fbpx
Czytasz właśnie
Makaron z pieczarkami

Makaron z pieczarkami

Makaron z pieczarkami

Makaron z pieczarkami – przepis prosty i klasyczny, który można zmodyfikować i stworzyć obiad wegetariański lub wegański. Koniecznie z cebulą, czosnkiem, ostrą lub słodką papryką i natką pietruszki, które uwielbiam z dodatkiem pieczarek. Tani obiad bez mięsa na cały rok, choć szczególnie teraz, jesienią i zimą, lubię go przygotowywać. Jest sycący i łatwy do zrobienia. Można wykorzystać kremową śmietankę, mascarpone lub mleko kokosowe, które świetnie pasuje do pieczarek jako dodatek do sosu. Wiedzieliście o tym? Ale nie trzeba, jeśli wolicie wersję bez laktozy. Zobaczcie jak zrobić makaron z sosem z pieczarek krok po kroku.

Zobacz też: Więcej przepisów na tani obiad

Za wyjątkowy smak pieczarek w tej potrawie odpowiada białe wino wytrawne. To nie musi być jakiś wyjątkowy i drogi produkt. To tańsze również nada się świetnie, a lepsze, droższe proponuję zostawić do wypicia na potem ;). W połączeniu z cebulą, czosnkiem, chili i pieczarkami można ugotować pyszny sos, a na koniec dodać ugotowany makaron i wymieszać całość na patelni. Jeśli wolicie wersję ze śmietaną, proszę bardzo! Zastąpcie tłustą kremówką połowę wina lub całe. I zakwaście na sam koniec delikatnie sokiem z cytryny lub pomarańczy. To danie będzie też świetnie smakować, kiedy eksperyment, tak samo jak ze śmietanką kremówką, przeprowadzicie z tłustym mlekiem kokosowym. Wolicie wywar warzywny lub drobiowy? Nie ma problemu, też się sprawdzi!

Makaron z pieczarkami - przepis

Makaron z pieczarkami

Makaron z pieczarkami z cebulą, czosnkiem i białym winem lub śmietanką kremówką, z dodatkiem sera pleśniowego i natki pietruszki, do zrobienia w 20 minut.
5 from 2 votes
Przygotowanie: 10 minutes
Gotowanie: 10 minutes
Razem: 20 minutes
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Włoska
Przepis na: makaron z pieczarkami
Liczba porcji: 4
Kalorie: 614kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 300 g makaronu
  • 500 g pieczarek (pokrojone na plasterki lub w słupki)
  • 1 cebula (drobno pokrojona)
  • ½ szklanki białego wina wytrawnego (opcjonalnie; połowę lub całość można zastąpić śmietanką 30-36% lub wywarem z drobiu/warzyw)
  • 25 g sera pleśniowego (np. rokpol, gorgonzola, lazur)
  • 3 ząbki czosnku (pokrojony na bardzo cienkie plasterki)
  • ½ papryczki chili (posiekana w drobną kosteczkę; można zastąpić zwykłą czerwoną papryką i doprawić szczyptą suszonego chili)
  • 50 g parmezanu (lub innego twardego sera włoskiego; opcjonalnie; starty na tarce o drobnych oczkach)
  • 1 pęczek natki pietruszki (drobno posiekana)
  • 6 łyżek oliwy (extra vergine)
  • sól, pieprz

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Jak zrobić

  • Cebulę i czosnek delikatnie solę i szklę na oliwie na niedużym ogniu.
  • Dodaję pieczarki i chili, zalewam winem. Duszę przez kilka minut, aż grzyby zmiękną.
  • Zdejmuję pokrywkę z patelni, dosypuję połowę natki pietruszki. Doprawiam solą i pieprzem. Mieszam i odparowuję na średnim ogniu.
    W tym samym czasie gotuję makaron „al dente”, czyli lekko twardy.
  • Odcedzam makaron i przekładam na patelnię z pieczarkami. Dodaję ser. Dokładnie mieszam całość.
  • Przed podaniem posypuję każdą porcję pozostałą natką pietruszki.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 300g | Kalorie: 614kcal (31%) | Węglowodany: 67g (22%) | Białko: 21g (42%) | Tłuszcze: 28g (43%) | Tłuszcze nasycone: 6g (38%) | Cholesterol: 14mg (5%) | Sód: 372mg (16%) | Potas: 726mg (21%) | Błonnik: 5g (21%) | Cukier: 6g (7%) | Witamina A: 854IU (17%) | Witamina B1: 1mg (67%) | Witamina B2: 1mg (59%) | Witamina B3: 6mg (30%) | Witamina B5: 2mg (20%) | Witamina B6: 1mg (50%) | Witamina B12: 1µg (17%) | Witamina C: 26mg (32%) | Witamina D: 1µg (7%) | Witamina E: 3mg (20%) | Witamina K: 137µg (130%) | Wapń: 241mg (24%) | Miedź: 1mg (50%) | Żelazo: 3mg (17%) | Mangan: 1mg (50%) | Magnez: 71mg (18%) | Fosfor: 392mg (39%) | Selen: 64µg (91%) | Cynk: 2mg (13%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Cały smak doskonale uzupełnia ser pleśniowy i nawet nie trzeba już potem sypać gotowego dania parmezanem. Jeśli jednak lubicie, to nie odmawiajcie sobie! Ale koniecznie dodajcie też natkę pietruszki. Robi robotę w tym daniu i dodaje mu też ładnego, apetycznego koloru.

Zobacz też
Sernik waniliowy

Makaron z pieczarkami - przepis
Makaron z pieczarkami – przepis

Bardzo jestem ciekawa, czy makaron z pieczarkami przypadł Wam do gustu. Dajcie koniecznie znać, którą wersję przyrządziliście: z sosem na bazie białego wina, czy może jednak śmietanki lub mleka kokosowego?

Zobacz komentarze (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom