Makaron z gorgonzolą przepis | Dorota Kamińska

Makaron z gorgonzolą

Jeden z prostszych do przygotowania makaronów ze smacznym sosem o intensywnym smaku czyli makaron z gorgonzolą, znany też zapewne niektórym z Was pod nazwą makaron gorgonzola.

Zobacz też: Więcej przepisów kuchni włoskiej

Jest to kolejny prosty przepis na szybki obiad, taki jakie lubię najbardziej. Nawet w upalne, letnie dni można wstawić makaron do gotowania na krótki czas, a  kiedy bulgoce na ogniu, szybko przygotować sos gorgonzola, na bazie wywaru warzywnego, który wcześniej można przygotować w większej ilości i zamrozić w niewielkich porcjach lub po prostu wykorzystać wywar gotowy, z butelki czy kartonika, bez konserwantów i sztucznych dodatków albo ekspresowo zrobić go z suszonych, drobno pokrojonych warzyw, soli i masła lub oliwy, zagotowanych we wrzątku.

Proste danie, jakim jest makaron z gorgonzolą, można urozmaicać dodatkiem prażonych migdałów, orzechów włoskich oraz świeżych owoców, np. gruszek czy truskawek, chociaż w najprostszej wersji smakuje równie wybornie. Ciekawa jestem, z czym Wy zdecydujecie się go podać.

5 od 1 osoby
Makaron gorgonzola
Makaron z gorgonzolą
Przygotowanie
15 min
Czas gotowania
20 min
Całkowity czas
35 min
 
Makaron z gorgonzolą, bardzo prosty i smaczny makaron gorgonzola z dodatkiem gruszek i prażonych migdałów lub orzechów, kremowy i intensywnie pachnący oraz bardzo pożywny.
Danie: Danie główne
Kuchnia: Włoska
Przepis na: makaron z gorgonzolą
Liczba porcji: 4 porcje
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 100-250 g makaronu typu wstążki lub spaghetti
  • 50 g sera gorgonzola
  • 1 szklanka wywaru (drobiowy lub warzywny)
  • 1 szklanka śmietanki kremówki
  • 50 g migdałów (całe bez skórki lub w słupkach/płatkach)
  • ½ łyżeczki pieprzu (mielony)
  • 1 gruszka (opcjonalnie; lub 6 truskawek; w plastrach)
  • ½ łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Makaron z gorgonzolą - przepis i film wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Moje porady
  1. Oryginalnie Włosi mieszają makaron z sosem bezpośrednio na patelni i od razu podają w głębokim talerzu. Ja najpierw nakładam makaron na talerz, a potem polewam sosem, tak mi się bardziej podoba :).
  2. Jak ugotować makaron
  3. Jak zrobić wywar warzywny
Makaron z gorgonzolą - Jak zrobić
  1. Na suchej patelni teflonowej lub ceramicznej prażę delikatnie migdały. Gdy lekko się zrumienią i zaczną mocniej pachnieć, przekładam na osobny talerz.
  2. Makaron gotuję al dente czyli lekko twardy, sprężysty.
  3. Wywar ze śmietanką zagotowuję na patelni (połowę wywaru można, opcjonalnie, zastąpić białym, wytrawnym winem).
  4. Dodaję ser gorgonzola i cynamon (można też zastąpić go np. gałką muszkatołową), gotuję całość na średnim ogniu, mieszając, aż ser się rozpuści.
  5. Ugotowany makaron przekładam na talerze, polewam sosem i podaję, opcjonalnie, z gruszkami lub truskawkami.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Makaron z gorgonzolą
Makaron z gorgonzolą
Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

8 komentarzy
  1. śliczna miseczka-gdzie kupiona?i śliczne aranżacja potrawy rzecz jasna:))))mam w takich kolorach urządzony salon:)))

  2. Może tak spróbowałabyś zrobić fideuà? Bardzo smaczny i prosty do zrobienia makaron, można powiedzieć, że nawet na studencką kieszeń 😉

  3. jednak nazwisko robi swoje my kamińscy zdolni jesteśmy hehe 😀 bardzo fajny przepis można jeszcze pokombinować trochę ;] tylko pozazdrościć Twojemu facetowi takiej fajnej kobitki 😀 lecę do kuchni pozdrawiam!! 🙂

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)