Makaron z kalafiorem i szpinakiem przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Makaron z kalafiorem i szpinakiem

Makaron z kalafiorem i szpinakiem

Makaron z kalafiorem i szpinakiem

Makaron z kalafiorem i szpinakiem to wyśmienity, bezmięsny i łatwy do zrobienia obiad z kilku składników. Wystarczy trochę szpinaku, kalafior, cebula z czosnkiem i parę przypraw. Do tego oczywiście makaron i kremowa śmietanka lub mleko kokosowe do przygotowania sosu. Potem już tylko kilkanaście minut gotowania. Całość delikatnie pachnie cynamonem, a leciutkiej ostrości dodaje tej prostej potrawie chili. Możecie wykorzystać kalafior biały lub zielony romanesco. Koniecznie dorzućcie skórkę startą z cytryny i sok, które świetnie uzupełniają łagodny smak kalafiora i szpinaku. Zobaczcie przepis jak zrobić makaron z kalafiorem i szpinakiem krok po kroku.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na szybki obiad

Kalafior sam w sobie ma charakterystyczny smak. Z pewnością nie każdy przepada za surowym, a wiele osób lubi również go długo gotować. Ja z kolei przepadam szczególnie za kalafiorem w różnego rodzaju curry i sosach oraz takim zapiekanym, w kawałkach lub całości. Tym razem postanowiłam, że przysmażę go najpierw na patelni, a potem połączę ze szpinakowym sosem i makaronem. Całość doprawiłam odrobiną cynamonu i gałki muszkatołowej. Obok mieszanki curry i garam masala są to moje ulubione, podstawowe dodatki do kalafiora. Żeby smak nie był mdły, dodałam także odrobinę chili oraz sok i skórkę z cytryny. Razem z cebulą i czosnkiem oraz szpinakiem w śmietankowym sosie powstało doskonałe połączenie smaków.

Makaron z kalafiorem i szpinakiem

Makaron z kalafiorem i szpinakiem

Przepis na makaron z kalafiorem i szpinakiem, bez mięsa i opcjonalnie bez nabiału. Pyszny i prosty do zrobienia, łatwy obiad.
5 z 3 votes
Przygotowanie: 10 min
Gotowanie: 25 min
Razem: 35 min
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: makaron z kalafiorem i szpinakiem
Liczba porcji: 4
Kalorie: 712kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 300 g makaronu
  • 1 kg kalafiora (tylko różyczki, bez grubych trzonków)
  • 1 cebula (duża; drobno pokrojona)
  • 2-4 ząbki czosnku (drobno posiekany lub pokrojony w cienkie plasterki)
  • 100 g szpinaku (bez twardych łodyżek; starsze, większe listki można przelać wrzątkiem i dokładnie odcisnąć na sicie, a następnie grubo pokroić)
  • ½ cytryny (wyciśnięty sok i starta na tarce o drobnych oczkach skórka; cytryna wcześniej wyszorowana i sparzona wrzątkiem)
  • ½ szklanki śmietanki kremówki (można zastąpić gęstym mlekiem kokosowym)
  • 6 łyżek oliwy extra vergine (o niskiej kwasowości)
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej (starta na tarce o drobnych oczkach)
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • 1 szczypta chili
  • 4 łyżki bazylii (świeża, posiekana)
  • 50 g parmezanu lub pecorino (opcjonalnie; starty na tarce o drobnych oczkach; można zastąpić migdałami w płatkach delikatnie uprażonymi na suchej patelni)
  • sól, pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Superfood - 15 składników dla urody. Zdrowsza i młodsza skóra, mocniejsze włosy i paznokcie, lepsze samopoczucie. Porady i przydatna wiedza na 50 stronach, sprawdź już teraz! E-book otrzymasz GRATIS na powitanie po zapisie do newslettera.

Jak zrobić

  • Kalafior opcjonalnie blanszuję we wrzątku przez 1 minutę i odcedzam na sicie. Można też wykorzystać surowy.
  • Na 3 łyżkach oliwy podsmażam kalafior na średnim ogniu, obracając różyczki, żeby lekko zrumieniły się ze wszystkich stron. Zdejmuję z patelni i przykrywam, żeby pozostał ciepły.
  • Na patelnię dolewam pozostałą oliwę. Na niedużym ogniu szklę cebulę z czosnkiem, posypując je niewielką ilością soli.
  • Dodaję szpinak i podsmażam całość, aż listki dwukrotnie zmniejszą objętość.
  • Dodaję śmietankę i skórkę z cytryny oraz przyprawy. Mieszam i zagotowuję. Od razu zmniejszam płomień.
  • Gotuję krótko sos szpinakowy, aż delikatnie zgęstnieje. Pod koniec gotowania dodaję sok z cytryny.
  • W czasie gdy sos się gotuje, w osobnym garnku gotuję makaron „al dente”, czyli lekko twardy.
  • Przekładam odcedzony makaron na patelnię z sosem i mieszam. Nakładam do talerzy i dodaję kalafior.
  • Posypuję każdą porcję pieprzem, bazylią i parmezanem/migdałami. Serwuję.

Przydatne przepisy i poradniki

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 450g | Kalorie: 712kcal (36%) | Węglowodany: 76g (25%) | Białko: 21g (42%) | Tłuszcze: 37g (57%) | Tłuszcze nasycone: 12g (75%) | Cholesterol: 51mg (17%) | Sód: 344mg (15%) | Potas: 1207mg (34%) | Błonnik: 9g (38%) | Cukier: 8g (9%) | Witamina A: 2905IU (58%) | Witamina C: 134.9mg (164%) | Wapń: 314mg (31%) | Żelazo: 4.9mg (27%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Kto lubi ostrzejszą kuchnię, niech sypnie więcej chili. Jak to jest u Was? Będziecie mocno doprawiać? Z pewnością każdy znajdzie swój ulubiony poziom ostrości tego dania i wydobędzie z kalafiora to, co najlepsze.

Zobacz też
Biała kiełbasa z cebulą

Makaron z kalafiorem i szpinakiem z ziołami czy korzenny?

Jeśli nie przepadacie za korzennymi przyprawami, postawcie na zioła. Kalafior świetnie komponuje się z tymiankiem, bazylią oraz ziołami prowansalskimi. Spróbujcie i dajcie znać, która wersja lepsza: korzenna czy ziołowa?

Makaron z kalafiorem i szpinakiem - przepis
Makaron z kalafiorem i szpinakiem – przepis
Przepis na makaron z kalafiorem i szpinakiem
Przepis na makaron z kalafiorem i szpinakiem

Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, jak Wam smakował makaron z dodatkiem kalafiora i szpinaku. Doprawialiście mocniej, czy postawiliście na nieco łagodniejszą wersję?

Zobacz komentarze (1)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2021 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom