Makaron z kurkami

Co roku ubolewam, że w mojej okolicy nie rosną kurki. Jako miłośniczka grzybobrania marzę, że pewnego dnia znajdę się w lesie, w którym będą wszystkie rodzaje jadalnych grzybów, a ja, z nożykiem w ręce, zbiorę wszystkich po trochu. Ile smakowitych potraw bym wtedy przygotowała, ach! Makaron z kurkami, jajecznicę, zupę…

Zobacz też: Więcej pomysłów na obiad

Na szczęście kurek wciąż rośnie dużo w innych lasach i, również na szczęście, udaje mi się od czasu do czasu zakupić niewielki zapas tych żółtych grzybków o zadartych wesoło do góry kapeluszach.

Dziś zapraszam Was na makaron z kurkami i sosem przygotowanym z sera pleśniowego camembert z dodatkiem ziół prowansalskich. Mało składników, a jaka elegancka potrawa.

Makaron z kurkami
Przygotowanie
5 min
Czas gotowania
15 min
Całkowity czas
20 min
 
Makaron z kurkami, z dodatkiem sera pleśniowego czyli prosty przepis na szybki obiad z dodatkiem ziół prowansalskich.
Danie: Danie główne
Kuchnia: Europejska
Przepis na: makaron z kurkami
Liczba porcji: 2 osoby
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Sos serowy z kurkami
  • 1 ser pleśniowy camembert President (zioła prowansalskie)
  • 500 g kurek
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz
Makaron
  • 200 g makaronu spaghetti
Do dekoracji
  • szczypta ziół prowansalskich
  • świeża bazylia

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Makaron z kurkami - przepis i film wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Makaron z kurkami - Jak zrobić
  1. Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu, pamiętając o tym, że powinien być al dente, czyli lekko twardy.
  2. Na patelni roztapiam masło, szklę cebulę, następnie dodaję umyte i osuszone kurki. Smażę na maśle przez ok 20-30 minut, doprawiam solą i pieprzem.
  3. Na suchej patelni roztapiam pokrojony w trójkąty ser pleśniowy. W trakcie roztapiania, np. za pomocą drewnianej łopatki, dzielę pleśniową skórkę na drobne kawałki. Podlewam ser kilkoma łyżkami mleka.
  4. Gdy z sera President powstanie sos, wkładam do niego ugotowany i odcedzony makaron, mieszam jeszcze chwilę na ogniu.
  5. Układamy makaron na talerzach, dookoła ozdabiam kurkami i posypuję szczyptą ziół prowansalskich. Na wierzchu można położyć kilka krążków cebuli oraz listki bazylii.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Spaghetti z kurkami i sosem z sera pleśniowego President
Spaghetti z kurkami i sosem z sera pleśniowego

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

32 komentarze
  1. w sumie trochę mnie zaczyna fantazja ponosić i przypominam sobie jakieś przepisy co składałem i w nawiązaniu do sera pleśniowego 😛
    Może tarta sos serowy/beszamel? brokuły,gorgonzola albo inny ser ?:x
    I mięsko , pierś z kurczaka w kostke1cm/1cm 🙂 ew. boczuś 😛

  2. tak sobie latam po Pani przepisach.
    Nie wiem czy już coś takiego Pani ma :
    Brokuły,śmietana,i np 4 rodzaje serów, brie,camembert,gorgonzola,mozzarella
    Makaron wstążki, ew, ryżowy „wstążka”
    Jeżeli zbyt namieszane,można odpuścić któryś z serów

  3. p.s: Tak po za rozmowa o krojeniu cebuli. Jest Pani piękną kobieta z fenomenalnym uśmiechem, pozdrawia jeden z kucharzy wlkp:)

  4. Trochę nie profesjonalnie wygląda krojenie cebuli tasakiem do kosci od mięsa. Ale po za tym jak zawsze film cudny!!! Daje + i robie z przepisu za chwilke:) Pozdrawiam

  5. [..YouTube..] Trochę nie profesjonalnie wygląda krojenie cebuli tasakiem do kosci od mięsa. Ale po za tym jak zawsze film cudny!!! Daje + i robie z przepisu za chwilke:) Pozdrawiam

  6. Dorotko, właśnie wypłukałam kurki i szukam przepisu z ich udziałem na dziś. Rozważam Twoją propozycję, choć serki President w lodówce się skończyły, więc albo wymyślę coś troszkę innego, albo będę biegła zaraz do sklepu 🙂 Na razie lenistwo bierze górę…

  7. danie super tylko zawsze jest ryzyko że jedna kurka będzie „nie-taka” i zepsuje cały smak 🙁 dlatego zawsze boje sie dań z kurkami 😛 mam złe wspomnienia

    ps. jest pani najsympatyczniejszą osobą jaką „spotkałam w internecie” :))) pozdrawiam gorąco :*

    1. Dziękuję pięknie :). Ja akurat nigdy nie trafiłam na „nie takie” kurki – szczęściara ze mnie, a słyszałam już historie, że zdarzają się gorzkie. Obgotowanie ich przed smażeniem powinno pomóc.

      1. Kochana, my już tu od jakiegoś czasu konkursujemy i się regularnie przypominamy :). Ale przepisy z udziałem serów pleśniowych są z reguły na tyle proste, że może dasz radę coś wymyślić :).

        1. Rade bym dala, tylko ze ja bardzo powaznie i ambitnie traktuje takie konkursowe wyzwania i nad przepisem lubie popracowac 😉 Problem w tym, ze w tygodniu nie dam tez rady zakupow zrobic. No to juz kolejny konkurs Pozytywnej, ktory udaje mi sie przegapic… ;( Ale prosze cie, nie zaprzestawaj, zapraszaj do kreatywnych dzialan, kaz nam ruszyc makowka i wysilac wyobraznie – szczerze mowiac wole takie konkursy od klikania na fejsbuku itp. Pozdrawiam wieczorowa pora i zycze milej nocy;)

          1. Tak to czasem jest, u mnie też czasu brak na uczestniczenie w konkursach na innych blogach, a chęci i umiejętności kulinarne jak najbardziej są :). Jak Ci się uda, będzie fajnie, a jak nie, zawsze możesz wziąć udział w następnym, który już w tym tygodniu będzie ogłoszony na Pozytywnej :).

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)