Makaron z cukinią z grilla przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Makaron z cukinią z grilla
Makaron świderki z grillowaną cukinią

W sezonie na cukinię bardzo łatwo przygotować szybki obiad. Często wystarczy sama cukinia z grilla albo smażone placuszki z cukinii obtoczonej w jajku i mące. Miłośnikom makaronu polecam farfalle z sosem cukiniowym lub jeszcze szybszy obiad: makaron z cukinią z grilla.

Zobacz też: Więcej przepisów na obiad

Kiedy cukinia grilluje się w piekarniku lub na grillu, można przygotować pozostałe składniki: ugotować makaron, pokroić i zeszklić cebulę i paprykę. Całość można potem wymieszać w misce, chociaż osobiście wolę osobno ułożyć na talerzach, na makaronie, plasterki cukinii i udekorować listkami bazylii i pieprzem.

Zobacz też
Masło daktylowe

Miłośnikom mięsiwa proponuję dodać też do miski z makaronem grillowanego w kawałkach (lub podsmażonego na patelni, a wcześniej przyprawionego solą i pieprzem) kurczaka.

Makaron świderki z grillowaną cukinią

Makaron z cukinią z grilla

Szybki i prosty obiad czyli makaron z cukinią z grilla, z dodatkiem cebuli, papryki i prażonych orzechów.
5 od 1 osoby
Przygotowanie: 10 min
Gotowanie: 30 min
Razem: 40 min
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Włoska
Przepis na: makaron z cukinią z grilla
Liczba porcji: 4 osoby
Kalorie: 697kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 500 g makaronu (np. świderki)
  • 1 cebula (drobno pokrojona)
  • 1 papryka (pokrojona w niewielką kostkę)
  • oliwa z oliwek
  • 1 cukinia (mała; pokrojona na plasterki lub w półksiężyce)
  • świeża bazylia do dekoracji
  • 2 garście orzechów włoskich (opcjonalnie; uprażone na suchej patelni)
  • sól, pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Makaron gotuję al dente w osolonym wrzątku.
  • Cukinię prószę solą, smaruję oliwą z oliwek i grilluję na grillu, patelni teflonowej lub w piekarniku, aż zmięknie i nabierze brązowawych kolorów.
  • Na zimnej oliwie, na niewielkim ogniu, szklę cebulę.
  • Do cebuli dodaję paprykę i podsmażam, aż zmięknie.
  • W misce mieszam ugotowany, odcedzony makaron, cebulę i paprykę oraz cukinię (można też nie dodawać plastrów cukinii do miski tylko udekorować nimi osobno każdy talerz po nałożeniu makaronu).
  • Nakładam makaron na talerze, ozdabiam świeżą bazylią i uprażonymi orzechami, posypuję pieprzem.

Przydatne przepisy i poradniki

Wartości odżywcze

Serving: 450g | Kalorie: 697kcal (35%) | Carbohydrates: 100g (33%) | Białko: 19g (38%) | Fat: 24g (37%) | Tłuszcze nasycone: 3g (19%) | Sód: 53mg (2%) | Potas: 597mg (17%) | Fiber: 6g (25%) | Cukier: 7g (8%) | Witamina A: 1240IU (25%) | Witamina C: 45.7mg (55%) | Wapń: 64mg (6%) | Żelazo: 2.6mg (14%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Makaron z grillowaną cukinią
Makaron z grillowaną cukinią
24 komentarze

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2020 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom