fbpx
Czytasz właśnie
Makaron z kurkami

Makaron z kurkami

Spaghetti z kurkami i sosem z sera pleśniowego President

Co roku ubolewam, że w mojej okolicy nie rosną kurki. Jako miłośniczka grzybobrania marzę, że pewnego dnia znajdę się w lesie, w którym będą wszystkie rodzaje jadalnych grzybów, a ja, z nożykiem w ręce, zbiorę wszystkich po trochu. Ile smakowitych potraw bym wtedy przygotowała, ach! Makaron z kurkami, jajecznicę, zupę…

Zobacz też: Więcej pomysłów na obiad

Na szczęście kurek wciąż rośnie dużo w innych lasach i, również na szczęście, udaje mi się od czasu do czasu zakupić niewielki zapas tych żółtych grzybków o zadartych wesoło do góry kapeluszach.

Zobacz też
Musaka

Dziś zapraszam Was na makaron z kurkami i sosem przygotowanym z sera pleśniowego camembert z dodatkiem ziół prowansalskich. Mało składników, a jaka elegancka potrawa.

Spaghetti z kurkami i sosem z sera pleśniowego President

Makaron z kurkami

Makaron z kurkami, z dodatkiem sera pleśniowego czyli prosty przepis na szybki obiad z dodatkiem ziół prowansalskich.
5 z 1 głos
Przygotowanie: 5 min
Gotowanie: 15 min
Razem: 20 min
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Europejska
Przepis na: makaron z kurkami
Liczba porcji: 2 osoby
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Sos serowy z kurkami

  • 1 ser pleśniowy camembert President (zioła prowansalskie)
  • 500 g kurek
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz

Makaron

  • 200 g makaronu spaghetti

Do dekoracji

  • szczypta ziół prowansalskich
  • świeża bazylia

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Jak zrobić

  • Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu, pamiętając o tym, że powinien być al dente, czyli lekko twardy.
  • Na patelni roztapiam masło, szklę cebulę, następnie dodaję umyte i osuszone kurki. Smażę na maśle przez ok 20-30 minut, doprawiam solą i pieprzem.
  • Na suchej patelni roztapiam pokrojony w trójkąty ser pleśniowy. W trakcie roztapiania, np. za pomocą drewnianej łopatki, dzielę pleśniową skórkę na drobne kawałki. Podlewam ser kilkoma łyżkami mleka.
  • Gdy z sera President powstanie sos, wkładam do niego ugotowany i odcedzony makaron, mieszam jeszcze chwilę na ogniu.
  • Układamy makaron na talerzach, dookoła ozdabiam kurkami i posypuję szczyptą ziół prowansalskich. Na wierzchu można położyć kilka krążków cebuli oraz listki bazylii.

Przydatne przepisy i poradniki

MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Spaghetti z kurkami i sosem z sera pleśniowego President
Spaghetti z kurkami i sosem z sera pleśniowego
32 komentarze

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2021 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom