Makaron z dynią

Jeszcze nikt nie ocenił. Może Ty zaczniesz? Na końcu wpisu możesz przyznać gwiazdki.

Pożywnym i smacznym daniem jesiennym jest makaron z dynią, do którego przygotowania można wykorzystać dowolną pastę (spaghetti, rurki, muszle, wstążki…) i, w najprostszej wersji, podać z dodatkiem purèe z dyni, rozrzedzonego śmietanką kremówką. Nieco bardziej wyszukany, choć nadal prosty smak uzyskamy, podając makaron z dodatkiem ziół, sera i dyniowo-śmietankowego sosu.

Zobacz też: Inne przepisy na tani obiad

Makaron z dynią bardzo dobrze skomponuje się też w formie lasagne, zapieczony odpowiednio długo w żaroodpornym naczyniu w piekarniku.

Makaron z dynią

Liczba porcji4
Czas przygotowania i oczekiwania10 min
Czas gotowania20 min
Całkowity czas30 min
Przepis autorski Dorota Kamińska | DorotaKaminska.pl

W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 500 g makaronu penne
  • 1 cebula (drobno pokrojona)
  • 2-4 Ząbki czosnku (drobno pokrojony)
  • ½ kg dyni
  • 1 Szklanka śmietanki kremówki (można zastąpić gęstym mlekiem kokosowym)
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki chili
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 1 Szczypta tartej gałki muszkatołowej
  • 2 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • tarty parmezan do posypania
  • sól

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

Lubisz przepisy Doroty? Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Moje porady

Makaron z dynią - przepis i film wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube

Oryginalnie Włosi mieszają makaron z sosem bezpośrednio na patelni i od razu podają w głębokim talerzu. Ja najpierw nakładam makaron na talerz, a potem polewam sosem, tak mi się bardziej podoba :).
Przydatne poradniki:

  1. Jak pokroić cebulę
  2. Jak ugotować makaron

Makaron z dynią - Jak zrobić

Krok 1
Dynię kroimy na kawałki, usuwamy pestki, zawijamy dynię ze skórką w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 °C przez ok. 40 minut. Studzimy, obieramy ze skórki.
Krok 2
Cebulę szklimy na niewielkim ogniu na oliwie z oliwek.
Krok 3
Pod koniec szklenia odsuwamy cebulę na bok i na wolnej oliwie szklimy czosnek.
Krok 4
Do cebuli i czosnku dodajemy kawałki dyni i na małym ogniu rozgniatamy za pomocą drewnianej łyżki. Można też rozmiksować wcześniej dynię w blenderze, na purèe.
Krok 5
Masę dyniową zalewamy śmietanką i dodajemy przyprawy: 1/2 łyżeczkę soli, cynamon, chili, gałkę muszkatołową. Doprowadzamy do wrzenia.
Krok 6
Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente.
Krok 7
Mieszamy makaron z sosem, nakładamy na talerze, posypujemy parmezanem i rozmarynem i podajemy.

Obserwuj mnie @dorotakaminska na Instagramie, Twitterze i Pinterest.

Makaron z dynią
Makaron penne z dynią

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

10 komentarzy
  1. Ja przepis zmodyfikowałam i dodałam do doprawionej masy dyniowej jeszcze podsmażony osobno boczek (około 150gr). głównie ze względu na męża, oraz pęczek posiekanej pietruszki. Smak sosu (bez pietruszki)wyszedł podobny do sosu spaghetti carbonara, tyle, że trochę słodszy. Z przypraw nie użyłam cynamonu ani rozmarynu. Ugotowany makaron przełożyłam do naczynia żaroodpornego, wymieszałam z sosem dyniowym i posypałam startą mozarellą ok 80 gr, wszystko jeszcze raz wymieszałam, i górę posypałam znów startą mozarellą. Zapiekałam przez około 10 minut w temp 200 stopni C.

    1. ja, z pozostałej mi dyni, zrobiłam placki (racuchy) dyniowe, które były bardzo smaczne, i spróbowałam zrobić jeszcze ciasto dyniowe, które z kolei mi nie wyszło. Zrobił się zakalec.

        1. Życzę powodzenia, ja trochę ciasto dyniowe zmodyfikowałam, i dodałam mniej cukru niż było w przepisie, bo wydawało mi się, że dynia już sama w sobie jest bardzo słodka. Niestety ciasto nie dość że z zakalcenm, to w smaku bardzo mdłe wyszło. Ta modyfikacja nie wyszła mi na dobre 🙂

  2. mam dwa pytania, czemu szklisz cebulkę na zimnym tłuszczu? i co zrobić z resztą dyni? bo one są zwykle bardzo duże, można ją zamrozić? zrobić to po upieczeniu czy przed?

  3. Muszę przyznać, że dynia przykuła moją uwagę jakiś czas temu, może ze względu na Halloween, może jesienną barwę, albo po prostu ze względu na rozmiar 😉 Wprowadzenie jej do diety było ciekawym pomysłem, zasugerowałam się przepisami na puree i chleb dyniowy, Jednak poszukuję innych pomysłów na dania z udziałem dyni. Kiedy przeczytałam, że makaron z dynią można podawać z dodatkiem puree, które już wypróbowałam stwierdzam, że znalazłam kolejną kuchenną inspirację.

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)