Mogłoby się wydawać, że makaron z cebulą to pospolite danie, ale wyobraźcie sobie, że nic bardziej mylnego. Choć na myśl w pierwszej kolejności może przychodzić podsmażona cebula, taka jak do pierogów czy klusek, Włosi przygotowują ją zupełnie inaczej. Cudowny smak sosu cebulowego jest wydobywany dzięki dodatkowi białego wina, a całość redukuje się na wolnym ogniu przez ok. 40 minut. To prosty przepis, ale wymagający czasu. Zobaczcie jak zrobić makaron z sosem cebulowym krok po kroku.
Zobacz też: Najlepsze przepisy kuchni włoskiej
Kolejny raz na moim stole gości pochwała prostoty. A jeśli skromny skład, to oczywiście jakość poszczególnych składników musi być świetna! A makaron z sosem cebulowym to właśnie tylko kilka składników, dlatego to bardzo istotne! Makaron, oliwa, cebula, masło i natka pietruszki. Może odrobina czosnku lub kilka plasterków świeżego imbiru, choć to już odejście od klasyki na rzecz eksperymentowania. Choć zabrakło mi parmezanu, który doskonale uzupełnia całość, uważam tę prostą potrawę za wyjątkowo udaną.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 500 g makaronu
- 4-5 cebul (duże; pokrojone w cienkie półksiężyce)
- 1 szklanka białego wina (wytrawne)
- 4 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy extra vergine (o niskiej kwasowości)
- 4 łyżki natki pietruszki (posiekana)
- 50 g parmezanu (starty na tarce o drobnych oczkach)
- sól, pieprz
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
- Cebulę posypuję solą i podsmażam na maśle i oliwie na średnim ogniu, aż delikatnie zmieni kolor. Doprawiam pieprzem.
- Zmniejszam ogień do minimum, przykrywam patelnię i duszę całość przez 40 minut. Ogień musi być naprawdę minimalny, bo cebula nie może się przypalić ani zbyt mocno usmażyć.
- Dolewam wino. Zwiększam ogień, co jakiś czas mieszam całość i redukuję sos, żeby lekko zgęstniał. Zdejmuję z ognia.
- W czasie redukowania sosu gotuję makaron „al dente”, czyli lekko twardy. Odcedzam.
- Przekładam makaron na patelnię z sosem i mieszam. Nakładam do talerzy.
- Posypuję każdą porcję pieprzem, natką pietruszki i parmezanem. Serwuję.
Wartości odżywcze
Sos cebulowy, dzięki długiemu i powolnemu gotowaniu, nabiera fantastycznej konsystencji.
Bardzo jestem ciekawa, czy makaron z sosem cebulowym i natką pietruszki przypadnie Wam do gustu. Dajcie koniecznie znać w komentarzach i napiszcie, czy dorzuciliście czosnek lub imbir!