Makaron z brokułami przepis | Dorota Kamińska

Makaron z brokułami

W sezonie na brokuły w mojej kuchni króluje brokuł w beszamelu oraz makaron z brokułami – smaczne, pożywne danie bez dodatku mięsa. Do przygotowania makaronu z brokułami potrzeba kilku łatwo dostępnych składników: spaghetti, brokuła, kremowej śmietanki, odrobiny cebuli i czosnku. Do przyprawienia, w podstawowej wersji, wystarczą sól i pieprz, warto jednak sięgnąć po dodatkowe, aromatyczne przyprawy: suszoną bazylię, gałkę muszkatołową, biały pieprz i mielony kminek, żeby nadać brokułowi w makaronie odrobiny charakteru.

Zobacz też: Inne przepisy na brokuł

Podczas gotowania brokuł wydziela niezbyt przyjemną woń, dlatego, zamiast długiego trzymania go w wodzie, polecam krótkie blanszowanie, a następnie – duszenie na oliwie lub maśle pod przykryciem, na bardzo małym ogniu. Pamiętajcie, że im dłużej jest gotowany, tym bardziej traci kolor i smak. Piękny sos o intensywnej, zielonej barwie uzyskacie z brokułów al dente czyli tych ugotowanych krótko, delikatnie chrupiących. To właśnie takie warzywa są najzdrowsze, a konsystencja – kwestia przyzwyczajenia i przestawienia w głowie starych przyzwyczajeń na nowe.

To będzie pyszny i prosty do zrobienia makaron z brokułami – koniecznie spróbujcie tego smacznego sosu!

Makaron z brokułami

Makaron z brokułami

Przepis na makaron z brokułami z sosem śmietankowym czyli najlepszy makaron z brokułem w sosie.
5 od 3 osób
Przygotowanie: 5 min
Gotowanie: 25 min
Razem: 30 min
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Włoska
Liczba porcji: 4
Kalorie: 965kcal
Autorka: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 500 g makaronu (ugotowany al dente)
  • 1 brokuł (ugotowany: osobno różyczki, osobno obrana ze skórki łodyga lub blanszowany i duszony)
  • 1 cebula (średnia, drobno pokrojona)
  • 2-3 ząbki czosnku (drobno pokrojony lub przeciśnięty przez praskę)
  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 1 szczypta kminku
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej (starta na tarce o drobnych oczkach)
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • sól, pieprz biały lub czarny
  • oliwa z oliwek lub masło klarowane (do smażenia)
  • parmezan (opcjonalnie; tarty na tarce o drobnych oczkach, do posypania)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Poznaj smaczne potrawy w zdrowszych wydaniach. Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Superfood po polsku - okładka

Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!

Jak zrobić

  • Na 2 łyżkach oliwy z oliwek lub klarowanego masła szklę cebulę i czosnek (trzymam na patelni osobno i mieszam dopiero kiedy będą zeszklone).
    Makaron z brokułami - przepis - krok 1
  • Dodaję ugotowany lub blanszowany i duszony brokuł i podduszam, ugniatając łopatką albo drewnianym widelcem aż do uzyskania konsystencji gęstego farszu.
    Makaron z brokułami - przepis - krok 2
  • Dolewam śmietankę i dosypuję zioła i przyprawy. Podgrzewam aż do wrzenia, cały czas mieszając. Gotuję jeszcze przez 2-5 minut, aż sos lekko zgęstnieje.
    Makaron z brokułami - przepis - krok 3
  • Na talerze nakładam ugotowany makaron wymieszany z niewielką ilością oliwy z oliwek i dodaję sos brokułowy. Całość można posypać parmezanem.
    A jeszcze wygodniej wymieszać całość na patelni i taki wymieszany makaron z sosem brokułowym nakładać na talerze :).
    Makaron z brokułami

Przydatne przepisy i poradniki

Oryginalnie Włosi mieszają makaron z sosem bezpośrednio na patelni i od razu podają w głębokim talerzu. Ja kiedyś nakładałam osobno, bo bardziej mi się tak podobało, ale teraz robię już jak trzeba i Wam też polecam :D.

Przydatne poradniki:

  1. Jak ugotować makaron
  2. Jak zrobić masło klarowane
  3. Jak pokroić cebulę
  4. Jak ugotować brokuły

Wartości odżywcze

Serving: 600g | Calories: 965kcal | Carbohydrates: 96g (32%) | Protein: 26g (52%) | Fat: 52g (80%) | Saturated Fat: 21g (105%) | Cholesterol: 102mg (34%) | Sodium: 723mg (30%) | Potassium: 348mg (10%) | Fiber: 4g (16%) | Sugar: 3g | Vitamin A: 22.3% | Vitamin C: 0.7% | Calcium: 36.8% | Iron: 12.1%
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Makaron z brokułem
Makaron z brokułem

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

34 komentarze
  1. Makaron wyszedł bardzo smaczny. Do sosu dodałam jeszcze trochę żółtego sera.
    Fajnie byłoby dodać do niego trochę kurczaka. Ale jako potrawa wegetariańska super.

  2. Może być też zwykła, a jeśli byłaby za kwaśna, proponuję dodać do sosu odrobinę cukru. Można też, zamiast tego sosu śmietankowego, zrobić sos beszamelowy (pozytywnakuchnia.pl/sos-beszamelowy/ na mleku i dodać do rozdrobnionego, ugotowanego i uduszonego brokuła – to będzie odrobinę inna, ale również smaczna wersja.

  3. [..YouTube..] Może być też zwykła, a jeśli byłaby za kwaśna, proponuję dodać do sosu odrobinę cukru. Można też, zamiast tego sosu śmietankowego, zrobić sos beszamelowy (pozytywnakuchnia.pl/sos-beszamelowy/ na mleku i dodać do rozdrobnionego, ugotowanego i uduszonego brokuła – to będzie odrobinę inna, ale również smaczna wersja.

  4. [..YouTube..] super danie, akurat mi zalega brokuł i nie wiem co z nim zrobić, a mozna uzyć zwykłej śmietany, bo kremówki nie mam

  5. Tak tylko na marginesie..na oliwie z oliwiek nie powinno sie zmazyc, bo ma za niska temperature dymienia…a dymienie juz powoduje ze olej czy oliwa jest rakotworcza..najlepiej uzywac oleju slonecznikowego a jeszcze jepiej rzepakowego, bo na najwyzsza temperature dyniemia..oliwe z oliwek radze zostawic do salatek

    1. Oliwa z oliwek nie nadaje się na pewno do głębokiego smażenia, np. frytek, ale do duszenia czy szklenia jest jeszcze ok :). Przygotowuję właśnie artykuł o różnych olejach i temperaturach smażenia, mam nadzieję, że pojawi się na stronie do końca tygodnia :).

  6. @Linda Kot, który je makaron to chyba jakiś ewenement ;). @Gosia fajnie tak poeksperymentować :).

  7. to juz wiem co na obiad bedzie…tyle ze bazylia sie wczoraj skonczyla…moze bedzie w to miejsce tymianek..ser plesniowy tez dobry pomysl..czosnek i cebula…hmmm…bedzie pycha i juz

  8. Makaron z sosem pycha, nawet kotu smakowało:):) ale zamiast kminku było oregano:) dziękuję za przepis, podam dalej:)

  9. Ja znam podobny przepis tylko zamiast brokułów jest szpinak i oprócz czosnku dodaje się cebulę. Jeszcze do wszystkiego ser pleśniowy 🙂 Pycha

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)