Makaron z bobem

Podążając za modą na bezglutenowe dania, trochę zapomnieliśmy o makaronach, a przecież jedzone od czasu do czasu, nie zrobią żadnej szkody naszym jelitom. Zwłaszcza gdy zamiast ciężkich i zawiesistych sosów wykorzysta się jako dodatek pyszne, gotowane lub duszone warzywa, a ser, zamiast bazą, będzie smacznym uzupełnieniem kompozycji kolorowych składników. Oto makaron z bobem – łatwy obiad lub smaczna kolacja, w dodatku o mniejszej liczbie kalorii i dobrym składzie, bo warzyw strączkowych jadamy w Polsce stanowczo za mało.

Zobacz też: Więcej przepisów na łatwy obiad

Wybrałam kilka prostych składników i, jak zawsze, przypomnę o gwarantującej kulinarne sukcesy zasadzie: gdy przepis jest prosty, a receptura kilkuskładnikowa, trzeba postawić na najwyższą jakość. Makaron z bobem nie może bazować na mało dojrzałych pomidorach bez smaku czy topionym serze o wątpliwym składzie. Świeża mięta i dobry parmezan lub cheddar to podstawa, choć w tym przepisie od reguły można zrobić wyjątek, kupując tańsze wino. Ważne, żeby było białe i wytrawne.

Makaron z bobem z mięsem czy bez mięsa?

Miłośnicy mięsa mogą dołożyć do listy składników szynkę parmeńską czy pokrojonego w niewielkie kawałki kurczaka, podduszonego wcześniej na patelni, ale mój pomysł to łatwy obiad wegetariański i makaron z bobem zrobiłam bez mięsa. Ciekawa jestem, którą wersję wybierzecie :).

5 od 1 osoby
Makaron z bobem
Makaron z bobem
Przygotowanie
15 min
Czas gotowania
30 min
Całkowity czas
45 min
 
Makaron z bobem, miętą, czosnkiem, tymiankiem i pomidorami, w sosie z białego wina, delikatnie ostry dzięki dodatkowi papryczki chili. Najlepszy przepis na makaron z bobem wegetariański.
Danie: Danie główne
Kuchnia: Włoska
Liczba kalorii: 633 kcal
Autorka: Dorota Kamińska
Liczba porcji: 4
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 250-300 g makaronu tagliatelle
  • 300 g bobu (ugotowany al dente (lekko twardy, obrany))
  • 2 ząbki czosnku (drobno posiekany)
  • 1 cebula (nieduża, drobno posiekana)
  • ½ papryczki chili (drobno posiekana)
  • 4-6 pomidorków koktajlowych (pokrojone na plasterki)
  • 1 gruby plaster dużego pomidora malinowego (pokrojony w kostkę)
  • 1 lampka białego wina wytrawnego (pełna)
  • 1 pęczek gałązek mięty i bazylii
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 50 g parmezanu lub cheddaru
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
  • 6 łyżek prażonych płatków migdałów do posypania (opcjonalnie)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Makaron z bobem - przepis i film wideo

Makaron z bobem - Jak zrobić
  1. Cebulę szklę na oliwie, pod koniec dodaję czosnek.
  2. Dokładam papryczkę chili i podsmażam na niewielkim ogniu całość, aż papryczka zmięknie.
  3. Dodaję pomidor i miętę z bazylią i podsmażam przez ok. 2 minuty.
  4. Dodaję bób i wino, zagotowuję.
  5. Doprawiam solą, pieprzem i tymiankiem.
  6. Dodaję odcedzony makaron i podgrzewam całość na patelni jeszcze przez chwilę, żeby pasta wchłonęła część sosu. Posypuję połową sera.
  7. Przekładam makaron na talerze i dekoruję pomidorkami koktajlowymi, pozostałą miętą i serem.
Wartości odżywcze
Makaron z bobem
Wielkość porcji (300 g)
Liczba kalorii 633 kcal Kalorie z tłuszczów 243 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 27g 42%
Tłuszcze nasycone 5g 25%
Cholesterol 61mg 20%
Sód 230mg 10%
Potas 513mg 15%
Węglowodany ogółem 65g 22%
Błonnik 8g 32%
Cukry 3g
Białko 22g 44%
Witamina A 3.6%
Witamina C 0.9%
Wapń 24.7%
Żelazo 19.9%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Makaron z bobem - prosty przepis i szybki obiad
Makaron z bobem – prosty przepis i szybki obiad
Makaron z bobem - przepis
Makaron z bobem – przepis

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)