Makaron z pesto przepis | Dorota Kamińska

Makaron z pesto

Makaron z pesto

Na szybki i smaczny obiad polecam makaron z pesto. Bardzo często przyrządzam makaron z pesto z bazylii, papryki, bakłażana, cukinii, jarmużu, natki pietruszki… W zasadzie nie ma takiego, którego bym nie lubiła. Trzymam często zapas własnoręcznie przyrządzonego pesto w lodówce. Mam możliwość miksowania w blenderze małych porcji i potem zamykam je w słoiczkach, bez pasteryzowania. W ciągu kilku dni zjadam do kanapek, pieczonej ryby lub właśnie z makaronem.

Zobacz też: Najlepsze proste przepisy

Gdy czasu na zrobienie obiadu jest niewiele, gotuję makaron. Mieszam z ulubionym sosem pesto i serwuję. W 10 minut mam smaczny i pożywny posiłek.

Błyskawiczny obiad w 10 minut

Makaron z pesto jest daniem błyskawicznym, za to jednocześnie eleganckim. Kolorowe pesto. Cudowna, soczysta zieleń, a może czerwień lub pomarańcz? Pesto zrobione z warzyw lub zielonych listków, w połączeniu z serem i orzechami oraz oliwą to bogactwo witamin, roślinnych tłuszczów oraz minerałów. Wystarczy kilka drobnych dodatków do dekoracji. Może świeże zioła? Pachnące, apetyczne… Trochę ostrej papryczki chili lub innych, czerwonych dodatków? Możecie oczywiście wzbogacić to proste danie o dodatek smażonego lub grillowanego mięsa czy ryby, a nawet owoców morza. Ale to już odrobinę bardziej pracochłonna wersja.

Wymieszany potem makaron z dodatkiem pesto, nawet ten bez mięsa/ryby, to solidna porcja węglowodanów. Jeśli dodatkowo wykorzystacie razowy, uczucie sytości po jego zjedzeniu utrzyma się dłużej!

5 od 1 osoby
Makaron z pesto
Makaron z pesto
Przygotowanie
5 min
Czas gotowania
10 min
Całkowity czas
15 min
 

Prosty przepis na makaron z pesto, znany włoski prosty przepis na obiad.

Danie: Danie główne
Kuchnia: Włoska
Przepis na: makaron z pesto
Liczba kalorii: 382 kcal
Liczba porcji: 2 osoby
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 150-200 g makaronu spaghetti
  • 4-6 łyżek pesto
  • świeże zioła do dekoracji (do wyboru: bazylia, mięta, natka pietruszki, oregano, kolendra, tymianek, rozmaryn)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Moje porady
  1. Najlepsze przepisy na pesto. U mnie tym razem na talerzu z makaronem zagościło pesto z bazylii.
  2. Jak ugotować makaron
Makaron z pesto - Jak zrobić
  1. Makaron gotuję al dente i odcedzam.

  2. Do garnka z makaronem dodaję pesto i dokładnie mieszam całość.

  3. Przekładam makaron na talerze, dekoruję ziołami i serwuję.

Wartości odżywcze
Makaron z pesto
Wielkość porcji (1 porcja ze 100 g suchego makaronu i 3 łyżek pesto)
Liczba kalorii 382 kcal Kalorie z tłuszczów 18 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 2g 3%
Sód 34mg 1%
Potas 223mg 6%
Węglowodany ogółem 74g 25%
Błonnik 3g 12%
Cukry 2g
Białko 13g 26%
Witamina A 1.2%
Wapń 2.1%
Żelazo 7.2%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, które pesto wybraliście do jego przygotowania. Bardzo jestem ciekawa, czy często sięgacie po takie proste przepisy i co jeszcze przyrządzacie błyskawicznie z makaronem!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)