Makaron z sosem Alfredo

Makaron z sosem Alfredo

Proste są z reguły przepisy na makaronowe dania i również makaron z sosem Alfredo to wyjątkowo łatwa do zrobienia potrawa. Oryginalna receptura to fettuccine Alfredo: makaron z masłem i parmezanem. Z czasem przepis uległ licznym modyfikacjom i dziś przygotowuje się różnorodne wariacje. Tradycyjnie w składzie jest makaron fettuccine, jednak danie można zrobić z pasty o dowolnym kształcie. Kluczową rolę z pewnością odgrywa sos. Recepturę modyfikowano latami, np. przyrządzając go na bazie śmietanki. Potem dodawano czosnek i przyprawy. Właśnie taką wersję Wam zaprezentuję. Łatwo go zrobić i z reguły wymagane składniki znajdują się w lodówce. Zobaczcie jak zrobić makaron z sosem Alfredo krok po kroku.

Zobacz też: Najlepsze przepisy kuchni włoskiej

Oryginalna receptura na sos Alfredo to tylko dwa składniki: masło i młody ser parmezan starty na tarce o drobnych oczkach. W tych samych ilościach: 50 g masła + 50 g parmezanu na 1 osobę. Dodaje się je do gorącego, ugotowanego makaronu. Następnie miesza bezpośrednio w ciepłym naczyniu. Podobno sekretem kremowej konsystencji, oprócz specjalnego sposobu mieszania, jest też dodatek odrobiny wody pozostałej z gotowania makaronu. Cały czas wstrząsając garnkiem, można dokładnie połączyć wszystkie składniki. Masło się roztopi, a ser rozpuści. Wszystko połączy się w kremowy sos.

Unowocześniona receptura

Przygotowywane dziś sosy Alfredo zawierają zagęstniki, jajka, dodatek czosnku, przyprawy… Niektóre bazują na śmietance kremówce. Są nawet opcje wegańskie, na bazie kalafiora i orzechów nerkowców. Z pewnością będę eksperymentować i sprawdzać różne wariacje :). Dziś natomiast makaron z sosem Alfredo na bazie kremowej śmietanki. Przygotuję go z odrobiną czosnku, masłem, przyprawami i drobniutko posiekaną bazylią. Możecie spróbować zastąpić ją tymiankiem lub natką pietruszki. Oczywiście obowiązkowo dodaję też parmezan!

5 od 2 osób
Makaron z sosem Alfredo
Makaron z sosem Alfredo
Przygotowanie
5 min
Czas gotowania
10 min
Całkowity czas
15 min
 

Makaron z sosem Alfredo przygotowany w unowocześniony sposób, bo nie z tradycyjnej pasty i na bazie śmietanki kremówki.

Danie: Danie główne
Kuchnia: Włoska
Przepis na: makaron z sosem alfredo, pasta z sosem alfredo
Liczba kalorii: 987 kcal
Liczba porcji: 2
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 150 g makaronu (najlepiej fettuccine, ale można też wykorzystać inne kształty)
  • ¾ szklanki śmietanki kremówki (30-36%)
  • 50 g masła (¼ kostki)
  • 1 szklanka startego parmezanu (najlepszy będzie młody parmezan)
  • 2 ząbki czosnku (bardzo drobno posiekany)
  • 2 łyżki bazylii (świeża, drobno posiekana; można zastąpić oregano, natką pietruszki, estragonem, szałwią lub tymiankiem)
  • 1 szczypta soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu (świeżo zmielony; czarny lub kolorowy)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Moje porady
  1. Makaron i sos najlepiej gotować w tym samym czasie.
  2. Klasyczne proporcje składników sosu Alfredo to 50 g masła i 50 g parmezanu na 1 osobę, bez żadnych innych dodatków, wymieszane z ugotowanym makaronem w podgrzewanym naczyniu.
  3. Jak ugotować makaron
Makaron z sosem Alfredo - Jak zrobić
  1. Makaron gotuję „al dente” czyli lekko twardy. Zachowuję wodę po odcedzeniu.

  2. W czasie gotowania makaronu przygotowuję sos. Na niedużym ogniu szklę czosnek na maśle.

  3. Dodaję śmietankę i parmezan i podgrzewam całość na niedużym ogniu, delikatnie mieszając.

  4. Doprawiam solą, pieprzem i ziołami. Trzymam na ogniu do uzyskania kremowej, ale lejącej konsystencji.

  5. Mieszam makaron z sosem bezpośrednio w garnku lub na patelni. Od razu serwuję.

Wartości odżywcze
Makaron z sosem Alfredo
Wielkość porcji (300 g)
Liczba kalorii 987 kcal Kalorie z tłuszczów 612 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 68g 105%
Tłuszcze nasycone 42g 210%
Cholesterol 220mg 73%
Sód 1002mg 42%
Potas 351mg 10%
Węglowodany ogółem 62g 21%
Błonnik 3g 12%
Cukry 2g
Białko 31g 62%
Witamina A 47.4%
Witamina C 0.7%
Wapń 68.1%
Żelazo 18.4%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Ciekawa jestem, którą wersję wybierzecie. Zrobicie tylko z serem i masłem, czy skusicie się na osobno gotowany sos? Pamiętajcie o triku z wodą z gotowania makaronu! Zawsze ją zachowuję po odcedzeniu. Dzięki temu potem mogę rozrzedzić sos, który podgrzewam po wyjęciu z lodówki.

Makaron z sosem Alfredo

Dajcie mi koniecznie znać, czy makaron Alfredo przypadł Wam do gustu. Bardzo jestem ciekawa, czy będziecie go częściej przygotowywać. A może urozmaicicie recepturę o kolejne dodatki?

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)