fbpx
Czytasz właśnie
Makaron z brokułami

Makaron z brokułami

  • przepis na makaron z sosem brokułowym
  • na bazie śmietanki, z cebulą, czosnkiem i ziołami
  • smaczny i pożywny obiad w 30 minut
  • wegetariański, bez mięsa
Makaron z brokułami

Makaron z brokułami króluje w mojej kuchni w sezonie na brokuły. Przepis na makaron z brokułami mojego autorstwa pozwoli wam przygotować smaczne, pożywne danie bez dodatku mięsa. Do jego przyrządzenia potrzeba jedynie kilku łatwo dostępnych składników. Jest doprawiony korzennymi przyprawami i ziołami, bardzo smaczny! Zobaczcie jak zrobić makaron z sosem brokułowym krok po kroku.

Makaron z brokułem

Makaron z brokułami

Przepis na makaron z brokułami z sosem śmietankowym czyli najlepszy makaron z brokułem w sosie.
4.50 from 12 votes
Przygotowanie: 5 minutes
Gotowanie: 25 minutes
Razem: 30 minutes
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Włoska
Przepis na: makaron z brokułami, makaron z sosem brokułowym
Liczba porcji: 4
Kalorie: 965kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 500 g makaronu (ugotowany al dente)
  • 1 brokuł (ugotowany: osobno różyczki, osobno obrana ze skórki łodyga lub blanszowany i duszony)
  • 1 cebula (średnia, drobno pokrojona)
  • 2-3 ząbki czosnku (drobno pokrojony lub przeciśnięty przez praskę)
  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 1 szczypta kminku
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej (starta na tarce o drobnych oczkach)
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • sól, pieprz biały lub czarny
  • oliwa z oliwek lub masło klarowane (do smażenia)
  • parmezan (opcjonalnie; tarty na tarce o drobnych oczkach, do posypania)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

Sprzęt

  • garnek
  • patelnia
  • Nóż
  • tarka do sera

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Oryginalnie Włosi mieszają makaron z sosem bezpośrednio na patelni i od razu podają w głębokim talerzu. Ja kiedyś nakładałam osobno, bo bardziej mi się tak podobało, ale teraz robię już jak trzeba i Wam też polecam :D.
Przydatne poradniki:
  1. Jak ugotować makaron
  2. Jak zrobić masło klarowane
  3. Jak pokroić cebulę
  4. Jak ugotować brokuły

Jak zrobić

  • Na 2 łyżkach oliwy z oliwek lub klarowanego masła szklę cebulę i czosnek (trzymam na patelni osobno i mieszam dopiero kiedy będą zeszklone).
    Makaron z brokułami - przepis - krok 1
  • Dodaję ugotowany lub blanszowany i duszony brokuł i podduszam, ugniatając łopatką albo drewnianym widelcem aż do uzyskania konsystencji gęstego farszu.
    Makaron z brokułami - przepis - krok 2
  • Dolewam śmietankę i dosypuję zioła i przyprawy. Podgrzewam aż do wrzenia, cały czas mieszając. Gotuję jeszcze przez 2-5 minut, aż sos lekko zgęstnieje.
    Makaron z brokułami - przepis - krok 3
  • Na talerze nakładam ugotowany makaron wymieszany z niewielką ilością oliwy z oliwek i dodaję sos brokułowy. Całość można posypać parmezanem.
    A jeszcze wygodniej wymieszać całość na patelni i taki wymieszany makaron z sosem brokułowym nakładać na talerze :).
    Makaron z brokułami

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 600g | Kalorie: 965kcal (48%) | Węglowodany: 96g (32%) | Białko: 26g (52%) | Tłuszcze: 52g (80%) | Tłuszcze nasycone: 21g (131%) | Cholesterol: 102mg (34%) | Sód: 723mg (31%) | Potas: 348mg (10%) | Błonnik: 4g (17%) | Cukier: 3g (3%) | Witamina A: 1115IU (22%) | Witamina C: 0.6mg (1%) | Wapń: 368mg (37%) | Żelazo: 2.2mg (12%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Po raz pierwszy spróbowałam tej potrawy, kiedy byłam nastolatką. Nie przepadałam już tedy za mięsem. Dlatego moja mama, od czasu do czasu, przyrządzała na obiad coś wegetariańskiego. Zachęcała mnie do gotowania razem z nią. To dzięki temu miałam chęć eksperymentować z nowymi recepturami. Wymyślałam dania wegetariańskie, które początkowo jadłam tylko ja. Potem polubiła je cała rodzina.

Zobacz też: Inne przepisy na brokuł

Zobacz też
Jak ugotować makaron

Przepis na makaron z brokułami

Koniecznie kupcie spaghetti, brokuł, kremową śmietankę, cebulę i czosnek. Do przyprawienia, w podstawowej wersji, wystarczą sól i pieprz. Z pewnością jednak warto sięgnąć po dodatkowe, aromatyczne przyprawy: suszoną bazylię, gałkę muszkatołową, biały pieprz i mielony kminek. To dzięki nim makaron z sosem brokułowym zyska odrobinę charakteru. Zamiast parmezanu można wykorzystać inny ser. Polecam eksperyment z serem gorgonzola, który nada całości charakterystycznego, intensywnego posmaku. Brokuły doskonale się z nim komponują. Z pewnością takie połączenie przypadnie do gustu miłośnikom aromatycznych, mocnych serów. A na koniec, do posypania, można wykorzystać także słonecznik, orzechy lub płatki migdałów. Wcześniej polecam delikatnie uprażyć je na suchej patelni. To oczywiście opcjonalny pomysł, jednak warto się pokusić. Chrupkie składniki to idealne uzupełnienie kremowego sosu.

Makaron z sosem brokułowym przepis

Możecie regulować konsystencję dodatkiem większej ilości kremowej śmietanki lub odrobiną warzywnego wywaru. Sos łatwo gęstnieje, dlatego najpierw, przed odcedzeniem makaronu, warto zachować trochę wody z jego gotowania. Dzięki niej można rozrzedzić zgęstniałą mieszankę, jaką czasem tworzy sos brokułowy.

Makaron z brokułem
Makaron z brokułem

Podczas gotowania brokuł wydziela niezbyt przyjemną woń, dlatego, zamiast długiego trzymania go w wodzie, polecam krótkie blanszowanie, a następnie – duszenie na oliwie lub maśle pod przykryciem, na bardzo małym ogniu. Pamiętajcie, że im dłużej jest gotowany, tym bardziej traci kolor i smak. Piękny sos o intensywnej, zielonej barwie uzyskacie z brokułów al dente czyli tych ugotowanych krótko, delikatnie chrupiących. To właśnie takie warzywa są najzdrowsze, a konsystencja – kwestia przyzwyczajenia i przestawienia w głowie starych przyzwyczajeń na nowe.

To będzie pyszny i prosty do zrobienia makaron z brokułami – koniecznie spróbujcie tego smacznego sosu! Dajcie znać w komentarzach, jak Wam smakowała ta bezmięsna potrawa na obiad.

34 komentarze

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom