Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z…
Jeden z prostszych do przygotowania makaronów ze smacznym sosem o intensywnym smaku czyli makaron z gorgonzolą, znany też zapewne niektórym z Was pod nazwą makaron gorgonzola.
Zobacz też: Więcej przepisów kuchni włoskiej
Jest to kolejny prosty przepis na szybki obiad, taki jakie lubię najbardziej. Nawet w upalne, letnie dni można wstawić makaron do gotowania na krótki czas, a kiedy bulgoce na ogniu, szybko przygotować sos gorgonzola, na bazie wywaru warzywnego, który wcześniej można przygotować w większej ilości i zamrozić w niewielkich porcjach lub po prostu wykorzystać wywar gotowy, z butelki czy kartonika, bez konserwantów i sztucznych dodatków albo ekspresowo zrobić go z suszonych, drobno pokrojonych warzyw, soli i masła lub oliwy, zagotowanych we wrzątku.
Proste danie, jakim jest makaron z gorgonzolą, można urozmaicać dodatkiem prażonych migdałów, orzechów włoskich oraz świeżych owoców, np. gruszek czy truskawek, chociaż w najprostszej wersji smakuje równie wybornie. Ciekawa jestem, z czym Wy zdecydujecie się go podać.

Makaron z gorgonzolą
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 100-250 g makaronu typu wstążki lub spaghetti
- 50 g sera gorgonzola
- 1 szklanka wywaru (drobiowy lub warzywny)
- 1 szklanka śmietanki kremówki
- 50 g migdałów (całe bez skórki lub w słupkach/płatkach)
- ½ łyżeczki pieprzu (mielony)
- 1 gruszka (opcjonalnie; lub 6 truskawek; w plastrach)
- ½ łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.
Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!
Film wideo
Jak zrobić
- Na suchej patelni teflonowej lub ceramicznej prażę delikatnie migdały. Gdy lekko się zrumienią i zaczną mocniej pachnieć, przekładam na osobny talerz.
- Makaron gotuję al dente czyli lekko twardy, sprężysty.
- Wywar ze śmietanką zagotowuję na patelni (połowę wywaru można, opcjonalnie, zastąpić białym, wytrawnym winem).
- Dodaję ser gorgonzola i cynamon (można też zastąpić go np. gałką muszkatołową), gotuję całość na średnim ogniu, mieszając, aż ser się rozpuści.
- Ugotowany makaron przekładam na talerze, polewam sosem i podaję, opcjonalnie, z gruszkami lub truskawkami.
Przydatne przepisy i poradniki
- Oryginalnie Włosi mieszają makaron z sosem bezpośrednio na patelni i od razu podają w głębokim talerzu. Ja najpierw nakładam makaron na talerz, a potem polewam sosem, tak mi się bardziej podoba :).
- Jak ugotować makaron
- Jak zrobić wywar warzywny

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie
Nie wiem czemu wlasnie wyszla mi przepotwornie slona zupa…. tak, proporcje te same.
Mogę strzelać, że albo ser był przepotwornie słony, albo wywar z kostki z glutaminianem sodu.
Ratowałabym dodatkiem innego, łagodnego sera. Albo zostawiła tę masę – podzieliła na mniejsze porcje i zamroziła – szkoda wyrzucać, a może się przydać do doprawiania zup.
Dzięki, kupiona w rupieciarni ;). A kolory wobec tego masz piękne :D.
śliczna miseczka-gdzie kupiona?i śliczne aranżacja potrawy rzecz jasna:))))mam w takich kolorach urządzony salon:)))
Może tak spróbowałabyś zrobić fideuà? Bardzo smaczny i prosty do zrobienia makaron, można powiedzieć, że nawet na studencką kieszeń 😉
jednak nazwisko robi swoje my kamińscy zdolni jesteśmy hehe 😀 bardzo fajny przepis można jeszcze pokombinować trochę ;] tylko pozazdrościć Twojemu facetowi takiej fajnej kobitki 😀 lecę do kuchni pozdrawiam!! 🙂
Bardzo fajny przepis ;] Napewno skosztuję