Makaron z dynią przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Makaron z dynią

Makaron z dynią

Makaron penne z dynią

Pożywnym i smacznym daniem jesiennym jest makaron z dynią, do którego przygotowania można wykorzystać dowolną pastę (spaghetti, rurki, muszle, wstążki…) i, w najprostszej wersji, podać z dodatkiem purèe z dyni, rozrzedzonego śmietanką kremówką. Nieco bardziej wyszukany, choć nadal prosty smak uzyskamy, podając makaron z dodatkiem ziół, sera i dyniowo-śmietankowego sosu.

Zobacz też: Inne przepisy na tani obiad

Makaron z dynią bardzo dobrze skomponuje się też w formie lasagne, zapieczony odpowiednio długo w żaroodpornym naczyniu w piekarniku.

Makaron penne z dynią

Makaron z dynią

Makaron z dynią czyli prosty obiad bez mięsa. Pokazuję przepis na penne z dynią, cebulą, czosnkiem, śmietanką i parmezanem oraz korzennymi przyprawami i ziołami.
5 od 1 osoby
Przygotowanie: 10 min
Gotowanie: 20 min
Razem: 30 min
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: makaron z dynią
Liczba porcji: 4 osoby

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 500 g makaronu penne
  • 1 cebula (drobno pokrojona)
  • 2-4 ząbki czosnku (drobno pokrojony)
  • ½ kg dyni
  • 1 szklanka śmietanki kremówki (można zastąpić gęstym mlekiem kokosowym)
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki chili
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 1 szczypta tartej gałki muszkatołowej
  • 2 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • tarty parmezan do posypania
  • sól

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Dynię kroimy na kawałki, usuwamy pestki, zawijamy dynię ze skórką w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 °C przez ok. 40 minut. Studzimy, obieramy ze skórki.
  • Cebulę szklimy na niewielkim ogniu na oliwie z oliwek.
  • Pod koniec szklenia odsuwamy cebulę na bok i na wolnej oliwie szklimy czosnek.
  • Do cebuli i czosnku dodajemy kawałki dyni i na małym ogniu rozgniatamy za pomocą drewnianej łyżki. Można też rozmiksować wcześniej dynię w blenderze, na purèe.
  • Masę dyniową zalewamy śmietanką i dodajemy przyprawy: 1/2 łyżeczkę soli, cynamon, chili, gałkę muszkatołową. Doprowadzamy do wrzenia.
  • Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente.
  • Mieszamy makaron z sosem, nakładamy na talerze, posypujemy parmezanem i rozmarynem i podajemy.

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Oryginalnie Włosi mieszają makaron z sosem bezpośrednio na patelni i od razu podają w głębokim talerzu. Ja najpierw nakładam makaron na talerz, a potem polewam sosem, tak mi się bardziej podoba :).
  2. Jak pokroić cebulę
  3. Jak ugotować makaron
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Makaron z dynią
Makaron penne z dynią
10 komentarzy
  • Ja przepis zmodyfikowałam i dodałam do doprawionej masy dyniowej jeszcze podsmażony osobno boczek (około 150gr). głównie ze względu na męża, oraz pęczek posiekanej pietruszki. Smak sosu (bez pietruszki)wyszedł podobny do sosu spaghetti carbonara, tyle, że trochę słodszy. Z przypraw nie użyłam cynamonu ani rozmarynu. Ugotowany makaron przełożyłam do naczynia żaroodpornego, wymieszałam z sosem dyniowym i posypałam startą mozarellą ok 80 gr, wszystko jeszcze raz wymieszałam, i górę posypałam znów startą mozarellą. Zapiekałam przez około 10 minut w temp 200 stopni C.

    • ja, z pozostałej mi dyni, zrobiłam placki (racuchy) dyniowe, które były bardzo smaczne, i spróbowałam zrobić jeszcze ciasto dyniowe, które z kolei mi nie wyszło. Zrobił się zakalec.

        • Życzę powodzenia, ja trochę ciasto dyniowe zmodyfikowałam, i dodałam mniej cukru niż było w przepisie, bo wydawało mi się, że dynia już sama w sobie jest bardzo słodka. Niestety ciasto nie dość że z zakalcenm, to w smaku bardzo mdłe wyszło. Ta modyfikacja nie wyszła mi na dobre 🙂

  • mam dwa pytania, czemu szklisz cebulkę na zimnym tłuszczu? i co zrobić z resztą dyni? bo one są zwykle bardzo duże, można ją zamrozić? zrobić to po upieczeniu czy przed?

  • Muszę przyznać, że dynia przykuła moją uwagę jakiś czas temu, może ze względu na Halloween, może jesienną barwę, albo po prostu ze względu na rozmiar 😉 Wprowadzenie jej do diety było ciekawym pomysłem, zasugerowałam się przepisami na puree i chleb dyniowy, Jednak poszukuję innych pomysłów na dania z udziałem dyni. Kiedy przeczytałam, że makaron z dynią można podawać z dodatkiem puree, które już wypróbowałam stwierdzam, że znalazłam kolejną kuchenną inspirację.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2019 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Polecam: FOTOGRAFIA ŚLUBNA i FOTOGRAF PODRÓŻNIK | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom