Makaron z sosem Alfredo przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Makaron z sosem Alfredo
Makaron z sosem Alfredo

Proste są z reguły przepisy na makaronowe dania i również makaron z sosem Alfredo to wyjątkowo łatwa do zrobienia potrawa. Oryginalna receptura to fettuccine Alfredo: makaron z masłem i parmezanem. Z czasem przepis uległ licznym modyfikacjom i dziś przygotowuje się różnorodne wariacje. Tradycyjnie w składzie jest makaron fettuccine, jednak danie można zrobić z pasty o dowolnym kształcie. Kluczową rolę z pewnością odgrywa sos. Recepturę modyfikowano latami, np. przyrządzając go na bazie śmietanki. Potem dodawano czosnek i przyprawy. Właśnie taką wersję Wam zaprezentuję. Łatwo go zrobić i z reguły wymagane składniki znajdują się w lodówce. Zobaczcie jak zrobić makaron z sosem Alfredo krok po kroku.

Zobacz też: Najlepsze przepisy kuchni włoskiej

Oryginalna receptura na sos Alfredo to tylko dwa składniki: masło i młody ser parmezan starty na tarce o drobnych oczkach. W tych samych ilościach: 50 g masła + 50 g parmezanu na 1 osobę. Dodaje się je do gorącego, ugotowanego makaronu. Następnie miesza bezpośrednio w ciepłym naczyniu. Podobno sekretem kremowej konsystencji, oprócz specjalnego sposobu mieszania, jest też dodatek odrobiny wody pozostałej z gotowania makaronu. Cały czas wstrząsając garnkiem, można dokładnie połączyć wszystkie składniki. Masło się roztopi, a ser rozpuści. Wszystko połączy się w kremowy sos.

Unowocześniona receptura

Przygotowywane dziś sosy Alfredo zawierają zagęstniki, jajka, dodatek czosnku, przyprawy… Niektóre bazują na śmietance kremówce. Są nawet opcje wegańskie, na bazie kalafiora i orzechów nerkowców. Z pewnością będę eksperymentować i sprawdzać różne wariacje :). Dziś natomiast makaron z sosem Alfredo na bazie kremowej śmietanki. Przygotuję go z odrobiną czosnku, masłem, przyprawami i drobniutko posiekaną bazylią. Możecie spróbować zastąpić ją tymiankiem lub natką pietruszki. Oczywiście obowiązkowo dodaję też parmezan!

Zobacz też
Spaghetti z owocami morza

Makaron z sosem Alfredo

Makaron z sosem Alfredo

Makaron z sosem Alfredo przygotowany w unowocześniony sposób, bo nie z tradycyjnej pasty i na bazie śmietanki kremówki.
5 od 2 osób
Przygotowanie: 5 min
Gotowanie: 10 min
Razem: 15 min
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Włoska
Przepis na: makaron z sosem alfredo, pasta z sosem alfredo
Liczba porcji: 2
Kalorie: 987kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 150 g makaronu (najlepiej fettuccine, ale można też wykorzystać inne kształty)
  • ¾ szklanki śmietanki kremówki (30-36%)
  • 50 g masła (¼ kostki)
  • 1 szklanka startego parmezanu (najlepszy będzie młody parmezan)
  • 2 ząbki czosnku (bardzo drobno posiekany)
  • 2 łyżki bazylii (świeża, drobno posiekana; można zastąpić oregano, natką pietruszki, estragonem, szałwią lub tymiankiem)
  • 1 szczypta soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu (świeżo zmielony; czarny lub kolorowy)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Makaron gotuję „al dente” czyli lekko twardy. Zachowuję wodę po odcedzeniu.
  • W czasie gotowania makaronu przygotowuję sos. Na niedużym ogniu szklę czosnek na maśle.
  • Dodaję śmietankę i parmezan i podgrzewam całość na niedużym ogniu, delikatnie mieszając.
  • Doprawiam solą, pieprzem i ziołami. Trzymam na ogniu do uzyskania kremowej, ale lejącej konsystencji.
  • Mieszam makaron z sosem bezpośrednio w garnku lub na patelni. Od razu serwuję.

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Makaron i sos najlepiej gotować w tym samym czasie.
  2. Klasyczne proporcje składników sosu Alfredo to 50 g masła i 50 g parmezanu na 1 osobę, bez żadnych innych dodatków, wymieszane z ugotowanym makaronem w podgrzewanym naczyniu.
  3. Jak ugotować makaron

Wartości odżywcze

Serving: 300g | Kalorie: 987kcal (49%) | Carbohydrates: 62g (21%) | Białko: 31g (62%) | Fat: 68g (105%) | Tłuszcze nasycone: 42g (263%) | Cholesterol: 220mg (73%) | Sód: 1002mg (44%) | Potas: 351mg (10%) | Fiber: 3g (13%) | Cukier: 2g (2%) | Witamina A: 2370IU (47%) | Witamina C: 0.6mg (1%) | Wapń: 681mg (68%) | Żelazo: 3.3mg (18%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Ciekawa jestem, którą wersję wybierzecie. Zrobicie tylko z serem i masłem, czy skusicie się na osobno gotowany sos? Pamiętajcie o triku z wodą z gotowania makaronu! Zawsze ją zachowuję po odcedzeniu. Dzięki temu potem mogę rozrzedzić sos, który podgrzewam po wyjęciu z lodówki.

Makaron z sosem Alfredo

Dajcie mi koniecznie znać, czy makaron Alfredo przypadł Wam do gustu. Bardzo jestem ciekawa, czy będziecie go częściej przygotowywać. A może urozmaicicie recepturę o kolejne dodatki?

Brak komentarzy -> Może Ty coś napiszesz? (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2019 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Polecam: FOTOGRAFIA ŚLUBNA i FOTOGRAF PODRÓŻNIK | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom