Makaron z warzywami przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Makaron z warzywami

Makaron z warzywami

Makaron z warzywami

Zamiast mięsnego lub pomidorowego sosu do prostego przygotowania obiadu z makaronem można wykorzystać różnorodne warzywa. Pokrojone w kostkę i podduszone na oliwie, wymieszane z ugotowanymi wstążkami lub spaghetti, albo pastą o innych kształtach, są smacznym i pożywnym daniem obiadowym lub sporą porcją na kolację. Bardzo lubię takie dania. Składniki można komponować w zależności od aktualnego sezonu i przygotowywać makaron z warzywami na różne sposoby.

Zobacz też: Więcej przepisów na szybki obiad

Mój makaron z warzywami będzie bardzo jesienny, a cukinia, ostatnia i późna, przyjechała do mnie z ogrodu przyjaciółki. Można byłoby zastąpić ją dynią, która dodałaby potrawie jeszcze więcej koloru i słodkawego posmaku. Pomidory, w sezonie jesienno-zimowym, warto wykorzystać te śliwkowe lub daktylowe, bo na moje ulubione malinówki trzeba będzie poczekać do przyszłego roku.

Zobacz też
Warzywa z patelni

Makaron z warzywami - składniki
Makaron z warzywami – składniki

W ten sam sposób, zastępując makaron pierożkami mezzelune, można przygotować podobne, a jednak nieco inne danie. Od kilku tygodni testuję w mojej kuchni produkty marki Hilcona o naturalnym składzie (polecam przy okazji zerknąć na hilcona.pl, czeka Tam na Was konkurs!) i w takim ekspresowym gotowaniu sprawdzają się świetnie, bo zostały już wstępnie obgotowane i prosto z lodówki, na krótko, wrzuca się je do wrzącej wody albo bezpośrednio do sosu na patelnię.

Makaron i pierożki Hilcona
Makaron i pierożki Hilcona
Makaron z warzywami

Makaron z warzywami

Makaron z warzywami przygotowany na bazie bakłażana, cukinii, marchweki, kolorowej papryki, z dodatkiem cebuli, czosnku, świeżej bazylii i parmezanu. Najlepszy makaron z warzywami na cały rok.
5 od 4 osób
Przygotowanie: 10 min
Gotowanie: 30 min
Razem: 40 min
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Włoska
Przepis na: makaron z warzywami, pasta z warzywami
Liczba porcji: 4 osoby
Kalorie: 247kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 400 g makaronu Hilcona fettuccine all'italiana
  • 1 cebula (drobno pokrojona)
  • 2-3 ząbki czosnku (drobno pokrojony)
  • ½ papryki czerwonej
  • ½ papryki zielonej
  • ½ papryki żółtej
  • 4 pomidory (średnie)
  • 1 cukinia (mała)
  • ½ bakłażana
  • ½ marchewki
  • listki świeżej bazylii
  • parmezan
  • ½ łyżeczki tymianku
  • 1 szczypta chili (lub ¼ ostrej papryczki chili pokrojonej w drobną kosteczkę)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Cebulę, bazylię i czosnek siekam, paprykę, bakłażan, cukinię i pomidory kroję w kostkę. Marchewkę ścieram na tarce o drobnych oczkach lub kroję w julienne.
    Makaron z warzywami - przepis - krok 1
  • Cebulę z czosnkiem szklę na oliwie.
    Makaron z warzywami - przepis - krok 2
  • Dodaję cukinię, bakłażan i paprykę i podsmażam przez ok. 5-7 minut.
    Makaron z warzywami - przepis - krok 3
  • Dokładam pomidory z marchewką i doprawiam solą, pieprzem, chili i ziołami. Duszę przez ok. 20 minut.
    Makaron z warzywami - przepis - krok 4
  • Na minutę przed końcem duszenia gotuję makaron, zgodnie z przepisem na opakowaniu.
    Makaron z warzywami - przepis - krok 5
  • Odcedzam makaron i przekładam do warzyw, dokładnie mieszam.
    Makaron z warzywami - przepis - krok 6
  • Serwuję makaron z warzywami posypany serem startym na tarce o drobnych oczkach oraz posiekaną bazylią.
    Makaron z warzywami

Przydatne przepisy i poradniki

Wartości odżywcze

Serving: 300g | Kalorie: 247kcal (12%) | Carbohydrates: 43g (14%) | Białko: 11g (22%) | Fat: 3g (5%) | Tłuszcze nasycone: 1g (6%) | Cholesterol: 6mg (2%) | Sód: 134mg (6%) | Potas: 557mg (16%) | Fiber: 5g (21%) | Cukier: 7g (8%) | Witamina A: 3220IU (64%) | Witamina C: 78.5mg (95%) | Wapń: 120mg (12%) | Żelazo: 2.1mg (12%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Makaron z warzywami
Makaron z warzywami
Makaron z warzywami
Makaron z warzywami
Zobacz komentarze (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2020 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom