Makaron z pieczarkami przepis | Dorota Kamińska

Makaron z pieczarkami

Makaron z pieczarkami

Prosty, klasyczny przepis, który można zmodyfikować i stworzyć obiad wegetariański lub wegański. Makaron z pieczarkami, koniecznie z cebulą, czosnkiem, ostrą lub słodką papryką i natką pietruszki. Tani obiad bez mięsa na cały rok, choć szczególnie teraz, jesienią i zimą, lubię go przygotowywać. Jest sycący i łatwy do zrobienia. Można wykorzystać kremową śmietankę, mascarpone lub mleko kokosowe, które świetnie pasuje do pieczarek. Wiedzieliście o tym?

Zobacz też: Więcej przepisów na tani obiad

5 od 1 osoby
Makaron z pieczarkami
Makaron z pieczarkami
Danie: Danie główne
Kuchnia: Włoska
Przepis na: makaron z pieczarkami
Liczba porcji: 4
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 300 g makaronu
  • 500 g pieczarek (pokrojone na plasterki lub w słupki)
  • 1 cebula (drobno pokrojona)
  • ½ szklanki białego wina wytrawnego (opcjonalnie)
  • 3 ząbki czosnku (pokrojony na bardzo cienkie plasterki)
  • ½ papryczki chili (posiekana w drobną kosteczkę; można zastąpić zwykłą czerwoną papryką i doprawić szczyptą suszonego chili)
  • 50 g parmezanu (lub innego twardego sera włoskiego; opcjonalnie; starty na tarce o drobnych oczkach)
  • 1 pęczek natki pietruszki (drobno posiekana)
  • 6 łyżek oliwy (extra vergine)
  • sól, pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 15% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Makaron z pieczarkami - Jak zrobić
  1. Cebulę i czosnek delikatnie solę i szklę na oliwie na niedużym ogniu.

  2. Dodaję pieczarki i chili, zalewam winem. Duszę przez kilka minut, aż grzyby zmiękną.

  3. Zdejmuję pokrywkę z patelni, dosypuję połowę natki pietruszki. Doprawiam solą i pieprzem. Mieszam i odparowuję na średnim ogniu.

    W tym samym czasie gotuję makaron „al dente”, czyli lekko twardy.

  4. Odcedzam makaron i przekładam na patelnię z pieczarkami. Dodaję ser. Dokładnie mieszam całość.

  5. Przed podaniem posypuję każdą porcję pozostałą natką pietruszki.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Makaron z pieczarkami - przepis
Makaron z pieczarkami – przepis
Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)