fbpx
Czytasz właśnie
Makaron ze szpinakiem

Makaron ze szpinakiem

Makaron ze szpinakiem

W piątek odwiedziłam lokalne targowisko, na którym udało mi się kupić świeżutki szpinak. Dlatego sobota odbyła się pod znakiem sałatki szpinakowej, a w niedzielę przygotowałam makaron ze szpinakiem.

Zobacz też: Więcej pomysłów na obiad

Smak zupełnie inny niż w przypadku mrożonego szpinaku, konsystencja mniej papkowata, wszystko po prostu lepsze. A dodatkowo zdrowsze – w końcu każdemu, szczególnie teraz, wiosną, przyda się komplet naturalnych składników niezbędnych do poprawy funkcjonowania organizmu.

Makaron ze szpinakiem najlepiej smakuje doprawiony białym pieprzem, z odrobiną gałki muszkatołowej, posypany świeżo startym parmezanem. Jako dekorację możecie dołożyć malutkie pomidorki koktajlowe. U mnie zabrakło, a czerwony kolor ładnie skomponowałby się z zielenią tego pysznego, pachnącego czosnkiem sosu.

Zobacz też
Polewa z białej czekolady

Tagliatelle ze szpinakiem

Makaron ze szpinakiem

Makaron ze szpinakiem i orzeszkami piniowymi w śmietankowym sosie. Pyszne tagliatelle ze szpinakiem i czosnkiem oraz parmezanem.
4.50 from 2 votes
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Włoska
Przepis na: makaron ze szpinakiem
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 400 g makaronu tagliatelle
  • 400 g świeżego szpinaku (około; 1 mała reklamówka; umyty, osuszony, sparzone wrzątkiem, odciśnięty)
  • 1 cebula (opcjonalnie; mała; drobno posiekana)
  • 3 ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany)
  • 250 ml śmietanki kremówki (lub creme fraiche; może być delikatnie ubita; śmietankę można zastąpić 100 g serka mascarpone)
  • 100 g orzechów piniowych
  • 50 g parmezanu (utarty na tarce o drobnych oczkach)
  • 50 g masła (¼ kostki)
  • oliwa z oliwek
  • sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Jak zrobić

  • Orzechy piniowe prażymy na suchej, teflonowej lub ceramicznej patelni.
  • Szklimy cebulę i czosnek na złocisty kolor na niewielkiej ilości oliwy z oliwek. Przekładamy na talerzyk lub do miseczki.
  • Szpinak wrzucamy na patelnię i odparowujemy, aż znacznie zmniejszy swoją objętość i ściemnieje.
  • Dodajemy do szpinaku masło i dusimy całość.
  • Do uduszonego szpinaku dodajemy cebulę i czosnek i wlewamy śmietankę. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy aż całość zgęstnieje.
  • Dosypujemy przyprawy i utarty ser, dokładnie mieszamy.
  • W czasie gdy sos gotuje się na patelni, w osobnym garnku, w osolonej wodzie, al dente, gotujemy makaron.
  • Odcedzony makaron dodajemy do szpinaku, mieszamy i jeszcze chwilę trzymamy na ogniu.
  • Podajemy gorący makaron, posypujemy uprażonymi orzechami i opcjonalnie, dodatkową ilością tartego parmezanu.
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Uwielbiam szpinak!

Tagliatelle ze szpinakiem
Tagliatelle ze szpinakiem

Przepis bierze udział w akcji kulinarnej „Dzień Czosnku„.

46 komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom