Makaron z truskawkami przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Makaron z truskawkami
Makaron z truskawkami

Klasyczny i najprostszy makaron z truskawkami to ugotowane kluski polane truskawkami zmiksowanymi w blenderze. Najłatwiejszy i najszybszy w sezonie truskawkowym obiad, który zapracowane mamy mogą podać swoim harcującym na podwórku pociechom. Krótki czas jego przygotowania nie oznacza nadmiernego nagrzewania swojej kuchni i zmęczenia w czerwcowe upały. Do smaku, w zależności od stopnia dojrzałości truskawek, można dodać odrobinę cukru. W dzieciństwie moja mama podawała nam makaron z truskawkami z dodatkiem twardego, pokruszonego twarogu, a ja dziś proponuję go Wam z kremowym, łagodnym w smaku serkiem mascarpone.

Zobacz też: Więcej pomysłów na tani obiad

Makaron z truskawkami

Makaron z truskawkami

Pyszny makaron z truskawkami i mascarpone czyli przepis na tani obiad z makaronu i truskawek. Najlepszy makaron z truskawkami dla dzieci i dorosłych.
5 od 1 vote
Przygotowanie: 5 min
Gotowanie: 10 min
Razem: 15 min
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Włoska
Przepis na: makaron z truskawkami
Liczba porcji: 4 osoby
Kalorie: 654kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 400-500 g makaronu pappardelle (szerokie wstążki (można zastąpić innym makaronem))
  • 4 łyżki mascarpone (można zastąpić klasycznym twarogiem)
  • 4 szklanki truskawek (umyte, osuszone, bez szypułek)
  • 2 łyżki masła
  • listki mięty do dekoracji

Do dekoracji (opcjonalnie)

  • 4 łyżeczki cukru pudru

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente czyli lekko twardy.
  • Odcedzamy na durszlaku i gorący przekładamy masłem, potrząsając durszlakiem tak, żeby masło się rozpuściło i dobrze rozprowadziło po wszystkich wstążkach makaronu.
  • Truskawki miksujemy w blenderze.
  • Makaron przekładamy do talerzy, polewamy zmiksowanymi truskawkami, a na wierzchu kładziemy po 1 łyżce mascarpone.
  • Danie delikatnie posypujemy cukrem pudrem i ozdabiamy świeżą miętą.

Przydatne przepisy i poradniki

Wartości odżywcze

Serving: 1porcja | Kalorie: 654kcal (33%) | Carbohydrates: 102g (34%) | Białko: 19g (38%) | Fat: 18g (28%) | Tłuszcze nasycone: 9g (56%) | Cholesterol: 135mg (45%) | Sód: 86mg (4%) | Potas: 525mg (15%) | Fiber: 7g (29%) | Cukier: 11g (12%) | Witamina A: 480IU (10%) | Witamina C: 84.6mg (103%) | Wapń: 88mg (9%) | Żelazo: 3mg (17%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Makaron z truskawkami
Makaron z truskawkami
18 komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2019 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Polecam: FOTOGRAFIA ŚLUBNA i FOTOGRAF PODRÓŻNIK | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom