fbpx
Czytasz właśnie
Makaron z pesto

Makaron z pesto

Makaron z pesto

Makaron z pesto polecam na szybki i smaczny obiad. Przepis na makaron z pesto jest dziecinnie prosty! Bardzo często przyrządzam pesto z bazylii, papryki, bakłażana, cukinii, jarmużu, natki pietruszki… W zasadzie nie ma takiego, którego bym nie lubiła. Trzymam często zapas własnoręcznie przyrządzonego pesto w lodówce. Mam możliwość miksowania w blenderze małych porcji i potem zamykam je w słoiczkach, bez pasteryzowania. W ciągu kilku dni zjadam do kanapek, pieczonej ryby lub właśnie z makaronem. Zobaczcie jak zrobić krok po kroku tę łatwą i szybką potrawę.

Zobacz też: Najlepsze proste przepisy

Gdy czasu na zrobienie obiadu jest niewiele, gotuję makaron. Mieszam z ulubionym sosem pesto i serwuję. W 10 minut mam smaczny i pożywny posiłek.

Przepis na makaron z pesto

Ta potrawa jest daniem błyskawicznym, za to jednocześnie eleganckim. Kolorowe pesto. Cudowna, soczysta zieleń, a może czerwień lub pomarańcz? Pesto zrobione z warzyw lub zielonych listków, w połączeniu z serem i orzechami oraz oliwą to bogactwo witamin, roślinnych tłuszczów oraz minerałów. Wystarczy kilka drobnych dodatków do dekoracji. Może świeże zioła? Pachnące, apetyczne… Trochę ostrej papryczki chili lub innych, czerwonych dodatków?

Makaron z pesto przepis

Makaron z pesto

Prosty przepis na makaron z pesto, znany włoski prosty przepis na obiad.
5 z 3 votes
Przygotowanie: 5 min
Gotowanie: 10 min
Razem: 15 min
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Włoska
Przepis na: makaron z pesto
Liczba porcji: 2 osoby
Kalorie: 382kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 150-200 g makaronu spaghetti
  • 4-6 łyżek pesto
  • świeże zioła do dekoracji (do wyboru: bazylia, mięta, natka pietruszki, oregano, kolendra, tymianek, rozmaryn)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS

Jak zrobić

  • Makaron gotuję al dente i odcedzam.
  • Do garnka z makaronem dodaję pesto i dokładnie mieszam całość.
  • Przekładam makaron na talerze, dekoruję ziołami i serwuję.

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Najlepsze przepisy na pesto. U mnie tym razem na talerzu z makaronem zagościło pesto z bazylii.
  2. Jak ugotować makaron

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 1porcja ze 100 g suchego makaronu i 3 łyżek pesto | Kalorie: 382kcal (19%) | Węglowodany: 74g (25%) | Białko: 13g (26%) | Tłuszcze: 2g (3%) | Sód: 34mg (1%) | Potas: 223mg (6%) | Błonnik: 3g (13%) | Cukier: 2g (2%) | Witamina A: 60IU (1%) | Wapń: 21mg (2%) | Żelazo: 1.3mg (7%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Możecie oczywiście wzbogacić to proste danie o dodatek smażonego lub grillowanego mięsa czy ryby, a nawet owoców morza. Ale to już odrobinę bardziej pracochłonna wersja.

Makaron z pesto przepis

Wymieszany potem makaron z dodatkiem pesto, nawet ten bez mięsa/ryby, to solidna porcja węglowodanów. Jeśli dodatkowo wykorzystacie razowy, uczucie sytości po jego zjedzeniu utrzyma się dłużej!

Makaron z pesto przepis
Makaron z pesto przepis

Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, które pesto wybraliście do jego przygotowania. Bardzo jestem ciekawa, czy często sięgacie po takie proste przepisy i co jeszcze przyrządzacie błyskawicznie z makaronem!

Zobacz komentarze (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2021 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom