Makaron z tuńczykiem przepis | Dorota Kamińska

Makaron z tuńczykiem

5/5 (1)

Eksperymentując z kuchnią włoską, nie sposób ominąć przygotowania choć jednego makaronu z dodatkiem ryby: świeżej, wędzonej lub z puszki, na przykład typowo włoskiego spaghetti al tonno czyli z tuńczykiem. Wielokrotnie przygotowywałam makaron z tuńczykiem w mojej kuchni, wykorzystując rybę z puszki, która, przy odpowiednio wysokiej jakości oferowanej przez producenta, gwarantuje udany, smaczny obiad.

Zobacz też: Inne pomysły na potrawy kuchni włoskiej

Dziś zapraszam natomiast na makaron z tuńczykiem w wersji ze świeżą rybą, podsmażoną na niewielkim ogniu na klarowanym maśle, z dodatkiem sosu pietruszkowo-pomidorowego. Tak podany obiad, w towarzystwie lampki białego, wytrawnego wina, przeniesie nas w regiony letniej, słonecznej Italii.

Makaron z tuńczykiem

Makaron z tuńczykiem

Makaron z tuńczykiem przygotowany z dodatkiem świeżego tuńczyka lub tuńczyka z puszki. Najlepsze spaghetti z tuńczykiem, pomidorem i natką pietruszki.
0 from 0 votes
Przygotowanie: 10 minutes
Gotowanie: 15 minutes
Razem: 25 minutes
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Włoska
Przepis na: makaron z tuńczykiem
Liczba porcji: 4 osoby

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 500 g makaronu spaghetti
  • 250 g świeżego tuńczyka lub tuńczyka z puszki w oliwie
  • 6 małych pomidorów (obrane ze skórki, przekrojone na pół; lub 1 puszka całych pomidorów Fine Food)
  • 2 ząbki czosnku (bardzo drobno pokrojony)
  • 2 łyżki masła
  • 2-3 łyżki masła klarowanego
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki natki pietruszki (drobno pokrojona)
  • sól, pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Tuńczyka podsmażamy przez kilka minut na małym ogniu na klarowanym maśle.
  • Na drugiej patelni, na oliwie z oliwek, szklimy na małym ogniu czosnek i natkę pietruszki.
  • Do czosnku i natki dodajemy pomidory z puszki wraz z zalewą i podsmażamy przez kilka minut na średnim ogniu. Świeże pomidory należy poddusić z czosnkiem i natką przez kilka minut pod przykryciem.
  • Warzywa dodajemy do tuńczyka i znów podsmażamy na średnim ogniu przez kilka minut, pod koniec doprawiając solą i pieprzem.
  • Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente czyli lekko twardy. Odcedzamy i przerzucamy na durszlaku z masłem, aż całkowicie się roztopi.
  • Nakładamy makaron na talerze, polewamy sosem i dekorujemy świeżą bazylią.

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Oryginalnie Włosi mieszają makaron z sosem bezpośrednio na patelni i od razu podają w głębokim talerzu. Ja najpierw nakładam makaron na talerz, a potem polewam sosem, tak mi się bardziej podoba :).
  2. Jak ugotować makaron
  3. Jak sprawdzić świeżość ryby
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

 


Świeża ryba i produkty marki Fine Food wykorzystane w przepisie i pokazane w filmie zostały dostarczone przez Makro Cash & Carry.

Makaron z tuńczykiem
Makaron z tuńczykiem

 

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

26 komentarzy
  1. Jestem fanka kuchni wloskiej ,zainspirowana Twoim przepisem postanowilam przyrzadzic makaron z tunczykiem.Zazwyczaj robilam tylko spaghetti bolognese, tym razem postanowilam sprobowac czegos nowego. wyszlo pyszne:)) Przepis zmodyfikowalam dodajac do niego pieczarki , papryke czerwona, troche marchewki, a d sosu na koniec gotowania dodalam rozklucone jajko co nadalo fajna konsystencje:)) jesli chodzi o makaron uzylam tagiatelle, swietnie komponowal sie z stym sosem:)
    oprocz cebuli i szosnku troche bazyli oregano slodkiej papryki i na koniec na talerzu troche startego sera . mniam :)) dziekuje za inspiracje:)

  2. Prędzej ona do mnie ;))))). A na serio to nie widzę podobieństwa, Paulina chyba nawet ma niebieskie oczy i jest dużo młodsza :).

  3. [..YouTube..] jestescie jak siostry!bardzo podobne do siebie, nawet glosami, kolor oczu to drugorzędna sprawa

  4. [..YouTube..] @pozytywnakuchnia
    jestescie jak siostry!bardzo podobne do siebie, nawet glosami, kolor oczu to drugorzędna sprawa

  5. [..YouTube..] a co do dania to zaraz bede robić, tylko dodam tuńczyka z puszki i troche soku z cytryny na koniec, zeby danie nie bylo zbyt mdłe

  6. ja uwielbiam dodac swieze listki bazylii to zamiast pietruszki i czasem ew. jakas kukurydze lub mieszanke meksykanska, i fakt ze swiezym tunczykiem jest o lepsze ale kilka firm puszkowaych tez jest niczego sobie 🙂

  7. szkoda że ja nie mam makro w swoim mieście i nie mam dostępu do tak świeżych ryb które tak uwielbiam zostaje mi tuńczyk z” rio mare” , ale on tez wcale nie jest taki tani podobnie robię to danie:) ,ale daje jeszcze oliwki no i na koniec koniecznie parmezan musi być:)

  8. [..YouTube..] szkoda że ja nie mam makro w swoim mieście i nie mam dostępu do tak świeżych ryb które tak uwielbiam zostaje mi tuńczyk z” rio mare” , ale on tez wcale nie jest taki tani podobnie robię to danie:) ,ale daje jeszcze oliwki no i na koniec koniecznie parmezan musi być:)

  9. Tak, przygotuję dla nich jeszcze kilka przepisów, a dzięki współpracy powstanie też jeden ciekawy wideoporadnik, ale o tym niebawem :).

  10. No jeden z lepszych jest jeszcze kilka innych miejsc ale są to już specjalistyczne sklepy np. na ursynowie wiem ze jest jeden i słychałam że koło ronda babka podobno rewelacyjny.

  11. Nie byłam :). Pewnie tak, w Warszawie jest też największy rynek zbyt, zwłaszcza restauracyjny. Ale we Wrocławiu też jest sporo, chociażby właśnie jest tuńczyk, o którego czasem ciężko nawet w znanych delikatesach.

    1. W tej wersji danie jest bardzo łagodne. Myślę, że można też spróbować dodać sproszkowane chili do sosu albo świeże, drobno pokrojone, nieco wcześniej, podczas podsmażania czosnku i natki i w ten sposób przygotować wersję na ostro. Również pozdrawiam :).

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)