Makaron z gorgonzolą

Jeszcze nikt nie ocenił. Może Ty zaczniesz? Na końcu wpisu możesz przyznać gwiazdki.

Jeden z prostszych do przygotowania makaronów ze smacznym sosem o intensywnym smaku czyli makaron z gorgonzolą, znany też zapewne niektórym z Was pod nazwą makaron gorgonzola.

Zobacz też: Więcej przepisów kuchni włoskiej

Jest to kolejny prosty przepis na szybki obiad, taki jakie lubię najbardziej. Nawet w upalne, letnie dni można wstawić makaron do gotowania na krótki czas, a  kiedy bulgoce na ogniu, szybko przygotować sos gorgonzola, na bazie wywaru warzywnego, który wcześniej można przygotować w większej ilości i zamrozić w niewielkich porcjach lub po prostu wykorzystać wywar gotowy, z butelki czy kartonika, bez konserwantów i sztucznych dodatków albo ekspresowo zrobić go z suszonych, drobno pokrojonych warzyw, soli i masła lub oliwy, zagotowanych we wrzątku.

Proste danie, jakim jest makaron z gorgonzolą, można urozmaicać dodatkiem prażonych migdałów, orzechów włoskich oraz świeżych owoców, np. gruszek czy truskawek, chociaż w najprostszej wersji smakuje równie wybornie. Ciekawa jestem, z czym Wy zdecydujecie się go podać.

Makaron z gorgonzolą

Liczba porcji2-4
Czas przygotowania i oczekiwania15 min
Czas gotowania20 min
Całkowity czas35 min
Przepis autorski Dorota Kamińska | DorotaKaminska.pl
Makaron z gorgonzolą, bardzo prosty i smaczny makaron gorgonzola z dodatkiem gruszek i prażonych migdałów lub orzechów, kremowy i intensywnie pachnący oraz bardzo pożywny.

W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 100-250 g makaronu typu wstążki lub spaghetti
  • 50 g sera gorgonzola
  • 1 Szklanka wywaru (drobiowy lub warzywny)
  • 1 Szklanka śmietanki kremówki
  • 50 g migdałów (całe bez skórki lub w słupkach/płatkach)
  • ½ łyżeczki pieprzu (mielony)

opcjonalnie

  • 1 gruszka (lub 6 truskawek; w plastrach)
  • ½ łyżeczki cynamonu

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

Lubisz przepisy Doroty? Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Moje porady

Makaron z gorgonzolą - przepis i film wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube

Oryginalnie Włosi mieszają makaron z sosem bezpośrednio na patelni i od razu podają w głębokim talerzu. Ja najpierw nakładam makaron na talerz, a potem polewam sosem, tak mi się bardziej podoba :).

Przydatne poradniki:

  1. Jak ugotować makaron
  2. Jak zrobić wywar warzywny

Makaron z gorgonzolą - Jak zrobić

Krok 1
Na suchej patelni teflonowej lub ceramicznej prażę delikatnie migdały. Gdy lekko się zrumienią i zaczną mocniej pachnieć, przekładam na osobny talerz.
Krok 2
Makaron gotuję al dente czyli lekko twardy, sprężysty.
Krok 3
Wywar ze śmietanką zagotowuję na patelni (połowę wywaru można, opcjonalnie, zastąpić białym, wytrawnym winem).
Krok 4
Dodaję ser gorgonzola i cynamon (można też zastąpić go np. gałką muszkatołową), gotuję całość na średnim ogniu, mieszając, aż ser się rozpuści.
Krok 5
Ugotowany makaron przekładam na talerze, polewam sosem i podaję, opcjonalnie, z gruszkami lub truskawkami.

Obserwuj mnie @dorotakaminska na Instagramie, Twitterze i Pinterest.

Makaron z gorgonzolą
Makaron z gorgonzolą

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

8 komentarzy
  1. śliczna miseczka-gdzie kupiona?i śliczne aranżacja potrawy rzecz jasna:))))mam w takich kolorach urządzony salon:)))

  2. Może tak spróbowałabyś zrobić fideuà? Bardzo smaczny i prosty do zrobienia makaron, można powiedzieć, że nawet na studencką kieszeń 😉

  3. jednak nazwisko robi swoje my kamińscy zdolni jesteśmy hehe 😀 bardzo fajny przepis można jeszcze pokombinować trochę ;] tylko pozazdrościć Twojemu facetowi takiej fajnej kobitki 😀 lecę do kuchni pozdrawiam!! 🙂

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)