Makaron z burakami przepis | Dorota Kamińska

Makaron z burakami

Makaron z burakami

Prosty do zrobienia i smaczny, a do tego tani makaron z burakami na obiad. Można podać go w elegancki sposób, zawijając makaron na grubym, dwuzębowym widelcu i nakładając na talerz już po wymieszaniu z buraczkową pastą. Uwielbiam takie proste przepisy, które pozwalają stworzyć efektowne dania. Odrobina świeżych ziół i spójrzcie – w kilkanaście minut można przygotować danie jak z eleganckiej restauracji.

5 od 1 osoby
Makaron z burakami
Makaron z burakami
Przygotowanie
15 min
Czas gotowania
45 min
Całkowity czas
50 min
 

Makron z burakami czyli świetny, prosty i tani obiad z makaronu wymieszanego z pastą z buraków pieczonych zmiksowanych z dodatkiem ciecierzycy, czosnku i soku z pomarańczy.

Danie: Danie główne
Kuchnia: Europejska
Przepis na: makaron z burakami
Liczba kalorii: 41 kcal
Liczba porcji: 4
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 250 g makaronu
Pasta z buraków
  • 1 szklanka ciecierzycy (ugotowana; ok. 1 szklanka suchej + kilka łyżek wody pozostałej z gotowania)
  • 3 łyżki pasty tahini (można zastąpić nasionami słonecznika i 1 łyżeczką miodu)
  • ½ pomarańczy (mała; tylko wyciśnięty sok)
  • 1 łyżka oliwy (extra vergine)
  • 1 burak (średnie; pieczone po pokrojeniu w plasterki przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 °C, duszone na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu lub gotowane na parze)
  • 1 ząbek czosnku (drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę)
  • 1 szczypta chili
  • 1 szczypta soli

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 15% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Makaron z burakami - Jak zrobić
Pasta z buraków
  1. Wszystkie składniki miksuję w blenderze na gładką masę. W razie potrzeby w trakcie miksowania zeskrobuję z boku kielicha osadzającą się pastę.

Makaron
  1. Gotuję makaron „al dente” czyli lekko twardy.

  2. Zlewam wodę z garnka po ugotowaniu (zachowuję!).

  3. Mieszam makaron z pastą buraczaną bezpośrednio w garnku. W razie potrzeby reguluję konsystencję dodatkiem wody pozostałej z gotowania makaronu.

  4. Dekoruję danie świeżymi ziołami na talerzu i serwuję.

Wartości odżywcze
Makaron z burakami
Wielkość porcji (1 łyżka (20 g))
Liczba kalorii 41 kcal Kalorie z tłuszczów 18 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 2g 3%
Sód 89mg 4%
Potas 60mg 2%
Węglowodany ogółem 3g 1%
Białko 1g 2%
Witamina A 0.3%
Witamina C 4.1%
Wapń 1.2%
Żelazo 1.8%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Makaron z burakami - przepis
Makaron z burakami – przepis
Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)