkość porcji (90 g)
Liczba kalorii 290 kcal Kalorie z tłuszczów 176 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 19.5g 30%
Tłuszcze nasycone 7g 35%
Cholesterol 42.5mg 14%
Sód 98.5mg 4%
Potas 220mg 6%
Węglowodany ogółem 24.5g 8%
Błonnik 4g 16%
Cukry 8.5g
Białko 6g 12%
Witamina A 6.6%
Witamina C 0.75%
Wapń 26.4%
Żelazo 14.25%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Polukrowany, posypany ukośnie makiem i ozdobiony odrobiną blanszowanych, siekanych orzechów lub migdałów. Makowiec mojej babci, znany też powszechnie pod nazwą strucla z makiem, to niewątpliwie jeden z najładniejszych i najchętniej próbowanych wypieków na świątecznym stole. Jeśli brak Wam doświadczenia, w rezultacie nie od razu może Wam wyjść taka ładna rolada makowa. Pamiętajcie, że ćwiczenie czyni mistrza! Jak Wam się podoba?

Makowiec świąteczny
Makowiec świąteczny

A jakie ciasto pojawia się obowiązkowo na Waszych świątecznych stołach? Dajcie koniecznie znać w komentarzach, ponieważ jestem bardzo ciekawa :).

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

36 komentarzy
  1. Bardzo dziękuję za przepis, makowiec wyszedł pyszny.Piekę wg pani przepisu już drugi raz i mam jeden problem.Nie wiem dlaczego kolejny raz pęka. Proszę o podpowiedź co robię nie tak.
    Barbara

  2. Chciałam napisać, że jest świetny ten makowiec i jakie piękne zdjęcia jestem pod wrażenie. Przez przypadek tu wpadłam, ale stronkę zapisuję do zakładek super:)))
    Pozdrawiam i zapraszam do mojego bloga:)

  3. A ja mam, moze glupie, pytanie. Lepiej spytam niz popsuje dwa makowce. po wyrosnieciu makowca odwijamy go z foli czy w foli ma sie piec?

    1. Nie ma głupich pytań i zawsze lepiej się upewnić :). W folii ma się piec, dopiero można na koniec odwinąć i zrumienić wierzch jeśli będzie taka potrzeba. Może trochę niejednoznacznie jest to opisane w instrukcji krok po kroku, zaraz podmienię, żeby nie było wątpliwości.

  4. Trochę mam z sieciówek z wyposażeniem wnętrz (zawsze jak tylko jestem w galerii handlowej, odwiedzam wszystkie po kolei i grzebię w koszach z wyprzedawanymi artykułami 🙂 ), a trochę uszyłyśmy same z mamą, kupując wcześniej len w sklepie z tkaninami.

  5. [..YouTube..] Trochę mam z sieciówek z wyposażeniem wnętrz (zawsze jak tylko jestem w galerii handlowej, odwiedzam wszystkie po kolei i grzebię w koszach z wyprzedawanymi artykułami 🙂 ), a trochę uszyłyśmy same z mamą, kupując wcześniej len w sklepie z tkaninami.

  6. [..YouTube..] @TheAsiuuunia Trochę mam z sieciówek z wyposażeniem wnętrz (zawsze jak tylko jestem w galerii handlowej, odwiedzam wszystkie po kolei i grzebię w koszach z wyprzedawanymi artykułami 🙂 ), a trochę uszyłyśmy same z mamą, kupując wcześniej len w sklepie z tkaninami.

  7. Trochę nie na temat… Masz zawsze takie ładne sweterki w filmikach…można wiedzieć gdzie je kupujesz?

  8. Wzorowałam się na przepisie, z tym, że masy makowej nie robiłam sama – zakupiłam gotową. Nie wiem czy to źle czy nie, ale wszystko wyszło pięknie za pierwszym razem i wygląda na to, że rodzinie smakowało, bo pobrali „na wynos” 🙂

  9. Makowiec upieczony, jest pyszny (kosztowałam), jest łatwy do zrobienia. Dziękuję za ten przepis 🙂 pozdrawiam i wesołych świąt życzę.

  10. hm probowalam, ale mi sie totalnie rozjechał 🙁 mozliwe ze masa kupna nie byla tak zbita i dlatego, badz cos z ciastem nie tak 🙁 nie byla to zbyt mila niespodzianka na swieta 🙁

    1. Jak masa jest rzadka sama w sobie to zamiast piany z białek można do niej dodać kosteczkę drożdży (o boku 1 cm) rozrobioną w niewielkiej ilości śmietany. Szkoda, że się nie udało :(. Mnie za pierwszym razem też nie wyszedł do końca taki jak chciałam, bo za słabo rozwałkowałam i zrolowałam – czasem tak już się po prostu zdarza.

  11. Klasyka to jednak klasyka :] U mnie makowiec zwykle występuje w formie masy makowej na kruchym cieście, ale zdarzyło się też mamie piec taką piękną roladę 😀 W tym roku jednak spróbujemy czegoś nowego, bo jestem ciekawa nowych smaków, w przyszłym pewnie wrócimy jak zawsze do klasyki 😀

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)