fbpx
Czytasz właśnie
Makaron z sosem serowym

Makaron z sosem serowym

Makaron z sosem serowym
Jeszcze nikt nie ocenił. Może Ty zaczniesz? Na końcu wpisu możesz przyznać gwiazdki.

Całoroczne danie czyli przepis na makaron z sosem serowym, który sprawdzi się zarówno jako obiad, jak i smaczna i pożywna kolacja. W dodatku makaron z sosem serowym może za każdym razem smakować inaczej, w zależności od wykorzystanego sera. Bardzo lubię przyrządzać go zarówno z parmezanem, gorgonzolą jak i serami spoza pięknej Italii.

Makaron z sosem serowym

Makaron z sosem serowym

Prosty przepis na makaron z sosem serowym, znany włoski łatwy przepis na obiad w kilkanaście minut.
5 from 2 votes
Przygotowanie: 5 minutes
Gotowanie: 10 minutes
Razem: 15 minutes
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Włoska
Przepis na: makaron z sosem serowym
Liczba porcji: 2 osoby
Kalorie: 653kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 200 g makaronu
  • 125 g sera (np. mieszanka 50 g słodkiej gorgonzoli, 25 g parmezanu, 25 g taleggio, 25 g gruyere; można dowolnie komponować sery pamiętając, żeby tylko jeden z nich miał ostry, bardzo intensywny smak i aromat)
  • 100 ml mleka (można zastąpić wywarem warzywnym lub słodką śmietanką)
  • ¼ papryczki chili (do dekoracji; pokrojona w drobną kosteczkę)
  • świeże zioła do dekoracji (do wyboru: bazylia, mięta, natka pietruszki, oregano, kolendra, tymianek, rozmaryn)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Jak zrobić

  • Sery kroję w nieduże kawałki. Miękkie sery mogą być pokrojone grubiej, a najtwardsze można utrzeć na tarce o grubych oczkach.
  • Makaron gotuję al dente i odcedzam.
  • W czasie gotowania makaronu rozpuszczam sery w mleku na niedużym ogniu, delikatnie mieszając
  • Do garnka z makaronem dodaję sos serowy i dokładnie mieszam całość.
  • Przekładam makaron na talerze, dekoruję ziołami i papryczką. Od razu serwuję.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 1porcja (ok. 215 g) | Kalorie: 653kcal (33%) | Węglowodany: 77g (26%) | Białko: 30g (60%) | Tłuszcze: 23g (35%) | Tłuszcze nasycone: 14g (88%) | Cholesterol: 70mg (23%) | Sód: 415mg (18%) | Potas: 350mg (10%) | Błonnik: 3g (13%) | Cukier: 5g (6%) | Witamina A: 705IU (14%) | Wapń: 528mg (53%) | Żelazo: 1.7mg (9%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

Zobacz komentarze (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom