fbpx
Czytasz właśnie
Makaron z gorgonzolą

Makaron z gorgonzolą

Makaron gorgonzola

Jeden z prostszych do przygotowania makaronów ze smacznym sosem o intensywnym smaku czyli makaron z gorgonzolą, znany też zapewne niektórym z Was pod nazwą makaron gorgonzola.

Zobacz też: Więcej przepisów kuchni włoskiej

Jest to kolejny prosty przepis na szybki obiad, taki jakie lubię najbardziej. Nawet w upalne, letnie dni można wstawić makaron do gotowania na krótki czas, a  kiedy bulgoce na ogniu, szybko przygotować sos gorgonzola, na bazie wywaru warzywnego, który wcześniej można przygotować w większej ilości i zamrozić w niewielkich porcjach lub po prostu wykorzystać wywar gotowy, z butelki czy kartonika, bez konserwantów i sztucznych dodatków albo ekspresowo zrobić go z suszonych, drobno pokrojonych warzyw, soli i masła lub oliwy, zagotowanych we wrzątku.

Zobacz też
Masło czerwone - pomidorowe

Proste danie, jakim jest makaron z gorgonzolą, można urozmaicać dodatkiem prażonych migdałów, orzechów włoskich oraz świeżych owoców, np. gruszek czy truskawek, chociaż w najprostszej wersji smakuje równie wybornie. Ciekawa jestem, z czym Wy zdecydujecie się go podać.

Makaron gorgonzola

Makaron z gorgonzolą

Makaron z gorgonzolą, bardzo prosty i smaczny makaron gorgonzola z dodatkiem gruszek i prażonych migdałów lub orzechów, kremowy i intensywnie pachnący oraz bardzo pożywny.
5 z 1 głos
Przygotowanie: 15 min
Gotowanie: 20 min
Razem: 35 min
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Włoska
Przepis na: makaron z gorgonzolą
Liczba porcji: 4 porcje
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 100-250 g makaronu typu wstążki lub spaghetti
  • 50 g sera gorgonzola
  • 1 szklanka wywaru (drobiowy lub warzywny)
  • 1 szklanka śmietanki kremówki
  • 50 g migdałów (całe bez skórki lub w słupkach/płatkach)
  • ½ łyżeczki pieprzu (mielony)
  • 1 gruszka (opcjonalnie; lub 6 truskawek; w plastrach)
  • ½ łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Jak zrobić

  • Na suchej patelni teflonowej lub ceramicznej prażę delikatnie migdały. Gdy lekko się zrumienią i zaczną mocniej pachnieć, przekładam na osobny talerz.
  • Makaron gotuję al dente czyli lekko twardy, sprężysty.
  • Wywar ze śmietanką zagotowuję na patelni (połowę wywaru można, opcjonalnie, zastąpić białym, wytrawnym winem).
  • Dodaję ser gorgonzola i cynamon (można też zastąpić go np. gałką muszkatołową), gotuję całość na średnim ogniu, mieszając, aż ser się rozpuści.
  • Ugotowany makaron przekładam na talerze, polewam sosem i podaję, opcjonalnie, z gruszkami lub truskawkami.

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Oryginalnie Włosi mieszają makaron z sosem bezpośrednio na patelni i od razu podają w głębokim talerzu. Ja najpierw nakładam makaron na talerz, a potem polewam sosem, tak mi się bardziej podoba :).
  2. Jak ugotować makaron
  3. Jak zrobić wywar warzywny
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Makaron z gorgonzolą
Makaron z gorgonzolą
8 komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2021 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom