Makaron z brokułami przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Makaron z brokułami
Makaron z brokułami

W sezonie na brokuły w mojej kuchni króluje brokuł w beszamelu oraz makaron z brokułami – smaczne, pożywne danie bez dodatku mięsa. Do przygotowania makaronu z brokułami potrzeba kilku łatwo dostępnych składników: spaghetti, brokuła, kremowej śmietanki, odrobiny cebuli i czosnku. Do przyprawienia, w podstawowej wersji, wystarczą sól i pieprz, warto jednak sięgnąć po dodatkowe, aromatyczne przyprawy: suszoną bazylię, gałkę muszkatołową, biały pieprz i mielony kminek, żeby nadać brokułowi w makaronie odrobiny charakteru.

Zobacz też: Inne przepisy na brokuł

Podczas gotowania brokuł wydziela niezbyt przyjemną woń, dlatego, zamiast długiego trzymania go w wodzie, polecam krótkie blanszowanie, a następnie – duszenie na oliwie lub maśle pod przykryciem, na bardzo małym ogniu. Pamiętajcie, że im dłużej jest gotowany, tym bardziej traci kolor i smak. Piękny sos o intensywnej, zielonej barwie uzyskacie z brokułów al dente czyli tych ugotowanych krótko, delikatnie chrupiących. To właśnie takie warzywa są najzdrowsze, a konsystencja – kwestia przyzwyczajenia i przestawienia w głowie starych przyzwyczajeń na nowe.

Zobacz też
Jaglanka

To będzie pyszny i prosty do zrobienia makaron z brokułami – koniecznie spróbujcie tego smacznego sosu!

Makaron z brokułami

Makaron z brokułami

Przepis na makaron z brokułami z sosem śmietankowym czyli najlepszy makaron z brokułem w sosie.
5 od 3 votes
Przygotowanie: 5 min
Gotowanie: 25 min
Razem: 30 min
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Włoska
Liczba porcji: 4
Kalorie: 965kcal
Autorka: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 500 g makaronu (ugotowany al dente)
  • 1 brokuł (ugotowany: osobno różyczki, osobno obrana ze skórki łodyga lub blanszowany i duszony)
  • 1 cebula (średnia, drobno pokrojona)
  • 2-3 ząbki czosnku (drobno pokrojony lub przeciśnięty przez praskę)
  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 1 szczypta kminku
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej (starta na tarce o drobnych oczkach)
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • sól, pieprz biały lub czarny
  • oliwa z oliwek lub masło klarowane (do smażenia)
  • parmezan (opcjonalnie; tarty na tarce o drobnych oczkach, do posypania)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Na 2 łyżkach oliwy z oliwek lub klarowanego masła szklę cebulę i czosnek (trzymam na patelni osobno i mieszam dopiero kiedy będą zeszklone).
    Makaron z brokułami - przepis - krok 1
  • Dodaję ugotowany lub blanszowany i duszony brokuł i podduszam, ugniatając łopatką albo drewnianym widelcem aż do uzyskania konsystencji gęstego farszu.
    Makaron z brokułami - przepis - krok 2
  • Dolewam śmietankę i dosypuję zioła i przyprawy. Podgrzewam aż do wrzenia, cały czas mieszając. Gotuję jeszcze przez 2-5 minut, aż sos lekko zgęstnieje.
    Makaron z brokułami - przepis - krok 3
  • Na talerze nakładam ugotowany makaron wymieszany z niewielką ilością oliwy z oliwek i dodaję sos brokułowy. Całość można posypać parmezanem.
    A jeszcze wygodniej wymieszać całość na patelni i taki wymieszany makaron z sosem brokułowym nakładać na talerze :).
    Makaron z brokułami

Przydatne przepisy i poradniki

Oryginalnie Włosi mieszają makaron z sosem bezpośrednio na patelni i od razu podają w głębokim talerzu. Ja kiedyś nakładałam osobno, bo bardziej mi się tak podobało, ale teraz robię już jak trzeba i Wam też polecam :D.
Przydatne poradniki:
  1. Jak ugotować makaron
  2. Jak zrobić masło klarowane
  3. Jak pokroić cebulę
  4. Jak ugotować brokuły

Wartości odżywcze

Serving: 600g | Kalorie: 965kcal (48%) | Carbohydrates: 96g (32%) | Białko: 26g (52%) | Fat: 52g (80%) | Tłuszcze nasycone: 21g (131%) | Cholesterol: 102mg (34%) | Sód: 723mg (31%) | Potas: 348mg (10%) | Fiber: 4g (17%) | Cukier: 3g (3%) | Witamina A: 1115IU (22%) | Witamina C: 0.6mg (1%) | Wapń: 368mg (37%) | Żelazo: 2.2mg (12%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Makaron z brokułem
Makaron z brokułem
34 komentarze

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2019 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Polecam: FOTOGRAFIA ŚLUBNA i FOTOGRAF PODRÓŻNIK | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom