Makaron z brokułami

W sezonie na brokuły w mojej kuchni króluje brokuł w beszamelu oraz makaron z brokułami – smaczne, pożywne danie bez dodatku mięsa. Do przygotowania makaronu z brokułami potrzeba kilku łatwo dostępnych składników: spaghetti, brokuła, kremowej śmietanki, odrobiny cebuli i czosnku. Do przyprawienia, w podstawowej wersji, wystarczą sól i pieprz, warto jednak sięgnąć po dodatkowe, aromatyczne przyprawy: suszoną bazylię, gałkę muszkatołową, biały pieprz i mielony kminek, żeby nadać brokułowi w makaronie odrobiny charakteru.

Zobacz też: Inne przepisy na brokuł

Podczas gotowania brokuł wydziela niezbyt przyjemną woń, dlatego, zamiast długiego trzymania go w wodzie, polecam krótkie blanszowanie, a następnie – duszenie na oliwie lub maśle pod przykryciem, na bardzo małym ogniu. Pamiętajcie, że im dłużej jest gotowany, tym bardziej traci kolor i smak. Piękny sos o intensywnej, zielonej barwie uzyskacie z brokułów al dente czyli tych ugotowanych krótko, delikatnie chrupiących. To właśnie takie warzywa są najzdrowsze, a konsystencja – kwestia przyzwyczajenia i przestawienia w głowie starych przyzwyczajeń na nowe.

To będzie pyszny i prosty do zrobienia makaron z brokułami – koniecznie spróbujcie tego smacznego sosu!

5 od 1 osoby
Makaron z brokułami
Makaron z brokułami
Przygotowanie
5 min
Czas gotowania
25 min
Całkowity czas
30 min
 
Przepis na makaron z brokułami z sosem śmietankowym czyli najlepszy makaron z brokułem w sosie.
Danie: Danie główne
Kuchnia: Włoska
Liczba kalorii: 965 kcal
Autorka: Dorota Kamińska
Liczba porcji: 4
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 500 g makaronu (ugotowany al dente)
  • 1 brokuł (ugotowany: osobno różyczki, osobno obrana ze skórki łodyga lub blanszowany i duszony)
  • 1 cebula (średnia, drobno pokrojona)
  • 2-3 ząbki czosnku (drobno pokrojony lub przeciśnięty przez praskę)
  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 1 szczypta kminku
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej (starta na tarce o drobnych oczkach)
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • sól, pieprz biały lub czarny
  • oliwa z oliwek lub masło klarowane (do smażenia)
  • parmezan (opcjonalnie; tarty na tarce o drobnych oczkach, do posypania)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Makaron z brokułami - przepis i film wideo

Moje porady

Oryginalnie Włosi mieszają makaron z sosem bezpośrednio na patelni i od razu podają w głębokim talerzu. Ja kiedyś nakładałam osobno, bo bardziej mi się tak podobało, ale teraz robię już jak trzeba i Wam też polecam :D.

Przydatne poradniki:

  1. Jak ugotować makaron
  2. Jak zrobić masło klarowane
  3. Jak pokroić cebulę
  4. Jak ugotować brokuły
Makaron z brokułami - Jak zrobić
  1. Na 2 łyżkach oliwy z oliwek lub klarowanego masła szklę cebulę i czosnek (trzymam na patelni osobno i mieszam dopiero kiedy będą zeszklone).

    Makaron z brokułami - przepis - krok 1
  2. Dodaję ugotowany lub blanszowany i duszony brokuł i podduszam, ugniatając łopatką albo drewnianym widelcem aż do uzyskania konsystencji gęstego farszu.

    Makaron z brokułami - przepis - krok 2
  3. Dolewam śmietankę i dosypuję zioła i przyprawy. Podgrzewam aż do wrzenia, cały czas mieszając. Gotuję jeszcze przez 2-5 minut, aż sos lekko zgęstnieje.

    Makaron z brokułami - przepis - krok 3
  4. Na talerze nakładam ugotowany makaron wymieszany z niewielką ilością oliwy z oliwek i dodaję sos brokułowy. Całość można posypać parmezanem.

    A jeszcze wygodniej wymieszać całość na patelni i taki wymieszany makaron z sosem brokułowym nakładać na talerze :).

    Makaron z brokułami
Wartości odżywcze
Makaron z brokułami
Wielkość porcji (600 g)
Liczba kalorii 965 kcal Kalorie z tłuszczów 468 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 52g 80%
Tłuszcze nasycone 21g 105%
Cholesterol 102mg 34%
Sód 723mg 30%
Potas 348mg 10%
Węglowodany ogółem 96g 32%
Błonnik 4g 16%
Cukry 3g
Białko 26g 52%
Witamina A 22.3%
Witamina C 0.7%
Wapń 36.8%
Żelazo 12.1%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Makaron z brokułem
Makaron z brokułem

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.Więcej o mnie | Dorota Kamińska na G+

34 komentarze
  1. Makaron wyszedł bardzo smaczny. Do sosu dodałam jeszcze trochę żółtego sera.
    Fajnie byłoby dodać do niego trochę kurczaka. Ale jako potrawa wegetariańska super.

  2. Może być też zwykła, a jeśli byłaby za kwaśna, proponuję dodać do sosu odrobinę cukru. Można też, zamiast tego sosu śmietankowego, zrobić sos beszamelowy (pozytywnakuchnia.pl/sos-beszamelowy/ na mleku i dodać do rozdrobnionego, ugotowanego i uduszonego brokuła – to będzie odrobinę inna, ale również smaczna wersja.

  3. [..YouTube..] Może być też zwykła, a jeśli byłaby za kwaśna, proponuję dodać do sosu odrobinę cukru. Można też, zamiast tego sosu śmietankowego, zrobić sos beszamelowy (pozytywnakuchnia.pl/sos-beszamelowy/ na mleku i dodać do rozdrobnionego, ugotowanego i uduszonego brokuła – to będzie odrobinę inna, ale również smaczna wersja.

  4. [..YouTube..] super danie, akurat mi zalega brokuł i nie wiem co z nim zrobić, a mozna uzyć zwykłej śmietany, bo kremówki nie mam

  5. Tak tylko na marginesie..na oliwie z oliwiek nie powinno sie zmazyc, bo ma za niska temperature dymienia…a dymienie juz powoduje ze olej czy oliwa jest rakotworcza..najlepiej uzywac oleju slonecznikowego a jeszcze jepiej rzepakowego, bo na najwyzsza temperature dyniemia..oliwe z oliwek radze zostawic do salatek

    1. Oliwa z oliwek nie nadaje się na pewno do głębokiego smażenia, np. frytek, ale do duszenia czy szklenia jest jeszcze ok :). Przygotowuję właśnie artykuł o różnych olejach i temperaturach smażenia, mam nadzieję, że pojawi się na stronie do końca tygodnia :).

  6. @Linda Kot, który je makaron to chyba jakiś ewenement ;). @Gosia fajnie tak poeksperymentować :).

  7. to juz wiem co na obiad bedzie…tyle ze bazylia sie wczoraj skonczyla…moze bedzie w to miejsce tymianek..ser plesniowy tez dobry pomysl..czosnek i cebula…hmmm…bedzie pycha i juz

  8. Makaron z sosem pycha, nawet kotu smakowało:):) ale zamiast kminku było oregano:) dziękuję za przepis, podam dalej:)

  9. tak, też znam ten przepis – duuuuzo czosnku:) proste i pyszne, przywiozłam z Poznańskiego Rozbratu:)

  10. Ja znam podobny przepis tylko zamiast brokułów jest szpinak i oprócz czosnku dodaje się cebulę. Jeszcze do wszystkiego ser pleśniowy 🙂 Pycha

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)