Makaron z jagodami przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Makaron z jagodami
Makaron z jagodami

Makarony z owocami, w sezonie, są świetnym pomysłem na szybki i smaczny obiad, który w dodatku, z dużym prawdopodobieństwem, posmakuje dzieciom. Można je przygotowywać zarówno na słodko (np. makaron z truskawkami i mascarpone lub z dżemem albo konfiturą dodanymi zamiast świeżych owoców czy makaron z jagodami) jak i na wytrawnie, przygotowując z owoców sos lub wykorzystując je jako dodatek do mięsnych albo rybnych składników. Kombinacji smakowych może być wiele, ale najlepiej sprawdzają się zawsze te najprostsze, zwłaszcza gdy czasu i chęci na gotowanie mało, a apetyt wciąż dopisuje.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na tani obiad

O ile truskawki zjadam od razu, jagody, kiedy mam ich więcej, zdarza mi się zamrozić. Dziś rozmroziłam część z nich i przygotowałam makaron z jagodami – tani obiad kilkuskładnikowy, w sam raz na upalne popołudnie. Oczywiście można go też przygotować ze świeżo zebranych owoców, wtedy można pozwolić sobie nawet na luksus dodania jagód w całości.

Makaron z jagodami

Makaron z jagodami

Makaron z jagodami czyli pomysł na tani obiad i prosty przepis. Makaron z jagodami z dodatkiem wanilii i jogurtu, śmietanki, serka homogenizowanego lub mascarpone.
5 od 1 osoby
Przygotowanie: 5 min
Gotowanie: 10 min
Razem: 15 min
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Polska
Przepis na: makaron z jagodami
Liczba porcji: 2 osoby
Kalorie: 817kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 250 g makaronu (spaghetti lub tagliatelle, albo pappardelle; ugotowany al dente)
  • 200 g jagód (świeże, opłukane w zimnej wodzie i osuszone na sicie lub mrożone, zmiksowane w blenderze; świeże jagody można pozostawić w całości)
  • 2 łyżki masła (zwykłe lub klarowane; można też wykorzystać oliwę lub olej kokosowy)
  • 1-2 łyżki cukru lub cukru waniliowego (można zastąpić miodem, syropem z agawy lub ksylitolem)
  • cynamon lub wanilia
  • 100 g śmietany, serka homogenizowanego, jogurtu naturalnego lub mascarpone (opcjonalnie)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Masło topimy na niewielkim ogniu z cukrem lub cukrem waniliowym (jeśli zdecydujemy się miksować jagody, można dodać cukier do miksowania).
  • Ugotowany, odcedzony makaron, mieszamy z masłem i przekładamy całość na talerze.
  • Polewamy makaron zmiksowanymi jagodami lub dodajemy całe, świeże owoce.
  • Opcjonalnie do gorącego makaronu dodajemy szczyptę cynamonu lub mieszamy całość z miąższem wydrążonym z ½ laski wanilii.
  • Całość można udekorować śmietaną, jogurtem, serkiem homogenizowanym o smaku waniliowym lub mascarpone oraz świeżą miętą.

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Jak ugotować makaron
  2. Jak zrobić masło klarowane
  3. Jak zrobić cukier waniliowy
  4. Jagody - właściwości, walory, witaminy

Wartości odżywcze

Serving: 400g | Kalorie: 817kcal (41%) | Carbohydrates: 134g (45%) | Białko: 18g (36%) | Fat: 23g (35%) | Tłuszcze nasycone: 13g (81%) | Cholesterol: 56mg (19%) | Sód: 150mg (7%) | Potas: 426mg (12%) | Fiber: 6g (25%) | Cukier: 39g (43%) | Witamina A: 720IU (14%) | Witamina C: 10.1mg (12%) | Wapń: 87mg (9%) | Żelazo: 1.9mg (11%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Makaron z jagodami
Makaron z jagodami
26 komentarzy
  • Poza łazankami w kwestii makaronowej kuchnia polska prawie zawsze jest słodka, Wykorzystanie oscypka do makaronu tez nie jest takie do końca polskie. We Włoszech zamiast oscypka dodaje się również ser owczy pecorino plus kiełbasa, boczek, smietana itp. Nawet makaron z serem jest znany poza Polską. Moi znajomi Wegrzy jedza makaron z białym serem i podsmazonym boczkiem

  • [..YouTube..] Poza łazankami w kwestii makaronowej kuchnia polska prawie zawsze jest słodka, Wykorzystanie oscypka do makaronu tez nie jest takie do końca polskie. We Włoszech zamiast oscypka dodaje się również ser owczy pecorino plus kiełbasa, boczek, smietana itp. Nawet makaron z serem jest znany poza Polską. Moi znajomi Wegrzy jedza makaron z białym serem i podsmazonym boczkiem

  • Haha, u mnie już brak miejsca na imbryczki czy maselniczki. Poprzestałam na talerzach, solniczce i pieprzniczce :).

  • aaa zastawa z FLO <3 strasznie chciałam kupić ten imbryczek różowy do kompletu, ale moj chlopak stwierdzil ze nieladne... Chyba jednak kupię hehe:D

  • Myślę, że makaron z przesmażonym boczkiem i grillowanym oscypkiem mógłby być ciekawy :). Typowo polski jest moim zdaniem makaron z serem i cebulą, pokazywałam go w zeszłym tygodniu. I na pewno też makaron z sosem grzybowym – z borowików, podgrzybków albo z kurek.

  • [..YouTube..] Myślę, że makaron z przesmażonym boczkiem i grillowanym oscypkiem mógłby być ciekawy :). Typowo polski jest moim zdaniem makaron z serem i cebulą, pokazywałam go w zeszłym tygodniu. I na pewno też makaron z sosem grzybowym – z borowików, podgrzybków albo z kurek.

  • Dziękuję 🙂 Fajna serwetka się trafiła na wyprzedaży, talerze zresztą też wszystkim się podobają :).

  • Skoro jesteśmy przy makaronach (które naprawdę kocham, choć niekoniecznie na „słodko”) czy znasz jakiś interesujący przepis na ów makaron z dodatkiem naszych rodzimych produktów ?
    Kuchnia włoska jest genialna lecz my także mamy równie wiele do zaoferowania.
    Makaron + Oscypek ?
    Ryzykowne, lecz oddaje sens tego do czego zmierzam (tylko nie na słodko, pokornie proszę :)) Naprawdę chciałbym znać przepis na „Makaron po polsku” który będzie „inny” od tych mi znanych i równie smaczny.
    Łapka w górę

  • [..YouTube..] Skoro jesteśmy przy makaronach (które naprawdę kocham, choć niekoniecznie na „słodko”) czy znasz jakiś interesujący przepis na ów makaron z dodatkiem naszych rodzimych produktów ?
    Kuchnia włoska jest genialna lecz my także mamy równie wiele do zaoferowania.
    Makaron + Oscypek ?
    Ryzykowne, lecz oddaje sens tego do czego zmierzam (tylko nie na słodko, pokornie proszę :)) Naprawdę chciałbym znać przepis na „Makaron po polsku” który będzie „inny” od tych mi znanych i równie smaczny.
    Łapka w górę

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2019 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Polecam: FOTOGRAFIA ŚLUBNA i FOTOGRAF PODRÓŻNIK | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom