Makaron z warzywami

Makaron z warzywami

Zamiast mięsnego lub pomidorowego sosu do prostego przygotowania obiadu z makaronem można wykorzystać różnorodne warzywa. Pokrojone w kostkę i podduszone na oliwie, wymieszane z ugotowanymi wstążkami lub spaghetti, albo pastą o innych kształtach, są smacznym i pożywnym daniem obiadowym lub sporą porcją na kolację. Bardzo lubię takie dania. Składniki można komponować w zależności od aktualnego sezonu i przygotowywać makaron z warzywami na różne sposoby.

Zobacz też: Więcej przepisów na szybki obiad

Mój makaron z warzywami będzie bardzo jesienny, a cukinia, ostatnia i późna, przyjechała do mnie z ogrodu przyjaciółki. Można byłoby zastąpić ją dynią, która dodałaby potrawie jeszcze więcej koloru i słodkawego posmaku. Pomidory, w sezonie jesienno-zimowym, warto wykorzystać te śliwkowe lub daktylowe, bo na moje ulubione malinówki trzeba będzie poczekać do przyszłego roku.

Makaron z warzywami - składniki
Makaron z warzywami – składniki

W ten sam sposób, zastępując makaron pierożkami mezzelune, można przygotować podobne, a jednak nieco inne danie. Od kilku tygodni testuję w mojej kuchni produkty marki Hilcona o naturalnym składzie (polecam przy okazji zerknąć na hilcona.pl, czeka Tam na Was konkurs!) i w takim ekspresowym gotowaniu sprawdzają się świetnie, bo zostały już wstępnie obgotowane i prosto z lodówki, na krótko, wrzuca się je do wrzącej wody albo bezpośrednio do sosu na patelnię.

Makaron i pierożki Hilcona
Makaron i pierożki Hilcona
5 od 1 osoby
Makaron z warzywami
Makaron z warzywami
Przygotowanie
10 min
Czas gotowania
30 min
Całkowity czas
40 min
 
Makaron z warzywami przygotowany na bazie bakłażana, cukinii, marchweki, kolorowej papryki, z dodatkiem cebuli, czosnku, świeżej bazylii i parmezanu. Najlepszy makaron z warzywami na cały rok.
Danie: Danie główne
Kuchnia: Włoska
Przepis na: makaron z warzywami, pasta z warzywami
Liczba kalorii: 247 kcal
Liczba porcji: 4 osoby
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 400 g makaronu Hilcona fettuccine all'italiana
  • 1 cebula (drobno pokrojona)
  • 2-3 ząbki czosnku (drobno pokrojony)
  • ½ papryki czerwonej
  • ½ papryki zielonej
  • ½ papryki żółtej
  • 4 pomidory (średnie)
  • 1 cukinia (mała)
  • ½ bakłażana
  • ½ marchewki
  • listki świeżej bazylii
  • parmezan
  • ½ łyżeczki tymianku
  • 1 szczypta chili (lub ¼ ostrej papryczki chili pokrojonej w drobną kosteczkę)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Makaron z warzywami - Jak zrobić
  1. Cebulę, bazylię i czosnek siekam, paprykę, bakłażan, cukinię i pomidory kroję w kostkę. Marchewkę ścieram na tarce o drobnych oczkach lub kroję w julienne.
    Makaron z warzywami - przepis - krok 1
  2. Cebulę z czosnkiem szklę na oliwie.
    Makaron z warzywami - przepis - krok 2
  3. Dodaję cukinię, bakłażan i paprykę i podsmażam przez ok. 5-7 minut.
    Makaron z warzywami - przepis - krok 3
  4. Dokładam pomidory z marchewką i doprawiam solą, pieprzem, chili i ziołami. Duszę przez ok. 20 minut.
    Makaron z warzywami - przepis - krok 4
  5. Na minutę przed końcem duszenia gotuję makaron, zgodnie z przepisem na opakowaniu.
    Makaron z warzywami - przepis - krok 5
  6. Odcedzam makaron i przekładam do warzyw, dokładnie mieszam.
    Makaron z warzywami - przepis - krok 6
  7. Serwuję makaron z warzywami posypany serem startym na tarce o drobnych oczkach oraz posiekaną bazylią.
    Makaron z warzywami
Wartości odżywcze
Makaron z warzywami
Wielkość porcji (300 g)
Liczba kalorii 247 kcal Kalorie z tłuszczów 27 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 3g 5%
Tłuszcze nasycone 1g 5%
Cholesterol 6mg 2%
Sód 134mg 6%
Potas 557mg 16%
Węglowodany ogółem 43g 14%
Błonnik 5g 20%
Cukry 7g
Białko 11g 22%
Witamina A 64.4%
Witamina C 95.1%
Wapń 12%
Żelazo 11.9%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Makaron z warzywami
Makaron z warzywami
Makaron z warzywami
Makaron z warzywami
Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)