Makaron z cukinią z grilla przepis | Dorota Kamińska

Makaron z cukinią z grilla

W sezonie na cukinię bardzo łatwo przygotować szybki obiad. Często wystarczy sama cukinia z grilla albo smażone placuszki z cukinii obtoczonej w jajku i mące. Miłośnikom makaronu polecam farfalle z sosem cukiniowym lub jeszcze szybszy obiad: makaron z cukinią z grilla.

Zobacz też: Więcej przepisów na obiad

Kiedy cukinia grilluje się w piekarniku lub na grillu, można przygotować pozostałe składniki: ugotować makaron, pokroić i zeszklić cebulę i paprykę. Całość można potem wymieszać w misce, chociaż osobiście wolę osobno ułożyć na talerzach, na makaronie, plasterki cukinii i udekorować listkami bazylii i pieprzem.

Miłośnikom mięsiwa proponuję dodać też do miski z makaronem grillowanego w kawałkach (lub podsmażonego na patelni, a wcześniej przyprawionego solą i pieprzem) kurczaka.

Makaron świderki z grillowaną cukinią

Makaron z cukinią z grilla

Szybki i prosty obiad czyli makaron z cukinią z grilla, z dodatkiem cebuli, papryki i prażonych orzechów.
5 od 1 osoby
Przygotowanie: 10 min
Gotowanie: 30 min
Razem: 40 min
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Włoska
Przepis na: makaron z cukinią z grilla
Liczba porcji: 4 osoby
Kalorie: 697kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 500 g makaronu (np. świderki)
  • 1 cebula (drobno pokrojona)
  • 1 papryka (pokrojona w niewielką kostkę)
  • oliwa z oliwek
  • 1 cukinia (mała; pokrojona na plasterki lub w półksiężyce)
  • świeża bazylia do dekoracji
  • 2 garście orzechów włoskich (opcjonalnie; uprażone na suchej patelni)
  • sól, pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Makaron gotuję al dente w osolonym wrzątku.
  • Cukinię prószę solą, smaruję oliwą z oliwek i grilluję na grillu, patelni teflonowej lub w piekarniku, aż zmięknie i nabierze brązowawych kolorów.
  • Na zimnej oliwie, na niewielkim ogniu, szklę cebulę.
  • Do cebuli dodaję paprykę i podsmażam, aż zmięknie.
  • W misce mieszam ugotowany, odcedzony makaron, cebulę i paprykę oraz cukinię (można też nie dodawać plastrów cukinii do miski tylko udekorować nimi osobno każdy talerz po nałożeniu makaronu).
  • Nakładam makaron na talerze, ozdabiam świeżą bazylią i uprażonymi orzechami, posypuję pieprzem.

Przydatne przepisy i poradniki

Wartości odżywcze

Serving: 450g | Calories: 697kcal | Carbohydrates: 100g (33%) | Protein: 19g (38%) | Fat: 24g (37%) | Saturated Fat: 3g (15%) | Sodium: 53mg (2%) | Potassium: 597mg (17%) | Fiber: 6g (24%) | Sugar: 7g | Vitamin A: 24.8% | Vitamin C: 55.4% | Calcium: 6.4% | Iron: 14.5%
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Makaron z grillowaną cukinią
Makaron z grillowaną cukinią

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

24 komentarze
  1. Oj, współczuję. Chociaż trudniej byłoby chyba znieść brak tolerancji żołądka dla pomidorów :).

  2. suszone pomidory będą idealnym zastępstwem :). Wtedy wystarczy, że zeszklisz samą cebulę, a pomidory wyjmiesz ze słoiczka lub puszki, pokroisz wg uznania i dodasz do ugotowanego makaronu.

  3. Aż zgłodniałam od samego patrzenia…. A co poleciłabyś zamiast papryki? Bo ja niestety nie mogę jej jeść…

  4. uwielbiam cukinię, i ciągle z niej coś wymyślam, przyda się także i ten przepis. z makaronem jeszcze nie próbowałam:) dziękuję:)

  5. [..YouTube..] suszone pomidory będą idealnym zastępstwem :). Wtedy wystarczy, że zeszklisz samą cebulę, a pomidory wyjmiesz ze słoiczka lub puszki, pokroisz wg uznania i dodasz do ugotowanego makaronu.

  6. [..YouTube..] @wisienka2509 suszone pomidory będą idealnym zastępstwem :). Wtedy wystarczy, że zeszklisz samą cebulę, a pomidory wyjmiesz ze słoiczka lub puszki, pokroisz wg uznania i dodasz do ugotowanego makaronu.

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)