Makaron z sosem z papryki przepis | Dorota Kamińska

Makaron z sosem z papryki

Makaron z sosem z papryki

Makaron z sosem z papryki to cudownie prosty obiad z minimalnej liczby składników. W najprostszej wersji wystarczy słodka, podłużna czerwona papryka, trochę parmezanu i makaron. Warto jednak pokusić się o kilka dodatków, bo z cebulą i czosnkiem oraz ziołami i oliwą makaron z sosem paprykowym smakuje jeszcze lepiej! Pokażę Wam dziś jak zrobić makaron z sosem z papryką w kilku prostych krokach. To doskonała alternatywa, gdy nie macie w domu pomidorów, a chcecie przyrządzić pyszny, czerwony sos.

Zobacz też: Najlepsze proste przepisy

Makaron z sosem z papryki przygotowuję z upieczonej i obranej ze skórki papryki, którą miksuję w blenderze na gładki sos. Można też zmiksować surową, razem ze skórką i potem zagotować na patelni. Lub wykorzystać do miksowania paprykę gotowaną, np. na parze. I tej już obierać nie trzeba. Można zeszklić cebulę z czosnkiem na oliwie i dodać zioła, a potem wymieszać ze zmiksowaną papryką i doprawić solą, pieprzem, ewentualnie chili. Smak świetnie podkręci dodatek odrobiny soku z cytryny, limonki lub pomarańczy.

Makaron z sosem z papryki

Makaron z sosem z papryki

Makaron z sosem z papryki pieczonej, grillowanej lub gotowanej, idealny łatwy do zrobienia obiad bez mięsa.
5 od 2 osób
Przygotowanie: 5 min
Gotowanie: 20 min
Razem: 25 min
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: makaron z sosem z papryki
Liczba porcji: 2 osoby
Kalorie: 174kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 150 g makaronu
  • 2 papryki słodkie podłużne (bez gniazd nasiennych)
  • 1 cebula (mała; drobno posiekana)
  • 1 ząbek czosnku (drobno posiekany)
  • 2 łyżki oliwy (extra vergine)
  • 1 łyżeczka suszonych ziół (opcjonalnie; np. bazylia, oregano, tymianek, rozmaryn lub mieszanka ziół prowansalskich)
  • świeże zioła, np. bazylia lub oregano (do dekoracji)
  • 2 łyżki maku (do dekoracji)
  • 2-4 łyżki startego parmezanu lub innego twardego sera (do dekoracji)
  • sól, pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Poznaj smaczne potrawy w zdrowszych wydaniach. Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Superfood po polsku - okładka

Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!

Jak zrobić

  • Papryki kroję na połówki lub w ćwiartki i piekę w piekarniku (220 st. C) lub grilluję na ruszcie, albo duszę na patelni o nieprzywierającej powłoce, delikatnie posmarowanej tłuszczem. Po 20 minutach powinny być miękkie.
  • Sos można przygotować, miksując papryki w blenderze na gładko i jest gotowy. Warto jednak pokusić się o dodatki: zeszklić cebulę z czosnkiem na oliwie, dodać zioła i doprawić solą i pieprzem. 
  • Można wymieszać ze zmiksowaną papryką lub zblendować wszystkie składniki - do wyboru.
  • Gotuję makaron „al dente” czyli lekko twardy. Odcedzam i przekładam na patelnię z sosem. Dokładnie mieszam.
  • Przekładam makaron na talerze, dekoruję świeżymi ziołami, makiem i parmezanem.

Wartości odżywcze

Serving: 125g (ze wszystkich składników z listy) | Calories: 174kcal | Carbohydrates: 10g (3%) | Protein: 1g (2%) | Fat: 14g (22%) | Saturated Fat: 1g (5%) | Sodium: 45mg (2%) | Potassium: 267mg (8%) | Fiber: 2g (8%) | Sugar: 5g | Vitamin A: 62.6% | Vitamin C: 158.9% | Calcium: 3.6% | Iron: 4.2%
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Po wymieszaniu sosu paprykowego z makaronem proponuję posypkę z tartego twardego sera oraz dodatek maku lub posiekanych migdałów, orzechów… Prosty do zrobienia obiad gotowy! Z pewnością pójdzie Wam łatwo!

Makaron z sosem paprykowym
Makaron z sosem paprykowym
Makaron z sosem z papryki - przepis
Makaron z sosem z papryki – przepis

Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, jak Wam smakował ten prosty makaron z paprykowym sosem. Może dorzuciliście do niego jeszcze jakieś składniki?

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)