Makaron z jagodami

5/5 (2)

Makarony z owocami, w sezonie, są świetnym pomysłem na szybki i smaczny obiad, który w dodatku, z dużym prawdopodobieństwem, posmakuje dzieciom. Można je przygotowywać zarówno na słodko (np. makaron z truskawkami i mascarpone lub z dżemem albo konfiturą dodanymi zamiast świeżych owoców czy makaron z jagodami) jak i na wytrawnie, przygotowując z owoców sos lub wykorzystując je jako dodatek do mięsnych albo rybnych składników. Kombinacji smakowych może być wiele, ale najlepiej sprawdzają się zawsze te najprostsze, zwłaszcza gdy czasu i chęci na gotowanie mało, a apetyt wciąż dopisuje.

Zobacz też: Więcej pomysłów na tani obiad

O ile truskawki zjadam od razu, jagody, kiedy mam ich więcej, zdarza mi się zamrozić. Dziś rozmroziłam część z nich i przygotowałam makaron z jagodami – tani obiad kilkuskładnikowy, w sam raz na upalne popołudnie. Oczywiście można go też przygotować ze świeżo zebranych owoców, wtedy można pozwolić sobie nawet na luksus dodania jagód w całości.

Makaron z jagodami

Liczba porcji2
Czas przygotowania i oczekiwania5 min
Czas gotowania10 min
Całkowity czas15 min
Przepis autorski Dorota Kamińska | DorotaKaminska.pl
Makaron z jagodami czyli pomysł na tani obiad i prosty przepis. Makaron z jagodami z dodatkiem wanilii i jogurtu, śmietanki, serka homogenizowanego lub mascarpone.

W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 250 g makaronu (spaghetti lub tagliatelle, albo pappardelle; ugotowany al dente)
  • 200 g jagód (świeże, opłukane w zimnej wodzie i osuszone na sicie lub mrożone, zmiksowane w blenderze; świeże jagody można pozostawić w całości)
  • 2 łyżki masła (zwykłe lub klarowane; można też wykorzystać oliwę lub olej kokosowy)
  • 1-2 łyżki cukru lub cukru waniliowego (można zastąpić miodem, syropem z agawy lub ksylitolem)
  • cynamon lub wanilia

opcjonalnie

  • 100 g śmietany, serka homogenizowanego, jogurtu naturalnego lub mascarpone

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

Lubisz przepisy Doroty? Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Moje porady

Makaron z jagodami - przepis i film wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube

Przydatne poradniki:

  1. Jak ugotować makaron
  2. Jak zrobić masło klarowane
  3. Jak zrobić cukier waniliowy
  4. Jagody - właściwości, walory, witaminy

Makaron z jagodami - Jak zrobić

Krok 1
Masło topimy na niewielkim ogniu z cukrem lub cukrem waniliowym (jeśli zdecydujemy się miksować jagody, można dodać cukier do miksowania).
Krok 2
Ugotowany, odcedzony makaron, mieszamy z masłem i przekładamy całość na talerze.
Krok 3
Polewamy makaron zmiksowanymi jagodami lub dodajemy całe, świeże owoce.
Krok 4
Opcjonalnie do gorącego makaronu dodajemy szczyptę cynamonu lub mieszamy całość z miąższem wydrążonym z ½ laski wanilii.
Krok 5
Całość można udekorować śmietaną, jogurtem, serkiem homogenizowanym o smaku waniliowym lub mascarpone oraz świeżą miętą.

Obserwuj mnie @dorotakaminska na Instagramie, Twitterze i Pinterest.

Makaron z jagodami
Makaron z jagodami

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

26 komentarzy
  1. Poza łazankami w kwestii makaronowej kuchnia polska prawie zawsze jest słodka, Wykorzystanie oscypka do makaronu tez nie jest takie do końca polskie. We Włoszech zamiast oscypka dodaje się również ser owczy pecorino plus kiełbasa, boczek, smietana itp. Nawet makaron z serem jest znany poza Polską. Moi znajomi Wegrzy jedza makaron z białym serem i podsmazonym boczkiem

  2. [..YouTube..] Poza łazankami w kwestii makaronowej kuchnia polska prawie zawsze jest słodka, Wykorzystanie oscypka do makaronu tez nie jest takie do końca polskie. We Włoszech zamiast oscypka dodaje się również ser owczy pecorino plus kiełbasa, boczek, smietana itp. Nawet makaron z serem jest znany poza Polską. Moi znajomi Wegrzy jedza makaron z białym serem i podsmazonym boczkiem

  3. Haha, u mnie już brak miejsca na imbryczki czy maselniczki. Poprzestałam na talerzach, solniczce i pieprzniczce :).

  4. aaa zastawa z FLO <3 strasznie chciałam kupić ten imbryczek różowy do kompletu, ale moj chlopak stwierdzil ze nieladne... Chyba jednak kupię hehe:D

  5. Myślę, że makaron z przesmażonym boczkiem i grillowanym oscypkiem mógłby być ciekawy :). Typowo polski jest moim zdaniem makaron z serem i cebulą, pokazywałam go w zeszłym tygodniu. I na pewno też makaron z sosem grzybowym – z borowików, podgrzybków albo z kurek.

  6. [..YouTube..] Myślę, że makaron z przesmażonym boczkiem i grillowanym oscypkiem mógłby być ciekawy :). Typowo polski jest moim zdaniem makaron z serem i cebulą, pokazywałam go w zeszłym tygodniu. I na pewno też makaron z sosem grzybowym – z borowików, podgrzybków albo z kurek.

  7. Dziękuję 🙂 Fajna serwetka się trafiła na wyprzedaży, talerze zresztą też wszystkim się podobają :).

  8. Skoro jesteśmy przy makaronach (które naprawdę kocham, choć niekoniecznie na „słodko”) czy znasz jakiś interesujący przepis na ów makaron z dodatkiem naszych rodzimych produktów ?
    Kuchnia włoska jest genialna lecz my także mamy równie wiele do zaoferowania.
    Makaron + Oscypek ?
    Ryzykowne, lecz oddaje sens tego do czego zmierzam (tylko nie na słodko, pokornie proszę :)) Naprawdę chciałbym znać przepis na „Makaron po polsku” który będzie „inny” od tych mi znanych i równie smaczny.
    Łapka w górę

  9. [..YouTube..] Skoro jesteśmy przy makaronach (które naprawdę kocham, choć niekoniecznie na „słodko”) czy znasz jakiś interesujący przepis na ów makaron z dodatkiem naszych rodzimych produktów ?
    Kuchnia włoska jest genialna lecz my także mamy równie wiele do zaoferowania.
    Makaron + Oscypek ?
    Ryzykowne, lecz oddaje sens tego do czego zmierzam (tylko nie na słodko, pokornie proszę :)) Naprawdę chciałbym znać przepis na „Makaron po polsku” który będzie „inny” od tych mi znanych i równie smaczny.
    Łapka w górę

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)