Makaron zapiekany z sosem pomidorowym przepis | Dorota Kamińska

Makaron zapiekany z sosem pomidorowym

Makaron zapiekany z sosem pomidorowym

Pożywny obiad na niepogodę – makaron zapiekany z sosem pomidorowym z dodatkiem mozzarelli, parmezanu i ziół. Syci i rozgrzewa, co w maju, przy temperaturach nadal bliskich zera, jest na wagę złota!

Makaron zapiekany z sosem pomidorowym

Makaron zapiekany z sosem pomidorowym

Makaron zapiekany z sosem pomidorowym z dodatkiem cebuli, czosnku i bazylii oraz mozzarellą i parmezanem.
5 od 1 osoby
Przygotowanie: 15 min
Gotowanie: 30 min
Razem: 45 min
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Włoska
Przepis na: makaron zapiekany z sosem pomidorowym
Liczba porcji: 6
Kalorie: 646kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 400 g makaronu (np. penne, muszle)
  • kg pomidorów (dojrzałe, o słodkawym smaku; pokrojone w kostkę)
  • 1 cebula (duża; drobno pokrojona)
  • 2-4 ząbki czosnku (drobno posiekany)
  • 300 g sera mozzarella (kule w zalewie)
  • 6 łyżek startego parmezanu
  • 1 łyżka czerwonego octu winnego (opcjonalnie)
  • 1 garść świeżych listków bazylii (posiekane)
  • 1-2 łyżeczki chili
  • 6 łyżek oliwy extra vergine
  • sól, pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Poznaj smaczne potrawy w zdrowszych wydaniach. Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Superfood po polsku - okładka

Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!

Jak zrobić

  • Nastawiam piekarnik na 200 °C (góra+dół).
  • Cebulę i czosnek szklę na 5 łyżkach oliwy, posypując odrobiną soli.
  • Dodaję pomidory i chili, zagotowuję.
  • Zmniejszam ogień, żeby sos delikatnie bulgotał i gotuję, pod przykryciem, przez 20 minut. Na koniec miksuję za pomocą blendera.
  • Dodaję do sosu sól, pieprz i ocet winny oraz bazylię. Delikatnie mieszam.
  • 10 minut przed końcem gotowania sosu pomidorowego nastawiam makaron do ugotowania. Gotuję „al dente”, czyli lekko twardy.
  • Odcedzam makaron i mieszam z połową sosu pomidorowego i 1 łyżką parmezanu.
  • Naczynie do zapiekania smaruję oliwą, a na dnie układam  makaronu. Polewam  pozostałego sosu, posypuję 1½ łyżki parmezanu. Przykrywam 1 kulką mozzarelli pokrojonej w plasterki.
  • Powtarzam czynności z kolejnymi warstwami, wykorzystując na ostatniej, wierzchniej, cały pozostały parmezan i przykrywając mozzarellą.
  • Wstawiam naczynie na 15 minut do piekarnika i zapiekam do uzyskania lekko zrumienionej serowej warstwy.
  • Serwuję na gorąco lub na zimno, po wystudzeniu.

Przydatne przepisy i poradniki

Wartości odżywcze

Serving: 1porcja | Calories: 646kcal | Carbohydrates: 75g (25%) | Protein: 26g (52%) | Fat: 28g (43%) | Saturated Fat: 9g (45%) | Cholesterol: 43mg (14%) | Sodium: 491mg (20%) | Potassium: 1316mg (38%) | Fiber: 7g (28%) | Sugar: 15g | Vitamin A: 33.5% | Vitamin C: 35.4% | Calcium: 37.3% | Iron: 31.4%
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Zapiekany makaron z sosem serowym
Zapiekany makaron z sosem serowym
Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

1 komentarz

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)