Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z…
Prosty do zrobienia i smaczny, a do tego tani makaron z burakami na obiad. Można podać go w elegancki sposób, zawijając makaron na grubym, dwuzębowym widelcu i nakładając na talerz już po wymieszaniu z buraczkową pastą. Uwielbiam takie proste przepisy, które pozwalają stworzyć efektowne dania. Odrobina świeżych ziół i spójrzcie – w kilkanaście minut można przygotować danie jak z eleganckiej restauracji.

Makaron z burakami
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 250 g makaronu
Pasta z buraków
- 1 szklanka ciecierzycy (ugotowana; ok. 1 szklanka suchej + kilka łyżek wody pozostałej z gotowania)
- 3 łyżki pasty tahini (można zastąpić nasionami słonecznika i 1 łyżeczką miodu)
- ½ pomarańczy (mała; tylko wyciśnięty sok)
- 1 łyżka oliwy (extra vergine)
- 1 burak (średnie; pieczone po pokrojeniu w plasterki przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 °C, duszone na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu lub gotowane na parze)
- 1 ząbek czosnku (drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę)
- 1 szczypta chili
- 1 szczypta soli
Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.
Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!
Jak zrobić
Pasta z buraków
- Wszystkie składniki miksuję w blenderze na gładką masę. W razie potrzeby w trakcie miksowania zeskrobuję z boku kielicha osadzającą się pastę.
Makaron
- Gotuję makaron „al dente” czyli lekko twardy.
- Zlewam wodę z garnka po ugotowaniu (zachowuję!).
- Mieszam makaron z pastą buraczaną bezpośrednio w garnku. W razie potrzeby reguluję konsystencję dodatkiem wody pozostałej z gotowania makaronu.
- Dekoruję danie świeżymi ziołami na talerzu i serwuję.
Przydatne przepisy i poradniki
- Pasta tahini - przepis
- Jak ugotować ciecierzycę
Wartości odżywcze

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie