fbpx
Czytasz właśnie
Makaron z burakami

Makaron z burakami

Makaron z burakami

Prosty do zrobienia i smaczny, a do tego tani makaron z burakami na obiad. Można podać go w elegancki sposób, zawijając makaron na grubym, dwuzębowym widelcu i nakładając na talerz już po wymieszaniu z buraczkową pastą. Uwielbiam takie proste przepisy, które pozwalają stworzyć efektowne dania. Odrobina świeżych ziół i spójrzcie – w kilkanaście minut można przygotować danie jak z eleganckiej restauracji.

Makaron z burakami

Makaron z burakami

Makron z burakami czyli świetny, prosty i tani obiad z makaronu wymieszanego z pastą z buraków pieczonych zmiksowanych z dodatkiem ciecierzycy, czosnku i soku z pomarańczy.
5 z 3 votes
Przygotowanie: 15 min
Gotowanie: 45 min
Moczenie ciecierzycy: 1 godzina
Razem: 50 min
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Europejska
Przepis na: makaron z burakami
Liczba porcji: 4
Kalorie: 41kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 250 g makaronu

Pasta z buraków

  • 1 szklanka ciecierzycy (ugotowana; ok. 1 szklanka suchej + kilka łyżek wody pozostałej z gotowania)
  • 3 łyżki pasty tahini (można zastąpić nasionami słonecznika i 1 łyżeczką miodu)
  • ½ pomarańczy (mała; tylko wyciśnięty sok)
  • 1 łyżka oliwy (extra vergine)
  • 1 burak (średnie; pieczone po pokrojeniu w plasterki przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 °C, duszone na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu lub gotowane na parze)
  • 1 ząbek czosnku (drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę)
  • 1 szczypta chili
  • 1 szczypta soli

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Jak zrobić

Pasta z buraków

  • Wszystkie składniki miksuję w blenderze na gładką masę. W razie potrzeby w trakcie miksowania zeskrobuję z boku kielicha osadzającą się pastę.

Makaron

  • Gotuję makaron „al dente” czyli lekko twardy.
  • Zlewam wodę z garnka po ugotowaniu (zachowuję!).
  • Mieszam makaron z pastą buraczaną bezpośrednio w garnku. W razie potrzeby reguluję konsystencję dodatkiem wody pozostałej z gotowania makaronu.
  • Dekoruję danie świeżymi ziołami na talerzu i serwuję.

Przydatne przepisy i poradniki

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 1łyżka (20 g) | Kalorie: 41kcal (2%) | Węglowodany: 3g (1%) | Białko: 1g (2%) | Tłuszcze: 2g (3%) | Sód: 89mg (4%) | Potas: 60mg (2%) | Witamina A: 15IU | Witamina C: 3.4mg (4%) | Wapń: 12mg (1%) | Żelazo: 0.3mg (2%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Makaron z burakami - przepis
Makaron z burakami – przepis
Zobacz komentarze (1)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2021 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom